Deminseksualiteit is een mix tussen seksualiteit en aseksualiteit. Het brengt een nieuwe dimensie aan hoe iemand naar seks en seksuele verbondenheid kijkt, en het is iets dat eigenlijk heel erg mooi is.

Veel experts omschrijven demiseksualiteit als een soort seksualiteit die wordt gevormd door iemands weerzin om zich seksueel aangetrokken te voelen tot iemand, zonder dat er eerst een emotionele verbondenheid bestaat.

Kun je jezelf hierin vinden? Hieronder volgen een aantal signalen die aantonen dat je waarschijnlijk demiseksueel bent.

1. Je stort je niet in relaties zonder dat er eerst aan een sterke vriendschap wordt gebouwd

Je vindt het simpelweg belangrijker om je partner vooral te zien als een goede vriend. Je gelooft dat er een sterke emotionele band en verbondenheid moet zijn tussen twee mensen voordat ze intiem met elkaar worden.

2. Je raakt niet perse opgewonden als je denkt aan seks

Sommige mensen raken opgewonden als ze zich seks voorstellen met iemand die ze aantrekkelijk vinden. Maar dit geldt niet voor jou.

Je ziet het vooral als een fysieke vorm van iets dat al bestaat – iets dat veel meer betekenis heeft en edeler is.

Je ziet deze fysieke band als gevolg van een sterke emotionele verbondenheid, en niet andersom.

3. Je vindt het interessanter om naast elkaar te slapen dan daadwerkelijk te vrijen

Je bent gek op het idee van een fysieke warmte te creëren door te knuffelen en andere tedere intieme dingen te doen, en het idee van het ‘samen slapen’ bevat niet perse seks. Je slaapt zelfs liever naast die persoon en je knuffelt liever.

4. Het idee van onenightstands vindt je nogal smerig

Je kunt niet begrijpen hoe mensen hun genot halen uit iets dat niets te maken heeft met emotie, maar alleen met het stillen van je primitieve verlangens en dan weg te gaan zonder terug te kijken. Je vindt dit nogal smerig.

5. Je begrijpt je vrienden maar moeilijk wat betreft liefde en seks

Je unieke en zeldzame benadering ten opzichte van relaties zorgt ervoor dat je je vrienden niet echt begrijpt als het daarover gaat.

Je begrijpt niet hoe ze zich zo makkelijk kunnen laten verleiden door lust en seks zien als iets dat puur fysiek is, terwijl het zoveel meer dan dat hoort te zijn.

6. Je vindt seks niet zo belangrijk

Voor jou draait de relatie niet om seks – dat iets tot seks leidt hoeft niet te betekenen dat het elke keer moet gebeuren. Het idee dat sommige stellen hun relatie niet zonder opwindende en frequente seks kunnen voorstellen is totaal vreemd voor jou.

Je kan prima zonder seks in een relatie en je vindt dit geen probleem.

7. Je raakt meer opgewonden door innerlijk dan uiterlijk

Je vindt dat het innerlijk iemand mooi maakt. Het maakt niet uit of de ander het gezicht van een engel heeft als ze de geest van een insect hebben of een hart zo klein als een pinda.

Als ze geen intelligent gesprek met je kunnen voeren en geen emotie kunnen laten zien, zijn ze totaal niet aantrekkelijk in jouw ogen.

8. Je vindt iemand leuk vinden niet iets kleins

Het is zo lastig voor je om romantisch geïnteresseerd te raken in iemand, simpelweg omdat je graag dieper kijkt, en daarom is het nooit iets kleins als je interesse ontwikkelt.

Je neemt je gevoelens niet voor lief, want je weet dat ze aangewakkerd zijn door diepgang en een echte verbondenheid.

9. Je bent niet bang om je te binden

Als je uiteindelijk een relatie hebt ben je zover om alles te geven. Je ziet binding als iets wat in elke sterke relatie aanwezig is en je ziet het zelfs als een soort voorrecht om je leven te delen met iemand aan wie je je compleet kan binden.

10. Door gesprekken op niveau voel jij je alsof je zweeft

Intelligente gesprekken, actief een band scheppen, hoe feilloos het verloopt – dit geeft je een geweldig gevoel. Dit voelt voor jou beter dan seks!

11. Je houdt niet echt van flirten

Dit is niet hoe jij relaties aanpakt. Je gaat niet op zoek naar potentiele partners in kroegen of op andere plekken, en je relaties zijn een gevolg van vriendschappen die op een natuurlijke manier zijn ontstaan.

12. ‘Seksfilms’ zijn echt niet je ding

Deze films die een groot gebrek hebben aan emotionele waarde en verbondenheid winden jou niet op. Je begrijpt niet echt hoe twee mensen seks kunnen hebben zonder eerst een emotionele band met elkaar te scheppen – je snapt het wel wat betreft deze fictieve films, maar aan de andere kant niet. 

13. Demiseksuele mensen houden vaak niet van aanrakingen

Zoenen, schuren op de dansvloer, zelfs lange omhelzingen zijn voor jou een afknapper. Fysieke intimiteit, zelfs met iemand die je al wat beter kent, kan ongemakkelijk zijn en je een beetje paniekerig maken.

Je zou liever een gesprek voeren of iemand goed leren kennen dat ze betasten. Soms vind je deze gevoelens overweldigend en onverdraaglijk. “Als iemand iets [seksueels] probeerde te beginnen, gooide ik mijn armen in de lucht en rende ik gillend uit de kamer,” legde een demiseksueel uit.

14. Demiseksuele mensen voelen zich tijdens het volwassen worden vaak anders

Lang voordat je je ooit afvroeg wat een demiseksueel is had je al vaker het idee dat je seksleven anders was dan dat van anderen.

Sinds je tienerjaren of nog zelfs daarvoor, ben je je ervan bewust dat je je niet echt kon vinden in de interesses van anderen, dat je je de vreemde eend in de bijt voelde als je vrienden spraken over hoe sexy iemand was of hun liefdesleven en seksuele escapades beschreven.

Je had het gevoel dat je misschien gebrek had aan iets of dat er iets goed mis was met je.

15. Demiseksuele mensen houden wel degelijk van seks, maar onder bepaalde omstandigheden

Anders dan aseksuelen, die afkeer van seks ervaren, punt, houden demiseksuelen er wel degelijk van – als er aan erg specifieke voorwaarden wordt voldaan.

Specifiek gezien moet je een sterke emotionele band met iemand voelen voordat je je kunt voorstellen dat je ervan geniet om samen naakt te zijn.

Je zou je eerder blootgesteld en ongemakkelijk voelen dan opgewonden, als je het met iemand moest doen bij wie je geen sterke emotionele connectie voelde.

16. Demiseksuele mensen geven meestal vreemden geen cijfer op basis van hun uiterlijk

Wanneer je vrienden het hebben over hoe heet een of andere onbekende is of iemand bij de bar een cijfer geven van 1-10 snap je gewoon niet wat ze bedoelen.

Het is alsof dit concept je volledig vreemd is. Alleen aan de hand van een profiel op een datingssite over iemand oordelen zonder dat je überhaupt met ze hebt gesproken is in jouw ogen niet gewoon, en je vindt het ook niet leuk.

17. Demiseksuele mensen worden vaak “preuts” genoemd

Vrienden die demiseksuele mensen niet echt begrijpen zullen je dwarszitten over je neiging om weinig interesse in seks te laten zien en dat je niet goed kunt flirten zal je de naam geven dat je “preuts” of iets dergelijks bent.

Je hebt geprobeerd uit te leggen dat je gewoon geen interesse hebt in seks met willekeurige mensen, maar het is voor hen een vreemd idee en ze zijn in de veronderstelling dat je gewoon zenuwachtig bent over seks.

18. Demiseksuele mensen verlangen naar een relatie – maar niet naar aanrakingen

Demiseksueel zijn is anders dan aseksueel. Het is niet zo dat je je niet aangetrokken voelt tot anderen of niet geïnteresseerd bent in een relatie, je raakt gewoon niet opgewonden door fysieke aanrakingen.

Een behulpzame persoon op Reddit vatte het als volgt samen: “Ik sloeg me altijd terug en trok me vlug terug van sociaal doen, omdat ik bang ben om gedwongen te worden om iets romantisch of seksueels te beginnen met anderen, maar zodra ik thuis kwam en in mijn eigen kamer was verlangde ik zo erg naar een relatie met iemand… maar de ernstige angst die ik voelde zodra iemand ook maar interesse in me toonde weerhield me ervan om te daten of om überhaupt terug te flirten als het dan toch een keer voorkwam.”

19. Demiseksuele mensen zijn niet zo geil als de rest van de wereld

Iemand die demiseksueel is, voelt zich vaak verbaasd over hoe geil de rest van de wereld lijkt te zijn. Het kan gek lijken hoe mensen hun relaties op lijken te blazen of bergen geld en grote hoeveelheden tijd uitgeven om seks te krijgen. Je hebt gewoon niet zo’n drang naar seks.

“Over het algemeen heb ik het gevoel dat ik niet zo seksueel beladen ben als de rest van de wereld en ik voel me bijna nooit seksueel aangetrokken tot een ander,” schreef een 23 jaar oude vrouw op een Reddit forum die was bedoeld voor onderwerpen wat betreft demiseksualiteit.

“Wanneer ik me toch aangetrokken voel is dat pas als ik de ander heb leren kennen of erachter kom dat ze me waarderen omdat ik intelligent bent of vanwege een ander persoonlijke eigenschap.”

20. Emotionele bindingen zijn voor jou extreem belangrijk

Vertrouwen, openheid en emotionele connecties winden jou op. Je voelt je high wanneer je emotionele intimiteit met een ander ervaart en persoonlijke verhalen deelt.

Waar andere mensen misschien adrenaline ervaren nadat ze met iemand naar bed zijn geweest voel jij een vlaag van tevredenheid na een avond geweldig met elkaar gesproken te hebben.

21. Demiseksuele mensen kunnen zelf aan hun seksuele wensen voldoen

Je haalt je seksuele bevrediging vooral uit masturbatie en als het aankomt op fysiek genot, zie jij het nut van een ander niet echt in.

22. Voor jou is seks het ontwikkelen van een band

Als je dan toch seks met iemand anders hebt is dat om een diepere emotionele band te vinden. Fysieke aanrakingen dienen als middel om een band op te bouwen met je partner, diegene beter te leren begrijpen en te waarderen en om ze blij te maken en te bevredigen.

23. Demiseksuele mensen daten vaak met vrienden

Je hebt al zoveel datinggoeroes horen waarschuwen voor de “friendzone,” maar dat is je favoriete plek! De enige serieuze relaties die je hebt gehad zijn ontstaan uit platonische vriendschappen, waarin je elkaar eerst door en door had leren kennen voordat het onverwacht romantisch werd.

Als dezelfde vriend je had versierd in de kroeg was het nooit iets geworden. Maar een aantal maanden vriendschappelijk leuke dingen te hebben gedaan en elkaars passies te hebben ontdekt? Kom maar op. 

24. Demiseksuele mensen hebben seksuele fantasieën of houden van erotische fictie

Demiseksuelen hebben soms erg actieve fantasieën – of het nou gaat om het genieten van erotische verhalen, het kijken naar porno of het creëren van hun eigen mentale fantasieën.

Het verschil is dat ze niet alleen maar opgewonden raken van de fysieke daad van de geslachtsgemeenschap, maar ze de hele context omtrent degene met wie ze in hun verbeelding seks hebben opwindend vinden – deze context geeft de fantasieën namelijk een emotionele lading en dat maakt het enorm interessant voor iemand die demiseksueel is.

24 Signalen Die Aantonen Dat Je Demiseksueel Bent