Vaarwel 2019, ik ben zover om afscheid te nemen.

Het was net alsof ik je gister voor het eerst zag. Je vertegenwoordigde mijn hoop en droom voor een betere toekomst. Je belichaamde alles wat ik wilde bereiken.

Je belichaamde alle avonturen, ervaringen en ondernemingen waar ik graag aan wilde beginnen. Je was de verlossing waarvan ik hoopte dat die mij succesvol zou maken.

Ik groette je met blijdschap en vol vreugde. Nu dat het tijd is om vaarwel te zeggen, zal ik je uitzwaaien en je het afsluiten zoals je dat verdient. Je was een wervelwind van een emotionele rit en er was zowel gelach als gehuil.

Er waren dagen dat de frustratie en teleurstelling bijna de druppel waren. De verdrietige dagen waarop ik geen hoop had en ik was bang om in het verdriet te blijven hangen en teneergeslagen te blijven.

De meedogenloze dagen die mijn geduld en wilskracht op de proef stelden om niet op te geven en om het langer vol te houden. De duistere dagen dat ik tegenslagen en mislukkingen ervoer alsof ik nooit iets zou bereiken.

Je was onvoorspelbaar in de stortvloed van veranderen die uit de hemel kwam vallen. Ik was onvoorbereid om uit mijn comfortzone gesmeten te worden waar het leerproces steiler was dan ik had verwacht.

Je was hard en streng met je lessen en haalde me door de verschillende levensseizoenen waarin ik alles leerde wat ik nodig had. Je was ongenadig terwijl ik verlies en pijn voor de kiezen kreeg en ik wist dat ik nooit meer dezelfde zou zijn.

Het was echter ook op die duistere dagen dat ik een kracht ontdekte waarvan ik niet op de hoogte was. Ik vond een nieuw begin door alle mensen en situaties los te laten die mij niets meer opleverden.

Door oog in oog te staan met de harde en ongemakkelijke waarheid dat ik moest veranderen begon ik stappen te zetten om mijn leven een opknapbeurt te geven.

Vaarwel 2019, ik moet je loslaten.

Ik laat de verhalen die niet verteld zijn, de onopgeloste afsluiting en de verzwegen woorden los.

Ik accepteer dat we vaak niet krijgen wat we willen en dat dat ook oké is. Een eind kan rommelig zijn en het kan moeilijk zijn om je aan veranderingen aan te passen.

We hebben alleen dit moment. We kunnen misschien bepalen wat ons zal overkomen, maar we kunnen wel bepalen hoe we erop reageren.

We weten misschien niet wat de toekomst voor ons in petto heeft, maar we kunnen het heden koesteren en het niet door onze vingers laten glippen. Wat ertoe doet is hoe we weer opstaan nadat we zijn gevallen.

Wat ertoe doet is hoe we de uitdagingen onder ogen zien en we weigeren om te worden verslagen. Wat is het belangrijkst is, is hoe we dapper onze angsten trotseren en we deze angsten overwinnen met onze vastberadenheid, volharding en veerkracht.

Het meest veelzeggend is hoe we er nog steeds mee omgaan, hoe we overleven en hoe we op de best mogelijke manier kunnen opbloeien.

Vaarwel 2019, dankjewel voor al je lessen.

Bedankt dat je me hebt laten zien hoe ik uit de as kan herrijzen. Bedankt dat je je me hebt voorbereid op de volgende decennium. Bedankt dat je me hoop geeft dat komend jaar beter zal worden.