Onze meest traumatiserende relaties beginnen vaak als het andere uiterste.

Je ontmoet iemand en je bent er echt zeker van dat jullie bij elkaar horen.

De sterren staan op één lijn, een reeks van mythische signalen hebben je laten zien dat dit je zielsverwant is, de persoon op wie je al die tijd hebt zitten wachten.

Ze voldoen aan je criteria, jullie hebben zoveel gemeen dat het geen toeval kan zijn en zij weten ook zeker dat jullie liefde uniek en één uit duizenden is.

Je relatie is explosief en gepassioneerd.

Tot dit niet meer het geval is.

Je Meest Gepassioneerde Relatie Kan Eigenlijk Een Traumaband Zijn

Hoewel chemie voor de meeste mensen aan het begin sterk is en het daarna afneemt werkt een traumaband-relatie juist op een andere manier.

Het begint sterk en wordt dan explosief. In plaats van dat de partners in deze ‘perfecte’ romance gefrustreerd raken en elkaar beu worden ontstaan er heftige ruzies, vreselijke mishandelingen van verschillende aard die uiteindelijk uitmondt in verwarring en een intens schaamtegevoel.

Zoals gebleken is hier een psychologische reden voor.

Je meest gepassioneerde relatie kan eigenlijk een traumaband zijn.

Een traumaband is eigenlijk het proces waarin je toxisch gedrag en mishandeling begint te verwarren met liefde.

Je voelt je niet aangetrokken tot je partner omdat jullie voor elkaar geschapen zijn, maar omdat jullie beiden op een bepaalde manier beschadigd zijn.

In een gezonde liefdesrelatie groeit jullie aandacht voor elkaar met de tijd. In een traumaband is dit er meteen omdat het geen liefde is, het is een beeld van de liefde dat je een beter gevoel hebt bij een probleem dat je al hebt in je leven.

Je Meest Gepassioneerde Relatie Kan Eigenlijk Een Traumaband Zijn

Misschien heb je een bepaald figuur nodig om je zeker te voelen over de toekomst en heeft je partner iemand nodig die obsessief verliefd op hen is omdat dit hun zelfbeeld een boost geeft.

Het maakt niet uit wat het is.

Als je een traumaband-relatie hebt is de reden hiervoor vaak dat jullie je tot elkaar aangetrokken voelen door de schaduw, het primitieve en irrationele van ons onbewuste.

Dit zorgt ervoor dat de relatie erg onweerstaanbaar voelt.

Uiteindelijk laten de barsten in die onstabiele fundering zich zien.

Als je een traumaband hebt heb je een bepaald beeld van wie je partner moet zijn en moeten zij hieraan voldoen.

Hoe meer tijd je doorbrengt met iemand, hoe beter je hen echt leert kennen.

Als ze hier niet aan voldoen geef je hen een snauw omdat je innerlijke wond wordt geraakt.

Je Meest Gepassioneerde Relatie Kan Eigenlijk Een Traumaband Zijn

Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel die lastig te doorbreken is.

Allereerst is er sprake van ‘love bombing’, je wordt overspoeld met overdreven gebaren van liefde, genegenheid en passie.

Je krijgt het gevoel dat je de meest bijzondere persoon in de wereld bent.

Maar wanneer het je niet lukt om aan bepaalde criteria te voldoen die je partner heeft gesteld word je ervoor gestraft.

Tegelijkertijd word je beledigd, berispt en geven ze je het gevoel dat je geen waarde hebt en dat je nooit goed genoeg zal zijn.

Tussen zulke emotionele uitersten schommelen leidt vaak tot een neurochemische band.

Het is verwant aan het Stockholm syndroom, waarbij je steeds meer gehecht raakt aan deze persoon en de intensiteit hiervan benadrukt slechts hoe magisch je relatie is en dat het voorbestemd was. 

Alhoewel deze relaties vaak snel ten einde komen gaan ze soms langere periodes door en veroorzaken ze bijna altijd ernstige psychologische schade.

Je Meest Gepassioneerde Relatie Kan Eigenlijk Een Traumaband Zijn

Zelfs als de persoon geen deel meer uitmaakt van je leven kan de obsessie nog jarenlang blijven hangen en kan het je toekomstige relaties op onbewuste manieren in de weg staan.

Hoe genees je van een traumaband?

Allereerst is het essentieel om het verschil tussen gezonde liefde en een traumaband te leren kennen.

Uiteindelijk zouden je hechte relaties, zeker die met je liefdespartner, een positieve invloed op je leven moeten hebben.

Natuurlijk zul je altijd bakkeleien met je partner, je zal nooit altijd gelukkig zijn, maar de manier waarop jullie met elkaar omgaan zou in het algemeen nooit meer negativiteit moeten brengen dan positiviteit en het zou je zeker niet een emotionele, psychische of fiscale crisis moeten opleveren, je een waardeloos of depressief gevoel moeten bezorgen of ervoor moeten zorgen dat je voor je eigen veiligheid begint te vrezen.

Je Meest Gepassioneerde Relatie Kan Eigenlijk Een Traumaband Zijn

Wat mensen ook beweren, dit is geen liefde.

We horen niet kapot te worden gemaakt door de mensen die van ons houden en als we die gedragspatronen gewoon liefde noemen komen we echt gevangen te zitten in een toxische vicieuze cirkel.

Traumabanden draaien niet om liefde.

Er worden zoveel andere duistere dingen aan liefde verbonden die er helemaal niks mee te maken hebben.

Om te genezen van een traumaband-relatie heb je misschien professionele hulp nodig.

Je moet waarschijnlijk helemaal het contact verbreken met diegene en je in plaats daarvan richten op het oplossen van problemen waar je al tegenaan liep voordat je diegene leerde kennen.

Identificeer waarom je je überhaupt tot hen aangetrokken voelde, probeer te achterhalen waarom die relatie niet werkte, wijs de waarschuwingssignalen aan waarvan je je in de toekomst bewust zou willen zijn en haal alle beelden van de liefde aan die je onbewust al jaren hebt.

Je Meest Gepassioneerde Relatie Kan Eigenlijk Een Traumaband Zijn

Als je bijvoorbeeld een afwezige ouder hebt gehad associeer je verwaarlozing misschien wel met ideale liefde.

In andere gevallen moet je misschien eerst je eigen innerlijke wond aankaarten zodat deze zich niet aangetrokken voelt tot de wond van een ander.

Nee, er is geen waterdichte manier om ervoor te zorgen dat je nooit een traumaband-relatie zal krijgen, maar zoveel mogelijk tijd en aandacht besteden aan je psychische gezondheid en zelfontwikkeling, je bewust blijven van de signalen en deze signalen en symptomen te leren kennen is de beste manier om jezelf te beschermen.

Hoe voelt echte passie?

Echte passie (of met andere woorden, passie die gezond en functioneel is) kan zich soms op dezelfde wijze openbaren als een traumaband-relatie, en dit zorgt ervoor dat het lastig is om deze te onderscheiden.

Echte liefde groeit met de tijd.

Hoe beter je iemand leert kennen, hoe dieper de band wordt.

Je Meest Gepassioneerde Relatie Kan Eigenlijk Een Traumaband Zijn

Hoe meer jullie samen doen en ervaren, hoe sterker de relatie wordt en hoe meer deze verbetert – niet andersom.

Echte liefde geeft je zelfvertrouwen.

Een traumaband beschadigt je zelfvertrouwen.

Echte liefde zou je moeten inspireren en aanmoedigen om de beste versie van jezelf te worden, niet omdat je partner van je eist dat je verandert, maar omdat je echt het gevoel hebt dat er zoveel van je wordt gehouden en dat je echt wordt gesteund en je je daarom vrij genoeg voelt om je dromen na te jagen.

Echte passie en liefde zouden je leven beter en makkelijker moeten maken.

Als dit niet het geval is en je er evengoed op staat dat je diegene niet uit je leven moet verwijderen is daar vaak een onbewuste reden voor.

Liefde gaat vaak snel, maar als je het gevoel hebt dat er in je nek wordt gehijgd, dat je wordt gebombardeerd of dat je volledig omver wordt geblazen, zeker als diegene je hele leven op de schop neemt, de baas wordt over je financiën of dat jij offers moet brengen voor iemand die je pas net hebt ontmoet, let dan op!

Je Meest Gepassioneerde Relatie Kan Eigenlijk Een Traumaband Zijn

Het is inderdaad opwindend en spannend om je in te beelden dat je zojuist je zielsverwant hebt ontmoet.

Dit is zelfs een van de mooiste cadeautjes die het leven je kan geven.

Als dit enthousiasme echter gemanipuleerd wordt voor het gewin van een ander begint het op ons te azen als we op ons zwakst zijn en dan kun je in een slechte situatie terechtkomen.

Soms is het leven echt niet zoals het lijkt.

De relaties die het interessantst en verslavendst lijken zijn niet altijd het beste voor ons.

Hoewel we misschien niet iedereen om ons heen kunnen fiksen kunnen we altijd ons best doen om onze innerlijke behoeftes te behartigen, te weten wat we willen en verdienen en openhartig te spreken over hoe toxische relaties beginnen, opbloeien en bezitnemen van mensen voordat die überhaupt doorhebben wat er gaande is.

Je Meest Gepassioneerde Relatie Kan Eigenlijk Een Traumaband Zijn