Wanneer mensen hun huis inrichten, hebben ze vaak het gevoel dat er nog iets ontbreekt. Dat ontbrekende element zijn vaak planten en bloemen.
In dit artikel laten we je de 20 meest bijzondere zwarte kamerplanten zien die prachtig zouden staan in elk modern interieur. Het enige probleem is dat je waarschijnlijk moeite zult hebben om te kiezen welke het beste bij je past!
Hoewel je ze natuurlijk ook allemaal zou kunnen kopen!
Zwarte kamerplanten: soorten en verzorgingstips
We hebben onze favoriete zwarte kamerplanten geselecteerd die zeker schoonheid en stijl aan je interieur zullen toevoegen. Je leest over de kenmerken en bijzonderheden van elke soort en wie weet, misschien brengt onze lijst je op het idee om er zelf een (of meerdere) te nemen!
Daarom geven we ook bij elke plant een korte verzorgingsgids, zodat je ze eenvoudig zelf kunt verzorgen als je er een aanschaft.
Ze passen trouwens ook perfect bij verschillende Japanse kamerplanten, dus je kunt ze goed combineren en je huisbibliotheek omtoveren tot een magische plek.
Laten we beginnen!
1. Black Magic olifantsoor

Black Magic olifantsoor is een geweldige keuze om je huis wat flair te geven. Als je van echt grote planten houdt, dan is dit dé plant voor jou!
Als grote planten niet jouw ding zijn, lees dan vooral verder want er staan straks ook genoeg kleine soorten op de lijst die je misschien wel aanspreken!
Blad en bloei
Het eerste wat opvalt aan de Black Magic is het blad, niet de bloemen. De bladeren van deze prachtige tropische plant zijn zo dieppaars dat ze bijna zwart lijken. De bloemen zijn bleekgeel en vallen in het niet bij het indrukwekkende blad, vaak verborgen achter de bladeren.
Licht
Colocasia Black Magic houdt van veel zonlicht, zo’n 6 tot 8 uur per dag. Toch kan direct zonlicht voor langere tijd schadelijk zijn, dus filter het zonlicht als dat nodig is. Hij kan ook halfschaduw verdragen, maar de bladeren zullen dan minder dieppaars worden.
Water en luchtvochtigheid
Deze Colocasia heeft regelmatig water nodig. Eén keer per week met 2-3 cm water is ideaal, zodat de grond niet uitdroogt. Tijdens het groeiseizoen kun je vaker water geven. In de zomer kun je hem gerust dagelijks water geven.
Net als andere tropische planten houdt de Black Magic van een hoge luchtvochtigheid. Als je in een droog klimaat woont, kun je je plant regelmatig besproeien of een bakje met kiezels en water onder de pot plaatsen. Je kunt ook een luchtbevochtiger aanschaffen.
Temperatuur
Deze tropische plant houdt van warmte en temperaturen onder de 10°C of boven de 32°C kunnen fataal zijn. Vermijd tocht en plotselinge temperatuurschommelingen!
Grond en voeding
De Black Magic olifantsoor groeit het liefst in vochtige, goed doorlatende grond met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Zorg dat de grond rijk is aan voedingsstoffen en luchtig is. Bemest de plant 3 tot 4 keer per jaar in het groeiseizoen, maar overdrijf niet.
Verpotten
Deze plant groeit snel, dus hij moet vaker verpot worden dan andere planten. Toch doet hij het prima als hij wat langer in dezelfde pot staat; jaarlijks verpotten is perfect. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar of de vroege zomer.
2. Zamioculcas Zamiifolia

Heb je net een mooie witte of gouden pot gekocht? De Zamioculcas Zamiifolia zou er fantastisch in staan!
Blad en bloei
Deze zwarte vetplant heeft felgroene bladeren die uiteindelijk donkerpaars, bijna zwart worden. De Zamioculcas Zamiifolia kan ook bloeien, maar dat gebeurt zelden en de bloemen zijn niet spectaculair.
Licht
De Zamioculcas Zamiifolia is stevig en kan tegen veel lichtomstandigheden, van weinig tot veel licht. Zet hem liever niet in te veel direct zonlicht, want dan kan het blad verbranden. In weinig licht groeit hij langzamer.
Water en luchtvochtigheid
De Zamioculcas Zamiifolia is erg makkelijk en vergeeft het je als je hem af en toe vergeet water te geven. In de zomermaanden twee keer per maand water geven, in de winter is één keer per maand voldoende. De plant heeft geen speciale luchtvochtigheid nodig.
Temperatuur
Kamerplantvriendelijke temperaturen zijn perfect, ergens tussen de 20 en 25°C. Laat de temperatuur niet onder de 10°C zakken.
Grond en voeding
Zamioculcas Zamiifolia planten hebben geen speciale eisen aan de grond, zolang deze maar goed draineert. Laat de aarde tussen het water geven goed uitdrogen. Bemesten is niet per se nodig, maar mag eens per 2-3 maanden met vloeibare voeding.
Verpotten
Dit is een langzame groeier, dus verpotten hoeft maar eens per 2 à 3 jaar. Let op: deze plant is giftig, draag dus handschoenen als je ermee werkt.
3. Alocasia Black Velvet

Deze Alocasia is een echte sierplant en een juweeltje voor in huis.
Blad en bloei
De bladeren zijn uniek donkergroen met witte nerven en lijken bijna zwart. Af en toe komen er bloemen, maar het blad steelt de show.
Licht
Alocasia Black Velvet houdt van helder, indirect licht, maar kan ook overleven bij minder licht, hoewel de kleur dan minder intens wordt. Zet deze plant bij voorkeur bij een raam op het oosten.
Water en luchtvochtigheid
Laat de bovenkant van de grond opdrogen voor je opnieuw water geeft, want te veel vocht kan wortelrot veroorzaken. Deze Alocasia houdt van een hoge luchtvochtigheid, tussen de 60 en 75%. Gebruik eventueel een luchtbevochtiger of een bakje met kiezels en water.
Temperatuur
Tussen 15 en 26°C voelt deze plant zich het prettigst. Zorg dat het nooit kouder wordt dan 12°C.
Grond en voeding
Zorg voor een luchtige, organische potgrond. Geef maandelijks vloeibare plantenvoeding tijdens het groeiseizoen, maar nooit in de winter.
4. Chinese jade

De rozetten van deze vetplant variëren van donkergroen tot diepblauw.
Blad en bloei
De donkergroene rozetten lijken op een zee-egel, maar zijn ongevaarlijk. In de herfst en winter kan de plant delicate witte bloemen krijgen.
Licht
De kleur van het blad hangt af van de hoeveelheid zonlicht. Bij minimaal 6-8 uur zonlicht per dag kleuren de bladeren bijna zwart.
Water en luchtvochtigheid
Laat de grond volledig opdrogen tussen de gietbeurten. Deze plant is gewend aan droge omstandigheden en heeft geen hoge luchtvochtigheid nodig.
Temperatuur
Tussen 18 en 25°C doet de plant het het best, maar hij kan ook lagere of hogere temperaturen aan.
Grond en voeding
Gebruik een cactus- of vetplantengrond. Bemest in het najaar, eventueel in de winter als je wilt.
Verpotten
Deze plant hoeft zelden verpot te worden, alleen als de wortels uit de pot groeien of als je te veel water hebt gegeven.
5. Aeonium zwarte roos

Deze zwarte roos heeft geen geurende bloemen zoals andere rozen, maar hij is wel een mooie toevoeging aan je plantenverzameling.
Blad en bloei
De rozetten zijn dieppaars tot zwart. De plant kan gele bloemen krijgen, maar deze zijn niet opvallend.
Licht
Deze plant heeft veel zonlicht nodig, minstens 5 uur per dag. Bescherm de bladeren tegen de heetste middagzon.
Water en luchtvochtigheid
Watergift hangt af van de luchtvochtigheid. In droge gebieden één keer per week water geven in de zomer, in de winter twee keer per maand. Overdrijf niet met water, want dat kan wortelrot veroorzaken.
Temperatuur
Hij verdraagt extreme temperaturen kortstondig, maar kamertemperatuur is ideaal.
Grond en voeding
Gebruik cactus- of vetplantengrond. Bemest in het voor- en najaar met vloeibare voeding.
6. Sempervivum black

Deze kleine, compacte vetplant is eenvoudig te verzorgen en past goed bij andere kamerplanten.
Blad en bloei
De bladeren zijn rood tot zwart met een groene kern. De bloemen zijn klein, rood met een gele ster.
Licht
Deze plant houdt van fel, indirect licht, maar kan ook in volle zon of halfschaduw. Laat hem wennen aan de nieuwe omstandigheden.
Water en luchtvochtigheid
Laat de aarde goed opdrogen voor je opnieuw water geeft. In de winter volstaat één keer per maand. Hij heeft geen hoge luchtvochtigheid nodig.
Temperatuur
De plant voelt zich prettig bij kamertemperatuur.
Grond en voeding
Gebruik cactusgrond. Bemesten is niet noodzakelijk, maar mag tijdens het groeiseizoen.
7. Indische rubberplant

Deze plant vult een zwart-wit interieur perfect aan.
Blad en bloei
De bladeren zijn diepgroen tot bordeauxrood en geven sfeer aan elke ruimte. Bloemen zijn nauwelijks zichtbaar.
Licht
De rubberplant heeft helder, indirect licht nodig voor de mooiste kleur. In de schaduw worden de bladeren valer.
Water en luchtvochtigheid
Laat de grond opdrogen tussen gietbeurten. In de zomer vaker water geven bij meer licht. Boven de 50% luchtvochtigheid is ideaal, met temperaturen tussen 18 en 25°C.
Grond en voeding
Gebruik goed doorlatende grond. Bemest elke 2-3 maanden met vloeibare plantenvoeding.
Verpotten
De plant groeit snel en moet jaarlijks verpot worden, vooral als de wortels uit de pot groeien. Zet hem eventueel op een mosstok voor ondersteuning.
8. Burgundy Ripple

Deze plant geeft elke kamer een koninklijk tintje.
Blad en bloei
De bladeren zijn dieprood en lijken inderdaad thuis te horen in een paleis. De kleine witgroene bloemen vallen in het niet bij het blad.
Licht
Helder, indirect licht is ideaal, maar de plant kan ook in minder licht. Zet hem bijvoorbeeld op een vensterbank op het oosten.
Water en luchtvochtigheid
Laat de grond altijd drogen voor je opnieuw water geeft, en water slechts 2-4 keer per maand, afhankelijk van het seizoen.
Temperatuur
Tussen 15 en 26°C. Deze plant heeft geen speciale luchtvochtigheid nodig.
Grond, voeding en verpotten
Gebruik een luchtige grond, voed de plant maandelijks in het groeiseizoen met vloeibare voeding. Eens per 2-3 jaar verpotten is voldoende.
9. Sansevieria Black Coral

Deze plant ziet er mooi uit én zuivert de lucht.
Blad en bloei
De bladeren zijn zwartgroen met lichtere strepen en lijken op slangentongen. In de zomer verschijnen soms witte bloemen.
Licht
Helder, indirect licht is ideaal, maar de plant verdraagt ook weinig licht.
Water en luchtvochtigheid
Laat de grond opdrogen tussen gietbeurten. In de winter minder water geven. De plant is droogtetolerant en kan tegen elke luchtvochtigheid.
Temperatuur
Tussen 15 en 32°C.
Grond en voeding
Goed doorlatende grond, eventueel wat zand toevoegen. Bemesten mag maandelijks in het groeiseizoen, maar is niet noodzakelijk.
10. Levende steentjes

Deze plantjes lijken net kiezelsteentjes.
Blad en bloei
Lithops lijken net op stenen en bloeien in de winter met oranje, gele of witte bloemen.
Licht
Helder, indirect licht in de ochtend en schaduw in de middag zijn ideaal. Op een zuidelijk raam doen ze het goed.
Water en luchtvochtigheid
Geef alleen water in het groeiseizoen, in de winter alleen als het blad verschrompelt. Ze houden van droge lucht en kamertemperatuur.
Grond en voeding
Plant ze in cactusgrond. Bemesten is niet nodig, maar mag voor de bloei.
Kleine zwarte vliegjes op kamerplanten

Alle planten krijgen te maken met plagen, en zwarte kamerplanten zijn daarop geen uitzondering. De kleine zwarte vliegjes zijn rouwvliegjes. Ze zijn onschadelijk, maar kunnen zich snel voortplanten. Ze houden van vochtige aarde, dus houd de grond droger. Plakstrips of honing op tape kunnen helpen om ze te vangen.
Veelgestelde vragen over zwarte kamerplanten
Zijn zwarte planten zeldzaam?
Over het algemeen zijn zwarte planten niet zeldzaam. Er zijn veel meer soorten zwarte kamerplanten dan je denkt. Echt zwarte planten zijn zeldzaam in de natuur; de meeste zijn donkerpaars, diepgroen of rood door selectief kweken.
Welke kamerplanten groeien in het donker?
Geen enkele plant groeit in absolute duisternis. Sommige planten, zoals de sansevieria, pothos, lepelplant en Chinese evergreen, kunnen wel goed tegen weinig licht.
Groeit een zwarte plant in het donker?
Nee, zwarte planten groeien niet in het donker, sommige houden juist van volle zon. Wel zijn er zwarte kamerplanten die goed tegen weinig licht kunnen.
Wat zijn de voordelen van zwarte kamerplanten?
Verschillende soorten zwarte kamerplanten hebben verschillende voordelen. Sansevieria en kamerpalmen zuiveren de lucht, pothos verwijdert geurtjes en kan oogirritatie door blauw licht van schermen verminderen. Ze brengen ook een positieve sfeer in huis en helpen stress te verminderen.
Slotgedachten

In dit artikel heb je kennisgemaakt met unieke planten die relatief makkelijk te verzorgen zijn. Ze zijn ideaal voor mensen met een druk leven en zorgen voor een stijlvolle, mysterieuze sfeer in huis.
Veel succes met het kiezen van jouw perfecte zwarte kamerplant!
Tot de volgende keer!