Skip to Content

14 wilde bloemen in juli die lokale bijen kunnen helpen redden (en 4 invasieve soorten die je beter vermijdt)

14 wilde bloemen in juli die lokale bijen kunnen helpen redden (en 4 invasieve soorten die je beter vermijdt)

Bijen draaien overuren in juli, en jouw tuin kan het perfecte rustpunt zijn waar ze naar op zoek zijn. Wanneer inheemse wilde bloemen precies op het juiste moment bloeien, bieden ze essentiële nectar en stuifmeel net wanneer natuurlijke bronnen schaars worden.

Planten zoals zonnehoed, wilde bergamot en knolzijdeplant zijn zomerse toppers die je absoluut moet verwelkomen. Ze zijn sterk, prachtig én geliefd bij hongerige bestuivers. Inheemse bloemen gedijen vaak ook met weinig zorg: planten, en genieten maar.

Vermijd daarentegen invasieve soorten zoals grote kattenstaart of gele distel. Ze lijken misschien aantrekkelijk, maar verdringen inheemse planten en leveren weinig op voor bijen. Een evenwichtige tuin helpt zowel bestuivers als je lokale ecosysteem.

1. Zonnehoed


Bijen zijn dol op de grote, centrale kegel van deze inheemse vaste plant. Ik heb wel zeven bijensoorten op één middag op mijn zonnehoeken geteld!

De stevige stengels blijven overeind tijdens zomerstormen, en als ze eenmaal gevestigd zijn, verdragen ze droogte uitstekend. Geen speciale zorg nodig.

Plant ze in groepjes voor het grootste effect. Zo ontstaan over de jaren natuurlijke bloemvlakken die doen denken aan een prairietuin.

2. Monarda
De naam zegt alles! De warrige bloemen trekken bijen aan van grote afstand. Mijn tuin begon met drie plantjes en staat nu vol met kleur.

Plant monarda op een plek met goede luchtcirculatie om meeldauw te voorkomen. Ochtendzon en middagsschaduw zijn ideaal in warme regio’s.

Naast bijen komen ook kolibries en vlinders af op deze plant. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei tot ver in augustus te verlengen.

3. Rudbeckia


Deze zonnige gele bloemen verschijnen steevast als het echt zomer wordt. Inheemse bijen zijn vooral dol op de donkere kegel vol eiwitrijk stuifmeel.

Rudbeckia doet het prima in arme grond, zelfs op klei of rotsachtige plekken waar andere planten het moeilijk hebben.

Laat de zaadhoofden na de bloei staan: ze voeden putters en zorgen voor natuurlijke uitzaaiing. De planten zijn kortlevende vaste planten die zichzelf vernieuwen.

4. Leverkruid
Ondanks de naam is dit een paradijs voor bestuivers. De grote bloemtrossen zitten in de bloeitijd vol bijen, vlinders en nuttige wespen.

Leverkruid wordt makkelijk twee meter hoog en is perfect voor de achterzijde van een border. De mauvekleurige bloemen geven een dromerig effect in het avondlicht.

Gevestigde planten verdragen korte droogte, maar groeien het best in gelijkmatig vochtige grond. Laat de holle stelen in de winter staan als nestplaats voor bijen.

5. Dropplant


Kleine inheemse bijen zijn gek op deze paarse bloeiaren! De bladeren ruiken naar drop, en de bloemen leveren wekenlang nectar.

Zon en droogte deren volwassen planten niet. Ze bloeien volop in de warmste delen van mijn tuin waar andere bloemen het opgeven.

Laat de bloemen tot de herfst staan. Zaadhoofden voeden putters, terwijl bijen nog genieten van de laatste nectar. Nieuwe planten verschijnen spontaan.

6. Zwarte ereprijs:

Slanke witte bloeiaren zorgen voor hoogte én trekken gespecialiseerde bijensoorten aan. De bloeiwijze springt mooi af tegen donkergroen blad.

De plant houdt van vochtige grond maar doet het ook in gemiddelde tuinen. Diepe wortels maken hem bestand tegen tijdelijke droogte.

Ik teel deze onderschatte plant al jaren en waardeer vooral dat hij kleine wespen aantrekt die bladluizen bestrijden.

7. Lisdodde


Hommelgevechten om deze magentakleurige bloemen zijn niet ongewoon! Deze soort bloeit van boven naar beneden, wat zorgt voor een lange nectarperiode.

Door de opgaande groei is er weinig ruimte nodig voor maximale nectaropbrengst. Plant vijf tot zeven bollen bij elkaar voor een natuurlijke uitstraling.

Zelfs in droge zandgrond blijft Plant doorgroeien. Ook tijdens hittegolven bleef hij bloeien terwijl andere planten verwelkten.

8. Bergmunt
Witte bloemschermen met zilveren schutbladeren geven een ijzig effect. Ik telde meer insectensoorten op bergmunt dan op enige andere plant in mijn tuin.

Anders dan echte munt is bergmunt niet woekerend. Het geurige blad verjaagt plagen en trekt nuttige insecten aan.

Hij doet het goed in halfschaduw. Langs de bosrand in mijn tuin krijgt hij maar vijf uur zon en bloeit toch uitbundig.

9. Wilde kinine


Vlakke witte bloemschermen zijn ideaal voor kleine bijen en zweefvliegen. Het blad en de bloei contrasteren mooi met andere bloemen.

Een diepe penwortel maakt deze plant zeer droogtebestendig. De stevige stelen blijven overeind, zelfs bij storm.

In mijn tuin bloeit hij trouw elk jaar met amper onderhoud. De zaadhoofden zorgen voor winterinteresse en voedsel voor vogels.

10. Knolzijdeplant
De feloranje bloemen zijn niet alleen voor vlinders — ook inheemse bijen zijn er dol op. Als zijdeplant helpt hij ook monarchvlinders.

Knolzijdeplant woekert niet, in tegenstelling tot gewone zijdeplant. Verplanten is lastig door de diepe wortel, dus kies de plek zorgvuldig.

De plant doet er soms een jaar over om aan te slaan, maar daarna verandert ze in een bijen magnetisch middelpunt.

11. Rode zijdeplant


Roze bloemclusters geuren naar vanille en trekken bijen met lange tongen aan. Het opgaande groeipatroon past goed in strakke of wilde tuinen.

Ondanks de naam groeit hij prima in normale tuingrond. Hij houdt van vocht, maar een moeras is niet nodig.

De zaaddozen zijn decoratief. Ik laat ze staan tot ze openspringen, dan verzamel ik wat zaden en laat de rest verspreiden.

12. Duizendblad
Platte bloemschermen in wit, geel of zachtroze trekken kleine wespen en bijen aan. Het varenachtige blad blijft aantrekkelijk, ook zonder bloemen.

Duizendblad is ijzersterk in droge, arme grond. Zelfs bij langdurige droogte blijft het bloeien.

Ik gebruik wilde duizendblad om een droge helling te stabiliseren waar niets anders wilde groeien. Het vormt langzaam een dichte, onkruid remmende mat.

13. Zonnekroon


Gele bloemen bovenop indrukwekkende tweeënhalve meter hoge stelen maken dit een dramatisch element. De bladeren vormen bekers die regenwater opvangen.

Cup plant is niet geschikt voor kleine tuinen, maar in grote borders is het een pronkstuk. Diepe wortels verbeteren de bodemstructuur.

In de herfst komen vogels af op de voedzame zaden. Putters voeren ware toeren uit om erbij te komen.

14. Teunisbloem
Grote gele bloemen openen zich bij het vallen van de avond en trekken nachtelijke bestuivers zoals havik motten aan — en ’s ochtends vroeg ook bijen.

Teunisbloemen verdragen arme grond en droogte. Ideaal voor die lastige zonnige plekken waar weinig anders groeit.

Langs mijn oprit, waar de hitte weerkaatst, bloeit deze plant de hele zomer zonder enige moeite. Perfect voor drukke tuiniers.

Vermijd deze invasieve soorten

15. Grote kattenstaart


Hoewel visueel aantrekkelijk, verstikt deze Europese exoot hele natte gebieden. Elke plant produceert miljoenen zaden per jaar.

Zelf kleine tuinplantingen kunnen ontsnappen naar natuurgebieden via wind, water of dieren. Vervang liever door blauwe verveine, die dezelfde paarse tint biedt zonder schade.

16. Damastbloem
Vaak verward met flox (die vijf bloemblaadjes heeft), maar deze Europese plant ontsnapt makkelijk naar bossen en velden.

Hij verdringt wilde bloemen die cruciaal zijn voor specialistische bijen. Ik heb hem in mijn tuin jarenlang moeten verwijderen om uitzaaiing te stoppen.

17. Vlinderstruik


Ondanks de naam ondersteunt deze Aziatische struik alleen volwassen vlinders, niet de rupsen. Het is ecologisch gezien ‘junkfood’.

De plant zaait zich makkelijk uit en verdringt inheemse flora. Ik verving hem door knoopkruid en New Jersey-thee, die de volledige levenscyclus van vlinders ondersteunen.

18. Fluitekruid
Deze wilde peen vormt snel dichte velden die andere soorten verdringen. Bovendien lijkt hij op giftige soorten zoals de gevlekte scheerling.

De pollen kunnen huidirritatie veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor inheemse witbloeiende alternatieven zoals koninginnekruid of schermaster.