Ik geef het toe – naar mijn petunia’s kijken die hingen voelde als een persoonlijke aanval. De ene week bloeien ze op, de volgende week zien ze eruit alsof ze het leven hebben opgegeven. Maar na wat te hebben gerommeld (en een paar fouten te hebben gemaakt), vond ik een aantal eenvoudige trucs om ze van de afgrond terug te halen.
Nu bloeien ze alsof ze nog nooit een slechte dag hebben gehad. Hier lees je hoe je de jouwe kunt redden en ervoor kunt zorgen dat ze er op de lange termijn op hun best uitzien.
1. Controleer je gewoonten met water geven

Petunia’s worstelen vaak vanwege verkeerd water geven. Ze hebben consistent vocht nodig, maar ze hebben een hekel aan doorweekte wortels. Steek je vinger 2 centimeter in de grond – als het helemaal droog is, dan geef je te weinig water; als het na dagen nog steeds nat is, dan geef je te veel water.
Streef naar die gulden middenweg waarbij de grond net iets vochtig is. Geef diep, maar minder vaak water om een sterke wortelgroei aan te moedigen. Vergeet niet dat petunia’s in bakken sneller uitdrogen dan die in tuinbedden zijn geplant.
2. Verbeter de afvoer

Een slechte afvoer is funest voor petunia’s! Als het water te lang rond de wortels zit, dan zullen ze gaan rotten en zullen je planten verwelken, ondanks dat ze nat zijn. Meng perliet of grof zand in zware grond om luchtzakken te creëren waardoor overtollig water kan ontsnappen.
Zorg er bij petunia’s in bakken voor dat ze voldoende afvoergaten hebben. Een laagje kleine steentjes aan de onderkant helpt voorkomen dat de grond deze openingen verstopt. Laat potten nooit na het water geven in schotels vol water staan.
3. Pas de blootstelling aan zonlicht aan

Petunia’s hunkeren naar zonneschijn! Als ze niet genoeg licht krijgen, dan strekken de stengels zich uit, worden de bladeren bleek en worden de bloemen schaars. De meeste soorten hebben dagelijks minstens 6 uur direct zonlicht nodig om op hun best te presteren.
Als je petunia’s in de schaduw leven, verplant ze dan naar een zonnigere plek. Gebruik voor binnengekweekte zaailingen groeilampen als er onvoldoende natuurlijk licht is. Wees voorzichtig tijdens extreme hittegolven – zelfs petunia’s die van de zon houden, waarderen middagschaduw wanneer de temperaturen stijgen.
4. Voed met uitgebalanceerde meststof

Hongerige petunia’s tonen hun ongenoegen door vergelende bladeren en minder bloemen. In tegenstelling tot sommige planten zijn het zware voeders die snel de voedingsstoffen in de bodem uitputten, vooral bij het kweken in bakken.
Breng tijdens het groeiseizoen elke 1-2 weken een uitgebalanceerde, in water oplosbare meststof aan. Zoek naar formules met gelijke NPK-nummers of iets hogere fosfor (middelste nummer) om de bloei aan te moedigen. Voor een biologische aanpak werkt visemulsie goed, maar geef het minder vaak.
5. Verwijder uitgebloeide bloemen

Uitgebloeide bloemen zijn niet alleen lelijk – het zijn energiedieven! Wanneer petunia’s zich op het maken van zaden van oude bloemen richten, dan produceren ze minder nieuwe bloemen. Regelmatig toppen leidt hun energie terug naar het creëren van frisse, levendige bloemen.
Knijp of snoei verwelkte bloemen waar ze de stengel ontmoeten. Verwijder niet alleen de kleurrijke bloemblaadjes, maar neem ook de gezwollen basis (zaaddozen) mee. Voor hangende variëteiten met kleine bloemen werkt het om de paar weken snoeien van langbenige delen beter dan individueel toppen.
6. Snoei langpotige groei

Tegen de zomer worden veel petunia’s uitgerekt en schaars, met bloemen die alleen aan de uiteinden van lange, kale stengels hangen. Deze langzame groei gebeurt op natuurlijke wijze, maar kan met strategisch snoeien worden verholpen.
Snoei ongeveer een derde tot de helft van de lengte van de plant terug en snoei tot net boven de bladknooppunten. Dit lijkt misschien drastisch, maar petunia’s veren snel terug met een volle groei en een hernieuwde bloei. Na het snoeien zorg je voor extra water en een lichte dosis meststof om het herstel te versnellen.
7. Behandel plagen

Kleine indringers kunnen petunia’s verwoesten! Bladluizen, trips en spintmijten zuigen plantensappen op, terwijl naaktslakken en rupsen gaten in bladeren en bloemen kauwen. Inspecteer beide kanten van bladeren regelmatig op ongedierte of hun veelbetekenende tekenen zoals kleverige resten of fijne draden.
Begin met zachte remedies zoals sterke watersprays of insecticide zeep voor ongedierte met een zacht lichaam. Neemolie werkt goed voor meerdere soorten ongedierte. Overweeg voor aanhoudende problemen specifieke behandelingen die op de specifieke plaag zijn afgestemd en vermijd breedspectruminsecticiden die nuttige insecten schaden.
8. Ziekteproblemen aanpakken

Gevlekte bladeren, poederachtige coating of mysterieus verwelkende stengels zijn vaak een teken van een ziekte. Schimmelproblemen zoals botrytis en meeldauw gedijen in vochtige omstandigheden met een slechte luchtcirculatie rond planten.
Verwijder de aangetaste bladeren onmiddellijk om verspreiding te voorkomen. Vermijd bovengrondse bewatering die ziekteverwekkers spettert en het gebladerte nat houdt. Plaats planten met ruimte ertussen om luchtbeweging tussen hen toe te staan. Breng voor ernstige infecties geschikte fungiciden aan die zijn gelabeld voor sierplanten en volg de aanwijzingen op de verpakking zorgvuldig op.
9. Juiste pH-waarde van de bodem

Petunia’s geven de voorkeur aan licht zure tot neutrale grond met een pH tussen 6,0 en 7,0. Als de grond te alkalisch is, dan hebben petunia’s geen toegang tot bepaalde voedingsstoffen, zelfs als ze aanwezig zijn, wat tot vergeling tussen bladaders en groeiachterstand leidt.
Test de grond met een goedkope kit van tuincentra. Om de pH te verlagen (zuurder te maken), werk je met turfmos- of zwavelproducten. Voeg voor te zure grond tuinkalk toe om de pH te verhogen. Voer geleidelijk aanpassingen uit, omdat dramatische pH-veranderingen planten kunnen schokken.
10. Wortelgebonden planten verpotten

Petunia’s die in bakken staan, ontgroeien uiteindelijk hun huizen. Wanneer wortels de bodem omcirkelen of uit afvoergaten komen, is het tijd voor een grotere pot. Wortelgebonden planten hebben moeite om water en voedingsstoffen op te nemen, waardoor ze ondanks de juiste zorg verwelken en vergelen.
Kies een nieuwe plantenbak die 5 tot 7 centimeter groter is in diameter. Maak de gebonden wortels voorzichtig los voordat je ze opnieuw in een verse potgrondmix plant. Geef na het verpotten grondig water, maar wacht een week met kunstmest om te voorkomen dat het verstoorde wortelstelsel wordt belast.
11. Zorg voor bescherming tegen de wind

Sterke wind kan petuniastammen breken en planten snel uitdrogen. Op winderige locaties hebben petunia’s vaak moeite om vocht vast te houden en kunnen ze gescheurde bloemen en gebroken takken ontwikkelen.
Maak met behulp van tuinstructuren, hogere planten of tijdelijke schermen windschermen. Als je manden in blootgestelde gebieden wilt ophangen, overweeg dan om ze tijdens stormachtig weer naar beschutte plekken te verplaatsen. Het groeperen van petunia’s in bakken helpt ook om een microklimaat te creëren dat tegen uitdrogende winden buffert.
12. Mulch op de juiste manier

Een laag mulch doet wonderen voor worstelende petunia’s door de bodemtemperatuur te matigen, de verdamping van vocht te verminderen en onkruid te onderdrukken. Kies voor het beste resultaat voor lichtgewicht materialen zoals stukjes schors, cacaodoppen of compost.
Breng een laag van 2 tot 5 centimeter rond planten aan en houd de mulch een paar centimeter van de stengels om rot te voorkomen. Ververs de mulch halverwege het seizoen als het afbreekt. Voor petunia’s in bakken helpt een dunne mulchlaag de bewateringsfrequentie tijdens warm weer te verminderen.
13. Aanpassen waterschema

Naarmate de seizoenen veranderen, zou je bewateringsroutine dat ook moeten doen. Voorjaarspetunia’s hebben minder water nodig dan zomerplanten, en potplanten hebben vaker water nodig dan die in de grond. Luister naar wat je planten je vertellen!
In de ochtend water geven is ideaal, waardoor de bladeren voor de avond kunnen drogen. Tijdens hittegolven heb je misschien twee keer per dag water nodig voor plantenbakken. Verminder in koelere, regenachtige perioden aanzienlijk om wortelrot te voorkomen. Geef altijd water aan de grond, niet op het gebladerte.
14. Zorg voor middagschaduw

Zelfs petunia’s die van de zon houden, kunnen tijdens de intense zomerhitte lijden, vooral in zuidelijke regio’s. Wanneer de temperaturen consequent hoger zijn dan 32° C, neemt de bloemproductie vaak af, omdat planten zich op overleving concentreren in plaats van op bloei.
Creëer tijdelijke schaduw met behulp van een schaduwdoek, terrasparasols of door bakken te verplaatsen naar locaties die ochtendzon in plaats van middagschaduw ontvangen. Hervat de volledige blootstelling aan de zon wanneer extreme hitte overgaat. Deze eenvoudige aanpassing kan petunia’s tijdens de heetste maanden laten bloeien.
15. Voorkom toekomstige problemen

De beste redding is preventie! Begin met planten van hoge kwaliteit en de juiste planttechnieken. Kies locaties met voldoende zonlicht en een goede luchtcirculatie om de ziektedruk te minimaliseren.
Zorg voor een regelmatige onderhoudsroutine, inclusief toppen, voeding en inspectie op vroege tekenen van problemen. Houd bij wat in je tuin werkt. Sommige petuniasoorten zijn hittebestendiger of ziekteresistent dan andere, dus let voor toekomstig gebruik op welke het beste presteren.