Skip to Content

20 bloemen om in juli naast je groenten te planten (ze zullen je later dankbaar zijn)

20 bloemen om in juli naast je groenten te planten (ze zullen je later dankbaar zijn)

Je moestuin houdt niet alleen van compost en zonlicht—goede gezelschap is net zo belangrijk. Door de juiste bloemen tussen je groenten te planten, stimuleer je bestuiving, lok je nuttige insecten aan en bestrijd je plagen op een natuurlijke manier.

Juli is de perfecte maand om snelgroeiende bloemen toe te voegen die hun werk doen én meer. Deze 20 metgezellen zijn niet alleen mooi, ze maken je groenten gezonder, gelukkiger en productiever.

  1. Afrikaantjes: de natuurlijke ongediertepolitie


Afrikaantjes geven een geur af die schadelijke aaltjes en andere tuinplagen verdrijft. Hun opvallende kleuren vormen een beschermende buffer rond groenten zoals tomaat, paprika en aubergine. Franse goudsbloemen werken het best tegen plagen, terwijl Afrikaanse goudsbloemen hoogte en kleur geven aan je borders.

  1. Akelei: eetbare bladlokkers


    Akelei trekt bladluizen weg van je kostbare groenten met hun geurige bladeren en bloemen. Ze zijn eetbaar en voegen pit toe aan zomersalades. Plant ze nabij komkommer, courgette en broccoli—de uitgestrekte klimmers houden de bodem vochtig tijdens hete dagen, terwijl koolwantsen er de voorkeur aan geven om op ze te blijven zitten.
  2. Zonnebloemen: hoge wachters


Hoge zonnebloemen vormen natuurlijke klimrekken voor bonen en erwten en geven schaduw aan warmtegevoelige planten. Ze trekken bijen aan en hun zaden dienen later als voedsel voor vogels – natuurlijke verdelgers van rupsen. Kies kleinere soorten zoals ‘Teddy Bear’ of ‘Junior’ om je groenten niet te overwoekeren.

  1. Goudsbloem: heilzame tuinhelper

    Calendula stopt bladluizen en witte vlieg voordat ze je groenten bereiken. De bloemen trekken zweefvliegen aan, wiens larven bladluizen in grote aantallen opeten. Calendula staat goed bij tomaat, paprika en wortel. De bloemen zijn ook bruikbaar in zalfjes of gerechten.
  2. Bernagie: blauwe sterwonder


Bernagierbloemen trekken bijen en sluipwespen aan die plagen bestrijden. Met hun diepe penwortels verrijken ze de grond rondom aardbeien, tomaten en courgette. Ook vermijden komkommertorren plekken waar bernagie groeit. De bladeren en bloemen smaken heerlijk naar komkommer.

  1. Cosmos: delicate ongediertebestrijders

    Cosmos bloeit in zachte tinten en trekt lieveheersbeestjes en sluipwespen aan. Ze helpen bij de bestrijding van bladluizen en rupsen. Plant ze rondom maïs en komkommer voor luchtcirculatie en minder schimmel in vochtige juli-weken. Ze zaaien zich makkelijk uit, zodat je er elk jaar opnieuw van geniet.
  2. Zinnia’s: vlinderbuffet

    Zinnia’s kleuren fel en trekken vlinders en bestuivers. ‘Cut and Come Again’-variëteiten bloeien door bij het plukken. Ze staan prachtig bij komkommer, courgette en tomaat en trekken soldaatluisjes aan die grondplagen eten.
  3. Zilverschildzaad: grondniveau beschermer
    Zilverschildzaad alyssum vormt een tapijt van geurige bloemen, ideaal tussen sla en bladgroenten. Ze trekken zweefvliegen aan en onderdrukken onkruid, zonder wortelconcurrentie.
  4. Lavendel: aromatisch verdediger

    Lavendel verbergt geur van groenten, verward plagen en trekt bijen. Ze verdrijft koolmotten en witte vlieg en houdt konijnen en herten op afstand. Engelse variëteiten zoals ‘Munstead’ en ‘Hidcote’ passen perfect bij tomaten en pepers.
  5. Monarda: bestuivers centrum

    Monarda trekt bijen en vlinders aan, wat de vruchtvorming van tomaat en courgette bevordert. De geur houdt hoornwormen op afstand en versterkt de smaak van tomaat. Zorg voor ruimte voor luchtcirculatie bij vochtig weer.
  6. Phacelia: snelle bijenmagneet

    Phacelia ontwikkelt blauw-lavendelkleurige bloemen binnen 6–8 weken. Ze trekken volop nuttige insecten aan en verrijken de bodem met stikstof. Ze zijn ideaal voor bonen, erwten en maïs.
  7. Dropnetel: zoethoutbeschermer

    Met de anijsgeur verdrijft dropnetel koolmotten en Japanse kevertjes. Hoornaars vinden de bloem aantrekkelijk; plant ze bij koolgewassen voor extra bescherming. Zowel bloemen als bladeren zijn eetbaar.
  8. Mexicaanse zonnebloem

    Felle oranje-achtige bloemen trekken vlinders aan en fungeren als windscherm rond courgette en komkommer. Snoei uitgebloeide bloemen weg voor een langere bloeiperiode tot oktober.
  9. Slaapmutsje: Droogtetolerante Bondgenoten

    Deze klaprozen breken harde bodemlagen open met hun penwortel. Ze trekken zweefvliegen en lieveheersbeestjes aan – natuurlijke bestrijders van bladluizen. Ze zaaien zich vanzelf uit en bloeien elk jaar opnieuw.
  10. Coreopsis: langbloeiende bondgenoten

    Met gele of tweekleurige bloemen bloeit coreopsis onafgebroken van zomer tot herfst. Ze trekken roofinsecten aan die plagen bij tomaat, paprika en aubergine bestrijden zonder concurrentie in wortelgebied.
  11. Salvia: geweldig voor insecten

    Salvia’s buisvormige bloemen zijn onweerstaanbaar voor insecten. Ze houden herten en konijnen op afstand. Geschikt bij groentepercelen dankzij diepe wortels die geen concurrentie vormen.
  12. Korenbloem: insectenbuffet

    Met pluizige blauwe, roze of witte bloemen trekken ze sluipwespen aan die hoornwormen en koolrupsen bestrijden. Ze eten ook mee in de salade – plant ze komend jaar opnieuw.
  13. Verbena: Warmte-liefdevolle paradijs voor bestuivers
    Verbena bloeit rijk in juli en trekt vlinders en bijen aan. Ze zijn luchtig en verhogen bestuiving van komkommers, meloenen en courgette. Zelfzaaiende variëteiten zoals ‘Buenos Aires’ geven hoogte en kleur.
  14. Kokardebloem: robuuste nectarbron

    Met warm gekleurde margrietbloemen trekt de kokardebloem bestuivers tot in de herfst. Ze passen goed bij uien en knoflook en verbeteren de drainage dankzij diepe penwortels.
  15. Dropplant: muntfamilie wonder

    Geurende dropplant met anijstinten trekt massaal bijen aan en bevordert bestuiving van courgette en meloenen. In tegenstelling tot echte munt blijft het netjes in een kluit zonder woekerdrang.