Skip to Content

20 Fouten Bij Het Kweken Van Seringen Die Je Voor Een Bloeiende Tuin Moet Vermijden

20 Fouten Bij Het Kweken Van Seringen Die Je Voor Een Bloeiende Tuin Moet Vermijden

Het kweken van seringen kan een van de meest bevredigende dingen van het hebben van een tuin zijn – die geurige bloemen zijn moeilijk te verslaan! Maar als je ooit moeite hebt gehad om je seringen echt te laten bloeien, dan ben je niet de enige. Ik heb gaandeweg zeker een paar fouten gemaakt (ahum… overmatig snoeien, iemand?) en ik heb geleerd dat deze prachtige struiken een aantal zeer specifieke voorkeuren en antipathieën hebben.

Daarom heb ik deze lijst met veelvoorkomende fouten bij het kweken van seringen samengesteld, samen met wat je in plaats daarvan kunt doen. Het gaat niet om perfectie – het gaat erom je planten de beste kans te geven om gezond, gelukkig en vol bloemen te groeien. Met een beetje knowhow kom je een heel eind!

Dus of je nu gewoon je eerste sering plant of probeert om meer bloemen uit een oudere struik te krijgen, deze tips zullen je helpen om de gebruikelijke hoofdpijn te voorkomen en je dichter bij dat prachtige scherm van seringen te brengen waar we allemaal van dromen.

1. Te veel water geven

© Plant Addicts

Geloof het of niet, te veel water geven kan als het om seringen gaat net zo schadelijk zijn als te weinig. Deze planten geven de voorkeur aan goed doorlatende grond en ze doen het niet goed in doorweekte omstandigheden.

Te veel water geven kan tot wortelrot leiden, wat je sering geleidelijk zal verzwakken. Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je grond een uitstekende drainage heeft en je alleen water geeft als de bovenste 2 centimeter grond droog is.

Door in een vochtmeter te investeren, kun je ook bepalen wanneer het nodig is om je seringen water te geven. Vergeet niet dat seringen winterharde planten zijn en als ze eenmaal zijn gevestigd vaak met minimale bewatering gedijen.

2. In de schaduw planten

© provenwinners

Seringen hebben veel zonlicht nodig om hun prachtige bloemen te produceren. Ze in de schaduw planten is een veelgemaakte fout die tot een slechte bloei kan leiden.

Idealiter zouden seringen elke dag minstens zes uur direct zonlicht moeten krijgen. Als je tuin beperkte zonnige plekken heeft, overweeg dan om seringen in bakken te planten die kunnen worden verplaatst om ze meer zonlicht te geven.

Het kan bovendien nodig zijn om overhangende takken terug te snoeien of de sering naar een zonniger gebied te verplaatsen. Ervoor zorgen dat je seringen in de zon koesteren, zal tot meer overvloedige en prachtige bloemen leiden.

3. Verkeerd bodemtype

© mgardener_ia

De samenstelling van de bodem speelt een cruciale rol in de gezondheid van een sering. Deze planten geven de voorkeur aan licht alkalische tot neutrale grond en het gebruik van de verkeerde grondsoort kan hun groei belemmeren.

Voer een bodemtest uit om de pH-waarde en het gehalte aan voedingsstoffen te bepalen. Als de grond te zuur is, voeg dan kalk toe om de alkaliteit te verhogen. Omgekeerd, als het te alkalisch is, kan zwavel helpen om de pH te verlagen.

Het veranderen van de bodem met compost kan ook de structuur en vruchtbaarheid verbeteren. Door een ideale bodemomgeving te creëren, leg je een sterke basis voor je seringen om te gedijen.

4. Onjuist snoeien

© LoveToKnow

Snoeien is van vitaal belang voor het onderhoud van je seringen, maar onjuiste technieken kunnen de plant beschadigen. Vermijd te veel snoeien, omdat dit de bloei kan verminderen.

Richt je in plaats daarvan op het verwijderen van dode of zieke takken en het uitdunnen van overvolle takken. Snoeien moet over het algemeen onmiddellijk na de bloei worden gedaan om nieuwe groei te stimuleren en de bloei van volgend jaar te behouden.

Gebruik scherpe, schone gereedschappen om precieze sneden te maken en vermijd het om in de late zomer of herfst te snoeien wanneer het ongewenste groei kan stimuleren. Een goede snoei bevordert de luchtstroom en dat zonlicht de plant kan bereiken, waardoor de algehele gezondheid van je sering wordt verbeterd.

5. Ongedierte negeren

© Garden Answers

Ongedierte kan als het niet snel wordt beheerd een bedreiging voor seringen zijn. Veelvoorkomende boosdoeners zijn bladluizen, boorders en schildluizen, die allemaal de planten kunnen verzwakken.

Inspecteer je seringen regelmatig op tekenen van een besmetting, zoals verkleurde bladeren of een groeiachterstand. Natuurlijke remedies zoals neemolie of insecticide zeep kunnen ongedierte bestrijden zonder nuttige insecten te schaden.

Het introduceren van lieveheersbeestjes of gaasvliegen, bekende vijanden voor bladluizen, kan ook helpen om ongediertepopulaties onder controle te houden. Door waakzaam en proactief te blijven, kun je je seringen tegen ongewenste indringers beschermen.

6. Te diep planten

© bloomsbros

De plantdiepte is cruciaal voor het succesvol kweken van seringen. Het te diep begraven van de kluit kan de wortels verstikken en de groei belemmeren. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk is met of zich iets boven het grondoppervlak bevindt.

Als de grond zakt, dan mag de plant niet dieper begraven worden dan de bedoeling is. Vul de grond rond de wortels voorzichtig bij zonder deze te strak aan te drukken, omdat dit voor een goede beluchting zorgt.

Houd rekening met de grootte van de struik als hij volwassen is om voldoende ruimte voor groei te bieden. De juiste plantdiepte is de basis voor de ontwikkeling van een robuuste sering.

7. Niet mulchen

© chicagogardener

Mulchen biedt tal van voordelen voor seringen, zoals vochtretentie en onkruidonderdrukking. Het negeren van deze praktijk kan tot een drogere grond en concurrentie om voedingsstoffen leiden.

Breng een laag organische mulch van 5-8 centimeter, zoals houtsnippers of schors, rond de basis van de sering aan, en zorg ervoor dat het de stam niet raakt om rot te voorkomen. Mulch helpt ook om een stabiele bodemtemperatuur te behouden, wat de gezondheid van de wortels ondersteunt.

Vergeet niet om de mulch jaarlijks te verversen om het effectief te houden. Deze eenvoudige stap kan een aanzienlijk verschil maken in de gezondheid en vitaliteit van je sering.

8. Bemesting overslaan

© Reddit

Seringen hebben, net als alle planten, voedingsstoffen nodig om te gedijen, en het overslaan van de bemesting kan tot een slechte groei en bloei leiden. Een uitgebalanceerde meststof met langzame afgifte die in het vroege voorjaar wordt aangebracht, kan essentiële voedingsstoffen leveren.

Zoek naar formules met veel fosfor, wat de bloei bevordert. Vermijd overmatige stikstof, omdat het de bladgroei over bloemen stimuleert.

Biologische opties zoals beendermeel of compost kunnen ook je planten voeden. Regelmatige bemesting zorgt ervoor dat je seringen de middelen hebben die ze nodig hebben om mooi gebladerte en overvloedige bloemen te produceren, waardoor de schoonheid van je tuin wordt versterkt.

9. Te veel planten

© Gardening Know How

Ruimte is essentieel voor seringen om effectief te groeien en te bloeien. Als je ze te dicht op elkaar plant, dan kan de luchtstroom worden beperkt, wat tot ziekte en groeiachterstand kan leiden.

Seringen moeten op basis van hun volwassen grootte met ruimte ertussen worden geplant, meestal 1 tot 3 meter uit elkaar, afhankelijk van de variëteit. Deze afstand zorgt voor voldoende luchtcirculatie en blootstelling aan zonlicht, die beide cruciaal zijn voor gezonde bloemen.

Goed gespreide seringen zijn minder gevoelig voor schimmelziekten en plagen. Een doordachte planning en afstand zorgen ervoor dat je sering niet alleen mooi, maar ook gezond is.

10. Ziekteverschijnselen negeren

© Reddit

Het negeren van ziektesymptomen kan aanzienlijke schade aan je seringen veroorzaken. Veel voorkomende ziekten zijn meeldauw en bladroest, die zich kunnen verspreiden als ze niet aangepakt worden.

Inspecteer je seringen regelmatig op verkleurde bladeren of een ongewoon groeipatroon. Verwijder onmiddellijk alle aangetaste gebieden en behandel ze indien nodig met geschikte fungiciden. Het zorgen voor een goede luchtcirculatie en het vermijden van water geven van bovenaf kan ook ziekte voorkomen.

Een vroege detectie en behandeling zijn cruciaal om je seringen gezond te houden. Door op de gezondheid van je planten te letten, kun je seizoen na seizoen van hun schoonheid genieten.

11. Onjuiste tijd om te planten

© springhousegardens

De timing is cruciaal bij het planten van seringen. Te laat in het seizoen planten kan de planten stress bezorgen en hun kansen op bloei verkleinen. Idealiter zouden seringen in het vroege voorjaar of de herfst moeten worden geplant als het weer koeler is.

Door deze timing kunnen wortels zich vóór de hitte van de zomer of de kou van de winter vestigen. Vermijd het planten tijdens de piek in de zomer om hittestress te voorkomen.

Het zorgvuldig plannen van je plantschema zorgt ervoor dat je seringen de best mogelijke start hebben. Met de juiste timing maak je de weg vrij voor een tuin vol mooie bloemen.

12. Niet toppen

© Bob Vila

Toppen of het verwijderen van uitgebloeide bloemen, kan in het volgende seizoen meer bloemen stimuleren. Het verwaarlozen van deze taak kan tot minder bloemen leiden, omdat er in plaats daarvan energie in de zaadproductie gaat.

Gebruik een schone, scherpe snoeischaar om dode bloemen net boven de eerste set gezonde bladeren te verwijderen. Deze eenvoudige praktijk leidt de energie van de plant om naar nieuwe groei en bloei.

Regelmatig toppen zorgt ervoor dat je seringen er netjes uitzien en het kan een productiever bloeiseizoen bevorderen. Het is een kleine moeite met aanzienlijke beloningen voor de bloemenweergave van je tuin.

13. Verkeerde meststof gebruiken

© Greg

Het selecteren van de verkeerde meststof kan een negatieve invloed hebben op de groei van je seringen hebben. Seringen profiteren van meststoffen met veel fosfor in plaats van stikstof. Stikstofrijke meststoffen kunnen tot bladeren, maar minder bloemen leiden.

Kies een uitgebalanceerde 5-10-5 formulering of iets dergelijks, die in het vroege voorjaar wordt aangebracht. Biologische opties zoals beendermeel kunnen ook de bloemproductie verbeteren zonder overtollig gebladerte te veroorzaken.

Wees voorzichtig om niet te veel te bemesten, omdat dit tot zoutophoping en wortelbeschadiging kan leiden. Het kiezen van de juiste meststof ondersteunt je seringen bij het produceren van de prachtige bloemen die je wenst.

14. Winterbescherming verwaarlozen

© provenwinners

De winter kan zwaar zijn voor seringen als ze niet beschermd zijn. Zonder de juiste zorg kan de koude wind en de vorst de toppen en stengels beschadigen. Het aanbrengen van een dikke laag mulch rond de basis in de late herfst kan de wortels isoleren.

Voor extra bescherming beschermt het afdekken van struiken met jute of een tuindoek ze tegen agressieve elementen. Hoewel seringen over het algemeen winterhard zijn, helpen deze voorzorgsmaatregelen ze om in koudere klimaten te gedijen.

Door stappen te ondernemen om je seringen te beschermen, zorg je ervoor dat ze in de lente gezond en klaar voor de bloei tevoorschijn komen.

15. Bodemdrainage negeren

© Reddit

Een goede afvoer van de grond is essentieel voor gezonde seringen. Een slechte drainage kan tot wortelrot en andere problemen leiden. Als je grond water vasthoudt, overweeg dan om het met zand of grind aan te passen om de afvoer te verbeteren.

Verhoogde plantenbedden of op een lichte helling planten kunnen ook waterophoping voorkomen. Controleer de grond regelmatig na regen om er zeker van te zijn dat deze niet te verzadigd is.

Het vroegtijdig aanpakken van drainageproblemen beschermt je seringen tegen mogelijke schade. Zorg voor een goede afwatering en creëer een gunstige omgeving voor je seringen om te gedijen.

16. Onjuist verplanten

© Reddit

Het verplanten van seringen kan lastig zijn en het moet zorgvuldig worden gedaan om stress te minimaliseren. Zorg ervoor dat de nieuwe locatie voldoende zonlicht en goed doorlatende grond heeft.

Graaf een royaal gat om de kluit goed te laten passen zonder hem samen te drukken. Geef de plant voor en na het verplanten grondig water om de grond te helpen bezinken. Verplant tijdens koelere maanden om schokken te verminderen.

Vermijd het meer dan nodig verstoren van de wortels. De juiste techniek zorgt ervoor dat je seringen zich snel aan hun nieuwe plek aanpassen en blijven bloeien.

17. Geen gezelschapsplanten

© provenwinners

Metgezelbeplanting kan de gezondheid en schoonheid van je sering verbeteren, maar het kiezen van de verkeerde metgezellen kan averechts werken. Vermijd het planten van seringen samen met agressieve bodembedekkers of grote bomen die om voedingsstoffen en water strijden.

Kies in plaats daarvan voor vaste planten met ondiepe wortels zoals pioenrozen of irissen die elkaar aanvullen in plaats van concurreren. Gezelschapsplanten kunnen visuele interesse bieden en nuttige insecten aantrekken.

Doordacht samen planten verbetert de harmonie van je tuin en ondersteunt de groei van je seringen. Door de juiste metgezellen te selecteren, creëer je een bloeiend en uitgebalanceerd tuinecosysteem.

18. Het niet aanpakken van tekorten aan voedingsstoffen

© Greg

Het negeren van tekorten aan voedingsstoffen kan de groei van seringen belemmeren en de bloei verminderen. Vroege tekenen zijn geel wordende bladeren of een slechte groei. Voer een bodemtest uit om specifieke tekortkomingen te identificeren.

Pas de grond indien nodig aan met geschikte voedingsstoffen, zoals ijzer of magnesium. Het regelmatig aanbrengen van compost of organisch materiaal kan ook de vruchtbaarheid van de bodem verbeteren.

Het snel aanpakken van tekortkomingen zorgt ervoor dat je seringen de voedingsstoffen hebben die ze nodig hebben om te gedijen. Door een voedingsrijke omgeving te behouden, ondersteun je een robuuste groei en overvloedige bloemen.

19. Vergeten om regelmatig water te geven

© twinbrook_farms

Hoewel seringen als ze eenmaal zijn gevestigd droogtetolerant zijn, kan het vergeten om ze water te geven, vooral tijdens droge periodes, hun gezondheid beïnvloeden. Controleer de bodemvochtigheid en het water als de bovenste 2 centimeter droog worden.

Diepe, onregelmatige bewatering stimuleert diepe wortelgroei, waardoor seringen veerkrachtiger worden. Gebruik een druppelslang of druppelirrigatie voor een gelijkmatige vochtverdeling.

Regelmatig water geven tijdens droge periodes zorgt ervoor dat je seringen mooi en gezond blijven. Consistente zorg houdt het seringenscherm van je tuin mooi en vol.

20. Het lokale klimaat negeren

© growwithdora

Het selecteren van seringen zonder rekening te houden met je lokale klimaat kan tot teleurstelling leiden. Sommige variëteiten zijn beter geschikt voor bepaalde klimaten.

Onderzoek en kies soorten die goed bij de temperatuur en luchtvochtigheid in je omgeving gedijen. Houd rekening met microklimaten in je tuin die de groei kunnen beïnvloeden.

Het begrijpen van je klimaat en het selecteren van geschikte variëteiten zorgt voor succes. Met een beetje onderzoek kom je een heel eind komen bij het opzetten van een bloeiende tuin met seringen die voor jouw omgeving gemaakt is.