Begonia’s zijn bloemen die bij elke tuinier bekend zijn, of het nu om hun kleurrijke bloemen of unieke bladeren gaat.
Ze zijn ongelooflijk gemakkelijk te kweken, vooral in potten, wat de focus van het artikel van vandaag zal zijn.
De sleutel tot het verzorgen van begonia’s in potten is eerst inzicht in de variëteit die je hebt te krijgen, omdat niet alle soorten exact dezelfde behoeften hebben.
Kies vervolgens de pot, locatie en grond verstandig en je bent klaar om te gaan.
Hieronder vind je gedetailleerde informatie over al deze tips en kun je je begonia’s in potten op de juiste manier verzorgen.
Laten we beginnen!
6 tips voor het verzorgen van begonia’s in potten
1. Begrijp je variëteit

Begonia’s komen uit een geslacht met meer dan 2000 soorten, dus het is logisch dat hun behoeften een beetje zullen verschillen. Het is niet hetzelfde om begonia rex, Boliviaanse begonia en klimbegonia’s te hebben.
Waarom?
Omdat hun wortels verschillen. In feite zijn begonia’s op basis van hun wortels in drie hoofdtakken gecategoriseerd:
1. Begonia’s met vezelige wortelsystemen – Deze begonia’s hebben alleen vezelachtige wortels. Soorten die tot deze groep behoren, zijn was, rietachtige, dikstammige, klim of hangplant en struikbegonia’s.
2. Begonia’s met wortelstokken – Begonia’s in deze categorie hebben zowel vezelachtige wortels als wortelstokken. Wortelstokken zijn dikke ondergrondse stengels die zich horizontaal ontwikkelen en nieuwe secties laten groeien. Deze groep wordt als de grootste beschouwd en omvat voornamelijk begonia rex.
3. Knolbegonia’s – Deze begonia’s zijn vergelijkbaar met die met wortelstokken, maar ze hebben knollen die uit dezelfde knoppen groeien, net als aardappelen. De planten zijn er in tal van kleuren, hebben grote geplooide bloemen, zijn favoriet bij tuiniers en ze gedijen in de schaduw.
Ze omvatten variëteiten zoals Boliviaanse, hiemalis en lorraine begonia’s. (1)
2. Kies de juiste pot

Zodra je je begonia hebt gekozen, is het tijd om de beste plantenbak te vinden om in te groeien. Bij het kiezen van de juiste maat is het het beste om de zaailingen (zogenaamde pluggen) je gids te laten zijn.
Voor één zaailing is een bak van 10 – 12 centimeter nodig. Als je er daarom twee in dezelfde pot wilt planten, zorg er dan voor dat je ruimte vrijmaakt voor elke zaailing en gebruik een pot met een diameter van minstens 15 cm.
Naarmate je plant groeit en groter en groter wordt, vergroot je de potmaat met een centimeter, zodat hij zijn wortelsysteem kan huisvesten.
Nu het materiaal. Kunststof en geglazuurde keramische plantenbakken zijn enkele van de meest populaire onder begonia’s, omdat ze betaalbaar en lichtgewicht zijn en in een breed scala aan maten verkrijgbaar zijn. Ze zijn echter niet-poreus en kunnen veel meer water bevatten dan terracottapotten.
Begonia’s houden niet van een doorweekte grond, dus het is het beste om alle drie de categorieën in terracotta plantenbakken te laten groeien.
Je kunt ze natuurlijk in kunststof of glazen potten laten groeien als je wilt, maar pas de bewatering dienovereenkomstig aan.
Tot slot, welke plantenbak je ook kiest, zorg ervoor dat hij ten minste één afvoergat heeft waardoor het overtollige vocht kan wegvloeien.
3. Vind de beste locatie

Om je begonia’s te laten bloeien, moet je ze op de best mogelijke locatie plaatsen. Maar niet alle soorten hebben dezelfde hoeveelheid zonlicht nodig.
Vezelgewortelde begonia’s gedijen bijvoorbeeld in de volle zon of lichte schaduw, die met wortelstokken geven de voorkeur aan indirect zonlicht of zacht ochtendlicht, terwijl knolachtige begonia’s diepere schaduw aankunnen.
Maar als je niet te veel over blootstelling aan de zon wilt nadenken, dan kun je deze planten op een plek plaatsen waar ze ‘s ochtends zonlicht krijgen en dan zullen ze meer dan gelukkig zijn.
Zorg ervoor dat je die met wortelstokken of knolachtige begonia’s niet aan te veel zonlicht blootstelt, omdat het hun gebladerte kan verschroeien.
Begonia’s zijn bovendien inheems in tropische en subtropische gebieden en ze doen het niet goed in koud en ruw weer.
In feite gedijen ze wanneer de temperaturen overdag rond de 24 °C en ‘s nachts rond de 15 °C liggen.
En als de temperaturen in jouw regio’s nachts onder de 13 °C dalen, dan moet je je begonia’s in de winter binnenshuis zetten.
Natuurlijk kunnen slapende knollen veel lagere temperaturen aan en kunnen ze overleven als ze aan omstandigheden die zo laag zijn als 0 °C worden blootgesteld.
Tot slot moet je ook voorzichtig zijn met de luchtvochtigheid, omdat deze tropische planten gedijen wanneer het luchtvochtigheidsniveau 50% of hoger is, met name bij begonia’s met wortelstokken.
4. Plant ze in een geschikte bodem

Een andere belangrijke factor voor het kweken van begonia’s in potten, die je plant kunnen maken of breken, is de grond.
Deze planten houden van goed gedraineerde, losse en luchtige grond, waardoor vocht snel kan wegvloeien, verdichting wordt voorkomen en er voldoende zuurstof voor de wortels is om rotten te voorkomen.
Zodra je ze in het juiste groeimedium hebt geplant, kun je je begonia’s elke 2 – 4 dagen water geven, maar zorg er altijd voor dat het bovenste deel van de grond droog is voordat je water geeft.
Kies een substraat dat schors, kokosvezel, puimsteen of perliet en zelfs vermiculiet bevat, omdat deze materialen voor een goede drainage, waterretentie en beluchting zorgen.
Je kunt ook voor grond met veenmos gaan, hoewel ik er geen grote fan van ben, omdat het oogsten ervan niet zo milieuvriendelijk is. Het zal echter hetzelfde doen als kokosvezel en je plantengroei ten goede komen.
Je wilt bovendien wat kunstmest in huis hebben. Deze planten hebben niet zoveel nodig, maar als je wilt dat ze prachtige bloemen produceren, breng dan een of twee keer per jaar wat meststof met langzame afgifte aan.
Gebalanceerde meststoffen zoals triple 10 of 20 zijn de beste voor deze planten, omdat ze ze alle voedingsstoffen geven die ze voor een optimale groei nodig hebben. Ik geef de voorkeur aan kunstmestspikes, maar je kunt vloeibare plantenvoeding gebruiken en het volgens de instructies van de fabrikant aanbrengen.
Waarschuwing: verdun ze bij het gebruik van vloeibare meststoffen altijd tot ten minste de helft of zelfs meer en verhoog de concentratie langzaam als je ziet dat je planten het aankunnen.
5. Houd ongedierte uit de buurt

Als je een rietbegonia of een andere variëteit hebt, dan zul je er zeker ongedierte op vinden, vooral als ze niet in ideale omstandigheden worden gehouden.
Enkele veel voorkomende insecten die ze aanvallen zijn bladluizen, wolluizen en spintmijten. Gelukkig kun je ze met biologische insecticiden, tuinbouwoliën en miticiden (voor mijten) van ze afkomen.
Je kunt ook ontsmettingsalcohol voor wolluizen gebruiken, vooral voor hun eieren. Pas echter op dat je het gebladerte van je plant niet aanraakt, omdat alcohol het kan beschadigen.
6. Onderhoud is de sleutel

Houd je begonia’s goed en ze zullen je met talloze bloemen en een lange levensduur belonen.
Ik heb het over het verwijderen van uitgebloeide bloemen om je plant aan te moedigen om een nieuwe bloesemflush te produceren.
En vergeet het snoeien niet! Je hoeft niets uitgebreids te doen, maar het verwijderen van dode, stervende, verkleurde, zieke en beschadigde bladeren houdt je plant gezond. Op deze manier kan het zijn energie gebruiken om nieuwe en gezonde groei te produceren.
Conclusie

Als je een stippenbegonia (of een andere variëteit) hebt, dan zul je blij zijn om te horen hoe gemakkelijk het is om ze te verzorgen als ze in potten staan.
Richt je op een geschikte pot, locatie en grond voor je soort, en je plant zal gedijen en je weinig tot geen hoofdpijn geven.
Referenties:
1. Ginori, J., Huo, H., & Warwick, C. R. (2020). A Beginner’s Guide to Begonias: Classification and Diversity. UF IFAS Extension.