Tuinieren in juli kan een uitdaging zijn – sommige planten floreren in de hitte, terwijl andere al verleppen bij het zien van de zon. Ik heb zomers gehad waarin mijn bladgroenten binnen een nacht doorschoten, en andere waarin mijn paprika’s niet te stoppen waren met produceren.
Het draait allemaal om samenwerken met het weer, niet ertegenin. Juli is het perfecte moment om te focussen op warmteminnende gewassen zoals okra en bonen, en de koelteminnende soorten even te laten rusten.
Twijfel je wat je nu nog kunt planten en wat je beter tot de herfst kunt bewaren? Hier vind je een handige gids, zodat je geen zaden of geduld verspilt.
1. Spinazie – te warm om te hanteren

Tijdens de piek van de zomer schiet spinazie snel door en wordt bitter als de temperaturen boven de 24°C blijven. De lange dagen stimuleren bloei in plaats van bladgroei, waardoor je taaie, oneetbare bladeren krijgt.
Zelfs zogenaamd ‘hittebestendige’ variëteiten redden het vaak niet in juli. Bewaar je spinaziezaadjes dus voor eind augustus of begin september – dan heb je veel meer succes.
2. Erwten – slachtoffers van de zomer
Zodra de bodemtemperatuur boven de 21°C komt, is het vrijwel onmogelijk om succesvol erwten te kweken. Jonge zaailingen redden het niet, en als ze al iets produceren zijn de peulen taai en smaakloos.
In plaats van tegen de natuur in te werken, plant je erwten beter in de herfst.
3. Sla – vijand van de zomer

Hoge temperaturen maken van knapperige sla een bittere teleurstelling. Bij meer dan 27°C schiet sla massaal door. Geen schaduwdoek kan dit proces tegenhouden.
Concentreer je in juli beter op warmteminnende groenten, en plant sla opnieuw eind augustus.
4. Broccoli – niet opgewassen tegen de zomer
Broccoli die je in juli plant, vormt losse, onregelmatige koppen en bloeit vaak te vroeg. De warmte verstoort de vorming van de eetbare kroon, en trekt ook nog eens extra ongedierte aan.
Begin rond half augustus met een nieuwe aanplant – dan is de kans op succes veel groter.
5. Radijs – snel doorschiet, traag in groei

Radijs die je in de zomer zaait, wordt snel scherp en schiet meteen door. Ze ontwikkelen bloemen in plaats van knapperige knollen. Het resultaat: taaie, houterige radijzen zonder smaak.
Plant ze liever in het vroege najaar voor een veel betere oogst.
6. Bloemkool – te kieskeurig voor juli
Bloemkool verdraagt juli-warmte niet goed. Je krijgt losse, verkleurde ‘rijstachtige’ koppen die bitter smaken. Bovendien is de plant gevoeliger voor ziektes zoals zwarte rot.
Zelfs met schaduwdoek en voldoende water is succes in juli zeldzaam. Bewaar je energie voor herfstteelt.
Deze gewassen gedijen juist in juli
7. Tomaten – zomerhelden

Tomaten floreren bij temperaturen tussen 24-35°C. Kies voor snelle variëteiten zoals ‘Early Girl’ of kerstomaatjes. Geef diep water aan de basis en vermijd het nat maken van het blad om schimmel te voorkomen.
8. Paprika’s – houden van warmte
Paprika’s groeien snel in warme grond en worden zelfs pittiger door de hitte. Jonge planten uit de kas doen het in juli vaak beter dan lente-aanplant. Geef regelmatig water, maar laat de bovenste laag tussendoor opdrogen.
9. Okra – hoe heter, hoe beter

Okra heeft warmte nodig om goed te kiemen. In juli schieten de zaailingen razendsnel uit de grond. Oogst de peulen jong en blijf regelmatig plukken voor een constante productie.
10. Zoete aardappel – ondergronds goud
Zoete aardappels hebben 90-120 warme dagen nodig. Plant stekken (slips) in goed doorlatende grond en geef in het begin veel water. Als de planten eenmaal groeien, zijn ze verrassend droogtetolerant.
11. Aubergine – paarse pracht van de zomer

Aubergines doen het uitstekend in hitte. Compacte variëteiten zoals ‘Fairy Tale’ zijn perfect voor een late aanplant. Regelmatig oogsten stimuleert meer vruchten.
12. Sperziebonen – snelle zomeroogst
Stambonen kiemen snel in juli en zijn binnen 50-60 dagen oogstrijp. Zaai elke paar weken opnieuw voor doorlopende oogst. Kies hittebestendige rassen zoals ‘Provider’.
13. Komkommers – fris zomers genot

Komkommers groeien razendsnel in warme grond. Kies soorten die niet bitter worden in de hitte, zoals ‘Marketmore’. Regelmatig water geven voorkomt kromme of bittere vruchten.
14. Courgette – zomers overvloed
Juli-aanplantingen van courgette ontsnappen vaak aan de beruchte stengelboorders. Plant direct in warme grond en oogst wanneer de vruchten 15-20 cm zijn. Hoe vaker je plukt, hoe meer je krijgt.
15. Kouseband – hittebestendige peulvrucht

Zwarte ogen bonen (kouseband, crowder peas) hebben de warmte nodig om te bloeien. Deze stikstofbinders verrijken de bodem en produceren in 60-90 dagen. Ze zijn ideaal voor tuinieren met weinig onderhoud.
16. Basilicum – aromatische zomerfavoriet
Basilicum groeit snel in juli en levert sterke, smaakvolle bladeren. Regelmatig oogsten voorkomt bloei en houdt de plant productief. ‘Genovese’ is bijzonder hittebestendig.
17. Zonnebloemen – vrolijke zomerreuzen

Zonnebloemen die in juli worden geplant, groeien snel en bloeien vaak nog voor de herfst. Kortere variëteiten zoals ‘Sunspot’ zijn ideaal voor kleinere tuinen of potten.
18. Wortels – voor de herfstoogst
Wortels die eind juli worden gezaaid, ontwikkelen hun zoetste smaak naarmate het weer afkoelt. Houd de grond vochtig en gebruik eventueel schaduwdoek tijdens de kiemperiode.
19. Meloenen – zoete zomeroogst

Juli-planten profiteren van de hitte voor suikerontwikkeling. Kies snel rijpende variëteiten zoals ‘Sugar Baby’ watermeloen. Zorg voor constante watergift tijdens vruchtvorming.
20. Maïs – gouden zomergeweld
Maïs groeit snel in warme juli-grond. Plant in blokken voor goede bestuiving en kies variëteiten met een korte groeiduur (65-75 dagen). ‘Honey Select’ gaf bij mij in juli de zoetste kolven ooit.