Of je nu een beginnende of ervaren tuinier bent, je zou een plekje moeten vinden om munt te kweken. Het is een van de makkelijkste kruiden om te telen, en het verspreidt zich snel via uitlopers tot weelderige, geurige tapijten. Je kunt de plant in toom houden door haar in potten te laten groeien, regelmatig de toppen te oogsten en lange uitlopers uit de grond te trekken. Je kunt haar ook tussen stenen of tegels planten om te voorkomen dat ze te veel ruimte inneemt.
Hoewel er veel soorten munt zijn, zijn pepermunt, groene munt, zoete munt en chocolademunt de bekendste. Ze zijn allemaal geschikt als aanvulling op gerechten met vis, gevogelte, lamsvlees en verschillende groenten. Ze passen ook goed in bepaalde alcoholische dranken – denk aan een mint julep of mojito – en zijn een smakelijke toevoeging aan thee, punch of limonade.
Zo kweek je zelf munt:
1. Koop een muntplantje
Munt is moeilijk te kweken uit zaad, dus het is beter om een plantje te kopen bij een kwekerij of tuincentrum. Als je een vriend of buur hebt die al munt kweekt, vraag dan of je een uitloper mag nemen. Je kunt deze voorzichtig uitgraven en opnieuw planten.
2. Plant je stekje in een pot of in de tuin
Potten zijn de populairste manier om munt te kweken. Zo kan de plant zich niet ongecontroleerd verspreiden, en je kunt haar dicht bij huis houden voor als je haar nodig hebt. Kies voor een pot met een diameter van 30 tot 40 cm en plant het stekje met de wortels net onder de grond. Voeg wat vermiculiet toe aan de aarde om het vocht vast te houden.
3. Kies een zonnige plek
Of je de munt nu in de volle grond of in een pot zet, kies een plek met ochtendzon en schaduw in de namiddag. Munt houdt van vochtige grond en mag niet de hele dag in volle zon staan. Als je haar binnenzet, kies dan een vensterbank die voldoende zonlicht krijgt.
4. Geef regelmatig water
Je moet je muntplant vaak water geven, zeker in het eerste jaar. De aarde moet vochtig blijven, maar niet drassig. Breng wat lichte mulch aan rond buitenplanten om het vocht in de grond te houden en de bladeren schoon te houden.
5. Knip de top van de plant terug
Door de topjes te snoeien stimuleer je de plant om in de breedte te groeien en beperk je haar hoogte. Knijp ook de bloemknoppen af zodra ze verschijnen, zodat je langer kunt oogsten.
6. Let op plagen
Hoewel de sterke geur van munt de meeste insecten op afstand houdt, kun je af en toe spintmijten, vlooienkevers of andere plagen tegenkomen. Gezonde grond en goede luchtcirculatie houden je plant meestal sterk, maar als je insecten ziet, spoel ze dan af met water of gebruik een insecticide op zeepbasis.
7. Oogst van het late voorjaar tot het begin van de herfst
Pluk nooit meer dan een derde van de bladeren tegelijk. Laat de plant vervolgens herstellen voor je opnieuw oogst. Probeer zoveel mogelijk te plukken voor de eerste vorst. Munt is een vaste plant en de wortels overleven de winter en lopen in het voorjaar opnieuw uit.