Als je in je kinderjaren niet krijgt wat je nodig hebt, dan kan dat een negatieve invloed op je hebben als je volwassen bent.
Als je ouders al je signalen voor hulp hebben gemist en als ze je niet alle liefde en genegenheid hebben gegeven waar je als kind naar verlangde, dan is het normaal dat dat soort gedrag diepe littekens achterlaat en dat je aan alles gaat twijfelen wat je doet.
Je zult constant naar bewijs zoeken dat je goed genoeg bent en je zult je niet zo snel voor mensen openstellen als dat zij zich voor jou openstellen.
Helaas zijn er tegenwoordig zoveel emotioneel verwaarloosde kinderen en dit kan vanwege een gemengd aantal redenen gebeuren.
Een aantal van hen zijn kinderen van gescheiden, narcistische, te strenge of afwezige ouders. En al die dingen deden die kinderen geloven dat ze iets verkeerd hadden gedaan en dat ze niet goed genoeg zijn.
Als je je afvraagt of je in je jeugd emotioneel verwaarloosd bent, kijk dan naar de volgende signalen om je te helpen beseffen of je wel of niet hulp nodig hebt.
1. Je worstelt altijd om je voor mensen open te stellen
Heb je constant het gevoel dat je altijd anderen moet helpen, maar deel je jouw problemen nooit met hen? Als je hier positief op antwoord, dan kan dit een teken zijn dat je een emotioneel verwaarloosd kind was.
Dit gebeurt omdat je een kind was dat hulp en assistentie nodig had, maar die je nooit hebt gekregen en nu vraag je er bij anderen niet om. Je denkt dat niemand naar je zal luisteren en dat de rest van de mensen, net als je ouders, je niet zullen helpen.
2. Je gebrekkig voelen
Voor jou zijn alle mensen om je heen perfect, maar dat is niet wat je over jezelf denkt. Je hebt het gevoel dat er iets ontbreekt, maar je weet niet wat.
Er is altijd een slecht gevoel en je kunt er niet vanaf komen. Dus je blijft jezelf afvragen wat je moet doen om je beter te voelen en soms vind je hulp op de verkeerde plaatsen.
Je hebt het gevoel dat je een probleem hebt en dat je niet aardig bent. Je denkt dat mensen je niet aardig zullen vinden, omdat je niet goed genoeg bent.
3. Je hebt moeite om je emoties te uiten
Voel je je in een stressvolle situatie helemaal bevroren, niet wetend wat je moet zeggen? Twijfel je te vaak aan het gedrag van mensen, net als aan dat van jezelf?
Als dit je dagelijks overkomt, dan is dat een teken dat je een emotioneel verwaarloosd kind was en dat je door je verleden problemen hebt. Wat je ook doet, je kunt gewoon niet ontspannen en je weet niet wat je eraan moet doen.
4. Je hebt een laag zelfbeeld
Door dit trauma uit je verleden heb je een gebrek aan zelfliefde. Voor jou zijn andere mensen perfect, maar jij niet. Je denkt steeds dat je jezelf moet verbeteren, maar je weet niet hoe.
Je koestert je empathie voor anderen en je sterke punten niet om dingen te doen waarvan je denkt dat je ze niet kunt. Je kunt gewoon niet zien hoe geweldig je bent en dat komt allemaal door de fouten van je ouders.
5. Je bent hoogsensitief
Je bent voor alles gevoelig, maar je bent vooral gevoelig voor afwijzing.
Als iemand je vertelt dat je moet verbeteren, dan denk je meteen dat de dingen erg slecht zijn en ga je van het ergste uit.
Alleen omdat iemand opbouwende kritiek heeft geuit, voel je je beledigd en denk je dat je niet goed genoeg bent.
6. Je geniet het meeste als je alleen bent
Aangezien je een laag zelfbeeld hebt, denk je constant dat je niet bij andere mensen past. Je voelt je niet zo waardig als zij en daarom breng je graag tijd alleen door.
Op die manier kan niemand je pijn doen met hun acties en voel je je veilig dat er niets ergs met je zal gebeuren.
7. Je kunt geen geldige reden voor je ongelukkigheid vinden
Betrap je je er soms op dat je je ongelukkig voelt, maar weet je eigenlijk niet waarom? Je hebt het gevoel dat er in je leven iets ontbreekt en je hebt dat kleine iets nodig om gelukkig te zijn.
Dus je zit vast met angst en depressie en je maakt in je leven meer problemen.
Als je je zo voelt, weet dan dat je in je jeugd waarschijnlijk emotioneel verwaarloosd bent en dat je nu als volwassene de consequenties draagt.
8. Je voelt je schuldig voor al het slechte dat je overkomt
Je hebt op de een of andere manier het gevoel dat al het slechte dat je overkomt, met je daden te maken heeft.
Je denkt dat je fouten hebt gemaakt en dat het je daardoor niet lukt om je doelen te bereiken.
Wat je niet weet, is dat je niet de enige kunt zijn die de schuld krijgt, want er zijn veel factoren in het leven die onze dromen kunnen verpesten.
Wees dus niet te streng voor jezelf en probeer aan de dingen te werken waarvan je denkt dat je ze nodig hebt. De rest hangt eigenlijk niet van jou af.