Wanneer we voor iemand vallen, dan verwachten we niet dat er een einde aan komt. Als we besluiten om iemand binnen te laten, dan hopen we dat het een leven lang standhoudt, maar niet elke relatie houdt stand. Niet elk stel is voorbestemd.
Maar als je gelooft dat je voorbestemd bent om samen te zijn en je merkt dat je hun liefde verliest, dan kan het herkennen van signalen van een relatie die je ontglipt je helpen om op tijd te reageren en het te redden of gewoon weg te gaan voordat het naar wordt.
1. Jullie gesprekken zijn op de automatische piloot
Er wordt niet meer gesproken over wat belangrijk voor je is, wat je dwarszit of hoe je je voelt.
Jullie gesprekken zijn niet persoonlijk, ze zijn net zo ongemakkelijk als die je met je collega’s voert – een eenvoudige uitwisseling van betekenisloze informatie om de stilte te vullen.
2. Er is geen vertrouwen meer tussen jullie
Je voelt je niet meer op je gemak als je met je partner over je problemen of angsten praat.
Delen zoals vroeger is nu onvoorstelbaar en je partner vertrouwen is iets wat je al een tijdje niet meer hebt gevoeld.
3. Je onthoudt je van ruzie, omdat het je gewoon niet genoeg kan schelen om dat te doen
Eerst komt het ruzie maken over elk klein dingetje dat je vroeger van je af had geschud, maar met de tijd verdwijnt zelfs dat. Het kan je niet langer schelen wat er met jullie gebeurt, want je voelt je leeg en uitgeput.
Je bent eigenlijk klaar met deze relatie, maar je moet het nog steeds aan jezelf toegeven.
4. Je belangrijkste bron van stress is je wederhelft
Samen zijn met je partner zou je stress weg moeten nemen, niet de bron van stress moeten zijn. Als je je eenmaal realiseert dat dit gebeurt, dan is het misschien beter om te vertrekken voordat je geestelijke gezondheid in het geding komt.
5. Je vraagt je constant af of je partner de ‘ware’ is
Je bent geobsedeerd door ‘wat als’, je vraagt je af of je de juiste keuze hebt gemaakt door voor deze partner te kiezen.
Je vraagt je af wat er had kunnen zijn als jullie elkaar nooit hadden ontmoet en hoe je leven eruit zou zien zonder de ander.
We vragen ons allemaal wel eens af hoe ons leven eruit zou zien zonder onze wederhelft, maar als die gedachte constant in je opkomt, dan is het misschien tijd om naar die gedachte te handelen.
6. Je geniet meer van je tijd zonder je partner dan van de tijd die je met je partner doorbrengt
Je kunt je nog herinneren hoe gelukkig jullie samen waren, al het gelach die jullie deelden en de goede tijden die jullie hadden. Maar dat is alles wat ze nu zijn, verre herinneringen aan het stel dat jullie vroeger waren.
Wanneer heb je voor het laatst iets voor de lol samen gedaan?
Wanneer heb jullie elkaar voor het laatst met iets anders dan lelijke stilte en een koude knuffel verrast? Wanneer was de laatste keer dat je het gevoel had dat jullie een stel waren?
7. De gedachte om zonder de ander te zijn, deert je niet
Terwijl je je af blijft vragen of je partner de ‘ware’ is, realiseer je je dat het niet zo erg zou zijn om na al die tijd alleen te zijn.
Je raakt niet langer van streek als je eraan denkt dat je partner vertrekt. Het beëindigen van je relatie lijkt toch niet zo erg te zijn.
8. Je weet diep van binnen dat jouw toekomst niet bij je partner ligt
Naarmate de tijd verstrijkt en je gevoelens beginnen te vervagen, wanneer alle dingen die je tot een stel hebben gemaakt zijn verdwenen, dan kun je eindelijk aan jezelf toegeven dat je toekomst niet bij je partner is.
Het is niet langer een enge gedachte, het is niet iets wat je hart breekt. Het is alsof je een weersvoorspelling hoort en niets voelt.
Niet veel relaties werken, maar het is belangrijk om niet te hard vast te houden aan relaties die gedoemd zijn om te mislukken. Misschien staat jouw ‘ware’ na je breuk wel voor je deur.