Skip to Content

9 Tips Van Experts Voor Het Kweken Van Perfecte Komkommers In Je Tuin

9 Tips Van Experts Voor Het Kweken Van Perfecte Komkommers In Je Tuin

Ben je een beginnende tuinier die wil leren hoe je perfecte komkommers kunt kweken? Of een ervaren tuinman die op zoek is naar nieuwe tips om je komkommerspel naar een hoger niveau te tillen?

Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

In dit artikel gaan we uitleggen hoe je bepaalde uitdagingen bij het kweken van komkommers kunt overwinnen, zoals een transplantatieschok, een taaie komkommerschil of een bittere smaak. We kunnen je met alles helpen, van het kiezen van de beste variëteit tot het perfectioneren van de kunst van het snoeien.

Trek je tuinhandschoenen aan en laten we aan ons avontuur om perfecte komkommers te kweken beginnen!

9 tips voor het kweken van perfecte komkommers

1. Vind de perfecte komkommervariëteit

Als je van perfecte komkommers wilt genieten, dan moet je degene kweken die bij je smaak passen. Over het algemeen kunnen komkommers in drie categorieën worden verdeeld: gesneden, augurken en burpless.

Gesneden komkommers zijn ideaal voor sandwiches en salades. Ze zijn meestal groter en hebben een dikkere schil, waardoor ze geweldig zijn om in plakjes te snijden en vers te eten.

Enkele populaire komkommersoorten zijn Straight Eight, Marketmore en Armeense komkommers.

Voor degenen die graag augurken maken, zijn kleine komkommers de beste keuze. Deze komkommers zijn perfect voor het maken van augurken, omdat ze kleiner zijn en een dunnere schil hebben.

Boston Pickling, National Pickling en Homemade Pickles zijn een paar populaire komkommerbeitsvariëteiten.

Als je op zoek bent naar een komkommer die gemakkelijk te verteren is en een milde smaak heeft, overweeg dan om burpless komkommers te kweken. Ze zijn zaadloos en hebben een dunne schil, waardoor ze minder snel indigestie veroorzaken.

Enkele populaire burpless komkommers zijn Sweet Success, Suyo Long en Japanse komkommers.

2. Hoe de zaden met succes te planten

Komkommers behoren tot de familie van de Cucurbitaceae, een zonminnende groep groenten. Dit betekent dat deze komkommers het goed zullen doen op een locatie met warme temperaturen en veel zonlicht. Deze twee dingen moeten bij het planten van de zaden in overweging worden genomen.

Komkommers zijn een van de beste groenten om in kassen te kweken, hoewel je ze desgewenst rechtstreeks in de grond kunt zaaien. Je kunt de zaden ook binnen beginnen als je in een regio met korte zomers woont.

Een paar weken voor de laatste vorstdatum is het ideale moment om met komkommerzaden te beginnen. Wanneer de bodem- en luchttemperatuur stijgen, hebben de zaden genoeg tijd om in warme grond te ontkiemen voordat ze naar buiten worden getransplanteerd.

Als je ze buiten wilt planten, wacht dan tot de bodemtemperatuur is opgewarmd (meestal ongeveer twee weken na de laatste vorst). De zaadpakketten zelf moeten worden gebruikt om de zaden te zaaien.

Zorg ervoor dat de rijen ongeveer 1 meter uit elkaar staan en plant de zaden twee centimeter onder het oppervlak van de grond. Zaden voor komkommervruchten moeten ongeveer 30 centimeter uit elkaar staan.

Er kan een rijbedekking worden gebruikt om komkommers af te dekken als je in een koude regio woont.

De volgende groeifase van komkommers is ontkieming – als de omstandigheden optimaal zijn, zullen je zaden ontkiemen.

3. Probeer combinatieteelt

Voordat je de zaden plant, moet je ook overwegen welke planten in de buurt moeten groeien. Combinatieteelt is een oude tuintechniek die vandaag de dag nog steeds wordt beoefend, waarbij soorten worden geplant die elkaar helpen groeien en zich dicht bij elkaar ontwikkelen.

Sommige planten kunnen zelfs bestuivers en nuttige insecten aantrekken, terwijl ze ook schadelijk ongedierte afweren dat mogelijk je andere planten kan schaden.

Dergelijke methoden kunnen ook bij het kweken van komkommers worden gebruikt. Goede metgezelplanten voor komkommers zijn:

• Klimkers

• Afrikaantje

• Bieten

• Bonen

• Radijs

• Maïs

• Selderij

• Zonnebloem

• Erwten

• Dille

 Planten die niet met komkommers groeien:

• Aardappelen

• Pepermunt

• Koolgewassen

• Meloenen

• Venkel

• Basilicum

• Salie

Komkommers kunnen aardappelen vatbaarder maken voor plagen, terwijl koolgewassen en komkommers om voedingsstoffen kunnen concurreren. Pepermunt en basilicum hebben sterke geuren die de smaak van komkommers kunnen beïnvloeden.

Meloenen en komkommers zijn beide klimplanten die vatbaar zijn voor dezelfde plagen en ziekten, dus als je ze samen kweekt, dan zullen ze als geïnfecteerde en verstrengelde planten eindigen.

4. Komkommerzaailingen verplanten

Deze stap is niet vereist als je de komkommerzaden direct in de grond plant. Het verplanten van komkommerzaailingen is alleen nodig als je binnen met de zaden bent begonnen.

Bij het verplanten van komkommerzaailingen is het belangrijk om een zonnige tuinruimte te kiezen. Wees voorzichtig, want deze zaailingen zijn vrij kwetsbaar en ze kunnen last hebben van een transplantatieschok. Zet ze voor het transplanteren een paar uur buiten, zodat ze kunnen uitharden.

Hier zijn de stappen voor het verplanten van komkommerzaailingen:

1. Wacht op het perfecte weer – wacht op een sombere dag of plant in de late namiddag om te voorkomen dat je nieuwe zaailingen aan direct zonlicht worden blootgesteld.

2. Zorg ervoor dat de grond vochtig is – dit maakt het gemakkelijker om de zaailingen uit hun potten te halen. Ze zullen al sterke wortels hebben gevormd die kunnen voorkomen dat de grond oplost.

3. Bereid de grond voor – planten geven de voorkeur aan losse, voedselrijke, goed doorlatende grond. Aangezien komkommers bekend staan als zware voeders, kun je de grond net zo goed aanpassen voordat je ze met kunstmest of compost verplant. Ze kunnen voor een grote oogst worden geplant in verhoogde bloembedden met een pH-bereik van 6,5 tot 7.

4. De zaailingen moeten op grondniveau worden geplant – je kunt zelfs dieper gaan als ze langer zijn.

5. Geef ze veel water – natte grond zal hen helpen zich aan te passen en een transplantatieschok te voorkomen.

6. Plaats de zaailingen ongeveer 15 cm uit elkaar

7. Maak het latwerk klaar voor het verplanten – komkommerzaailingen ontwikkelen zich snel en hebben iets nodig om op te klimmen.

5. Controleer de bodemkwaliteit

Ideale grond voor komkommers is goed doorlatend, los en met voedingsstoffen gevuld. De pH-waarde van de grond moet tussen de 6,5 en 7 liggen. Vermijd het om ze in zware en compacte grond te laten groeien.

Om het perfecte mengsel te maken, kun je tuinaarde met verouderde compost of verouderde mest combineren. Je kunt ook perliet, vermiculiet of zand toevoegen om de drainage van de grond te verbeteren.

Als je komkommers in bakken plant, dan kun je een potgrondmix gebruiken die voor groenteplanten is ontworpen en die voor een goede drainage, beluchting en voedingsstoffen kan zorgen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plantenbak drainagegaten heeft om doordrenkte grond te voorkomen, die wortelrot kan veroorzaken.

Je moet ook mulch toevoegen als je de zaden in de grond hebt gezaaid. Voeg mulch toe wanneer de plant een paar bladeren heeft geproduceerd. Transplantaties profiteren ook van mulch, omdat het de voedingswaarde kan verbeteren en onkruidgroei kan voorkomen.

6. Bemesting is de sleutel

Komkommers zijn zware voeders. Dit betekent dat je voor het planten wat voedingsstoffen met de grond moet mengen en tijdens het groeiseizoen wat meststoffen moet toevoegen.

Komkommerbladeren kunnen geel worden en verwelken als de plant niet genoeg voedingsstoffen krijgt.

De beste meststof voor komkommers heeft een uitgebalanceerde verhouding van stikstof, fosfor en kalium, zoals een 10-10-10 of 20-20-20. Volg de instructies op de verpakking wanneer je deze wilt aanbrengen.

Breng elke 2-3 weken kunstmest aan. Ik zou je aanraden om de bemesting te verminderen zodra de plant begint te bloeien. Toch kun je meststof met een hoger fosforgehalte toevoegen om bij de productie van bloemen en fruit te helpen.

Strooi de meststof rond de basis van de plant en werk het voorzichtig in de grond. Vermijd het om kunstmest op de bladeren of stengels te krijgen, omdat dit schade kan veroorzaken.

Je kunt ook organische meststoffen gebruiken, zoals visemulsie, wormgietstukken, mest of compost.

7. Goed snoeien

Het snoeien van je komkommers heeft veel voordelen – snoeien kan de luchtcirculatie verbeteren, het risico op ziekte verminderen, een gezonde groei bevorderen en helpen om een grote oogst te krijgen.

Eerst moet je de hoofdstam identificeren (de grootste en sterkste). Je zult merken dat er tal van zijscheuten of secundaire stengels uit de hoofdstam groeien.

Gebruik een snoeischaar of schaar om de zijscheuten af te snijden als ze ongeveer 5- 8 centimeter lang zijn. Dit zal de plant helpen om meer energie te steken in het laten groeien van de hoofdstam en het produceren van vruchten in plaats van energie te verspillen aan onproductieve scheuten.

Je kunt ook alle onderste bladeren verwijderen die beginnen te verwelken en geel worden.

8. Verbeter de bestuiving

Die mooie bloemen op je komkommerplant moeten worden bestoven om komkommers te laten groeien. Eerst verschijnen mannelijke bloemen en dan beginnen vrouwelijke bloemen te groeien.

Je kunt zien dat je komkommer wordt bestoven als de vrouwelijke stamper verwelkt en de bloemen eraf beginnen te vallen.

Insecten kunnen komkommers bestuiven of je kunt het zelf doen. Je kunt de eitjes handmatig bemesten om een overvloedige oogst te garanderen als je deze groenten in een regio met een lage populatie bestuivers kweekt, of als je ze in een kas kweekt.

Als je problemen hebt met bestuivers die je tuin niet bezoeken, probeer dan wat bloeiende planten en kruiden met betoverende geuren te kweken – deze zullen die drukke bijen in een mum van tijd aantrekken!

9. Oogst op de juiste manier

Weten wanneer je komkommers moet oogsten is de laatste stap. Komkommers hebben meestal 50 tot 70 dagen nodig om te rijpen. De grootte van de komkommers die je plant, bepaalt wanneer je ze kunt oogsten.

Het kan een uitdaging zijn om te bepalen wanneer komkommers rijp zijn voor de oogst, dus het is de beste optie om de vruchten te oogsten voordat de komkommerschil geel wordt.

Pluk je komkommers niet te laat, want dan hebben ze een taaie schil en een bittere smaak. Lichtgroen is de karakteristieke kleur van rijpe komkommers, terwijl donkergroen overrijpheid aangeeft.

Snijtypes kunnen worden geoogst als ze minstens 15 centimeter lang zijn, terwijl augurkenvariëteiten veel kleiner zijn en moeten worden geoogst als ze ongeveer 8 centimeter lang zijn.

Snijd hun ranken af in plaats van ze eraf te trekken. Eenmaal geoogst, moeten komkommers in de koelkast worden geplaatst. Augurkenvariëteiten zijn direct klaar om ingemaakt te worden!

Ik hoop dat dit artikel nuttig was.

Tot een volgende keer!