Er bestaat niet zoiets als een perfecte relatie en daarom is het volkomen natuurlijk als je wel eens twijfels over je relatie hebt.
Vraag maar eens aan je vriendinnen of zij nooit twijfelen over hun relatie. Ik durf te wedden dat ze dat allemaal niet zullen ontkennen.
Het is normaal en zelfs gezond om je soms af te vragen of het wel goed zit tussen jullie. Maar sommige twijfels over je relatie zijn belangrijker dan andere.
Wanneer je bijvoorbeeld twijfels over je relatie hebt omdat het even niet zo lekker loopt tussen jullie is dat niet per se gevaarlijk. Iedere relatie heeft zo zijn ups en downs en meestal gaat dat vanzelf weer over.
Andere kleine twijfels die vaak maar een paar dagen duren zijn ook helemaal niets om je zorgen over te maken. Het hoort er allemaal bij als je een gezonde relatie hebt.
Maar er zijn ook een aantal twijfels over je relatie die je nooit moet negeren. Wanneer je dat wel doet, zou je in de toekomst tegen problemen aan kunnen lopen.
Dat betekent niet dat je meteen overal van in paniek moet raken. Iedere twijfel is weer anders. Het betekent lang niet altijd direct dat je relatie ten einde zal lopen.
Bekijk het altijd gewoon per situatie en trek daarna pas je conclusies. Het laatste wat je wil is natuurlijk dat jouw twijfels er toe leiden dat jullie uit elkaar gaan!
Om je een beetje gerust te stellen hebben we hier negen serieuze twijfels over je relatie op een rijtje gezet. Volgens experts zou je deze nooit moeten negeren als je een succesvolle en langdurige relatie wilt.
1. Twijfels over je relatie omdat je denkt dat je partner niet oprecht is
Binnen een relatie is vertrouwen natuurlijk een van de aller belangrijkste voorwaarden. Wanneer je twijfels over je relatie hebt omdat je denkt dat je partner niet oprecht is, is dat dus een behoorlijke rode vlag.
Daarbij is het belangrijk dat je onderscheid maakt tussen een aantal verschillende redenen waarom jij twijfelt. In de eerste plaats kan het zijn door jaloezie.
Je partner heeft nog nooit iets verkeerd gedaan, maar toch denk jij dat hij niet eerlijk is over waar en met wie hij is. Iedere keer als hij gewoon een avondje met zijn vrienden op stap wil, denk jij meteen het allerergste!
Niet doen! Het is het helemaal niet waard om twijfels over je relatie te hebben omdat je zo onzeker bent. Probeer er dus achter te komen waarom je zo jaloers bent.
Denk je dat je partner eigenlijk te leuk, knap of intelligent voor je is en ben je bang dat hij je zal verlaten voor een ander? Dan is dat jouw probleem, niet dat van hem. Het is ontzettend oneerlijk tegenover hem om twijfels over je relatie te hebben die helemaal nergens op gebaseerd zijn.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je twijfelt aan de oprechtheid van je partner omdat er in het verleden wel iets is gebeurd. Je zit er nu nog steeds mee in je hoofd en je hebt moeite om hem te vertrouwen.
Dat is een lastige situatie. Ten eerste heeft het gewoon wat tijd nodig om weer vertrouwen in je partner te krijgen. Het moet als het ware terug groeien en dat duurt even.
Daarbij is het ook altijd verstandig om de twijfels over je relatie met je partner te bespreken. Het kan voor jou erg geruststellend zijn als hij je op het hart drukt dat er niks aan de hand is.
2. Twijfels over de aantrekkingskracht
Zeker wanneer je al wat langer bij elkaar bent kan je gaan twijfelen over de aantrekkingskracht tussen jou en je partner.
In het begin van een relatie is die namelijk heel erg sterk en ook belangrijk, maar na een tijdje zwakt dat af. Het is heel logisch dat jullie allebei iets minder je best doen om er de hele tijd leuk uit te zien.
Als je elkaar bijna elke dag ziet is het natuurlijk ook niet vol te houden om er altijd op je best uit te zien. Na een tijdje voel je je dus automatisch wat minder tot elkaar aangetrokken.
Niet alleen omdat je minder je best doet, ook omdat je gewoon iets meer aan elkaar gewend bent. In principe is dat helemaal niet erg.
Pas als je twijfels over je relatie hebt omdat je helemaal niet meer wordt aangetrokken tot je partner moet je je zorgen gaan maken. Wanneer je zelfs het tegenovergestelde, afkeer, voelt moet je het al helemaal serieus nemen.
In de eerste plaats is het dan belangrijk dat je bedenkt waardoor de aantrekkingskracht is afgenomen. Is je partner fysiek veranderd? Bijvoorbeeld omdat hij een paar kilo extra aangekomen is? Of vind je hem niet meer aantrekkelijk omdat hij niet actief meer is?
Ten tweede moet je dan bedenken of en hoe je je partner hierop wil aanspreken. Er zit namelijk een heel groot verschil tussen iemand dik noemen en subtiel aangeven dat iemand een paar kilo is aangekomen.
Voor je partner is het echt niet leuk om te horen dat je je niet langer tot hem aangetrokken voelt, dus je moet echt heel goed nadenken over wat je gaat zeggen.
3. Twijfels over jullie toekomst
Wanneer je een relatie met iemand hebt doe je dat meestal met de intentie om voor altijd bij elkaar te blijven. Daar hoort bij dat jullie ook over een toekomst samen nadenken.
In het meest gunstige geval hebben jullie allebei dezelfde ideeën over hoe jullie toekomst samen er uit zal zien. Jullie willen bijvoorbeeld graag allebei op dezelfde plek wonen en rond dezelfde leeftijd een gezin stichten.
Als dat niet het geval is en jullie allebei hele andere plannen voor de toekomst hebben, zal je al snel twijfels over je relatie ontwikkelen.
Dit is geheel terecht. Het heeft namelijk geen zin om in een toekomst met iemand te investeren als dat helemaal niet aansluit op wat jij zelf wil.
Stel bijvoorbeeld dat je partner zijn carrière op de eerste plek zet, terwijl jij juist graag een gezin wil. Dan moet een van jullie zijn toekomstbeeld aanpassen, omdat deze plannen moeilijk te verenigen zijn.
Als hij heel hard heeft gewerkt om te komen waar hij nu is, is het niet aannemelijk dat hij dat makkelijk opgeeft. Tegelijkertijd wil jij ook het stichten van een gezin niet uitstellen als je daar al jarenlang van droomt.
Deze twijfels over je relatie moet je dus al in een vroeg stadium de kop indrukken. Spreek duidelijk met elkaar af wat jullie plannen voor de toekomst zijn.
Zorg ervoor dat jullie een plan bedenken waarmee jullie allebei vrede hebben. Het heeft namelijk geen zin als een persoon het achteraf toch niet eens is met jullie beslissing.
Dit kan ertoe leiden dat jullie erachter komen het beter is als jullie zonder elkaar verder gaan. In het begin is dit pijnlijk, maar op de lange termijn is het beter. Bedenk je dat het geen zin heeft om voor altijd met twijfels over je relatie te leven.
4. Twijfels over je relatie omdat jullie normen en waarden niet overeenkomen
Het is natuurlijk nooit de bedoeling dat jij en je partner helemaal hetzelfde zijn, maar op het gebied van normen en waarden is het fijn als jullie op één lijn zitten.
Dan heb ik het natuurlijk niet over wie van jullie de afwas moet doen. Normen en waarden gaan veel dieper en vertegenwoordigen echt waar je voor staat.
Stel bijvoorbeeld dat jij het echt heel belangrijk vindt dat je respect hebt voor anderen, terwijl je partner daar heel anders over denkt.
Jij zal je dan iedere keer aan hem ergeren als hij een grap maakt ten koste van iemand anders of wanneer hij onbeleefd is tegen het personeel in een restaurant.
In het begin kan je dat soort dingen nog door de vingers zien, maar na een tijdje zal je toch voelen dat je er ongemakkelijk van wordt.
Dit is het moment dat je twijfels over je relatie gaan ontstaan. Je vraagt je af of dit wel de persoon is waarmee jij de rest van je leven wil delen.
Dat is helemaal terecht. Wanneer jullie op het gebied van normen en waarden niet op dezelfde lijn zitten, kan dat ervoor zorgen dat je je respect voor de ander verliest.
Tegelijkertijd voel jij je door je partner ook niet serieus genomen. Hij heeft blijkbaar geen respect voor de dingen die jij heel belangrijk vindt en dat is erg pijnlijk.
Uiteindelijk is dat niet langer vol te houden. Bedenk je dus hoe veel waarde jij hecht aan de dingen die jij belangrijk vindt en hij niet.
Vervolgens kan je met elkaar in gesprek om te kijken of hij zijn gedrag kan veranderen. Lukt dat niet? Dan is het waarschijnlijk een betere keuze om toch zonder elkaar verder te gaan.
5. Twijfels over je relatie omdat je je onzeker voelt
In een relatie moet je je altijd goed voelen. Je partner is je grootste steun en toeverlaat. Wanneer dat niet zo is, kan je twijfels over je relatie gaan krijgen.
Ook dit is volledig terecht. Wanneer je partner je geen goed gevoel geeft, moet je je afvragen of je nog wel met hem verder wil.
Stel bijvoorbeeld dat hij je altijd kleineert. Iedere keer als jij met een leuk verhaal thuiskomt, reageert hij amper of juist heel negatief.
Jij wordt daar op jouw beurt weer heel erg onzeker van, waardoor je de volgende keer maar geen verhaal meer vertelt. Dit gaat uiteindelijk van kwaad tot erger, tot je helemaal niks meer durft te zeggen.
In sommige relaties speelt dit zich alleen thuis af. Zodra jullie samen onder de mensen zijn is hij opeens poeslief tegen je. Je vriendinnen begrijpen er daarom ook niks van als jij zegt dat je twijfels over je relatie hebt.
Dit is de ergste variant van een giftige relatie. Jij kan namelijk zelf ook gaan denken dat het allemaal wel meevalt en dat je je niet zo moet aanstellen.
Je zal zijn gedrag gaan goedkeuren, waardoor hij alleen maar meer kansen ziet om jou te kleineren. Hij windt je om zijn vinger totdat er helemaal niks meer van je over is.
Van een positieve en energieke vrouw zal je veranderen in een uitgebloeid bloempje. Je trekt je zo erg terug in je schulp dat je er bijna niet meer uit durft te komen.
Dit is een situatie waar je natuurlijk niet in terecht wil komen, dus als je twijfels over je relatie hebt omdat hij je geen goed gevoel geeft, moet je goed nadenken.
6. Twijfels omdat je nog interesse hebt in anderen
Tenzij jullie het anders hebben afgesproken, is je relatie altijd exclusief. Hij doet niks met iemand anders en jij houdt ook je handjes thuis.
Toch kan het soms nog voorkomen dat je toch interesse in iemand anders hebt. Die nieuwe collega is bijvoorbeeld erg aantrekkelijk en je merkt dat je vaak over hem zit te dagdromen.
Het is natuurlijk niet meer dan normaal dat je niet blind bent geworden omdat je een relatie hebt. Maar als het meer wordt dan kijken moet je de twijfels over je relatie serieus gaan nemen.
Een gezonde relatie is voor jou namelijk voldoende. Wanneer jij denkt dat het met iemand anders leuker, spannender of op een andere manier beter zal zijn, is dat een heel slecht teken.
Probeer dan eerst te achterhalen waarom je eigen partner niet goed genoeg meer is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jullie geen leuke dingen meer samen doen of dat hij niet meer zo veel tijd voor je vrij maakt.
Een andere mogelijkheid is dat het probleem bij jou ligt. Misschien ben je gewoon een beetje op je partner uitgekeken en ben je onbewust al op zoek naar een geschikte vervanger.
Dit is niet alleen slecht voor je relatie, maar ook oneerlijk tegenover je partner. Stel je eens voor hoe je je zou voelen als hij degene was die stiekem op zijn kantoor zit te fantaseren over een ander.
Wees dus open en maak het probleem bespreekbaar. Vertel eerlijk dat je geprikkeld wordt door anderen en dat je niet de intentie hebt om hem te kwetsen.
Misschien kunnen jullie samen een oplossing vinden om het samen weer interessant te maken of besluiten jullie toch om er een punt achter te zetten.
7. Twijfels over je relatie omdat je je voor hem schaamt
We krijgen lag niet altijd een relatie met de persoon die je altijd al voor ogen had. Liefde verschuilt zich soms in een onverwachte hoek en is ontzettend onvoorspelbaar.
Je denkt misschien al je hele leven dat je op een dag zal trouwen met een man zoals al je vriendinnen die ook hebben. Iemand met een stabiele baan of een heel knap uiterlijk.
Uiteindelijk ben je toch gevallen voor iemand die totaal niet bij jouw plaatje past. Dat is niet erg, maar je merkt toch dat je er zelf soms nog moeite mee hebt.
Je durft hem bijvoorbeeld niet mee te nemen naar die borrel op je werk omdat je bang bent dat je collega’s hem vreemd zullen vinden.
Dat kan allerlei redenen hebben. Misschien heeft hij wel een opvallend uiterlijk of juist een hele alternatieve levensstijl.
Deze angst komt voor uit je eigen onzekerheid. Je bent bang dat je omgeving hem niet zal goedkeuren omdat hij anders is.
De twijfels over je relatie ontstaan omdat je denkt dat je misschien toch op zoek moet naar iemand die beter bij jouw plaatje past.
Zo’n houding siert je zeker niet. Natuurlijk moet je gewoon maling hebben aan wat anderen van jou en je relatie vinden. Jij houdt van hem en daar heeft niemand anders iets mee te maken.
Maar als het echt iets is waar je veel mee zit, moet je je bedenken of je je hier ooit overheen kan zetten. Als je denkt dat het gewoon bij de beginfase hoort en dat het over gaat zodra iedereen hem leert kennen, kan je ervoor kiezen om het even af te wachten.
Wacht alleen niet te lang, want het is tegenover geen enkele man eerlijk als je je voor hem schaamt!
8. Twijfels over je relatie omdat je afstand voelt
In een relatie zou je het liefst helemaal in iemand duiken en dat is wat het allemaal zo leuk maakt. Je leert iemand kennen op een manier die je binnen iedere andere relatie niet hebt.
Daarnaast leert je partner jou ook kennen, soms nog beter dan je jezelf kent. Voor je het weet vullen jullie elkaar perfect aan. Je weet bijvoorbeeld precies wanneer je hem even met rust moet laten of hoe hij in een bepaalde situatie zal reageren.
Wanneer het bij jouw relatie niet zo gaat en je geen verbinding, maar juist afstand voelt, kan je twijfels over je relatie krijgen. Je weet niet zeker of je partner wel de ware is voor jou en waarom het niet werkt.
Er kunnen natuurlijk tal van dingen aan de hand zijn. Misschien heeft je partner in vorige relaties vervelende dingen meegemaakt, waardoor hij nu moeite heeft om zichzelf open te stellen.
Het kan ook zijn dat hij zich niet openstelt omdat hij vindt dat jij juist te gesloten bent of omdat hij niet zo goed is in het uiten van emoties. Kortom, het kan van alles zijn.
De enige manier waarop je er achter kan komen is door het gesprek met hem aan te gaan. Vraag gewoon wat er aan de hand is en laat zien dat hij daarbij eerlijk mag zijn. Geef hem het gevoel dat hij vrij is om overal over te praten.
Misschien komen jullie wel tot de conclusie dat jullie gewoon een bepaalde emotionele aantrekkingskracht missen, waardoor jullie niet op dezelfde golflengte kunnen komen.
Daar is dan vaak niks aan te doen. Jullie zullen moeten accepteren dat het simpelweg niet werkt tussen jullie en dat het waarschijnlijk beter is om uit elkaar te gaan.
9. Twijfels omdat jullie vaak ruzie hebben
Ruzie hoort er in een relatie zeker bij, maar als het vaker wel dan niet aan de hand is, kan het gebeuren dat je twijfels over je relatie krijgt.
Wanneer jullie vaak ruziemaken heb je geen fijn gevoel meer in je relatie. Bij alles wat je doet loop je op eierschalen, omdat je bang bent dat je weer iets doet om hem kwaad te maken.
Daarnaast neem je dat gevoel ook mee in alle andere aspecten van je leven. Ruziemaken is namelijk heel vermoeiend, waardoor je bijvoorbeeld ook weer bot kan uitvallen tegen vrienden en collega’s.
Uiteindelijk kom je dan terecht in een vicieuze cirkel waarbij je met iedereen om je heen ruzie aan het maken bent. Daardoor worden je ruzies met je partner ook weer veel heftiger.
Tijd om eruit te komen dus, maar hoe doe je dat? Je raad het al, veel praten. Kijk waar jullie ruzies vandaan komen en of er nog iets is wat jullie kunnen doen om jullie relatie te redden.
Neem een tijdje afstand van elkaar om tot rust te komen en als jullie elkaar in die tijd missen, is het het waard om het toch nog eens te proberen samen.
Pak jullie problemen bij de bron aan. Als jullie vaak ruzie hebben omdat hij zich ergert aan het feit dat je zo veel tijd steekt in je hobby, moet daar wat aan veranderen.
Je kan niet verwachten dat jullie op dezelfde voet verder kunnen gaan zonder dat de uitkomst hetzelfde is. Een relatie is hard werken en om ruzies te voorkomen moet je soms iets opgeven.
Overweeg of dat het allemaal wel waard is!