Het lijkt erop dat er zodra de herfst aanbreekt overal chrysanten zijn. Net als andere planten beginnen af te sterven als de zomer voorbij is, is het tijd voor chrysanten om te stralen!
Deze winterharde planten zijn een favoriet onder tuinders, vooral omdat ze met weinig tot geen moeite een adembenemende bloemenpracht creëren. Naarmate het weer verandert, zijn er echter een paar belangrijke tips die je herfstchrysanten het hele seizoen gezond kunnen houden.
En in dit artikel gaan we er een paar delen en je helpen om je chrysanten in leven te houden. Blijf dus lezen!
10 tips om je herfstchrysanten in leven te houden
1. Kies de juiste plant

Het eerste wat je moet doen om je chrysanten in leven te houden, is een gezonde plant kopen die in het begin geen problemen zal hebben. Ik zou je aanraden om de kleur te bepalen die je wilt laten groeien en daar je zoektocht te beginnen.
Kies altijd voor planten met sterke, groene bladeren. Pluk planten die hun bloeiperiode nog niet hebben bereikt (als die er al zijn) – op deze manier kun je van een langere bloeiperiode genieten.
Koop geen planten met verwelkte bladeren, of gebroken bloemen of stengels. Controleer als je een nieuwe plant koopt altijd of er een plaag is. Kijk naar het etiket en kijk met wat voor soort chrysanten je te maken hebt.
De meest voorkomende chrysanten zijn zogenaamde “bloemenchrysanten” en deze worden als eenjarige verkocht. De meest populaire meerjarige chrysanten worden “tuinchrysanten” genoemd.
2. Vergeet niet om water te geven
Als je chrysanten kweekt, dan is het eerste wat je leert hun waterbehoefte. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Ik zou je aanraden om potplanten elke dag te controleren om te zien of ze vochtig zijn.
Je kunt de pot zelfs optillen – als het licht is, dan is de grond waarschijnlijk opgedroogd. Zorg ervoor dat je diep water geeft wanneer de grond begint uit te drogen. Het is beter om chrysanten van bovenaf water te geven.
De drainage moet goed zijn, dus investeer in een goed doorlatende potgrond en zorg ervoor dat de pot afvoergaten in de bodem heeft, zodat het water er gemakkelijk doorheen kan stromen.
Vermijd het echter om te veel water te geven, wat tot wortelrot kan leiden. Een eenvoudige test is om je vinger in de grond te steken; als het ongeveer twee centimeter onder het oppervlak droog aanvoelt, dan is het tijd om water te geven.
3. Verpotten is een must
Chrysanten kunnen wortelgebonden raken als ze te lang in dezelfde pot blijven staan, wat hun groei en gezondheid kan beperken. Als je wilt dat ze bloeien en levendig groeien, overweeg dan om ze elk jaar in een iets grotere bak te verpotten, of verplant ze gewoon buiten naar een bloementuin.
Dit zal hun wortels in staat stellen om uit te breiden en toegang te krijgen tot meer voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je ze ongeveer 45 centimeter van elkaar scheidt, zodat ze volledig kunnen groeien.
Als je ze naar een grotere bak verplant, zorg er dan voor dat er afvoergaten in de bodem zitten!
4. Knijpen kan ook helpen

Het knijpen van je chrysanten is nuttig. Dit houdt in dat je simpelweg vroege bloemknoppen terug knijpt die zich in het begin of midden van de zomer hebben ontwikkeld. Knijpen stimuleert een bossige groei en meer bloemknoppen, wat in de herfst in een vollere en levendigere plant resulteert.
Als het om snoeien gaat, dan hebben chrysanten niet zoveel nodig. Je kunt echter van uitgebloeide bloemen of zieke stengels en bladeren afkomen. Zorg er bij het snoeien voor dat je altijd een schone snoeischaar gebruikt.
5. Bereid ze voor op temperatuurdalingen
Chrysanten zijn gevoelig voor lage temperaturen, dus als de herfst vordert en de temperaturen dalen, wees dan voorbereid om bescherming te bieden. Dus als je meerjarige chrysanten kweekt, dan moet je niet tot de eerste vorstdatum wachten, omdat ze dan gewoon zullen afsterven.
Het is het beste om ze eerder te planten, zodat ze zich aan hun nieuwe omgeving kunnen aanpassen. Het bedekken van je chrysanten met een ademende stof of chrysanten die in potten staan op bijzonder koude nachten binnenshuis zetten kan schade helpen voorkomen. Wacht tot de lente om uitgebloeide bloemen af te knijpen.
6. Bescherm je chrysanten tegen vorst
Vorst is een van de grootste bedreigingen voor herfstchrysanten. Als er vorst in de voorspelling staat, dan kan het bedekken van je chrysanten met een vorstdoek of zelfs een laken hen tegen schade beschermen. Vergeet niet om de afdekking overdag te verwijderen om zonlicht en luchtstroom mogelijk te maken.
Als je potplanten kweekt, breng ze dan gewoon naar binnen waar de temperaturen hoger zijn. Zolang hun wortels niet bevriezen, kun je je chrysanten gemakkelijk laten overwinteren.
Buitenplanten kunnen helaas niet naar binnen worden gebracht. Naast het bedekken met doeken, kun je echter ook een zware laag mulch toevoegen, die de wortels tegen bevriezing beschermt. Ik zou je aanraden om voor de eerste vorstdatum mulch toe te voegen.
Nadat het vorstgevaar voorbij is, vergeet dan niet om het grootste deel van de mulch te verwijderen, zodat de planten slechts een dunne laag overhouden. Dit is ook het moment dat je dode takken moet snoeien om verse groene groei aan te moedigen.
7. Ze hebben volle zon nodig
Chrysanten gedijen goed in de volle zon. Zorg ervoor dat ze voor een optimale groei en vruchtbare bloei elke dag minstens 6 uur direct zonlicht krijgen.
Als je tuin niet voldoende zon biedt, overweeg dan om ze in potten te planten die naar zonnigere plekken kunnen worden verplaatst, of om reflecterende oppervlakken te gebruiken om het licht op de planten om te leiden.
In het geval dat je chrysanten niet genoeg licht krijgen, dan zullen ze langpotig worden en minder bloemen produceren dan ze normaal zouden doen. Wees voorzichtig, want als je een potplant in direct zonlicht kweekt, dan zal de grond snel uitdrogen, dus moet je constant de hoeveelheid vocht in de grond controleren.
8. Voeg wat mulch toe

We hebben al gezegd dat mulch kan helpen om de wortels van chrysanten tegen bevriezing te beschermen. Het aanbrengen van een laag mulch rond je chrysanten helpt echter ook om vocht vast te houden, de bodemtemperatuur te reguleren en onkruid te onderdrukken.
Organische mulches zoals stro of schors werken goed. Zorg ervoor dat je de mulch niet tegen de stengels van de plant aanbrengt, omdat dit tot rot kan leiden. Mulchen is een uitdaging voor planten die in kleine potten worden gekweekt, dus houdt het vochtgehalte van de grond in de gaten.
9. Het bodemtype is ook belangrijk
Chrysanten geven de voorkeur aan goed doorlatende grond die enigszins zuur en rijk aan voedingsstoffen is. Overweeg voor het planten om je grond met organisch materiaal aan te passen om de drainage en het gehalte aan voedingsstoffen te verbeteren.
Je kunt niet precies een grond vinden die speciaal voor chrysanten is gemaakt, maar elke potgrond van goede kwaliteit is prima. Als je de drainage wilt verbeteren, dan kun je altijd perliet en vermiculiet toevoegen.
10. Houd ongedierte in de gaten
Hoewel chrysanten relatief resistent zijn tegen ongedierte, kunnen er nog steeds een aantal vervelende insecten zijn die hun weg naar hen vinden!
Inspecteer je chrysanten regelmatig op tekenen van ongedierte, zoals bladluizen, wolluizen of spintmijten. Als je problemen opmerkt, behandel ze dan met biologische ongediertebestrijdingsmethoden of insecticide zeep om besmettingen te voorkomen.
Houd je ogen open voor andere veelvoorkomende tuinplagen zoals herten en konijnen.