Skip to Content

Waarom, Hoe En Wanneer Een Kerstcactus Snoeien

Waarom, Hoe En Wanneer Een Kerstcactus Snoeien

De kerstcactus is zeker een van mijn favorieten! Er is me verteld dat hij moeilijk te onderhouden is, dus ik was sceptisch om er een te nemen. Gelukkig heb ik besloten om er een te kopen, en nu na zoveel jaren kan ik alleen maar zeggen dat het een van de gemakkelijkste planten is om voor te zorgen.

Zodra je aan de basisvereisten voldoet, heb je een bloeiende kerstcactus die je met zijn prachtige bloemen zal belonen.

Snoeien is een belangrijk aspect van plantenverzorging en in dit artikel laat ik je zien wanneer en hoe je een kerstcactus moet snoeien en de voordelen van deze praktijk.

Laten we beginnen!

Is het nodig om een kerstcactus te snoeien?

Als je al jaren een kerstcactus in huis hebt en hij het prima doet, ook al heb je hem nog nooit gesnoeid, dan heb je het antwoord op de noodzaak van snoeien.

Dus ja, het is niet nodig om dit type cactus te snoeien. Snoeien heeft echter wel voordelen en zal een positief effect op de algehele gezondheid van deze planten hebben.

Waarom een oudere en grotere kerstcactus snoeien?

Deze planten hebben één ongewoon kenmerk met betrekking tot hun anatomie. Planten genereren meestal bladeren om fotosynthese uit te voeren, maar in het geval van de kerstcactus produceert hij geen gebladerte, maar eerder cladoden, die afgeplatte groene stengels zijn.

Cladoden bevatten in principe alles wat nodig is om een nieuwe plant te laten groeien. Snoeien helpt je cactus de energie te behouden die hij zal gebruiken om jaar na jaar nieuwe groei te vertonen en bloemen te produceren.

Hoe groter en ouder de cactus is, hoe steviger en houtachtiger deze cladoden zullen zijn. Dit is volkomen normaal en het maakt deel uit van de gewenste groeiontwikkeling, omdat de plant hulp nodig heeft om zijn gewicht te ondersteunen.

Het grootste probleem is dat je kerstcactus in de volwassen groeifasen kan splitsen of barsten. De cladoden worden erg gevoelig voor ziekten, waarbij wortelrot de meest voorkomende is.

Een van de redenen voor deze hoge gevoeligheid is de groeiwijze van deze planten in hun natuurlijke habitat.

Kerstcactussen worden epifyten genoemd of planten die op andere planten leven en hun voedingsstoffen gebruiken in plaats van de voedingsstoffen uit de grond. Zowel het wortelstelsel als de cladoden nemen het voedsel op.

Wanneer we onze kerstcactus in de grond planten, moet hij voedingsstoffen en water uit de grond opnemen. Omdat de plant hier niet aan gewend is, neemt de gevoeligheid voor rotting toe.

Wat bereik je met snoeien?

Het eerste dat je zult verbeteren door dit type cactus te snoeien, is de luchtcirculatie. Je maakt het gemakkelijker voor de binnenste delen van de plant om voedingsstoffen en water op te nemen.

Ten tweede laat je het licht alle binnenste delen van je kerstcactus bereiken. De plant heeft licht nodig om bloemen te genereren, dus door hem te snoeien, stimuleer je een betere bloemproductie. Je vermijdt ook etiolatie in je cactus, die door het gebrek aan licht optreedt.

Als je een grote kerstcactus snoeit, dan neem je een deel van zijn gewicht af, zodat hij minder vatbaar is om te breken.

Zodra je je cactus hebt gesnoeid, help je hem zijn energie te richten op het produceren van nieuwe groei en krijg je een gezonde en volle plant.

Redenen om elk jaar je kerstcactussen te snoeien

Je hoeft niet te wachten tot je kerstcactus ouder en groter wordt om hem te snoeien. De eerste reden waarom je deze planten vanaf het begin moet snoeien, is om een vollere groei aan te moedigen in plaats van een langere groei.

De plant begint naar boven te groeien zodra je alle langbenige groei hebt verwijderd.

Ik raad je ten zeerste aan om te beginnen met snoeien als je kerstcactus nog jong is. Je hebt minder groei om te snoeien en het zal gemakkelijker voor je zijn om in de toekomst een vollere vorm te behouden.

Jaarlijks snoeien stimuleert een gezondere groei en een betere bloemproductie.

Wanneer snoeien?

Je moet je kerstcactus vier weken nadat hij klaar is met bloeien snoeien. Je moet niet wachten tot de plant nieuwe groei begint te genereren.

Als je te lang wacht, dan riskeer je de algehele gezondheid van de plant.

Snoeien na de bloei zal de plant helpen zijn energie te heroriënteren en gezondere nieuwe groei en meer bloemen te produceren.

Hoe te snoeien

Veel beginnende kwekers maken zich zorgen over de moeilijkheid van het snoeien. Gelukkig is het geen moeilijke taak; het kost niet veel tijd en het vereist geen speciale vaardigheid.

Je moet beginnen met het stof van je kerstcactus af te vegen. Deze stap lijkt misschien vreemd, maar het zal de cladoden helpen om gemakkelijker water op te nemen.

Was je handen en selecteer de cladoden die je wilt snoeien. Pak de cladode op beide delen waar hij samenkomt vast en draai voorzichtig totdat ze verdeeld zijn. Dat is eigenlijk alles.

Als je wat langere groei in de buurt van volwassen en dikke stelen verwijdert, dan moet je wat snijgereedschap gebruiken. Een mes, een schaar of snoeischaar werkt prima zolang ze scherp en ontsmet zijn.

De verdraaiingsmethode werkt niet op oudere cladoden; het kan ertoe leiden dat het hele gedeelte of zelfs de hele plant breekt.

Er is geen specifiek aantal cladoden dat je per snoei moet verwijderen. Het enige waar je op moet letten, is om niet meer dan een derde van je kerstcactusplant te verwijderen. Overmatig snoeien zal je cactus belasten en hij zal veel tijd nodig hebben om te herstellen.

Hoe zorg je voor een kerstcactus na het snoeien

Laat je cactus na het snoeien een paar dagen met rust. Vernevel hem vervolgens goed om het over de verwijderde secties littekenvorming te ontwikkelen. Water zal de plant ook hydrateren.

Hervat de reguliere verzorging; zorg voor voldoende licht en let op dat je deze prachtige cactus niet te veel water geeft!

Dit is een van de snelstgroeiende cactussoorten en hij zal zich met weinig zorg gezond ontwikkelen. Snoeien zal zeker een krachtige nieuwe groei aanmoedigen, wat in talloze bloemen zal resulteren die je kerstdecoratie nog mooier maken!