Als je het moeilijk vindt om in slaap te vallen, dan ben je niet de enige.
Slapeloosheid komt veel voor en het heeft grote invloed op onze gezondheid.
Maar wat als ik je vertel dat er enkele planten voor de slaapkamer zijn die je met dit probleem kunnen helpen? Ja, je leest het goed! Ik heb een verzameling van 14 planten voor de slaapkamer voorbereid om de slaap te verbeteren en slapeloosheid te behandelen.
Dit is geen mythe en het wordt door veel studies ondersteund, dus laten we daarmee beginnen.
Wat zegt de wetenschap?
In wetenschappelijke termen begon alles in 1989 met de NASA Clean Air Study. (1) Wetenschappers ontdekten dat bepaalde plantensoorten VOS (vluchtige organische stoffen) verminderen. (2)
Formaldehyde, benzeen en tolueen zijn slechts een paar voorbeelden van schadelijke verbindingen die in de binnenlucht worden aangetroffen en die onze gezondheid en dus onze slaap kunnen beïnvloeden.
Deze chemicaliën kunnen ook tot het sick-building syndroom (3) leiden; om het simpel te zeggen, kun je last hebben van verschillende niet-specifieke symptomen zoals duizeligheid, hoofdpijn, allergieën en slapeloosheid door deze verbindingen in te ademen.
Voordat we verder gaan, moet je weten dat de onderstaande planten geen ernstige aandoeningen kunnen behandelen en niet als vervanging voor professioneel medisch advies, een diagnose of behandeling mogen worden gebruikt.
Laten we nu eens kijken welke planten ons kunnen helpen met kleine slaapproblemen.
Goede planten voor de slaapkamer
1. Lavendel

Lavendel ziet er absoluut prachtig uit als hij binnen wordt gekweekt en de geur is gewoon betoverend. Dit populaire kruid wordt al eeuwenlang gebruikt om slapeloosheid te behandelen en de bloemen werden als vulling in kussens gebruikt.
Tegenwoordig gebruiken mensen voornamelijk etherische oliën van lavendel. Volgens studies kan het inademen van deze oliën bij de behandeling van milde slaapstoornissen helpen. (5)
Lavendel in je slaapkamer zetten heeft twee voordelen. Ten eerste zal de geur een kalmerend effect hebben en krijg je een betere nachtrust, en ten tweede zal je slaapkamer er geweldig uitzien als hij vol met lavendelbloesems staat.
2. Sansevieria

Is de sansevieria een zuurstofleverancier? Dit is een van de meest voorkomende vragen die ik krijg als het om deze beroemde vetplant gaat.
Het antwoord is simpel – ja! Deze plant absorbeert kooldioxide en geeft ‘s nachts zuurstof af. Als gevolg hiervan neemt de kwaliteit van de binnenlucht toe en slaap je beter. In wetenschappelijke termen wordt dit kenmerk Crassulacean acid metabolism (vetplanten zuurmetabolisme) genoemd. (6)
Een sanseveria is een prachtige aanvulling op je slaapkamer en is een perfecte plant als je een beginnende kweker bent, omdat hij weinig onderhoud nodig heeft.
3. Valeriaan

De wortels van deze plantensoort is een van de oudste remedies voor slapeloosheid. Kwekers kweken deze plant voornamelijk buiten, maar het is niet moeilijk om binnen te houden.
Als je slaapkamer veel blootstelling aan de zon heeft, dan kun je je valeriaan daar neerzetten. De prachtige bloesems zijn een uitstekende aanvulling op de inrichting van de slaapkamer en het inademen van hun geur zal je helpen om te slapen.
4. Gerbera

De prachtige bloemen van gerberaplanten zijn er in verschillende kleuren, zoals roze, wit, geel en oranje. Ze zullen je ruimte zeker opfleuren, maar daar eindigt het verhaal niet.
Deze planten hebben ook de mogelijkheid om ‘s nachts zuurstof af te geven, dus gebrek aan slaap zou geen probleem meer moeten zijn. Gerbera’s hebben ook veel andere medicinale voordelen, zoals het verlichten van stress en angst.
5. Jasmijn

Deze plant staat om zijn verzachtende werking bekend. Het vermindert angst en de geur helpt je om beter te slapen.
De geur van jasmijn kan ook je productiviteit verhogen, waardoor het een waardevolle aanvulling op elk huis is.
6. Aloë vera

Als het om medicinale voordelen gaat, dan is geen enkele plant met aloë vera te vergelijken. Het heeft kalmerende eigenschappen en hij kan helpen bij het verlichten van stress en ontspanning.
Dit betekent beter slapen met minder beweging en verstoring.
Hij absorbeert ‘s nachts koolstofdioxide, waardoor de omringende lucht minder giftig wordt.
7. Hedera

Dit is een plant die er adembenemend uitziet, vooral als hij in hangpotten wordt gekweekt.
Hij wordt als een luchtzuiverende plant beschouwd en zal de slaapkwaliteit verbeteren als je hem in je slaapkamer neerzet.
Wees voorzichtig met klimop, want deze bevat giftige stoffen die bij inname ernstige problemen kunnen veroorzaken. (7)
8. Bamboepalm

Dit is een van de schattigste kamerplanten en het beste is dat hij niet veel licht nodig heeft. Als je slaapkamer geen licht heeft en je hebt moeite met slapen, dan raad ik je ten zeerste aan om een bamboepalm te kweken.
Hij reinigt de binnenlucht en maakt de tijd in de slaapkamer veel aangenamer.
9. Lepelplant

Alle soorten lepelplanten zien er adembenemend uit, maar wist je dat deze planten de slaapkwaliteit verbeteren door gifstoffen uit de lucht te verwijderen?
Geen schadelijk benzeen, formaldehyde of een andere stof meer die ademhalingsproblemen veroorzaakt.
Een ander uitstekend ding over de lepelplant is dat het de luchtvochtigheid binnenshuis verhoogt, wat mensen met allergieën, keelpijn en droge neuzen helpt.
10. Drakenklimop

Dit is ongetwijfeld een van de meest populaire kamerplanten, niet in de laatste plaats vanwege het betoverende bonte gebladerte.
Maar schoonheid is niet het enige mooie aan de drakenklimop; hij reinigt ook de omringende lucht, waardoor je gemakkelijker in slaap valt en beter slaapt.
11. Graslelie

De Chlorophytum comosum, beter bekend als de graslelie, is een van de meest bekende en efficiënte luchtzuiverende planten.
Net als de drakenklimop verhoogt het de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis, waardoor het een perfecte kandidaat voor slaapkamers is.
De prachtige graslelie verdraagt verschillende lichtniveaus, dus als je een beginnende kweker bent die worstelt met slaap en allergieën of soortgelijke problemen hebt, dan is de graslelie perfect!
12. Gardenia

De betoverende bloesems van gardenia planten ruiken heerlijk!
Het inademen van de geur van gardenia bloesems kan je helpen om gemakkelijker in slaap te vallen en de hele nacht beter te slapen.
13. Aglaonema

Als er een wedstrijd voor plantenschoonheid zou zijn, dan zou de aglaonema, zeker winnen! Het betoverende patroon en de kleurrijke bladeren zullen iedereen die ze ziet sprakeloos maken.
En aglaonema heeft nog meer te bieden. Het is ook een luchtzuiverende plant, dus slaapproblemen kunnen met een enkele aglaonema worden opgelost.
14. Bostonvaren

Als je van varens houdt, dan zul je blij zijn om te horen dat de Bostonvaren met slaap kan helpen. Hij verwijdert schadelijke stoffen uit de lucht en verhoogt ook de luchtvochtigheid binnenshuis.
Hier zijn 3 dingen om rekening mee te houden als je besluit om planten voor de slaapkamer te kweken voor een betere nachtrust:
1. Volgens NASA zou het het beste zijn als je meer planten in je slaapkamer had. Als je huis ongeveer 1800 vierkante meter groot is, kweek dan voor het beste resultaat ongeveer 15 planten met luchtzuiverende eigenschappen.
2. Let op de giftigheid van planten, vooral als je kleine kinderen of huisdieren hebt. Als je voor een bepaalde plant kiest, controleer dan eerst of deze giftige eigenschappen heeft.
3. Vergeet niet om de bladeren van de plant schoon te maken; controleer je planten regelmatig en reinig de bladeren met een zachte spons gedoopt in water.
Ik hoop dat dit artikel je helpt om een goede nachtrust te krijgen.
Tot een volgende keer!
Referenties
1. BC Wolverton; WL Douglas; K Bounds (1989). Interior landscape plants for indoor air pollution abatement. NASA.
2. What are volatile organic compounds (VOCs)? | US EPA. (2023, March 15). US EPA. https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/what-are-volatile-organic-compounds-vocs
3. Joshi, S. M. (2008). The sick building syndrome. Indian Journal of Occupational and Environmental Medicine
4. Ko, L., Su, C., Yang, M., Liu, S., & Su, T. (2021). A pilot study on essential oil aroma stimulation for enhancing slow-wave EEG in sleeping brain. Scientific Reports
5. Lillehei, A. S., & Halcon, L. L. (2014). A systematic review of the effect of inhaled essential oils on sleep. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.)
6. Cushman, J. C. (2001). Crassulacean Acid Metabolism. A Plastic Photosynthetic Adaptation to Arid Environments. Plant Physiology
7. English Ivy. (n.d.). ASPCA. https://www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/toxic-and-non-toxic-plants/english-ivy