Het toppen van een clematis lijkt misschien eenvoudig, maar het vergt meer dan op het eerste gezicht lijkt. Als je het goed doet, dan kan het de bloei stimuleren en je plant laten bloeien. Als je het verkeerd hebt gedaan – of volledig hebt overgeslagen – dan kan het de groei van volgend seizoen beïnvloeden.
Of clematis nu nieuw voor je is of als je gewoon niet zeker weet wanneer je moet snoeien, dan zijn hier 15 essentiële dingen die elke tuinier moet weten voordat hij naar de snoeischaar grijpt.
1. Wat is toppen eigenlijk?

Toppen betekent simpelweg het verwijderen van bloemen die klaar zijn met bloeien. Voor clematisplanten is het als het geven van een knipbeurt dat nieuwe groei stimuleert.
Wanneer bloemen verwelken en afsterven, dan beginnen ze zaden te vormen. Je clematis steekt energie in het maken van deze zaden in plaats van in het creëren van mooiere bloemen. Door de uitgebloeide bloemen af te knippen, stuur je die energie terug naar de productie van de bloemen.
2. Niet alle clematis moeten getopt worden

Verrassing! Veel tuiniers verspillen tijd aan het toppen van clematisvariëteiten die het niet nodig hebben. Clematis die in het vroege voorjaar bloeien, vereisen meestal helemaal niet om getopt te worden.
Deze vroege bloeiers, zoals de Clematis montana en Clematis alpina, bloeien op oud hout van het voorgaande jaar. Ze werpen van nature hun uitgebloeide bloemen af en zullen geen tweede ronde bloemen produceren, ongeacht de inspanningen van het toppen.
3. Zomerbloeiende variëteiten profiteren er het meest van

Laatbloeiende clematisvariëteiten reageren verbazingwekkend goed op toppen. Deze zomerbloeiers zoals ‘Jackmanii’ en ‘Ernest Markham’ bloeien op nieuwe groei en hebben het potentieel voor herhalingsprestaties.
Regelmatig toppen moedigt deze variëteiten aan om een tweede of zelfs derde bloei te produceren. Zonder dit onderhoud zullen ze zich op de zaadproductie concentreren in plaats van meer van die prachtige paarse, roze of witte bloemen te maken waar je zo van houdt.
4. Het juiste moment maakt het verschil

Timing is cruciaal bij het toppen van een clematis. Wacht tot de bloem volledig is verwelkt, maar voordat zaaddozen zich volledig ontwikkelen. De bloemblaadjes zien er papierachtig uit en ze zijn misschien op natuurlijke wijze al begonnen met er af te vallen.
In de ochtend toppen geeft planten de tijd om te genezen voordat ‘s avonds het vocht binnenkomt. Vermijd het toppen tijdens de middaghitte wanneer planten gestrest zijn. Als je het perfecte moment mist, maak je dan geen zorgen – laat toppen is beter dan helemaal niet!
5. Scherp gereedschap voorkomt schade

Gebruik nooit een botte schaar of keukenschaar op je kostbare clematis! Bot gereedschap verplettert stengels in plaats van schone sneden te maken, waardoor er toegangspunten voor ziekten en plagen ontstaan.
Investeer in snoeischaren van een goede kwaliteit die speciaal zijn ontworpen voor het onderhouden van planten. Reinig ze met alcohol tussen planten om verspreiding van ziekten te voorkomen. Scherpe, steriele sneden genezen snel en houden je clematis gezond, terwijl ze robuuste nieuwe groei stimuleren.
6. Waar te snoeien

Veel tuiniers maken de fout om clematisbloemen direct bij de bloem af te knippen. Dit laat een lelijke stengel uitsteken en het bevordert geen goede nieuwe groei.
Traceer in plaats daarvan de bloemstengel tot waar deze een set gezonde bladeren of een hoofdstengel ontmoet. Maak je snede net boven deze kruising – ongeveer 0,5 centimeter boven een bladknooppunt. Dit strategisch snoeien signaleert de plant om vanuit dat groeipunt nieuwe bloeistammen te produceren.
7. Groep 2 Clematis vereisen speciale zorg

Groep 2 clematis (zoals ‘Nelly Moser’ en ‘Miss Bateman’) bloeien twee keer – eerst op oud hout, dan op nieuwe groei. Deze lastige schoonheden hebben een speciale benadering van toppen nodig.
Na de eerste voorjaarsbloei heeft gebloeid top je voorzichtig zonder stengels te verwijderen die nog niet hebben gebloeid. Later in de zomer verschijnt er een tweede ronde bloemen op nieuwe groei. Alle clematis op dezelfde manier behandelen is een veelgemaakte fout die je prachtige bloemen kost!
8. Laat wat zaadkoppen achter voor de winter

Niet alle verwelkte clematisbloemen moeten verdwijnen! Sommige variëteiten ontwikkelen fascinerende pluizige zaadkoppen die winterdrama aan je tuin toevoegen. Clematis tangutica en Clematis orientalis zijn beroemd om hun zilverachtige, gevederde zaadformaties.
Overweeg om wat bloemen in het late seizoen achter te laten om deze decoratieve kenmerken te ontwikkelen. Ze bevriezen in de winter en creëren sprankelende tuinsculpturen. Vogels waarderen deze zaden ook als voedselbron tijdens de schaarse maanden.
9. Toppen stimuleert de gezondheid van planten

Naast het aanmoedigen van meer bloemen, verbetert toppen de algehele gezondheid van clematis. Het verwijderen van uitgebloeide bloemen voorkomt schimmelziekten die zich vooral tijdens nat weer op rottende bloemdelen kunnen ontwikkelen.
Regelmatig toppen geeft je ook de kans om je planten nauwlettend op vroege tekenen van ongedierte of problemen te inspecteren. Je zult bladluizen, clematis verwelking of meeldauw eerder opmerken als je regelmatig dicht bij je planten bent, wat een snellere behandeling mogelijk maakt.
10. Clematis in een plantenbak heeft meer aandacht nodig

Clematis die in potten groeien, moeten vaker getopt worden dan hun in de grond levende neven. Planten in bakken hebben beperkte middelen en profiteren enorm van energiebesparing.
Controleer clematis in potten om de paar dagen tijdens het bloeiseizoen. Door hun beperkte wortelsystemen moeten ze harder werken om bloemen te produceren. Toppen helpt deze beperkte planten hun energie te richten waar het er het meest toe doet – het creëren van die opvallende bloemen in plaats van zaden.
11. In de ochtend toppen voorkomt stress

De vroege ochtend is de perfecte tijd voor clematisonderhoud. Planten worden van nature gehydrateerd na een nacht herstel en de stengels zijn stevig, waardoor schone sneden gemakkelijker worden.
Vermijd het toppen tijdens hete middagen wanneer planten al te maken hebben met hittestress. In de ochtend snoeien geeft gesnoeide stengels de tijd om te genezen voordat ‘s avonds vocht ziektevriendelijke omstandigheden creëert. Je clematis zal sneller herstellen en energie sneller omleiden naar nieuwe groei.
12. Houd je variëteiten bij

Het labelen van clematisvariëteiten bespaart grote hoofdpijn wanneer het seizoen om te toppen aanbreekt. Verschillende soorten vereisen verschillende benaderingen en het mengen ervan leidt tot teleurstellende resultaten.
Maak weerbestendige labels of houd een tuinjournaal bij met bloeitijden en snoeinotities. Maak naast hun labels foto’s van je planten in bloei. Wanneer het tijd is voor onderhoud, weet je precies welke strategie om te toppen elke rank nodig heeft.
13. Bemesten na het toppen

Geef je clematis een voedingsstofboost na het toppen om de productie van nieuwe bloemen te stimuleren. De plant heeft net energie verbruikt aan zijn eerste bloei en heeft middelen nodig om meer bloei te creëren.
Breng onmiddellijk na het toppen een uitgebalanceerde, in wateroplosbare meststof aan, verdund tot een halve sterkte. Focus op fosfor (het middelste getal in meststofverhoudingen) om de bloei aan te moedigen in plaats van de bladgroei. Deze eenvoudige stap kan je clematisbloei verdubbelen!
14. Let op nuttige insecten

Verwelkte clematisbloemen worden vaak mini-ecosystemen voor behulpzame tuinwezens. Neem even de tijd om tijdens het toppen op nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes, netvleugeligen en bestuivers te controleren.
Als je deze tuinhulpjes ziet, top er dan voorzichtig omheen of stel het verwijderen van die specifieke bloem tijdelijk uit. Deze insecten bestrijden ongedierte op natuurlijke wijze en bestuiven je planten. Een dag of twee vertraging in het toppen zal je clematis niet schaden, maar het zal deze waardevolle bondgenoten beschermen.
15. Bewaar zaden van speciale variëteiten

Heb je zin om te proberen om een nieuwe clematis te kweken? In plaats van elke bloei te doden, laat je een paar bloemen op je favoriete variëteiten zaden ontwikkelen voor verzameling en vermeerdering.
Kies gezonde bloemen op krachtige stengels en markeer ze met kleurrijk garen, zodat je ze niet per ongeluk snoeit. Verzamel de zaden als de zaadkoppen bruin en pluizig worden. Hoewel clematis die uit zaad wordt gekweekt niet identiek zal zijn aan de ouderplant, is het een leuk tuinexperiment!