Wil je je zomertuin echt naar een hoger niveau tillen? Sla die standaard petunia’s en tomaten over—deze 20 bijzondere planten zijn de verborgen parels die je nog niet kende.
Van hittebestendige bloeiers tot opvallende blikvangers: elke soort brengt krachtige kleuren, veerkracht of unieke charme in je tuin. Zelden gezien, maar absoluut de moeite waard om te proberen.
- Oriëntaals komkommerkruid (Trachystemon orientalis)

Sterk en schaduwliefhebbend, Oriëntaals komkommerkruid (Trachystemon) maakt in het late voorjaar opvallende blauwe bloemen voordat de enorme hartvormige bladeren zich uitrollen tot een weelderig zomertapijt.
Deze plant uit Turkije en de Kaukasus doet het goed op plekken waar andere planten het moeilijk hebben. Als hij eenmaal staat, vraagt hij bijna geen verzorging en vormt langzaam een indrukwekkende bodembedekker. De jonge bladeren zijn eetbaar en worden in Turkse gerechten gebruikt met een frisse komkommersmaak.
- Ananasplante (Eucomis)
Deze exotisch ogende bloemen lijken op kleine ananassen met groene pluimen en trekken altijd bekijks. De bloemstengels rijzen boven het riemvormige blad uit en geven hoogte in borders of potten.
Ze zijn er in kleuren van wit tot diep paars en houden van volle zon en goed doorlatende grond. De bloemen blijven lang goed als snijbloem en de zaadhoofden zijn ook ‘s winters decoratief. - Persicaria orientalis (Polygonum orientale)

Ondanks de tongbrekende naam verdient deze Victoriaanse favoriet een comeback. Met een hoogte tot wel 2,5 meter hangen de sierlijke trossen kleine roze bloemen als natuurlijke sieraden van zomer tot herfst.
Vlinders zijn er dol op en door de hoogte is hij ideaal achter in de border. Zaai na de vorst direct in de volle grond voor een indrukwekkend verticaal accent.
- Kardoen (Cynara cardunculus)
Denk aan een artisjok, maar dan nog groter en indrukwekkender, met zilverblauw blad dat direct opvalt. Kardoen geeft architectuur aan de tuin, met spectaculaire paarse distelbloemen in de nazomer.
Al eeuwenlang geliefd in Zuid-Europa als sier- én eetplant. Na het aanslaan kan hij droogte hebben en haalt makkelijk anderhalve meter hoogte. Bijen zijn dol op de nectar. - Sandersonia (Sandersonia aurantiaca)

Fel oranje bloemen hangen als papieren lantaarns aan elegante stelen. Deze zeldzame bol komt uit Zuid-Afrika en geeft een magisch effect als je hem in groepjes plant.
De planten worden 45-60 cm hoog en houden van halfschaduw en humusrijke, goed doorlatende grond. Ze zijn lang houdbaar als snijbloem. Plant de knollen na de vorst en haal ze in de herfst binnen in koude streken.
- Dodemansduim (Decaisnea fargesii)
Weinig planten roepen meer verbazing op dan deze struik met zijn metallic blauwe, worstvormige vruchten in de nazomer. Oorspronkelijk uit China, groeit de blauwe worstjesplant uit tot een sierlijke struik met tropisch ogend blad.
Gele bloemen in het voorjaar, maar de blauwe peulen stelen de show. Het pulp is zelfs eetbaar en smaakt mild naar meloen. Onderhoudsarm en winterhard tot -20°C. - Kangoeroepoot (Anigozanthos)

Deze aparte bloemen uit Australië lijken op de poten van een kangoeroe en bloeien in vurige kleuren van geel tot rood. Ze geven hoogte aan je tuin en zijn echte blikvangers. Kolibries zijn er dol op. In Nederland meestal als eenjarige te houden vanwege vorstgevoeligheid, maar zeker het proberen waard in potten of volle grond.
- Ballonklokje ‘Mariesii’ (Platycodon grandiflorus)
Het openen van ballonbloemen is magisch: de opgeblazen knoppen klappen open tot stervormige blauwe bloemen. ‘Mariesii’ is een compacte variant, ideaal voor borders of potten. Kinderen zijn dol op deze gekke bloem.
Kies hun plek zorgvuldig want ze houden niet van verplanten door hun diepe wortels. De zaaddozen zijn ook ‘s winters mooi. - Melkkattenstaart (Lysimachia ephemerum)

Slanke witte bloemaren met rode meeldraden steken als bliksem boven het blauwgrijze blad uit. Wordt zo’n 1 tot 1,2 meter hoog en zorgt voor een sterke verticale lijn in je border zonder steun. Insecten zijn dol op de bloemen. Verrassend droogtetolerant, ideaal voor een zonnige plek.
- Chocolade cosmos (Cosmos atrosanguineus)
Diep bordeauxrode fluwelen bloemen die op warme avonden echt naar chocolade ruiken—deze Mexicaanse plant is puur magisch.
De kleur steekt prachtig af tegen zilverbladige planten. Groeit uit knollen, dus binnen overwinteren. Geweldig als geurige snijbloem bij het terras. - Zonnekroon (Silphium perfoliatum)

Deze Noord-Amerikaanse prairieplant heeft grote bladeren die als een bekertje om de stengel groeien en na regen water vasthouden.
Vinken en vlinders komen drinken terwijl ze genieten van de gele bloemen. Wordt 2 tot 2,5 meter hoog, geeft hoogte in een natuurlijke border en is extreem robuust als hij is aangeslagen.
- Chinese Vingerhoedskruid (Rehmannia elata)
Deze trompetvormige roze bloemen doen denken aan vingerhoedskruid, maar bloeien de hele zomer door. Wordt 60-90 cm hoog en geeft meerdere bloeistengels per plant. Kolibries zijn dol op de bloemen. Matig winterhard, dus in pot houden of als eenjarige kweken. - Bonte Cassave (Manihot esculenta ‘Variegata’)

Spectaculair stervormig blad in crème, roze en groen maakt deze tropische plant tot een echte eyecatcher. Hij groeit snel (tot 1,5 meter in één seizoen) en geeft een tropische sfeer aan je tuin of terras.
Plant na IJsheiligen buiten, als kuipplant of in de volle grond. De stelen kleuren roodachtig voor extra effect.
- Kogellook (Allium (Allium sphaerocephalon)
Eivormige, bordeauxrode bloemhoofden wiegen op slanke stelen en zorgen voor een betoverend effect in de border. Ze bloeien midden in de zomer en trekken bijen in grote aantallen.
Plant de bollen met tientallen tegelijk voor maximaal resultaat. Groeien makkelijk uit en zijn ideaal voor droge, zonnige plekken. - Garnalenplant (Justicia brandegeeana)

Roze schutbladen die lijken op garnalenstaartjes maken deze Mexicaanse plant tot een echte gespreksstarter. De echte bloemen zijn wit en klein.
Bloeit maandenlang van juni tot oktober. Ideaal als potplant op een zonnige, beschutte plek. Regelmatig snoeien zorgt voor een mooie volle plant.
- Vleermuisbloem (Cuphea llavea)
Wie goed kijkt, ziet in deze bloemen kleine vleermuisgezichtjes met paarse oren en een rode snuit. Bloeit non-stop van juni tot de eerste vorst en trekt veel vlinders aan.
Vormt compacte pollen, perfect voor potten of vooraan in de border. Bloeit extra uitbundig bij warmte en droogte. - Schurftbloem ‘Black Knight’ (Scabiosa atropurpurea)

Bijna zwarte, fluwelen bloemen met witte meeldraden zorgen voor dramatisch effect in je tuin. ‘Black Knight’ geeft tientallen van deze bloemen op dunne stelen.
Vlinders zijn er dol op. Wordt 60-75 cm hoog en combineert prachtig met zilverbladige planten.
- Fazantenbes (Leycesteria formosa)
Hangende kettingen van witte bloemen in bordeaux schutbladen geven een exotisch effect aan deze struik, die tot 2 meter hoog kan worden.
De paarse bessen zijn favoriet bij vogels en de holle stengels zijn ook ‘s winters mooi. Loopt na een strenge winter weer uit vanaf de voet. - Ivoordistel (Eryngium giganteum)

Bijnamen: ‘Miss Willmott’s Ghost’. Deze tweejarige vormt zilverwitte, architectonische schoonheid met distelachtige bloemen en stekelige schutbladen midden in de zomer. Groeit goed op droge, arme grond en in de volle zon. Ideaal voor bijen en mooi als snijbloem, ook gedroogd.
- Parelgierst ‘Purple Majesty’ (Pennisetum glaucum)
Als paarse maisstengels zorgt deze siergierst voor hoogte en drama in de border, met diep bordeaux blad en grote aren. Wordt tot 1,5 meter hoog, het blad verkleurt gedurende het seizoen.
De aren beginnen groen, kleuren paars en worden uiteindelijk beige. Vogels zijn dol op de zaden. Mooi als solitair of in groepjes.