We weten allemaal hoe vochtig een badkamer kan worden na een lange, warme douche! Het kan even duren voordat de stoom verdwenen is, maar wat als ik je vertel dat je in plaats van een luchtontvochtiger ook een plant in je badkamer kunt zetten?
Hoewel je misschien niet direct aan kamerplanten in de badkamer denkt, is daar helemaal niets mis mee. Sommige planten houden zelfs van een hoge luchtvochtigheid en groeien liever in badkamers of keukens!
Deze planten nemen vocht op, verminderen stoom en zorgen er tegelijk voor dat je badkamer er prachtig uitziet.
Lees snel verder en ontdek de beste badkamerplanten die vocht opnemen.
Badkamerplanten die vocht opnemen
Je kunt niet zomaar elke plant in de badkamer zetten, want elke plant heeft andere wensen. Een plant die juist van droge lucht houdt, zal niet gelukkig zijn in een vochtige badkamer.
Je moet een plant kiezen die goed groeit in een vochtige omgeving. Let ook op de hoeveelheid licht. De meeste badkamers hebben geen grote ramen, dus kies een plant die het goed doet bij weinig licht.
Ook moet de plant temperatuurschommelingen kunnen verdragen.
Hier komen de beste kandidaten voor jouw badkamer!
1. Graslelie

Andere namen voor de graslelie zijn spinnenplant, zebragras, vliegende hollander en sprietplant. Het is een makkelijke manier om wat groen in huis te halen en de witte strepen op het frisgroene blad zijn prachtig.
Deze plant staat mooi in hangmanden, maar ook in gewone potten. In een hangmand komen de lange, sierlijke bladeren en de snelgroeiende uitlopers het beste tot hun recht.
Graslelies kunnen wat minder licht verdragen, maar houden vooral van helder, indirect licht. Ze nemen luchtvervuiling op én halen overtollig vocht uit de lucht!
2. Sansevieria
Wist je dat de sansevieria een echte zuurstofmaker is?
Deze mooie plant, met zijn zwaardvormige, donkergroene bladeren, neemt stoffen als formaldehyde, xyleen, benzeen en tolueen op en zet CO2 om in zuurstof!
De sansevieria groeit langzaam, dus neemt weinig ruimte in. Andere namen zijn vrouwentong, Dracaena en Sansevieria.
3. Azalea

Azalea’s geven subtiele kleuraccenten in de badkamer. Ze bloeien met prachtige roze, paarse of witte bloemen en laten je badkamer stralen.
Deze planten houden van een beetje ochtendzon, dus zet ze bij voorkeur op een vensterbank. Ze groeien graag in zure potgrond en hebben twee keer per week water nodig.
4. Lepelplant
Dit is weer zo’n mooie plant die vocht uit de lucht opzuigt!
Lepelplanten hebben mooi glanzend groen blad en bijzondere wit-groene bloemen die perfect passen bij marmer. Het zijn sterke kamerplanten die het goed doen bij weinig en bij veel indirect licht. Zorg voor voldoende water, want ze houden van constant vochtige aarde.
Heb je weinig tijd om te controleren, kies dan voor een zelfwatergevende pot.
5. Varens

Bostonvarens (Nephrolepis exaltata) en nestvarens zijn perfecte planten voor in de badkamer. Bostonvarens hebben kleine, zachte bladeren die schitteren in een hangmand; nestvarens hebben stevig, frisgroen blad dat geweldig staat in minimalistische badkamers.
Deze makkelijke planten houden van vochtige lucht en bloeien op in een natte badkamer. Geef ze elke maand wat mest en water zodra de bovenste laag grond droog is.
6. Pothos
Pothos, oftewel Epipremnum aureum, is super makkelijk. Ze houden van vochtige aarde, warme temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Qua licht doen ze het best op helder, indirect licht.
Pothos maakt lange ranken met frisgroene bladeren. Hang ze om de badkamerspiegel of leg ze op een plank voor een speels effect.
7. Begonia

Meestal zie je begonia’s buiten, maar wat dacht je van een begonia in de badkamer?
Begonia’s groeien graag in warmte en vocht en zijn dus ideaal voor de badkamer. Er zijn veel soorten met kleurige bloemen en een heerlijke geur, maar mijn favoriet is de Begonia maculata.
Voor de badkamer zijn vezelbegonia’s en rizomateuze begonia’s het beste. Geef ze wat ochtendzon en water als de grond droog aanvoelt.
8. Aloë vera
Aloë vera is een vetplant met dikke, zwaardvormige bladeren in heldergroen. Je gebruikt ze voor huidverzorging en wondjes, maar ze nemen ook vocht op uit de lucht.
Let op dat je ze niet te veel water geeft en zet ze uit de volle zon.
9. Tillandsia

Tillandsia is een luchtplantje uit de bromeliafamilie. De grasachtige bladeren lijken op die van een graslelie.
Tillandsia’s hebben geen grond nodig en leven van de luchtvochtigheid. Dompel ze één keer per week in water, meer hebben ze niet nodig.
10. Orchidee
Orchideeën zijn prachtige, maar gevoelige planten. Toch kunnen ze in de badkamer heel goed groeien als je ze de juiste omstandigheden biedt. Stel je eens voor hoe mooi een orchidee op je badkamerkastje staat.
11. Kamerpalm

De kamerpalm, oftewel Zamioculcas zamiifolia, is een van de sterkste kamerplanten en ideaal voor beginners. Ze groeit goed in weinig licht, met kleine, donkergroene bladeren boordevol chlorofyl.
Zet ze op een plank, op je bureau of zelfs in een donkere wc!
Ze zorgen voor een gezellige sfeer in huis.
12. Kwartjesplant
De kwartjesplant, of Aspidistra elatior, is een oersterke plant die allerlei omstandigheden verdraagt.
Ze maken stevig, diep donkergroen blad dat prachtig staat in de badkamer. Houd de bladeren stofvrij en geef water als de grond volledig droog is.
13. Philodendron

Dit is weer zo’n stijlvolle kamerplant. Philodendrons zijn vaste klimplanten die niet mogen ontbreken in je collectie.
Kies uit meer dan 450 soorten, maar neem voor de badkamer een niet-bonte soort zoals de Philodendron camposportoanum, want die doet het goed bij weinig licht.
Bonte philodendrons hebben wat meer licht nodig voor gezonde bladeren. Philodendrons houden van vocht en groeien dus ook goed in de badkamer.
14. Calathea
Deze tropische planten houden van een hoge luchtvochtigheid. Er zijn veel soorten, de meeste staan het liefst in helder, indirect licht, zeker de bonte varianten.
De bekendste is Calathea fasciata, met prachtig blad en witte strepen.
15. Klimop

Klimop, oftewel Hedera helix, is een hang- en klimplant die overal past. Het blad heeft drie tot vijf wasachtige lobben en is donkergroen, boven lichter dan onder.
Klimop doet het goed in volle zon én volle schaduw, dus kunstlicht is niet nodig. De plant zuivert de lucht, vooral van formaldehyde, dat veel voorkomt in schoonmaakmiddelen, meubels en vloerbedekking.
16. Slaapkamergeluk
Slaapkamergeluk, oftewel Soleirolia soleirolii, lijkt op de Pilea depressa.
Het is een bodembedekkend kruidje met kleine, heldergroene blaadjes en veel witte bloemetjes. Oorspronkelijk groeit het in moerassen, dus het kan prima tegen vocht.
Maak je geen zorgen, dit moerasplantje ziet er juist heel mooi uit en je kunt de ranken leuk stylen.
Ze houden van weinig licht, dus donkere badkamers zijn perfect.
Afsluiting
Nu je weet dat er zoveel mooie badkamerplanten zijn die vocht opnemen, waarom zou je geld uitgeven aan een luchtontvochtiger als je ook een mooie plant kunt nemen?
Let wel goed op bij het kiezen van een plant voor je badkamer, want niet elke plant kan tegen zoveel vocht.
Cactussen zijn succulenten, maar zet ze liever niet op de vensterbank in de badkamer.
Hopelijk heb je een nieuwe douchemaatje gevonden in onze lijst!
Tot de volgende keer!
Vond je dit leuk? Deel of pin het voor later!