1. “Het stelt niet zoveel voor.”
Hij lijkt de heisa nooit te snappen; waarom je overstuur bent of op welke manier zijn daden je hebben gekwetst.
Hij wil alleen maar vrijspraak voor het feit dat hij je belabberd heeft behandeld.
De waarheid is dat niemand kan bepalen wat jij op bepaalde momenten voelt.
Als hij je heeft gekwetst, hoort hij zichzelf in jou te verplaatsen en na te gaan hoe hij zich zou voelen als de rollen waren omgedraaid.
2. “Je reageert te emotioneel.”
Je zou je in een relatie comfortabel genoeg moeten voelen om je emoties te uiten; hij realiseert zich daarentegen niet dat hij je van streek of verdrietig heeft gemaakt.
Hij wil je niet zien of horen huilen.
Hij zoekt een boeman en geniet ervan om jouw extreme emoties te zien, in plaats van dat hij de waarheid onder ogen ziet dat hij deze gevoelens heeft veroorzaakt.
Alles is eenvoudiger dan dat hij je gerust moet stellen dat alles goed zal komen, of – God behoedde – dat hij zich verontschuldigt voor iets wat hij heeft veroorzaakt.
3. “Je hebt het vast verkeerd verstaan, ik heb dat nooit gezegd.”
Simpel gezegd zal hij ervoor zorgen dat je gaat twijfelen aan je eigen gezonde verstand.
Hij zal zo sterk ontkennen dat hij bepaalde dingen heeft gezegd dat je misschien gaat denken dat je het echt verkeerd hebt verstaan.
Nee, er is niets mis met je gehoor of je geheugen, je bent gewoonweg emotioneel uitgeput en je ziet dingen door de vingers omdat je er niet eeuwig bij stil kunt blijven staan.
Dit is zijn manier om controle over je uit te kunnen blijven oefenen en om de werkelijkheid te verdraaien.
Het wordt alleen nog maar erger!
4. “Waarom kun je me nooit eens een keer vertrouwen?”
Als hij de enige oorzaak is dat je mensen lastig kunt vertrouwen, als hij op de een of andere manier heeft gelogen, je heeft bedrogen of je heeft belazerd, waarom is hij dan zo verbaasd dat jij hem niet vertrouwt?
Geschonden vertrouwen is niet iets wat zomaar gerepareerd kan worden.
Eerlijk gezegd is het zelfs moeilijk om dit weer te herstellen.
Maar hij doet niet eens zijn best om je vertrouwen te verdienen.
Het is eenvoudiger om de focus naar jou en je gebrek aan vertrouwen te verschuiven, in plaats van dat hij daadwerkelijk moeite doet om te bewijzen en te laten zien dat hij is veranderd.
5. “Het lijkt net alsof ik nooit wat goed doe.”
Slachtoffertje spelen is een van de meest gebruikelijke manipulatieve tactieken die worden ingezet door toxische mensen.
Ze weten dat je empathisch bent en dat je vroeg of laat medelijden met ze zal hebben.
Je betrapt jezelf erop dat je je verontschuldigt, zelfs als je weet dat je gelijk hebt, want hij gaf je het gevoel dat je onredelijk was en hem een rotgevoel wilde bezorgen.
Hij zal je het gevoel geven dat je op die momenten een slecht persoon was, terwijl hij natuurlijk volkomen onschuldig is.
6. “Je hebt exact hetzelfde gedaan.”
Wanneer hij iets doet waarvan hij weet dat hij het nooit had moeten doen – zijn ex appen, zeggen dat hij ergens was waar hij helemaal niet is geweest of liegen, zal hij onthouden dat aanvallen de beste verdediging is.
Hij zal jou de schuld geven.
Hij zal elke fout die je ooit in het verleden hebt gemaakt oprakelen en overdrijven.
Dat jouw ex je een fijne verjaardag wenst zal hij vergelijken met dat hij zijn ex al maandenlang appjes stuurt, of jouw leugens om bestwil met zijn beruchte leugens.
7. “Ik heb niet gelogen, ik heb het je gewoon niet verteld. Ik ben het gewoon vergeten.”
De waarheid achterhouden, zeker wanneer het belangrijk is, is hetzelfde als liegen.
Hij zal zichzelf verdedigen door je te zeggen dat hij je over een bepaald onderwerp alles heeft verteld toen je daar om vroeg en dat dit andere onderwerp voor hem niet zo belangrijk was en dat hij dus vergeten is om het ter sprake te brengen, enzovoorts.
Het komt erop neer dat als hij je iets niet heeft verteld wat de relatie aangaat, het zijn schuld is.
Hij zal je proberen te manipuleren, zodat je gaat geloven dat het zijn schuld niet is.
8. “Ik ga naar bed.”
Hij vindt het niet moeilijk om tijdens een ruzie in slaap te vallen.
Jij bent wellicht overstuur, aan het huilen of je stelt hem vragen – maar het kan hem niets schelen!
Hij weet heel goed dat jij niet zal kunnen slapen en dat je waarschijnlijk de hele nacht bezig bent met wat er is gebeurd.
Je zal ’s ochtends niet goed kunnen functioneren terwijl hij goed uitgerust is. Hij weet dat je geen energie meer hebt om de ruzie voort te zetten en dat er waarschijnlijk nooit meer over gesproken zal worden.
De ware zal je geruststellen en een oplossing voor je probleem vinden, in plaats van dat hij naar de andere kant van het bed rolt en je laat zien hoe weinig hij eigenlijk om je geeft.