Het planten van graszaad op een bestaand gazon klinkt misschien vreemd, maar het is zeker een effectieve manier om van kale plekken en dunne plekken af te komen en de algehele gezondheid van het gazon te verbeteren!
Dit proces wordt “bijzaaien” genoemd en het betekent in feite dat je nieuwe graszaden zaait in plaats van helemaal opnieuw een gloednieuw gazon te beginnen. Als je het goed doet, dan kun je met een veel groener en dikker gazon eindigen.
Het gazon voorbereiden op bijzaaien is de belangrijkste stap. In dit artikel gaan we in op het voorbereidingsproces en de beste manier om een bestaand gazon bij te zaaien. Blijf dus lezen!
Waarom zou je dat doen?

Bijzaaien is de nummer één methode om een bestaand gazon groen en dik te maken. Het zal je bestaande gazon er niet alleen weelderig en levendig uit laten zien, maar het zal ook de algehele gezondheid en groei verbeteren.
Vergeet niet dat het soort gras op je gazon bepaalt wanneer je de zaden moet planten. Je moet bijvoorbeeld het gazon in de herfst of het voorjaar bijzaaien als je koelseizoen gras kweekt. De late lente zou echter de ideale tijd zijn om warmseizoen gras bij te zaaien.
Gebruik geen onkruidverdelgers als je van plan bent om bij te zaaien, omdat deze oplossingen voorkomen dat de graszaden ontkiemen en zich ontwikkelen.
Bijzaaien van een worstelend gazon
Het bijzaaien van een worstelend gazon is iets anders dan het bijzaaien van een gezond gazon. We vinden dat een gazon het moeilijk heeft als er veel voetverkeer is, rietophoping, tijd zonder maaien of als het gazon gewoon te oud is geworden.
Het voorbereiden van een worstelend gazon op bijzaaien bestaat uit:
• Verwijderen wild gras – om je te ontdoen van de opbouw van wild gras
• Beluchting – om de grond te beluchten
• Maaien – ongeveer 2 tot 5 centimeter hoog, zodat het nieuwe graszaad voldoende zonlicht kan krijgen
• Iets minder dan 1 centimeter bovengrond toevoegen als deze niet erg diep is
• Test de grond om de pH en het gehalte aan voedingsstoffen aan te pakken
Bijzaaien van een gezond bestaand gazon
In dit geval is bijzaaien niet nodig. Als je echter het algehele uiterlijk en de gezondheid van je gazon wilt verbeteren, dan kun je wat nieuwe graszaden toevoegen.
Het is belangrijk om te beslissen wanneer het het perfecte moment is om het bij te zaaien. Zoals we al zeiden, moeten koelseizoen grassen in de herfst worden bijgezaaid, terwijl de late lente de beste tijd is om warmseizoen grassen bij te zaaien.
Hoe je je gazon kunt bijzaaien

Maak je geen zorgen, bijzaaien is geen ingewikkelde taak. Het is van cruciaal belang om de grond voor te bereiden op de nieuwe graszaden, en de rest komt vanzelf uit!
Dit zijn de instructies voor het bijzaaien van je gazon:
1. Begin met het maaien van je bestaande gazon – ongeveer 2 tot 5 centimeter hoog.
2. Verspreid de zaden – je hebt twee opties om de zaden te verspreiden: met de hand of met een spreider. Let op de kale en schaarse plekken. Gebruik een dun laagje stro om de zaden tegen vogels te beschermen.
3. Gebruik de achterkant van een hark om de zaden te persen. Dit zal helpen om een sterke band tussen grond en zaad te creëren.
4. Breng een dun laagje compost aan over de zaden. Op dit punt kun je ook wat veenmos op het gras verspreiden.
5. Gebruik een fosforrijke meststof om de zaden te helpen een gezonde groei te bewerkstelligen en te bevorderen.
6. Loop niet over je nieuwe gras.
7. Nadat de zaden ongeveer 8 centimeter hoog zijn geworden, maai je ze. Overweeg om grasresten als mulch te gebruiken.