Skip to Content

Hoe Een Angstige Hechtingsstijl Te Herkennen Voordat Het Je Relaties Verpest

Hoe Een Angstige Hechtingsstijl Te Herkennen Voordat Het Je Relaties Verpest

Je hebt eindelijk je persoon gevonden en alles lijkt in orde te zijn. Het enige dat jou (en je partner) ervan weerhoudt om vredig te leven, is dat kleine stemmetje in je hoofd dat altijd zegt dat er iets niet klopt. Misschien houdt hij helemaal niet van me? Is hij van plan om me te verlaten? Waarom beantwoordt hij mijn appjes niet, gaat hij vreemd? Als dit bekend klinkt, dan heb je misschien te maken met een angstige hechtingsstijl.

Raak nu niet meteen in paniek. De eerste stap is om te erkennen dat je een probleem hebt, zodat je eraan kunt werken, omdat het je relatie ernstig kan schaden. En als ik erin geslaagd ben om het te doen, dan kun jij dat ook! Dit is wat me deed beseffen dat ik deze giftige gehechtheid heb.

Tekenen om een angstige hechtingsstijl te herkennen

1. Altijd gevoelig en alert zijn

Dit irriteerde mijn partner zo erg en de jouwe waarschijnlijk ook. Maar ik begrijp het, want het moet uitputtend zijn als iemand je de hele tijd ergens van beschuldigt.

Wees eerlijk en vraag jezelf af of je altijd op zoek bent naar een probleem of het gevoel hebt dat er iets niet klopt. Misschien is je partner stil en denk je plotseling dat hij zijn interesse heeft verloren en je saai vindt.

Op deze manier handelen is ook vermoeiend voor jou en het leidt alleen maar tot onnodige conflicten. In plaats van meteen voor de slechtst mogelijke uitkomst te gaan, probeer jezelf te kalmeren. Vraag de ander gewoon of alles in orde is.

2. Angst om achtergelaten te worden

Hoe Een Angstige Hechtingsstijl Te Herkennen Voordat Het Je Relaties Verpest

Dit is een grote. Ik ben er ook schuldig aan. Ik maakte me vaak zorgen dat mijn partner me zou verlaten. En ik had hem nodig om me gerust te stellen dat hij nergens heen ging.

Angst voor verlating is vaak de wortel van een angstige hechtingsstijl. En het zal je niet met rust laten totdat je er serieus aan werkt. Niemand vindt het leuk om constant ondervraagd te worden en gevraagd te worden of ze echt van ons houden.

En wat ironisch is, is dat op deze manier handelen je eigenlijk dichter bij de uitkomst kan brengen waar je bang voor bent. Ik heb me op het opbouwen van mijn eigenwaarde gericht en het openlijk bespreken van mijn angsten met mijn partner en het heeft me enorm geholpen!

3. Onredelijke jaloezie is een teken van een angstige hechtingsstijl

Heb je het gevoel dat iedereen achter je partner aan zit en gewoon op zoek is naar manieren om je relatie te saboteren? Maakt elk klein ding je jaloers? Ja, dit zijn allemaal kenmerken van dit type hechting.

Om een probleem op te lossen, moet je je eerst realiseren wat de oorzaak is. In het geval van jaloezie is onzekerheid waar het allemaal vandaan komt, en het ruïneert vaak relaties. Het zorgt ervoor dat je iedereen als een bedreiging ziet en je partner denkt dat je hem helemaal niet vertrouwt.

Wat mij heeft geholpen, was mezelf eraan te herinneren dat mijn partner met een reden bij me is. En als hij iemand anders leuker vond, dan zou hij bij hen zijn. Ik heb ook veel aan mijn zelfvertrouwen gewerkt en aan een beter gevoel over mezelf krijgen. Dat was voor mij een gamechanger!

4. Vertrouwensproblemen en een angstige hechtingsstijl

Zie je hoe het allemaal met elkaar verbonden is? Elk probleem sleept een ander probleem met zich mee. Dus als je eenmaal aan alles werkt wat ik tot nu toe heb genoemd, dan zul je waarschijnlijk ook van vertrouwenskwesties afkomen.

Ik weet dat worstelen met vertrouwen vaak uit negatieve ervaringen uit het verleden voortkomt. Dus het is cruciaal om een partner te hebben die bereid is om er met je doorheen te werken. Het kost tijd en geduld om je te realiseren dat elke relatie een nieuw duidelijk begin is.

Het is belangrijk dat je met je partner communiceert als je deze problemen hebt, zodat ze zich bewust en meer begripvol kunnen zijn. Je hoeft niet elke situatie te analyseren en de hele tijd na te denken. Haal diep adem en onthoud altijd dat de persoon met wie je bent niet je ex is.

5. Noodzaak van constante validatie is een teken van een angstige hechtingsstijl

Ik heb hier nog steeds soms moeite mee, maar het is veel beter dan voorheen! Mensen met deze angstige hechtingsstijl hebben frequente validatie en geruststelling nodig. Het maakt niet uit of het door gesprekken of fysieke genegenheid komt Je merkt misschien dat je altijd bevestiging wilt dat je partner van je houdt.

Hoewel dit van tijd tot tijd prima en belangrijk is, is het een probleem om dit elke seconde van je partner te vragen. Je kunt jezelf niet toestaan om volledig afhankelijk van een andere persoon te zijn om je gelukkig te voelen.

Wat mijn therapeut heeft voorgesteld, is het noteren en opschrijven van alle dingen die ik van mijn partner wil horen, maar in dit geval zeg ik het tegen mezelf. Het is als een lijst met kleine herinneringen en positieve affirmaties waar ik op terugkom als ik me onzeker voel.

Ik weet dat een angstige hechtingsstijl kan voelen alsof je de hele tijd een enorme last met je meedraagt, maar het hoeft niet zo te zijn.

Door het op tijd te herkennen, de essentie ervan te begrijpen en er uiteindelijk doorheen te werken, kun je jezelf bevrijden en een gelukkiger leven leiden. Dit is uiterst belangrijk voor je om gezondere en stabielere relaties met anderen op te bouwen.

Het Je Relaties Verpest