Skip to Content

Onthoud deze 6 handige tips voor de volgende keer dat je graszaad zaait

Onthoud deze 6 handige tips voor de volgende keer dat je graszaad zaait

Voor veel huiseigenaren is hun gazon een pronkstuk. Het complementeert niet alleen hun woning, maar vergroot ook hun leefruimte, waardoor ze buiten kunnen ontspannen, spelen of gasten ontvangen. Een weelderig groen gazon is daarnaast ook nuttig: het helpt bodemerosie te verminderen, beperkt warmtevervuiling, dempt geluidsoverlast en levert zuurstof terug aan de atmosfeer.

Als je gazon niet is wat je zou willen – of als je nog helemaal geen gras hebt – kan het zaaien van graszaad je buitenruimte nieuw leven inblazen. Door deze handige tips te volgen, vergroot je de kans dat het gras goed aanslaat en uitgroeit tot een mooi, groen tapijt.

1. Kies een graszaad dat past bij je levensstijl en locatie
Denk even na over hoeveel geld je wilt uitgeven aan graszaad, of je tuin veel zon of juist schaduw heeft, welke activiteiten er op het gras plaatsvinden en hoeveel verkeer het moet verdragen, en in welke klimaatzone je woont. Met behulp van een gids, zoals die op de website van Scotts, kun je bepalen welk type graszaad het beste bij jouw situatie past.

2. Zaai op het juiste moment, passend bij het type graszaad
In principe kun je in het voorjaar, de zomer of de herfst gras zaaien, maar het ideale moment hangt af van het soort graszaad. Gras dat goed groeit in koelere seizoenen ontkiemt beter in het voorjaar of het vroege najaar, wanneer de temperaturen lager zijn. Warmteminnende grassoorten doen het beter in de vroege zomer, wanneer de bodemtemperatuur hoger is.

3. Bereid de bodem goed voor
Voordat je graszaad strooit, moet de bodem klaar zijn. Verwijder alle oude grasresten, onkruid, stenen of ander afval. Gebruik een tuinhark om de grond los te maken en kluiten te verkleinen tot de grootte van een erwt of knikker. Maak het oppervlak egaal zodat er geen kuilen of hobbels zijn.

4. Zaai graszaad en breng tegelijk meststof aan
Een van de beste dingen die je voor nieuw graszaad kunt doen, is het meteen voorzien van voedingsstoffen. Breng daarom direct mest aan als je het zaait. Sommige korrelmeststoffen zijn speciaal ontwikkeld voor nieuw gras, zodat het sneller en gezonder groeit. Let er wel op dat de meststof geen voor-opkomst herbicide bevat, want dat voorkomt niet alleen onkruidgroei, maar ook dat het graszaad ontkiemt.

5. Houd het zaad vochtig tot het volledig is ontkiemd
Na het zaaien is het belangrijk om de bovenste 2-3 cm van de grond continu vochtig te houden – maar niet doornat. Dit kan betekenen dat je het gebied minstens één keer per dag moet besproeien, en misschien vaker als het buiten warm en droog is.

6. Wees voorzichtig totdat het gras goed is geworteld
Wanneer het gras ongeveer 7-8 cm hoog is, kun je het voor het eerst maaien. Maai dan maximaal een derde van de lengte in één keer af. Probeer ook voetverkeer zoveel mogelijk te beperken, geef twee keer per week diep water om de wortels te stimuleren dieper te groeien (zoals uitgelegd op Lawn Care Academy), en vermijd het gebruik van meststoffen of onkruidverdelgers tijdens de eerste 6 tot 8 weken.