Skip to Content

Pas op voor deze 6 veelgemaakte fouten bij de verzorging van een sansevieria

Sansevieria’s zijn populaire, makkelijke planten die in allerlei omstandigheden kunnen groeien en gedijen. Veel plantenliefhebbers noemen het een “plant waar je nauwelijks naar om hoeft te kijken”, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Er zijn namelijk nog steeds een paar simpele foutjes die je sansevieria compleet kunnen ruïneren!

Onvoldoende water geven, te veel zonlicht, koude temperaturen en overbemesting zijn enkele factoren die je geliefde plant kunnen beschadigen, met als gevolg slappe en hangende bladeren. Gelukkig kun je dit allemaal voorkomen door te leren welke verzorgingsfouten je moet vermijden en hoe je ze corrigeert. Zo kan jouw groene vriend volop blijven groeien en bloeien!

1. Te veel direct zonlicht

Zonlicht is erg belangrijk bij het verzorgen van kamerplanten, vooral voor soorten die houden van zon en minimaal zes uur licht per dag nodig hebben.

Maar te veel zon bestaat ook.

Hoewel sansevieria’s graag veel licht hebben, kan fel, direct zonlicht hun bladeren verschroeien en hun gezondheid aantasten. Helder, indirect licht is ideaal voor bijna alle soorten sansevieria’s.

Je hebt vast gehoord dat sansevieria’s sterke planten zijn die zich aan kunnen passen aan weinig licht, maar het is geen goed idee om ze te lang zonder lichtbron te laten. Geef ze voldoende licht en je zult zien hoe krachtig ze groeien!

2. Overbemesting

Minder is meer als het gaat om het voeden van sansevieria’s, want ze hebben weinig voedingsstoffen nodig om te gedijen.

Een van de redenen waarom jouw sansevieria het misschien niet goed doet, is dat je haar meer plantenvoeding geeft dan nodig is. Overbemesting kan de wortels verbranden en bruine bladranden veroorzaken.

Gebruik je meststof dus met mate – één keer tijdens het groeiseizoen is vaak al voldoende.

3. Te vaak water geven

Je planten gehydrateerd houden is belangrijk, maar te vaak water geven doet meestal meer kwaad dan goed.

Sansevieria’s houden niet van constant vochtige grond; ze willen pas water als de aarde droog is – meestal om de twee à drie weken.

Te veel water kan leiden tot gele bladeren en wortelrot, wat je plant uiteindelijk kan doden.

4. Slechte drainage

Slechte drainage en te veel water zijn funest bij het kweken van tropische planten zoals de sansevieria.

Goede drainage bereik je door te zorgen voor goed doorlatende potgrond en een pot met gaten onderin. Zo voorkom je wateroverlast en alles wat daarbij komt kijken.

Verpot je sansevieria niet in een grotere pot als dat nog niet nodig is – het zijn langzame groeiers met een oppervlakkig wortelstelsel, dus ze hebben geen grote pot nodig om gezond te blijven.

Laat ze liever een beetje ‘wortelgebonden’ in hun huidige pot zitten en verpot pas naar een pot die 2 tot 5 centimeter breder is.

5. Lage temperaturen

Sansevieria’s komen oorspronkelijk uit tropisch Afrika, dus het is geen verrassing dat ze slecht tegen kou kunnen.

Zet je plant niet naast een tochtige raamopening, vooral niet als je in een koudere streek woont. Vermijd ook plekken bij airco’s of ventilatieroosters – sansevieria’s lopen snel kou-schade op.

Als het om temperatuur gaat, houden ze van warmte!

6. Stof op de bladeren negeren

De dikke, zwaardvormige bladeren van de sansevieria trekken snel stof aan – een dikke laag stof kan je plant verstikken en haar gezondheid verslechteren.

Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen: veeg de bladeren regelmatig schoon met een vochtige doek.

Zo blijft je plant niet alleen mooi, maar vooral ook gezond en stofvrij!