Skip to Content

Plant knoflook op de juiste manier met deze 10+ tips

Plant knoflook op de juiste manier met deze 10+ tips

Knoflook is al sinds het ontstaan van beschavingen een basisvoedsel, en werd zelfs al gebruikt door de oude Egyptenaren. Het is dan ook geen verrassing dat knoflook steeds vaker voorkomt in volkstuinen en achtertuinen. Bijna elk hartig recept bevat knoflook als essentieel ingrediënt, waardoor het een van de meest gebruikte producten in de keuken is. Door zelf knoflook te kweken kun je bovendien kennismaken met allerlei variëteiten die je in de supermarkt niet kunt kopen.

Wat veel mensen niet weten, is dat knoflook vrij eenvoudig te telen is. Je plant het in het najaar en oogst het de zomer daarop. Het levert je een geurige en smaakvolle oogst op, die zowel in de keuken als voor medicinale doeleinden gebruikt kan worden. Lees verder voor handige tips voor een geslaagde teelt!

1. Kies het juiste type voor jouw klimaatzone
Er zijn twee gangbare soorten knoflook: softneck en hardneck. Volgens Mother Earth News is softneck-knoflook ideaal voor regio’s met milde winters, hoewel sommige soorten ook koude tot groeizone 5 aankunnen. Hardneck-knoflook is beter bestand tegen koude klimaten en vorst.

2. Plant in het najaar
Als je in het najaar plant, is het doel dat de wortels zich nog voor de winter vestigen. In groeizones 5 tot 8 kun je het beste planten tussen half oktober en half november, ongeveer zes weken voor de eerste stevige nachtvorst.

3. Kies een zonnige plek in de tuin
Hoewel knoflook goed tegen koele temperaturen en bodems kan, heeft het nog steeds veel zon nodig om goed te groeien. Zoek een plek uit die minstens 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag ontvangt.

4. Vermijd plekken waar onlangs uien stonden
Knoflook en uien behoren allebei tot de alliumfamilie. Om het risico op ziektes te beperken, kies je een plek waar de afgelopen jaren geen uien of andere alliums hebben gestaan. Knoflook groeit wel goed naast planten zoals tomaten, spinazie en bieten.

5. Bewerk de grond tot 30 centimeter diep
Zoals bij alle gewassen met een wortelstructuur is het belangrijk dat de grond goed losgemaakt wordt. Verwijder alle stenen en spit de grond tot zo’n 30 centimeter diep om harde lagen of klonten te breken.

6. Voeg 2 tot 5 centimeter compost of mest toe
Knoflook groeit het beste in voedselrijke grond. Werk een laagje rijpe compost of goed verteerde mest door de grond, idealiter een paar weken voor het planten.

7. Koop zaadknoflook van hoge kwaliteit
Knoflook uit de supermarkt is vaak behandeld met middelen die kieming tegengaan, waardoor deze niet geschikt is om te planten. Het is de investering waard om goede zaadknoflook te kopen bij een kwekerij, tuincentrum of betrouwbare webshop.

8. Splits de tenen maar laat het vlies zitten
Een dag voor je gaat planten kun je de bol in losse tenen splitsen. Kies de grootste tenen om te planten, maar laat het papierachtige vliesje eromheen zitten. Dat fungeert als een zaadomhulsel en beschermt tegen micro-organismen. Het voorkomt ook dat de teen te vroeg gaat uitlopen voordat de wortels zich vormen.

9. Plant met de punt omhoog
Plant de tenen met een onderlinge afstand van 10 tot 15 centimeter, ongeveer 5 centimeter diep en met de punt omhoog. De rijen kun je het beste 20 tot 30 centimeter uit elkaar houden, afhankelijk van de soort.

10. Mulch royaal na het planten
Bescherm je knoflook tijdens de koude wintermaanden met een laag mulch van ongeveer 15 centimeter. Grey Duck Garlic raadt aan om stro, boomschors of compost te gebruiken. Mulch helpt ook bij het vasthouden van vocht in de bodem, remt onkruidgroei en houdt de grond in het voorjaar koeler.