Skip to Content

Redenen Om Zo Snel Mogelijk Regenwater Op Te Vangen

Redenen Om Zo Snel Mogelijk Regenwater Op Te Vangen

Door naar een stortbui te kijken, bewonder je de pure kracht van de natuur en haar liefde voor alles wat groeit.

Maar het zorgt er ook voor dat je je afvraagt wat je met al dat water kunt doen. Het opvangen, natuurlijk! Het opvangen van regenwater is een geweldige investering en het stelt je in staat om geld te besparen op je waterrekening.

Wist je dat je ongeveer 20.000 liter water per jaar kunt verzamelen als er 25 centimeter regen op een oppervlak van 300 vierkante meter valt? (1)

Dat doe je als volgt!

Wat betekent het om regenwater op te vangen?

Het opvangen van regenwater is het opvangen en opslaan van regen voor toekomstig gebruik. Je verzamelt het met behulp van leidingen en goten in een vat of een soort tank van het dak.

Deze praktijk dateert van duizenden jaren terug. Beschavingen van de Indusvallei verzamelden het, de oude Romeinen en zelfs mensen in Brazilië en China. (2)

Tegenwoordig maakt deze oude techniek een opleving door en steeds meer huizen vangen regenwater op in deze tijden van frequente waterbeperkingen.

Voordelen om regenwater op te vangen

Het opvangen van regenwater heeft veel voordelen, waardoor het aantrekkelijk is voor huiseigenaren, eco-liefhebbers en tuiniers.

Je kunt je leven een stuk gemakkelijker maken door je tank op een druppelirrigatie-installatie aan te sluiten, zodat je je planten water kunt geven zonder een vinger uit te steken.

En als je een goed filtersysteem hebt, dan kun je het aan je vee geven om te drinken, het gebruiken om het toilet door te spoelen, te koken en zelfs om te drinken.

Dit zijn de voordelen:

Verbeterde gezondheid van planten: regenwater is goed voor planten omdat het geen chloor en fluoriden bevat die zich erin kunnen ophopen en verschillende problemen kunnen veroorzaken, waaronder een slechte opname.

Waterbesparing: het opvangen van regenwater bespaart water als het gaat om gemeentelijke voorzieningen en het is een duurzaam alternatief in regio’s die vaak beperkingen ervaren.

Noodvoorziening: in het geval dat de gemeentelijke voorzieningen opraken of de beperkingen heel vaak voorkomen, kun je je eigen regenwatervoorziening gebruiken.

Lagere rekeningen: je kunt je rekeningen aanzienlijk verlagen door regenwater te gebruiken in plaats van leidingwater voor irrigatie van planten, toiletten doorspoelen, wassen en afwassen, enz.

Er zijn echter bepaalde ontberingen als het om het opvangen van regenwater gaat, hoewel het op de lange termijn nuttig is.

De initiële kosten kunnen behoorlijk hoog zijn en je zult het regelmatig moeten onderhouden om het water schoon en veilig voor gebruik te houden.

Je kunt regenwater bovendien niet gebruiken om te drinken tenzij je het goed filtert, en dat kan de kosten van het hele systeem verhogen.

Dingen om te overwegen voordat je regenwater op gaat vangen

Voordat je zo’n groot project om regenwater op te vangen uitvoert, zijn er enkele dingen die je moet overwegen. Dit zijn de uitdagingen:

Initiële kosten: het opzetten van een regenwateropvangsysteem kan behoorlijk prijzig zijn, maar het hangt voornamelijk van de opstelling af die je besluit te nemen en de complexiteit ervan.

Ruimte: een opslagtank of zelfs een gewone regenton kan enorm zijn, dus je moet voldoende ruimte vinden om ze te plaatsen.

Onderhoud: je zult leidingen, goten, tanks en filters regelmatig moeten reinigen om het water schoon en veilig van verontreinigingen te houden.

Filtratie: als je het regenwater wilt gebruiken om te drinken, dan moet je een filtersysteem installeren. Dat zal de initiële kosten laten stijgen.

Hoe je het moet doen

Je kunt een volledig regenwateropvangsysteem kopen en het aan de achterkant van je huis neerzetten of je kunt je doe-het-zelfvaardigheden gebruiken. Hier zijn enkele ideeën:

Opvangen van regenwater van het dak: dit is een van de meest voorkomende methoden voor het opvangen van regen. Je verzamelt het van het dak en gebruikt goten en leidingen om het in een stortbak of een tank te leiden.

Regenvaten: het gebruik van regentonnen om regen op te vangen is de gemakkelijkste en goedkoopste methode om regenwater op te vangen. Zet het vat onder de regenpijp, en het zal zonder veel moeite regen opvangen.

Regenwatertanks: deze grote reservoirs en tanks kunnen enorme hoeveelheden water opslaan die je voor het hele huishouden kunt gebruiken. Ze zijn veel duurder dan eenvoudige vaten, maar kunnen een uitstekende waterbron zijn.

Ondergrondse opslagtanks: begraaf grote tanks of reservoirs onder de grond en je hebt een ondergrondse opslagtank die regenwater opvangt. Ze vinden hun toepassing in gebieden met een hoge watervraag en in commerciële omgevingen.

Regentuinen: dit speciale buitenontwerp maakt gebruik van planten en grond om neerslagwater op te vangen, vast te houden en te absorberen en te zuiveren.

Droog systeem: in het droge systeem gaat het regenwater door de goten en gaat het een tank in, en drogen de goten tussendoor uit.

Nat systeem: in deze instelling worden goten altijd met water gevuld. Reservoirs en tanks staan meestal verder weg van de plaats waar de inzameling plaatsvindt, soms ondergronds.

Verzorging na het opvangen

Zodra je regenwater hebt opgevangen, is het tijd om het te gebruiken.

Je kunt het gebruiken om het toilet door te spoelen, je planten water te geven, asfalt te reinigen en andere tuinactiviteiten zonder het te zuiveren.

Je moet er echter niet van drinken of mee koken, tenzij je het correct filtert, ook al ziet het er schoon uit. Het kan verschillende ziektekiemen, chemicaliën, gifstoffen of puin bevatten, dus je moet het goed zuiveren. (3)

Waterzuivering

Er zijn verschillende manieren om regenwater te zuiveren en ze zijn meestal afhankelijk van de kwaliteit van het regenwater dat je hebt en het beoogde gebruik ervan.

De eerste verdedigingslinie zou zijn om te voorkomen dat vuil in het vat of de tank terechtkomt, het verstopt en daar oplost. Je kunt hiervoor gootbeschermers of schermen krijgen.

Hierna kun je beginnen met de nabehandeling:

Koken: deze eenvoudige methode doodt schadelijke micro-organismen, maar verwijdert geen chemicaliën en gifstoffen.

Filtratie: complexe filtersystemen, zoals die van koolstof of keramiek, kunnen sommige ziektekiemen en chemicaliën uit het water verwijderen. Maar ze verwijderen mogelijk niet alle soorten virussen en bacteriën. Eenvoudige filtersystemen zoals doek zullen alleen het zichtbare vuil verwijderen.

Destillatie: deze methode verwijst naar het koken van de vloeistof totdat deze volledig verdampt en vervolgens condenseert naar zijn vorige toestand. Het kan de meeste verontreinigende stoffen verwijderen, waaronder chemicaliën en ziektekiemen.

Chemische behandeling: chemische desinfectie verwijst meestal naar het toevoegen van jodium of chloor aan het regenwater. Het doodt bacteriën en andere ziektekiemen, maar het verwijdert geen chemicaliën en gifstoffen. Het is ook mogelijk niet effectief tegen bepaalde parasieten.

UV-behandeling: deze methode doodt ziektekiemen in het water. Woningen met eigen putten, bassins en andere particuliere waterbronnen maken vaak gebruik van deze methode.

Is regenwater opvangen legaal?

Het opvangen van regenwater is in de meeste landen legaal. (4)

In de meeste gevallen is het opvangen van regenwater niet gereguleerd of stimuleert de overheid het daadwerkelijk.

Referenties:

1. Can I Harvest Rainwater? (n.d.). UA, College of Agriculture & Life Sciences Cooperative Extension: Water Resources Research Center.

2. History of Rainwater Harvesting (2023). The Renewable Energy HUB UK.

3. Rainwater Collection. Centers for Disease Control and Prevention.

4. Rainwater Harvesting Laws You Need to Know About (2023). Perfect Water.