Skip to Content

15 Stappen Om Iemand Uit Je Hoofd Te Zetten

15 Stappen Om Iemand Uit Je Hoofd Te Zetten

“Ik kan hem of haar maar niet uit mijn hoofd zetten, hoe hard ik mijn best ook doe.” Hoe vaak is deze zin al door je hoofd gegaan?

Het maakt niet uit of we het over je ex-vriend of -vriendin hebben, een vriend of gewoon een of andere gebeurtenis die jou als mens heeft veranderd, als je je in zo’n situatie bevindt voel je je hopeloos, hulpeloos en gevangen.

Je doet je best om deze verliefdheid te beëindigen, maar je kunt geen positieve gevolgen vinden.

Nou, de waarheid is dat geobsedeerd zijn door iemand je emotionele en psychische gezondheid kan verwoesten en dat het een ernstige impact zal hebben op de kwaliteit van je alledaagse leven.

Je echoënde gedachten zijn je tot last, ze laten je aan niets nieuws beginnen en ze vertegenwoordigen zware emotionele bagage die je overal met je meedraagt. 

Het feit dat je deze stressvolle gedachten niet tegen kunt houden is evengoed niet het einde van de wereld.

Dit is tenslotte iets wat we allemaal hebben meegemaakt en iets wat je vroeg of laat zal overwinnen.

Het is echter cruciaal dat je je brein op een gezonde manier leegmaakt omdat dit de enige manier is om ervoor te zorgen dat die gedachten je in de toekomst zullen kwellen.

De waarheid is dat mensen er soms van overtuigd zijn dat ze een aantal emoties en gedachten achter hen hebben gelaten, maar ze hebben deze juist in de doofpot gestopt, en vroeg of laat zullen deze emoties en gedachten een terugslag hebben en opnieuw verschijnen wanneer dat totaal onverwacht is.

We hebben dit artikel geschreven om dit te voorkomen. Lees verder, volg de volgende 15 stappen en we beloven je dat je alle indringers voor eens en altijd uit je systeem zal gooien:

1. Maak een beslissing

Voordat je vooruitgang boekt in het beëindigen van je obsessieve gedachten en in het beschermen van je psychische gezondheid, je moet zeker weten dat je dit echt wilt en dit is op het moment het beste voor je.

Je moet de stevige beslissing maken dat je deze persoon echt uit je hoofd willen zetten omdat ze geen plaats in je leven of gedachten verdienen.

Eigenlijk moet je gewoon de werkelijkheid accepteren, hoe pijnlijk dit ook is, en de waarheid omtrent deze persoon onder ogen zien, hoe hard dit ook kan zijn.

Het is cruciaal om alle hoop te verliezen dat ze ergens in de toekomst zullen veranderen of dat ze op hun blote knietjes bij je terug zullen komen.

Onthoud — je doet dit niet om ervoor te zorgen dat ze achter je aangaan of omdat je ervan uitgaat dat ze gekwetst zullen zijn als je hen uit je systeem wist.

Je doet het om je eigen stressvolle gedachten kwijt te raken. Je doet het voor je eigen welzijn!

Als je dit niet zeker weet en of je nog steeds van mening bent dat deze persoon niet nog een kans verdiende, dwing jezelf dan niet om iets te doen waarvoor je nog niet klaar bent.

Als je de beslissing echter echt niet kunt maken, houd je er dan stevig aan vast en kijk niet meer achterom.

2. Sluit het af…

Wanneer je een interessant boek zit te lezen of een geweldige film zit te kijken is het logisch dat je tot het einde doorgaat omdat je wilt zien hoe het eindigt.

Daarom zou het raar zijn als je niet hetzelfde zou reageren als het op je eigen leven aankwam.

Deze persoon in kwestie was waarschijnlijk de hoofdpersoon in een van je levenshoofdstukken.

Het maakt niet uit of ze je liefdesverdriet hebben bezorgd, of ze niet aan je verwachtingen hebben voldaan, of ze je hebben laten zitten toen je hen het meeste nodig had of ze je gewoon hebben genegeerd zonder enige uitleg — je hebt antwoorden nodig.

Je wilt weten wat er gebeurd is, wanneer en hoe het misliep en of jij op de een of andere manier schuldig bent.

Dus als je de kans krijgt moet je die afsluiting waar je zo wanhopig naar op zoek bent najagen. Reken niet op je herinneringen en gevoelens.

Wees de volwassene die deze persoon op zal bellen en stel hen alle vragen die onlangs door je hoofd hebben gespookt.

Zie dit niet als een kans om opnieuw te beginnen of om je relatie met hen te repareren. In plaats daarvan moet je het zien als een kan om een nieuwe bladzijde om te slaan.

3. …Of accepteer dat je het nooit afgesloten zal worden

Er zijn echter momenten dat je simpelweg geen afsluiting kunt krijgen. Misschien zijn er te veel negatieve dingen tussen jullie gebeurd, misschien laat je trots het niet toe dat je contact met hen opneemt of misschien willen ze je gewoon niet de uitleg geven waar je naar op zoek bent.

Soms moet je hoe dan ook zonder afsluiting verder gaan.

Je moet accepteren hoe het nu is, zonder dat je op zoek gaat naar redenen, smoesjes en rechtvaardigingen voor hoe iemand je heeft behandeld.

In plaats van dat je het vanuit je eigen perspectief kijkt moet je begrijpen dat we niet allemaal hetzelfde zijn.

Er zijn mensen die er klaar voor zijn om dingen te doen die jij nooit in je hoofd zou halen en mensen die niet op dezelfde manier naar hun daden kijken als jij.

Dus in plaats van dat je boos op jezelf wordt en meer tijd en energie verspild door alle vragen op te lossen die klaarblijkelijk onbeantwoord zullen blijven, moet je je focussen op de reis om over deze persoon heen te komen en moet je je best doen om los te laten.

4. Stel een deadline voor jezelf

Als je door een genezingsproces gaat zul je eerst de oncontroleerbare drang voelen om in huilen uit te barsten.

Je sluit je vaak op in je kamer en je schreeuwt of rakelt alles op wat er is gebeurd.

En dat is niets ongebruikelijk, niks om je voor te schamen en niet iets wat je zwak maakt. Het maakt je slechts menselijk.

Als dit gedrag echter geen fase meer is en zich in plaats daarvan tot een frequent gedragspatroon ontwikkelt, heb je wel degelijk een probleem en kun je eenvoudig in een depressie terechtkomen.

Dat is precies waarom je een deadline voor jezelf moet stellen: prik een datum tot wanneer je om je verlies mag rouwen en tot wanneer het acceptabel is dat het het enige is waar je aan denkt.

Als die periode over is moet je de gebroken stukjes van je verbrijzelde hart oprapen en vooral geen zelfmedelijden hebben.

Neem een sprong in je toekomst en laat je verleden je niet langer levens opvreten.

Ik zal je niet voorliegen — het zal deze persoon niet op magische wijze uit je brein wissen en het zal je brein niet automatisch alle positieve gedachten geven. Er is daar echter ook een oplossing voor.

Het beste wat je kunt doen is een tijdsbestek bepalen waarin je elke dag aan hen mag denken.

Trek er bijvoorbeeld elke dag een halfuur voor uit om aan diegene te denken.

Denk echter vooral niet aan hen buiten dat dagelijkse halfuur.

Zelfs als een kleine gedachte aan deze persoon je op andere momenten gedurende de dag te binnenschiet, bewaar het analyseren en piekeren dan voor de volgende sessie.

Vergeet gewoon niet om na elke dag of elke weeg dit tijdsbestek te verminderen!

Ja, dit lijkt misschien nog te vergezocht, maar vertrouw me dat het een van de meest zeldzame manieren is om iemand echt uit je hoofd te zetten, zonder dat je ooit weer aan deze persoon denkt.

5. Schrijf je emoties op

Hoewel je het proces doorloopt om je brein te trainen om de desbetreffende persoon te vergeten zou het geen slecht idee zijn om een dagboek bij te houden en je gedachten en emoties op te schrijven.

Er zijn een aantal dingen die je te schandelijk vindt om zelfs met je meest hechte vrienden te delen en je wilt niet naar een psycholoog, maar papier kan alles aan.

Je kunt zelfs alles op een stukje papier schrijven en het papiertje aan het einde van de dag verbranden.

Ik beloof je dat dit je het gevoel zal geven alsof je met je beste vriend of een psycholoog hebt gesproken.

Nog iets wat je kunt doen om jezelf te helpen om los te laten is om je de persoon voor je voor te stellen.

Stel je voordat ze omringd worden door een bal van wit licht en laat hen samen met deze bal van wit licht los. 

6. Geef niemand de schuld

Als je erachter probeert te komen hoe je iemand uit je hoofd kunt zetten moet je alles buiten beschouwing laten wat er tussen jullie is gebeurd.

Je probeert het tenslotte niet goed te maken of je relatie weer op te bouwen, dus waarom zou je iemand ergens van beschuldigen?

Maakt het uiteindelijk echt uit wie het heeft verprutst? Maakt het uit wie de meeste verantwoordelijkheid moet nemen en wie schuldig is aan het bergafwaarts gaan van de relatie?

Nee! De uitkomst zou namelijk altijd hetzelfde zijn geweest, dus waarom zou je meer energie verspillen aan het piekeren?

Waarom denk je nog aan alles wat had kunnen zijn? Waarom focus je je op de potentie die deze relatie misschien heeft wanneer het duidelijk niet is geëindigd zoals jij gepland had?

De realisatie dat elke relatie van twee kanten moet komen en dat er twee mensen in een relatie zitten kan eerst schokkend zijn, maar het zal je uiteindelijk bevrijden.

Het houdt in dat je waarschijnlijk jouw aandeel in alles kunt dragen en dat het oneerlijk voor je zou zijn om de ander van alle slechte dingen de schuld te geven.

Dit houdt echter ook in dat je in geen geval jezelf de schuld van alles zou moeten geven

7. Vergeef en laat je boosheid los

Zodra je probeert om iemand uit je hoofd te zetten is het waarschijnlijk zo dat ze je flink wat schade hebben berokkend. 

Dit is vooral het geval als je je afvraagt hoe je je ex uit je hoofd kunt zetten die misschien is vreemdgegaan, je heeft mishandeld of die je voor een ander heeft verlaten.

In dit scenario komen alle emoties in je op. Je verlangt terug naar de goede tijden die achter je liggen, je mist deze tijden (ook al weet je dat je ze niet zou moeten missen), maar je bent bovendien erg boos.

Je koestert vaak een wrok en rancune en je wordt volledig opgeslokt door je woede. 

Je verlangt naar wraak en denkt dat degene die je zo diep heeft gekwetst het betaald zetten het enige is waardoor je je beter zal gaan voelen.

Nou, dat heb je echt mis. Het is niet dat deze persoon het niet verdiend om een koekje van eigen deeg te krijgen — het punt is dat ze het niet verdienen dat je op welke manier dan ook nog met hen omgaat.

Bovendien verdien jij de negatieve emoties niet die je overweldigen.

Je boosheid en gescheld hebben namelijk helemaal geen impact op hen, maar ze beïnvloeden jou wel degelijk.

Door wraak zul je je zeker niet beter voelen. Het zal er slechts voor zorgen dat je je tot hun niveau verlaagt en dat je hetzelfde wordt als zij.

Vergiffenis, je boosheid kwijtraken en het vervangen door positieve gedachten zal je echter zeker een beter gevoel geven.

Ja, het vergt veel innerlijke kracht om de verontschuldigen te accepteren die je nooit hebt gekregen. Het vergt veel karakter om degenen te vergeven die er geen spijt van hebben dat ze je zo slecht hebben behandeld.

Je doet het echter niet voor hen, je doet het voor je eigen welzijn.

Je doet het omdat het de enige manier is om jezelf uit je kooi te bevrijden en de enige manier om eindelijk rust te vinden.

Je zou moeten vergeven en je boosheid los moeten laten omdat dat de enige manier is om degenen pijn te doen die jou pijn hebben gedaan.

De enige manier om hun wreedheid te verslaan, om verder te gaan en om niet langer niet aan hen te denken.

8. Ontloop hen

Nu dat je de meeste stappen hebt volbracht wat je innerlijke strijd betreft, is het tijd voor wat concretere maatregelen. 

Je zal deze persoon allereerst uit je leven verwijderen en ik verzeker je ervan dat jij en je gedachten snel zullen volgen.

Natuurlijk heb je de banden verbroken en heb je geen contact meer met hen nu dat de relatie over is. Je praat niet met hen en je gaat nooit ergens koffie drinken.

Dit is echter niet genoeg. We hebben het over degene met wie je veel tijd hebt doorgebracht en jullie dus dezelfde gewoontes hebben ontwikkeld.

Misschien hebben jullie een aantal gemeenschappelijke vrienden en familieleden of gaan jullie beiden nog naar dezelfde locaties waar jullie vroeger samen vaak kwamen.

Hoe het ook zit, het is tijd dat je echt alle banken verbreekt — het is tijd dat je hen zoveel mogelijk begint te ontlopen.

Kom niet in de buurt van hun straat, vraag je gemeenschappelijke vrienden en familieleden om niet over hen te praten (en als ze niet luisteren moet je hen ook gaan ontlopen), winkel niet in dat winkelcentrum waar je de kans groot is om hen tegen het lijf te lopen en ga niet stappen als je ervan uitgaat dat je hen tegen zal komen.

Nee, dit maakt je geen lafaard. Het is geen teken dat je op de vlucht bent geslagen.

Het laat gewoon zien dat je volwassen genoeg bent om je innerlijke rust en een frisse start te verkiezen boven kinderlijke spelletjes en de behoefte om je punt te bewijzen.

Je kent de uitdrukking ‘uit het oog, uit het hart’. Dit kan niet minder waar zijn.

Ik beloof je dat zodra je deze persoon niet meer ziet, ze tegelijkertijd uit je geheugen zullen verdwijnen.

Je zal hun blikken, bewegingen of woorden niet uit proberen te vogelen. Je zal hun brein niet willen kraken om de verbogen signalen te ontcijferen die waarschijnlijk niet eens bestaan en je zal je niet vol verwachting afvragen of je hen zal zien of niet.

In plaats daarvan zul je je volledig kunnen focussen op je herstel, zonder dat zij telkens als ze voor je verschijnen je vooruitgang verpesten.

9. Gooi alles weg wat je aan hen doet denken

Als je steeds aan iemand blijft denken zou je ook niet omringd moeten worden door hun kleren, cadeautjes of andere dingen.

De volgende stap is dus dat je erachter komt hoe je iets uit je hoofd kunt zetten wat je aan deze persoon doet denken.

Als het niet in je hart kunt verkrijgen om echt iets weg te gooien wat met deze persoon te maken heeft, haal dan tenminste die spullen uit het zicht. Draag niet langer de kleren of de juwelen die ze voor je gekocht hebben.

Verander van luchtje als het je aan hen doet denken. Luister niet meer naar dezelfde liedjes.

Verwijder alle foto’s en video’s van jullie samen en kijk niet langer naar dat tv-programma waarin de hoofdpersoon als twee druppels water op hen lijkt.

Het klinkt extreem, dat weet ik. Dit zijn echter alle dingen die je liefdesverdriet heftiger maken en dingen die je herinneren aan degene die je probeert te vergeten.

10. Blokkeer hen

Iemands nummer en profielen op social media blokkeren lijkt misschien kinderachtig, maar als je lang geobsedeerd blijft door dezelfde persoon is het de enige oplossing die je hebt.

Kijk niet meer naar hun foto’s, verhalen en status updates; ontvolg hen op alle social media sites en dan kan ik je ervan verzekeren dat het de juiste zet zal zijn voor je psychische gezondheid. 

Allereerst zullen je obsessieve gedachten en verliefdheid jegens deze persoon tot het strikt noodzakelijke worden beperkt.

Je zal niet controleren hoelang ze al niet actief zijn geweest. Je zal niet iedereen onderzoeken die hun posts liket en je zal niet continu checken wie ze volgen en wie hen volgt.

Daarnaast zal het er ook voor zorgen dat je geen verwachtingen meer zal hebben. Je zal niet geduldig wachten tot ze op welke manier dan ook contact met je opnemen.

Je zal niet telkens in de stress schieten als je een melding hoort of je telefoon afgaat en je ervan uitgaat dat zij het zijn.

11. Probeer de positieve kanten in te zien

Alle slechte dingen die je overkomen hebben een positieve kant, ook al heb je dat misschien niet meteen door.

In plaats van dat je dus piekert over alles wat er mis is gegaan en in plaats van dat je relatiebreuk of hoe het er nu voor staat als het einde van de wereld ziet, moet je proberen om het positiever te bekijken.

Allereerst moet je onthouden dat God altijd een plan heeft die we vaak niet kunnen zien.

Onthoud dat alles een reden heeft en dat het kwijtraken van deze persoon je zoveel toekomstige pijn heeft bespaard.

Nee, deze persoon kwijtraken is niet het ergste wat je ooit kon overkomen. Het is waarschijnlijk zelfs het beste — dit zie je nu gewoon nog niet.

Vergeet ook niet dat wanneer een deur sluit, er altijd een ander opengaat.

Het houdt in dat er fantastische dingen voor je in verschiet liggen — je moet gewoon genoeg geduld hebben om daarop te wachten en je moet jezelf opbouwen om degene te worden die er klaar voor is om deze dingen te omarmen.

Dus in plaats van dat je rouwt om alles wat er gebeurd is moet je er dankbaar voor zijn. Wees God dankbaar dat hij je de uitdagingen heeft gestuurd om je tot een sterker iemand te vormen.

Wees dankbaar voor de kans om iets nieuws uit dit leven te halen en wees dankbaar voor alle lessen die je hebt geleerd.

12. Verander je mindset

De volgende stap in je genezingsproces is je gedachten op iets anders te vestigen.

Je hebt tenslotte veel energie en tijd verbruikt toen je aan deze persoon dacht, dus nu je hebt besloten om er eindelijk mee te kappen weet je niet wat je met jezelf aan moet.

Je hebt de gewoonte ontwikkeld om hen na te trekken, om jullie hele relatie opnieuw na te gaan en het is net alsof hen stalken of het nalopen van alle mogelijke scenario’s je hobby is geworden.

Daarom is het normaal dat je je nu verveelt en dat je die gedachten weer terug wilt die een verslaving voor je waren geworden.

Nou, de oplossing is om je focus op iets anders te richten omdat je er niet vanuit kunt gaat dat je thuis kunt zitten en je hoofd leeg kunt houden.

Daarom moet je je zoveel mogelijk bezighouden — je moet jezelf lichamelijk en geestelijk uitputten.

Ga naar de sportschool, sluit je aan bij een boekenclub, neem contact op met oude vrienden… wat er ook voor zorgt dat je niet aan deze persoon denkt.

Zorg er gewoon voor dat je je omringd door de mensen en dingen die niks met hen te maken hebben en die je niet herinneren aan de herinneringen die je juist achter je probeert te laten.

Dit geldt vooral voor de tijd die je met je familie en vrienden doorbrengt, want je zal vast elke kans grijpen om je gedachten met hen te delen.

Het is nou eenmaal jouw taak om te vragen of ze je willen onderbreken als jij steeds oude koeien uit de sloot blijft halen en om expres van onderwerp te veranderen als ze merken dat je weer door je oude wonden spit.

Als het nodig is moet je mediteren, naar rustgevende muziek luisteren of wat ademhalingstechnieken uitproberen die je misschien zullen helpen om jezelf weer onder controle te hebben en die je zullen helpen om weer tot rust te komen.

13. Onthoud dat je je geluk zelf in de hand hebt

Als we somber zijn verwachten de meesten van ons dat er een wonder zal geschieden. We hopen stiekem dat er iemand ons leven zal binnenwandelen met een toverstok die al onze problemen in een oogwenk zal doen verdwijnen.

Daarom vragen we advies aan anderen: omdat we ervan uitgaan dat ze ons een geheime formule geven die al onze problemen zal verjagen.

Ik vind het rot om dit te zeggen, maar dit zal niet gebeuren.

Je bent zelfs de enige die verantwoordelijk is voor je eigen welzijn en de enige die verantwoordelijk is voor je geluk.

Deze persoon kan er niks aan doen dat jij nog altijd aan hen denkt. Het is jouw schuld dat je nog steeds aan hen denkt en jij bent de enige die hen eruit kan smijten.

Zodra je deze harde en choquerende waarheid begrijpt zal alles op rolletjes lopen.

Deze realisatie zal je niet alleen helpen om je leven weer terug te krijgen, het zal je ook helpen om je emoties en gedachten weer in de hand te hebben.

En dat is het punt, toch?

14. Ga er weer op uit

Het maakt niet uit of je erachter probeert te komen hoe je een ex uit je hoofd kunt zetten, hoe je een vriend kunt vergeten die je heeft belazerd of hoe je in het algemeen iemand kunt vergeten uit je verleden, je moet er gewoon weer op uit gaan.

Ja, je hebt me goed gehoord — vind een nieuwe romantische partner of een nieuwe vriend voor jezelf, want op die manier kun je zeker wat je probeert te vergeten achter je laten.

Ik weet dat je online daten en afgezaagde versiertrucs waarschijnlijk spuugzat bent en je bent het waarschijnlijk beu om iemand te zoeken die je genoeg zal vertrouwen om je beste vriend te worden, maar geef jezelf wel de kans om een nieuw iemand te vinden.

Geef anderen de kans om jou te laten zien dat niet iedereen zoals degene uit je verleden is!

15. Geef jezelf de tijd

Je moet ook begrijpen dat genezen zelden een lineair proces is. Het heeft hoogte- en dieptepunten en het gebeurt bovendien niet zo een-twee-drie. 

Je zal zo nu en dan ineens aan het object van je obsessie denken, nadat je het idee had dat je hen voor altijd had gewist en als dit gebeurt moet je niet boos op jezelf worden, want het is echt normaal en het betekent niet dat je hebt gefaald.

Natuurlijk moet je dit moment van zwakte er niet voor laten zorgen dat je terug bij af bent. Begrijp gewoon dat deze dingen nou eenmaal gebeuren en probeer zo goed mogelijk voorbereid te zijn.

Geef de tijd genoeg de tijd om zijn werk te doen, want de tijd heelt wel degelijk alle wonden!

15 Stappen Om Iemand Uit Je Hoofd Te Zetten