Skip to Content

Tips Om Een Kerstcactus Te Laten Bloeien

Tips Om Een Kerstcactus Te Laten Bloeien

De kerstcactus is een populaire plant die vaak binnen wordt gekweekt. Deze prachtige planten staan om hun weelderige groene bladeren en oogverblindende bloemen bekend, maar het kan een beetje een mysterie zijn om ze te laten bloeien.

Deze cactussen bloeien meestal van november tot januari, maar de groeiomstandigheden kunnen de bloei activeren of uitstellen.

Als je tijdens de kerst van een prachtige kerstcactus wilt genieten die op de achtergrond bloeit, dan moet je misschien wat licht- en temperatuuraanpassingen doorvoeren.

In dit artikel zullen we het hebben over de verzorging van kerstcactussen en tips van experts delen om je te helpen om op tijd voor de feestdagen een overvloed aan bloemen te krijgen. Laten we dus beginnen!

Redenen waarom je kerstcactus niet bloeit

Het is het beste om de redenen te bespreken waarom je kerstcactus niet bloeit. Laten we dit eerst een beetje onderzoeken en naar de oorzaak van dit probleem komen!

1. Te veel water geven

Te enthousiast water geven kan een van de belangrijkste boosdoeners zijn achter het niet bloeien van je kerstcactus. Deze vetplanten geven de voorkeur aan constant vochtige grond, maar ze houden er niet van om in water te zitten.

Overmatig water geven kan tot wortelrot leiden en het vermogen van de plant om bloemen te produceren belemmeren. Laat je dus niet tijdens warme zomerdagen meeslepen, denkend dat je cactussen constant vocht nodig hebben – dat hebben ze niet, en ze kunnen zelfs in droogte overleven.

Ik zou je aanraden om tussen de gietbeurten door altijd de grond te controleren en de bovenste paar centimeter eerst te laten uitdrogen. Zorg ervoor dat je de juiste vochtbalans behoudt en gebruik goed doorlatende grond.

2. Warme temperaturen

Kerstcactussen staan bekend om hun vermogen om bij lagere temperaturen te bloeien. Als je je cactus in een warme omgeving zet, zoals in de buurt van een verwarming of in direct zonlicht, dan veroorzaakt dit mogelijk niet de natuurlijke bloeicyclus.

Probeer je plant naast een raam op het noorden of in de buurt van een koude tocht te plaatsen. Een koelere omgeving met temperaturen tussen de 10 en 15 graden tijdens de nacht zijn nodig om de bloei te activeren.

3. Recent verpotten

Als je net een nieuwe plant hebt gekocht, wacht dan ongeveer 3 tot 4 jaar of totdat de wortels uit de afvoergaten beginnen te komen voordat je je kerstcactus verpot. Kies voor een iets grotere pot met afvoergaten.

Als je je kerstcactus echter onlangs hebt verpot, dan kan deze een periode van aanpassing ervaren en een tijdje niet bloeien. Verpotten kan voor de plant stressvol zijn, dus het kan in deze periode de wortelontwikkeling voorrang geven boven het bloeien.

Geef je cactus wat tijd om zich in zijn nieuwe pot te nestelen en zich op zijn wortelsysteem te concentreren. De bloei komt waarschijnlijk terug als hij eenmaal is geacclimatiseerd.

4. Verkeerde plant

Soms kan het probleem zo simpel zijn als het hebben van het verkeerde type cactus. Kerstcactussen (Schlumbergera) zijn anders dan Thanksgiving-cactussen (Schlumbergera truncata) en paascactussen (Rhipsalidopsis gaertneri).

Zorg ervoor dat je een echte kerstcactus hebt, omdat ze specifieke bloei-vereisten hebben die van die van hun naaste familieleden verschillen.

Hoe een kerstcactus te laten bloeien

Laten we eerst de lichtomstandigheden bespreken. Zorg ervoor dat je kerstcactus de juiste hoeveelheid licht ontvangt om de bloei te activeren. Indirect, helder, maar niet hard licht is ideaal. We hebben al gezegd dat ramen op het noorden geweldig zijn voor kerstcactussen.

Natuurlijk licht verandert in de herfst, met kortere daglichturen en langere nachten, wat kan helpen om de bloei op gang te brengen. Als je in een warmere regio met langere dagen woont, dan kun je hem in een kamer plaatsen die zelden wordt gebruikt en voorkomen dat hij aan kunstlicht wordt blootgesteld.

Dit is wanneer je ook op de kamertemperatuur moet letten. Ze hebben koele temperaturen nodig die niet hoger zijn dan 18 graden. Houd ze dus uit de buurt van radiatoren, open haarden of een andere warmtebron.

De kerstcactus moet in deze periode ook minder worden bewaterd. Vergeet dus niet om pas water te geven als de grond droog aanvoelt!

Bemesten in de lente en herfst zal vaak helpen bij de bloei – als je het bemesten dienovereenkomstig hebt gedaan, dan zul je waarschijnlijk snel genoeg van die prachtige bloemen genieten.

Wanneer zal mijn kerstcactus weer bloeien?

We hebben al gezegd dat ze van november tot januari bloeien, wat betekent dat kerstcactussen winterbloeiers zijn.

Deze planten bloeien meestal één keer, maar je kunt hem ook in het voorjaar weer laten bloeien. Korte dagen, lange nachten en koele kamertemperaturen zijn wat nodig is om de bloei te activeren.

Het duurt ongeveer zes tot acht weken voordat de toppen verschijnen, en dan nog eens acht tot twaalf weken voordat de bloemen bloeien. Ze blijven meestal vijf tot zeven dagen bloeien. Het kan ongeveer drie tot zes weken duren voordat de plant bloeit.

Wat als mijn kerstcactus bloeit, maar niet ontkiemt?

Als je kerstcactus bloeit maar niet ontkiemt, dan kunnen enkele van de redenen te warme of te koude kamertemperaturen, te veel vocht en een goed geventileerde kamer zijn.

Overtollig vocht leidt tot wortelrot, dus je cactus kan gewoon te veel water krijgen. Als de plant niet onder de juiste omstandigheden groeit, dan moet je overwegen om hem opnieuw te planten in een pot met afvoergaten en hoogwaardige potgrond.

Secundaire ontkieming vereist koelere temperaturen dan primaire ontkieming – dus de temperatuur moet tussen 10 en 12 graden liggen voor secundaire ontkieming en tussen 15 en 21 graden voor primaire ontkieming.

Je kunt ook overwegen om je kerstcactus te snoeien. Verwijder gewoon oudere stengels aan de basis (je kunt deze ook voor de voortplanting gebruiken).