Het is geen geheim dat narcisten zich aangetrokken voelen tot degenen van wie ze het meest kunnen profiteren. Ze zijn niet geïnteresseerd in het opbouwen van betekenisvolle, harmonieuze, langdurige relaties met anderen.
In plaats daarvan zijn ze op zoek naar iemand die makkelijk te controleren en manipuleren is en die hun ego streelt.
Ze willen een relatie met iemand die geen bedreiging zal vormen voor hun vergrote beeld van henzelf en die niet de spotlight steelt.
Dus wie denk je dat het beste en meest favoriete slachtoffer van de narcist is? Ja, je raadt het goed – de overgevoelige.
Ik weet dat het moeilijk is je voor te stellen dat iemand die denkt dat hij overal recht op heeft, alleen maar met zichzelf bezig is, emotioneel afwezig is een relatie zou hebben met een gevoelige, medelevende, liefdevolle persoon, maar de waarheid is dat deze compleet tegenovergestelde soorten mensen elkaar juist aantrekken.
Vraag je je af hoe hun relatie eruitziet? Nou, hier zijn dan de 17 fases die narcisten en overgevoelige mensen doormaken in hun relatie.
1. De overgevoelige voelt zich aangetrokken tot de narcist. Ze beginnen een relatie.
De overgevoelige is diep en onvoorwaardelijk verliefd op de narcist, hoewel die laatste geen enkele moeite doet om een sterke, betekenisvolle band met de ander te ontwikkelen.
De overgevoelige voelt zich gelukkig en tevreden en geloven onterecht dat hun gevoelens voor de narcist wederzijds zijn.
2. De overgevoelige gelooft onterecht dat ze eindelijk de liefde van hun leven hebben ontmoet – het soort liefde dat maar weinig mensen zullen vinden.
Natuurlijk bevestigt en versterkt de narcist de verkeerde ideeën door de illusie te wekken waardoor de laatst genoemde gaat denken dat de gevoelens voor elkaar bijzonder zijn.
De overgevoelige raakt zo hals over kop verliefd op en gehecht aan de narcist dat het bijna onmogelijk wordt voor ze om zich te bevrijden.
3. De vliegt tijd voorbij en de narcist zal het zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid van de overgevoelige proberen kapot te maken.
Ze zullen proberen om absolute macht te hebben over de overgevoelige en ook over de relatie.
Ze zullen ervoor zorgen dat zij degenen zijn die de financiën beheren of alle belangrijke beslissingen nemen in de relatie.
De overgevoelige zal het nooit openlijk oneens zijn met de narcist of ze aanspreken op hun gedrag. En langzamerhand zullen ze niet meer geloven in hun kracht en kunnen en zullen ze gaan twijfelen aan hun zelfwaarde.
Wat nog erger is, is dat ze zullen gaan geloven dat ze de narcist echt nodig hebben in hun leven en dat ze nooit een ander zullen vinden die van ze zal ‘houden’ zoals de narcist dat doet.
4. De overgevoelige zal zich volledig toewijden aan de relatie. Hun topprioriteit zal bestaan uit het behartigen van de behoeftes en verlangens en het gelukkig maken van de narcist.
De narcist zal zichzelf doen voorkomen als slachtoffer van hun voormalige relaties en omstandigheden. En daarom zal de overgevoelige het proberen goed te maken.
5. De overgevoelige realiseert zich dat hun relatie niet is wat ze altijd hebben gedacht. Maar alsnog zijn ze bang om dit ter sprake te brengen bij de narcist en te vechten voor hun behoeftes.
Daarom zullen ze de narcist proberen tevreden te stellen en vermijden ze het praten over problemen.
6. Hoe meer de overgevoelige voelt voor de relatie, hoe meer de narcist denkt de macht te hebben. De laatst genoemde zorgt ervoor dat de overgevoelige zich gaat gedragen zoals het de narcist uitkomt.
7. Op dit punt zal de overgevoelige het niet meer aan kunnen. Ze kunnen niet langer het egoïstische, denigrerende, wrede gedrag van de narcist pikken. En wanneer ze op hun strepen staan en voor zichzelf opkomen zal de narcist doen alsof ze zich beledigd voelen.
8. De narcist toont geen respect voor de gevoelens van de overgevoelige. Ze noemen de overgevoelige “te emotioneel,” “behoeftig,” en “gek” als ze klagen over hun gedrag. Zo speelt de narcist spelletjes met de overgevoelige en krijgen ze meer macht over hen.
9. De overgevoelige vindt dit allemaal erg verwarrend. Ze beginnen zichzelf de schuld te geven voor alle slechte dingen in de relatie en ze vragen zich af of ze de liefde van de narcist verdienen.
10. De overgevoelige begrijpt niet dat ze worden gemanipuleerd door de narcist. Ze realiseren zich niet dat ze gewoon weer een pion zijn in de verdraaide, gestoorde wereld van de narcist.
Daarom geloven ze dat zij degenen zijn die schuldig zijn aan de problemen in de relatie.
11. De overgevoelige voelt zich gekwetst en verdwaald. Maar toch, ondanks alle pijn die ze doormaken, proberen ze kalm te blijven en te bedenken hoe ze in deze situatie zijn beland.
12. De overgevoelige moet leren begrijpen dat niet iedereen hun aandacht en liefde waard is. Ze moeten zich realiseren dat niet iedereen zo eerlijk, trouw, en toegewijd zijn als zij.
13. De overgevoelige realiseert zich dat zij degenen zijn die de hele tijd het slachtoffer waren in de relatie, niet de narcist.
14. Hoewel het een pijnlijke beslissing is voor de overgevoelige, weten dat ze zich los moeten rukken van de narcist en verder moeten met hun leven.
15. De narcist zal het loslaten alsof er niks is gebeurd. Alsof er nooit iemand zo eerlijk en volledig van ze heeft gehouden.
En toch weten ze dat ze niet het vermogen hebben om diepzinnige, betekenisvolle connecties met wie dan ook te maken, ook niet met henzelf.
16. De narcist zal op zoek gaan naar een nieuw slachtoffer.
17. De overgevoelige zal wijzer, sterker, en met meer zelfvertrouwen zijn geworden. Een toxische relatie met de narcist heeft hen geleerd hoe ze moeten vechten en meer in zichzelf moeten leren geloven.
Het heeft hen ook geleerd dat ze goed moeten nadenken voordat ze iemand vertrouwen.