Het is uitzonderlijk moeilijk om te accepteren dat je wordt misbruikt door de persoon van wie je houdt en waar je zoveel om geeft. In welke zin dan ook.
Het is volkomen normaal dat het slachtoffer in de war is en ontkent. Dit omdat we allemaal zijn opgevoed met de overtuiging dat liefde puur is en dat mensen goed zijn.
Maar helaas lijkt de echte wereld veel meer op een nare droom dan op een fantasie. Soms kruisen zelfs de beste mensen hun levenspad met een wrede slechterik die het recht voelt om anderen om hem heen pijn te doen. Iemand die niet de behoefte voelt om aan zijn eigen tekortkomingen en giftige gedragspatronen te werken.
Ons hart gaat uit naar alle slachtoffers die de pech hadden om in een gewelddadige relatie terecht te komen, maar dapper genoeg waren om daar uit te komen.
Als je het gevoel hebt dat jij een van de mensen bent die het slachtoffer wordt van de neiging tot misbruik van hun partner, maar je daar honderd procent zeker van wilt zijn, dan zijn hier 28 krachtige vragen die veel dingen voor je kunnen verduidelijken.
Definiëren dat je wordt misbruikt
Relatiemisbruik is een vorm van gedrag dat iemand vertoont met de bedoeling zijn partner te controleren, intimideren of schade toe te brengen.
De eerste associatie die veel mensen hebben als ze het woord ‘misbruik’ horen, is fysiek geweld. Een vorm van misbruik waarbij gebruik wordt gemaakt van enige vorm van fysiek geweld of schade.
Dit soort gedrag omvat slaan, slaan, krabben, schoppen, stikken, voorwerpen naar een andere persoon gooien, aan de haren trekken, tegen de muur slaan, enzovoort.
Wat veel mensen echter niet in overweging nemen, is een andere, veel voorkomende vorm van relatiemisbruik: emotioneel misbruik.
Wat is emotionele mishandeling?
Relaties kunnen nog steeds als ongezond en giftig worden beschouwd, zelfs als er geen sporen van fysiek geweld zijn. Dat komt omdat veel andere factoren en acties onder de categorie relatiemisbruik vallen.
Elk niet-fysiek gedrag dat iemand gebruikt om iemand anders te manipuleren, controleren of kleineren, is een vorm van emotioneel misbruik.
Bij dit soort gedrag gaat het vaak om het gebruik van bedreigingen, beledigingen en intimidatietechnieken. Maar ook om het gedrag van de ander in de gaten te houden door voortdurend te controleren. Ook te stalken, overmatig te sms’en, te bepalen wat zijn partner zal dragen of op sociale media zal posten, enzovoort.
Elke vorm van relatiemisbruik is nooit acceptabel. Dit omdat het ernstige en schadelijke gevolgen kan hebben voor de fysieke en mentale gezondheid van het slachtoffer.
Het kan leiden tot chronische stress, een laag zelfbeeld, angst, depressie en het algemene gevoel van angst en schaamte. Dit naast andere ernstige gevolgen, zoals PTSS, middelenmisbruik, lichamelijk letsel en gezondheidsproblemen op de lange termijn.
Krachtige vragen om vast te stellen dat je wordt misbruikt
Vaak weet het slachtoffer niet zeker of ze relatiemisbruik doormaakt of dat ze zich dingen alleen maar verbeeldt.
Als je ook maar de geringste twijfel hebt dat je emotioneel mishandeld wordt door je partner, zijn hier 28 krachtige vragen die je jezelf kunt stellen. Deze kunnen je helpen bepalen dat je wordt misbruikt.
Als je ten minste één positief antwoord krijgt, verlaat dan alstublieft je misbruiker en zoek hulp. Niets is jouw vrede en geestelijke gezondheid waard, zelfs niet je partner die zijn beledigende gedrag ‘liefde’ durft te noemen.
Onthoud alstublieft: wanneer iemand echt van iemand houdt, is er geen sprake van verwarring. Of verdenking dat de partner misbruik maakt. Ware liefde is eenvoudig, vervullend, opbeurend en inspirerend – niets anders!
De vragen die jou kunnen helpen
1. Hoe reageert je lichaam als je in de buurt van je partner bent?
2. Heb je het gevoel dat de manier waarop je partner je aan het begin van je relatie behandelde, drastisch is veranderd?
3. Schaamt je partner zich voor de kwaliteiten die jij hebt en die hij ooit prees?
4. Vernedert je partner je regelmatig in het openbaar?
5. Klaagt je partner over hoe “gevoelig” je bent?
6. Wat is de ergste manier waarop je partner je onzekerheid tegen je heeft gebruikt?
7. Geeft je partner je een schuldgevoel omdat je je mening, klachten en zorgen hebt geuit?
8. Schold je partner je uit en beledigt hij je als je je niet aan zijn regels houdt?
9. Heeft je partner de neiging om het slachtoffer te spelen nadat hij je slecht heeft behandeld?
10. Ben je bang om je ware gevoelens te uiten vanwege de manier waarop je partner er in het verleden op reageerde?
11. Heb je het gevoel dat je partner je voortdurend ontmoedigt om je dromen na te jagen, omdat hij niet wil dat je volledig onafhankelijk wordt?
12. Zou je zeggen dat je voortdurend op eierschalen rond je partner loopt, en zorg je ervoor dat je niets zegt dat hem beledigt of boos maakt?
13. Negeert je partner je en doet hij daarna alsof er niets is gebeurd?
Nog meer vragen die kunnen bepalen dat je wordt misbruikt
1.Merk je dat je af en toe je eigen realiteit en gezond verstand in twijfel trekt?
2. Heb je het gevoel dat je partner je prestaties onbeduidend maakt?
3. Heeft je partner de neiging je uiterlijk of persoonlijkheid te vergelijken met andere vrouwen?
4. Heeft je partner regelmatig woedeaanvallen, vooral als zijn ego wordt bedreigd?
5. Wordt je partner boos en defensief elke keer dat je zijn giftige gedrag bespreekt?
6. Merk je vaak dat je je verontschuldigt voor dingen waar je niet eens schuldig aan bent?
7. Heb je soms het gevoel dat je je tijd verspilt met het proberen je partner tevreden te stellen. Dit omdat hij nergens tevreden mee lijkt te zijn?
8. Heb je het gevoel dat je soms toestemming moet vragen aan je partner om iets te doen?
9. Heb je ooit het gevoel gehad dat je partner de toegang tot je dierbaren ‘beperkt’? Of dat hij voortdurend probeert je plannen om hen te ontmoeten, op welke manier dan ook, te saboteren?
10. Heb je het gevoel dat je partner de controle over je sms-bericht heeft, terwijl hij beweert dat hij alleen maar ‘incheckt’ bij je?
11. Heeft je partner je ooit met iets bedreigd, zoals het lekken van bepaalde privé informatie die je hem in vertrouwen had gegeven over jezelf of over mensen in je omgeving?
12 Heb je het gevoel dat je partner je de ene seconde goed behandelt, maar zich de andere seconde terugtrekt en koud wordt?
13. Hoe vaak moet je om zijn liefde en aandacht smeken?
14. Ben je bang om je partner te verlaten omdat je denkt dat hij jou of zichzelf schade kan berokkenen?
15. Vind je het moeilijk om je partner te geloven als hij zegt dat hij van je houdt, omdat zijn daden anders spreken?