Skip to Content

6 Emotionele Worstelingen Waar Bijna Elke Alleenstaande Moeder Mee Te Maken Krijgt

6 Emotionele Worstelingen Waar Bijna Elke Alleenstaande Moeder Mee Te Maken Krijgt

Moeder zijn is de zwaarste en meest verantwoordelijke baan op aarde. Maar een alleenstaande moeder zijn, die het werk van twee mensen op zich heeft genomen, is een daad van een ware heldin.

Het is vooral aan het begin moeilijk, wanneer je je nog niet helemaal bewust bent van al je sterktepunten en van alles wat je kunt bereiken. Je bent bang dat je misschien niet zal slagen om dit mensje alleen op te voeden.

Maar uiteindelijk zul je zien dat de liefde die een moeder heeft voor haar kind bergen kan verplaatsen. Je ziet in dat je een taaie bent en dat je kracht hebt en dat niets en niemand je in de weg kan staan als het om het geluk van je kind draait.

Als je op bent gevoed door een alleenstaande moeder of je er zelf een bent, weet je precies waar ik het over heb.

Ik schrijf dit om je te zeggen dat je jezelf niet de schuld moet geven als je moe bent of je je overweldigd voelt, want bijna elke alleenstaande moeder komt oog in oog te staan met soortgelijke emotionele worstelingen en hieronder volgen er 6.

1. Financiën en carrière

Elke liefdevolle en zorgzame ouder wil zijn best doen om het beste aan het gezin te kunnen geven. En alleenstaande moeders zijn zeker geen uitzondering.

Het grote verschil is dat als je een alleenstaande moeder bent die geen financiële hulp krijgt van de andere kant, je de enige kostwinner bent voor je gezin. Natuurlijk wil je je kind zoveel mogelijk geven.

Maar tegelijkertijd voel je je altijd verscheurd tussen overuren draaien en de angst dat je iets belangrijks mist van de kindertijd van je kind, omdat je je carrière najaagt om hen een betere toekomst te geven.

2. Verantwoordelijkheid

Een van de worstelingen waar lettelrijk elke alleenstaande moeder mee te maken krijgt is het feit dat de gehele ouderlijke verantwoordelijkheid op haar schouders terecht komt.

Jij bent de enige die verantwoordelijk is voor het kneden van een mens en niemand kan die last met je dragen.

Je hebt niemand om op te bouwen. Ja, je kunt advies vragen van de mensen met wie je close bent, maar aan het eind van de dag ben jij degene die alle beslissingen moet maken.

Je moet zowel de heldin als de schurk zijn, een vriend en een strenge ouder, de moeder en de vader.

3. Schuld

Wanneer je een relatie zonder kinderen beëindigt, hoef je alleen maar om te gaan met je liefdesverdriet.

Maar wat gebeurt er wanneer je het gebroken hart van je kind moet genezen en aan hen moet uitleggen dat hun vader geen deel wil uitmaken van hun leven en dat dat hun schuld niet is?

Was jij degene die de relatie met de vader van je kind beëindigde? Dan wist je dat dit het beste was wat je voor je kind kon doen en je wist dat ze het niet verdienden om op te groeien in zo’n toxische omgeving.

Maar ondanks alles, vraag je je soms nog steeds af of je de juiste keuze hebt gemaakt. Of had je hem meer achterna moeten zitten om een verantwoordelijke ouder te kunnen zijn?

Heb je je kind een vader ontnomen? Begrijpen ze dat je iets hebt gedaan wat gedaan moest worden of geven ze jou de schuld dat je weg bent gelopen?

Wanneer je jezelf deze vragen stel, onthoud dan alsjeblieft dat het beter is zo. Het is beter voor je kind om een gezonde relatie met een van hun ouders te hebben dan om op te groeien in een dysfunctioneel gezin.

4. Je sociale leven

Een alleenstaande moeder zijn is vermoeiend en je houdt zelden tijd of energie voor andere dingen over. Maar dat betekent niet dat je geen mens meer bent, naast dat je moeder bent. Dat betekent niet dat je sociaal wilt zijn en vrienden wilt hebben.

Laat me je dit zeggen – er is hier niets mis mee. Je moet je nooit schuldig voelen dat je zo nu en dan even pauze neemt.

Ik weet dat je fulltime moeder bent, maar je zal gelukkig zijn als je je een beetje ontspant en je kind zal blij zijn om een moeder te hebben die tevredener is.

5. Je liefdesleven

Net als dat je geen mens meer bent sinds dat je moeder bent geworden, ben je ook nog steeds een vrouw met emotionele en seksuele behoeftes.

Soms voel je je eenzaam en wil je slechts dat iemand je hand vasthoudt en je zegt dat alles goed zal komen. Je hebt intimiteit en genegenheid nodig en dat is volkomen normaal.

Maar aan de andere kant weet je dat er een sterke man voor nodig is om je hart te veroveren en ben je bezorgd dat je romantische relaties misschien invloed hebben op je kind.

Zullen ze zich emotioneel verwaarloosd voelen? Zal je potentiele partner met je kind door een deur kunnen?

6. Onzekerheid

Als je een alleenstaande moeder bent, zijn er momenten waarop je trots bent op jezelf dat je alles alleen hebt bereikt. En er zijn ook momenten waarop je het idee hebt dat je niet genoeg bent en je je afvraagt of je iets op een andere manier aan had moeten pakken.

Mist je kind de aanwezigheid van de andere ouder? Moet je meer geld verdienen? Breng je genoeg tijd met je kind door? Geef je het goede voorbeeld? Of ben je eigenlijk een toxische ouder, zonder dat je je daarvan bewust bent.

Er zijn momenten waarop al je onzekerheden en angsten de kop opsteken. Momenten waarop je behoefte hebt aan iemand die je zegt dat je het allemaal goed aanpakt.

En daarom geef ik je hier de geruststelling die je nodig hebt en zeg ik je dat je geweldig bent en dat je het ouderschap fantastisch aanpakt.

Vertrouw me maar, je bent meer dan genoeg en je doet het allemaal enorm goed, gewoonweg omdat je je uiterste best doet. 

6 Emotionele Worstelingen Waar Bijna Elke Alleenstaande Moeder Mee Te Maken Krijgt