Zoveel mensen vinden manieren om in een negatieve relatie te blijven zonder de effecten te zien die dit daadwerkelijk op hen heeft. Ze proberen dingen te laten werken, maar het is verre van gezond.
We streven allemaal naar die gezonde relatie. Een relatie waarin liefde, respect, loyaliteit en wederzijdse doelen bestaan. Een negatieve relatie heeft deze niet, en zelfs als dat wel het geval is, zijn de hoeveelheden zo laag dat het giftig wordt.
Relaties zijn er om ons leven te verrijken. Ze zijn er niet om alles moeilijker te maken of om ons depressief en angstig te maken. We gaan vooral niet vrijwillig relaties aan die ons ellendig maken!
In dit artikel geven we je een overzicht van alle tekenen die erop wijzen dat je een negatieve relatie hebt. Maar voordat we dat doen… Weet je wel wat een negatieve relatie is?
Wat is een negatieve relatie?
Er kan zich in de loop van de tijd een negatieve relatie ontwikkelen. Het is meestal niet negatief in het begin. Soms is het begin van de relatie absoluut perfect, maar neemt de tevredenheid na verloop van tijd af.
Meestal kun je een negatieve of positieve relatie in verband brengen op basis van je emoties. Meestal is dit het geval wanneer de ene persoon meer in de relatie investeert dan de andere, waardoor er een onevenwichtigheid ontstaat.
Het maakt niet uit hoe ver je bent in de relatie. Negatief gedrag en emoties kunnen op elk gegeven moment optreden. Je kunt misschien niet eens de stressor lokaliseren, maar er klopt duidelijk iets niet.
Dat wil niet zeggen dat een relatie niet vanaf het begin negatief kan zijn. Soms negeren we eenvoudigweg de waarschuwingssignalen.
Het oordeel is dat als je de dingen niet kunt laten werken en er geen gezonde omgeving van kunt maken, hoe hard je ook je best doet, je verder moet gaan en iemand moet vinden die je gelukkig zal maken.
Een gezonde relatie is vrij gemakkelijk te onderhouden als je eenmaal in een omgeving bent waar je je veilig voelt. We moeten er echter voor zorgen dat wat je voelt en ervaart niet slechts een vluchtig moment is, maar onmiskenbaar giftig. Anders heb je misschien het gevoel dat je een grote fout hebt gemaakt door te vertrekken.
Tekenen dat je in een negatieve relatie zit:
1. Jullie zijn te afhankelijk van elkaar
Een gezonde relatie is er een waarin beide partners op elkaar kunnen vertrouwen. Natuurlijk zullen er momenten zijn waarop een van jullie de controle over bepaalde situaties overneemt en de ander daar volledig op kan vertrouwen.
In een negatieve relatie is de ene partner echter extreem afhankelijk van de andere.
Je partner werkt bijvoorbeeld niet en hij verwacht dat jij al zijn rekeningen betaalt. Of je bent emotioneel erg onstabiel en je vertrouwt volledig op je partner om je emoties te reguleren.
Ik weet dat relaties niet altijd 50/50 zijn. Soms, als je een bijzonder zware dag doormaakt en je maar 20% te geven hebt, heb je je partner nodig om 80% in de relatie te steken. Desalniettemin ben je meer dan bereid en in staat om op zijn slechte dagen meer van jezelf aan de relatie te geven.
Er is sprake van wederzijdse afhankelijkheid wanneer de ene partner volledig afhankelijk is van de partner om de relatie vooruit te helpen, voor hem of haar te zorgen en stabiliteit te bieden. Dit is egoïstisch, en een gezonde relatie werkt niet zo.
2. Je kunt niet goed communiceren
Een negatieve relatie wordt zeker gekenmerkt door een gebrek aan effectieve communicatie. Binnen een gezonde relatie is communicatie de sleutel om je gedachten en gevoelens over te brengen.
Hoe kan iemand weten wat de ander denkt als hij het niet zegt? Niemand kan gedachten lezen.
In een negatieve omgeving voel je je niet op je gemak om ergens je mening over te geven. Je relatie valt in deze categorie als je niet face-to-face kunt praten, maar je liever sms’t of boze blikken uitwisselt.
Dit is uiterst giftig omdat het de ander in een angstige razernij brengt. Een van jullie wacht altijd tot de ander actie onderneemt.
Bij ongezonde communicatie horen ook agressieve argumenten. Elke gezonde relatie heeft zijn ups en downs, wat betekent dat het nodig is om het op een gezonde manier oneens te zijn. Maar schreeuwen, met dingen rondgooien of elkaar zelfs van dingen beschuldigen is niet productief.
3. Er is een gebrek aan vertrouwen
Vanwege een eerder trauma of het feit dat je je partner meerdere keren op een leugen hebt betrapt, is er nu een gebrek aan vertrouwen. Je moet constant weten waar hij is, wat hij doet, met wie hij is en waarom hij je niet zo snel sms’t als gewoonlijk.
Je vertrouwt je partner om allerlei redenen niet, en dat zorgt voor een negatieve relatie. In het begin was je waarschijnlijk niet zo. Je vertrouwde hem, maar naarmate de tijd verstreek, werd dat vertrouwen in twijfel getrokken, en daarom vertoont je dit gedrag.
4. De ene partner zoekt de controle over de ander
Een gezonde relatie heeft niet één kant nodig om de touwtjes in handen te hebben. Beide partners hebben het vermogen om hun eigen beslissingen te nemen. Natuurlijk moeten deze beslissingen worden genomen met hun partner in gedachten, maar ze worden niet gecontroleerd door de andere partij.
Als je partner elke beweging probeert te controleren, wordt deze vrij snel giftig.
Hij wil dat je stopt met praten met je vrienden, verwacht dat je alles regelt en wil volledige toegang tot je telefoon. Je hebt het gevoel dat hij niet begrijpt hoeveel stress je daardoor ervaart, omdat je je vrijheid nodig hebt.
Het kan tot het uiterste gaan, waarbij hij je zelfs stalkt om te zien wat je doet. Dit is niet gezond en je wordt er zeker niet gelukkig van.
5. Je voelt je niet op je gemak als je niet op je hoede bent
In een negatieve relatie zul je je nooit comfortabel genoeg voelen om niet op je hoede te zijn. Je bent voortdurend gespannen omdat je niet weet hoe hij zal reageren als je hem iets vertelt.
Het huis is altijd brandschoon, omdat je het gevoel hebt dat het jouw verantwoordelijkheid is om alles intact te houden. Je zorgt er altijd voor dat je iets doet, omdat hij anders boos wordt en je ervan beschuldigt lui te zijn.
Een negatieve relatie kan ervoor zorgen dat je zo bang bent om iets verkeerds te doen, dat je bij elke beweging die je maakt overdenkt.
Terwijl je je in een gelukkige relatie op je gemak voelt als je de dingen doet die je wilt doen. Je zou een pauze nemen wanneer je daar zin in hebt, en je zou niet de druk voelen om altijd perfect te zijn.
6. De relatie is buitengewoon triggerend
Iets anders dat een negatieve relatie onderscheidt van een gezonde relatie, is het feit dat deze voor jou extreem triggerend is. Je partner weet wat hij moet zeggen en doen om je gek te maken.
Als je bijvoorbeeld eerder een gewelddadige relatie hebt gehad, zal hij dit tegen je gebruiken om je het gevoel te geven dat je minderwaardig bent aan hem.
Hij steekt zijn hand op, maar hij zal je niet slaan. Deze stap is uiterst triggerend voor een slachtoffer van misbruik. Dit soort relaties helpt je niet genezen – het maakt de wonden nog dieper.
7. Er is veel jaloezie
Ik geloof dat zelfs de gezondste relaties een beetje jaloezie bevatten. Soms is het schattig om te zien hoeveel je partner echt om je geeft. Jaloezie in extreme hoeveelheden is echter zeer schadelijk voor je geestelijke gezondheid.
Zelfs als je met een vriendin praat, vindt hij manieren om je dat kwalijk te nemen. Je mag geen contact houden met mannelijke vrienden die al lang in je leven zijn voordat je je partner hebt ontmoet.
Jaloezie kan een ander gezicht aannemen: als je een gezonde relatie met je gezin hebt, wil je partner dat je hem al je tijd en aandacht geeft. Hij kan zelfs jaloers worden als jij een betere baan hebt dan hij, omdat hij zich daardoor minderwaardig voelt.
Al deze dingen leiden tot een negatieve relatie die je leven tot een hel maakt.
8. Je voelt je niet gewaardeerd en gerespecteerd
Je gewaardeerd voelen door je partner voor de dingen die je doet, is echt het absolute minimum. Ook heb je het gevoel dat hij je respecteert, omdat hij kan zien hoeveel tijd en moeite je in je relatie steekt.
In een negatieve relatie zul je je echter nooit gewaardeerd of gerespecteerd voelen. Het is eigenlijk triest om een stel te zien waarbij de ene partner er alles aan doet om hun partner gelukkig te maken, terwijl de ander geen vinger uitsteekt.
Aan het begin van de relatie heeft hij je waarschijnlijk gecomplimenteerd met je inspanningen, maar na verloop van tijd stopte hij er gewoon mee. Dat is wat er gebeurt als iemand je als vanzelfsprekend begint te beschouwen. Je liefdevolle relatie veranderde zonder enige waarschuwing in de meest negatieve ervaring van je leven.
Dit betekent ook dat hij jouw inspanningen om van deze relatie een gezonde relatie te maken, niet zal respecteren of waarderen. Hoe hard je ook je best doet.
Als iemand je inspanningen niet waardeert of het feit niet respecteert dat je zo je best doet, dan zou hij/zij geen deel van je leven moeten uitmaken. Er is iemand die elk klein dingetje dat je doet en zegt zal waarderen, omdat ze weten dat het uit liefde komt.