Skip to Content

8 Lange Afstandsrelatie Problemen (En Hoe Je Deze Relatie Kunt Laten Slagen)

8 Lange Afstandsrelatie Problemen (En Hoe Je Deze Relatie Kunt Laten Slagen)

Het is algemeen bekend dat het onderhouden van een lange afstandsrelatie een last waarover veel mensen twijfelen om aan te beginnen.

Een romantische relatie goedhouden via Skype brengt gebruikelijke problemen met zich mee die veel stellen niet mee zouden moeten hoeven maken.

Uiteindelijk geeft liefde op lange afstand je niet die een-op-een aanraking die je warmte en veiligheid op slechte dagen brengt en die je op goede dagen voedt.

Relaties vereisen al veel werk. Maar wanneer het leven je mee op reis neemt, ver weg van je geliefde (soms zelfs naar verschillende tijdzones), wordt alles wat jullie samen hebben opgebouwd op de proef gesteld.

Het is erg emotioneel vermoeiend en de meeste lange afstandsrelatie halen het niet vanwege de afstand. Je hebt behoefte aan een partner die vlakbij is.

Appen zal niet genoeg zijn als je ’s nachts zit te huilen.

Bellen kan de aanraking van je wederhelft niet vervangen.

Samen Netflix kijken via Skype wordt zo verdrietig en je lange afstandsrelatie brengt zoveel ongegronde miscommunicatie met zich mee dat je je inbeeldt dat jullie snel uit elkaar zullen gaan, hoe hard je ook vecht.

Een gezonde relatie geeft je niet dagelijks het gevoel dat je paranoïde en eenzaam bent.

Maar een je partner begint misschien te kampen met bezitterigheid als ze er niet zijn om elke dag persoonlijk contact met je op te nemen.

Om je lange afstandsrelatie te laten slagen heb je vertrouwen nodig.

En als je partner je dit niet kan geven, hoe lang zal het dan nog duren voordat er andere problemen je liefde in de weg beginnen te zitten?

Hoe lang tot jullie Skype sessies intense ruzies worden over wat je partner gister op social media voorbij heeft zien komen?

Hoe lang tot appjes een passief-agressief gesprek worden dat je begint te vrezen?

Hoe lang tot jullie je realiseren dat jullie je eigen leven verwaarlozen terwijl je je lange afstandsrelatie probeert te redden?

En voordat je het weet zoek je naar een uitweg, terwijl er tranen over je wangen rollen en je bijna geen woord uit je mond krijgt…

Het zou niet zo moeilijk moeten zijn. Je houdt zielsveel van je wederhelft en je weet dat deze persoon de ware voor je is.

Maar hoe kon je de ernst van afstand nou onderschatten? Waarom dacht je dat een Skype date oogcontact en fysieke aanwezigheid volledig kon vervangen?

Geloofde je oprecht dat dit nooit zou gebeuren? Was je zo naïef om te denken dat jullie dit wel zouden overleven?

Hoe Kun Je Het Laten Slagen?

Allereerst moet je nooit en te nimmer opgeven als de liefde net zo sterk en gepassioneerd is als je denkt.

De weg zal barsten van obstakels, alle problemen van een lange afstandsrelatie zullen je gek maken, maar een lange afstandsrelatie KAN het overleven als jullie samen een front vormen.

Als je bereid bent om voor elkaar te vechten zullen deze problemen slechts obstakels zijn die jullie band en toewijding niet kunnen raken.

Het is onnozel om te denken dat jullie degenen zullen zijn die een uitzondering zijn op de regel.

Dat is niet zo. De meeste mensen realiseren zich de eerste weken van de lange afstandsrelatie dat ze te veel hooi op hun vork hebben genomen.

Maar dit betekent niet dat jullie het niet zullen redden. Het betekent alleen maar dat jullie wat harder zullen moeten vechten en jullie elkaar moeten steunen, wat je hoofd je ook wijsmaakt op slechte dagen.

Stellen in lange afstandsrelaties hebben de moeilijkste taak.

Ze hebben niet de warmte van hun partners lichaam die hun een veilig gevoel geeft ’s nachts. 

Ze kunnen niet snel bij hun partner terecht als ze hen nodig hebben en ze kunnen hun hoofd niet op hun borst laten rusten.

En elkaar niet face-to-face kunnen zien wordt iedere dag meer een uitdaging en het wordt alsmaar frustrerender.

Maar dit is waarom je er twee keer zo hard aan moet werken. Dit is waarom je zelfs tegen je partner zegt dat je van hen houdt als je eigenlijk hart breekt. Je zal verdriet voelen dat je nooit eerder hebt gevoeld.

Een deel zal ver weg zijn en je zal slechts de enige zijn die de stukjes opraapt.

Maar dit zal niet altijd zo blijven. Laat dat een geruststellende gedachte tijd als je eigenlijk wilt ontploffen.

Je kunt je relatie redden en het overleven zolang jullie elkaar op de eerste plaats blijven zetten.

Vecht tegen die vervelende tijdzones en houd je aan jullie date nights via Skype.

Houd je aan je routine en onthoud dat jullie steeds dichterbij een permanente oplossingen komen als jullie volharden. 

Hieronder lees je de meest gebruikelijke problemen in lange afstandsrelaties die je vroeg of laat zullen besluipen.

Maar als je er klaar voor bent om voor de ware te vechten zul je manieren verzinnen om het te laten slagen. Liefde zo sterk als de jouwe verdient een eerlijke kans om te overleven.

1. Gebrek aan gezonde communicatie

Miscommunicatie is een van de grootste obstakels die een succesvolle lange afstandsrelaties in de weg staan. Tuurlijk hebben jullie dates via Skype, appen jullie constant en communiceren jullie via social media.

Maar wat niemand je vertelt is dat dingen vaak verkeerd opgevat worden.

Wanneer je je geliefde niet regelmatig ziet ontwikkel je een afweersysteem om je te helpen navigeren door deze nieuwe realiteit, maar het maakt je ook paranoïde en achterdochtig.

Je angst hoeft niet eens een geldige reden te hebben, maar het ontstaan evengoed.

Dit is wanneer je je op je partner afreageert op een erg slecht uitgevoerde wijze in plaats van dat je openlijk je problemen deelt.

Het is normaal dat je een bepaald gevoel hebt en dat de afstand ervoor heeft gezorgd dat je bepaalde dingen die blijven hangen ook echt gaat geloven.

Maar vaak eindigt het in schreeuw-wedstrijden en kwetsende opmerkingen in plaats van dat jullie erover praten.

Hoe los je het op?

In plaats van dat je met de vinger begint te wijzen en de ander onnodig de schuld geeft moet je even diep ademhalen, tot drie tellen en hen vriendelijk vragen met welke problemen ze kampen.

Als ze zeggen dat je iets verkeerd hebt opgevat moet je hen niet te voorbarig beschuldigen, maar het gewoon beleefd vragen.

Sorry, schat, ik weet niet wat je daarmee bedoelde, kun je het alsjeblieft herhalen?” is hoe je het kunt brengen en dan zal je partner kalmpjes uitleggen wat hij zei en alles zal binnen een aantal seconden opgelost zijn. Val niet aan — stel een vraag!

Als je al meteen stopt met communiceren heb je niks over.

De enige manier om dit te overleven is om openlijk over alles te praten en nooit boos naar bed te gaan.

Laat al je grillen luchten en ga naar bed in de wetenschap dat er iemand is die graag bij jou zou willen zijn.

2. Je zit in een sleur

Wanneer je te lang een lange afstandsrelaties hebt gehad zullen de gespreksonderwerpen aan beginnen te voelen alsof je dag in dag uit dezelfde gesprekken voert.

Er is geen enthousiasme, geen nieuwigheid, gewoon iedere dag dezelfde oude meuk op hetzelfde tijdstip en je hoopt dat het genoeg zal zijn om de relatie goed te houden. Maar het geeft je langzamerhand het gevoel alsof jullie niets meer te bespreken hebben.

Je kunt niet echt BIJ hen zijn, hen omhelzen, hen zoenen en je veilig bij hen voelen en het maakt langzamerhand de communicatie kapot.

Je wordt het allemaal zo zat dat je het gewoon helemaal niet meer probeert.

Deze problemen zijn erg gebruikelijk in een lange afstandsrelaties. Maar het blijft toch frustrerend en verdrietig.

Hoe los je het op?

Eerst realiseer je je dat het normaal is dat je niet iedere dag urenlang wilt praten en dat het echt te verwachten is dat jullie niet telkens iets nieuws te vertellen hebben.

Dat maakt het niet raar of zorgwekkend, het betekent slechts dat je een mens bent.

Er zullen droge periodes zijn wanneer jullie elkaar op sommige dagen spreken en wanneer jullie elke dag praten.

Dat gebeurt in relaties, dus maak je daar geen zorgen om. Ik stel voor dat je alles opschrijft wat je met je partner wilt delen als het gedurende de dag in je opkomt, zodat je het niet vergeet!

Je zal dan niet hoeven graven wanneer je partner je belt en je hoeft je niet af te vragen wat je op wilde noemen, want je hebt het voor je. Help jezelf om niets te vergeten en je zal gelukkiger naar bed gaan.

3. Ongeduld

Als je een lange afstandsrelaties hebt begint je geduld langzamerhand op te raken.

Zorgen die je vroeger niet echt had zitten je nu echt dwars.

Als je partner niet meteen antwoordt sta je er normaal gesproken niet eens bij stil omdat je weet dat ze snel contact met je op zullen nemen.

Maar in een lange afstandsrelaties verwacht je meteen een antwoord en als je geen antwoord krijgt word je paniekerig en schieten je ineens gekke idee te binnen. 

Wat vinden zij belangrijker dan weer contact met je op te nemen?

Gaan ze vreemd? Zijn ze het spuugzat dat je hen appt? Wat is er aan de hand?

Dat is slechts hoe je paranoïde kant denkt. Je kunt je partner niet ziet en daarom heb je meer dan ooit behoefte aan hun aanwezigheid, en daarom draai jij door als ze niet prompt reageren.

Hoe los je het op?

Ga na waar het probleem ontstaan is. Wat zijn je verwachtingen? Zijn deze logisch of laat je je angst de overhand nemen?

Negeert je man je echt of ben je gewoon te ongeduldig om helder na te denken?

Zorgt je onzekerheid over de gevoelens die ze voor je hebben ervoor dat het allemaal erger lijkt dan het is?

Kan het zo zijn dat de afstand ervoor zorgt dat je continu behoefte hebt aan de validatie en bevestiging van hun liefde?

Praat met je partner. Leg uit hoe moeilijk het voor je is geworden om bij je gezonde verstand te blijven. Laat hen weten dat je er echt dol op bent wanneer ze snel contact met je opnemen omdat je daar rustig van wordt.

En als ze niet altijd kunnen praten kunnen ze wel zeggen dat ze van je houden, maar dat ze het te druk hebben om uitgebreid met je te praten. Dan weet je dat het goed zit.

4. Uit elkaar groeien

Alleen maar omdat je nu een lange afstandsrelaties hebt betekent dit nog niet dat jullie individuele levens stagneren.

Je gaat door het leven en verzamelt nieuwe ervaringen en worstelt met je eigen dingen. Deze dingen zullen je op bepaalde gebieden veranderen die je laten groeien en die ervoor kunnen zorgen dat je niet langer de oude bent.

Hetzelfde geldt voor je partner. Zijn leven zal hem naar een ander pad leiden en wie zegt dat het niet net zo erg zijn leven zal veranderen? Zo is het leven gewoon.

En het jammere is dat dit allemaal gebeurt zonder dat ze aanwezig zijn, wat jou uiteindelijk sowieso het gevoel zal geven dat jullie uit elkaar beginnen te groeien.

Jullie zullen allebei met jullie eigen dingen bezig zijn en niet zeker weten in welke richting je partner zal gaan en dat kan voor emotionele onrust zorgen.

Hoe los je het op?

Aangezien dit een van de grootste boosdoeners is voor lange afstandsrelaties moet je het echt serieus opvatten en aan het volgende werken.

Communiceer regelmatig met elkaar en laat elkaar weten wat er allemaal gaande is, hoe irrelevant het ook lijkt.

Praat over jullie nieuwe regeling en hoe je je erbij voelt met betrekking tot waar je reis je brengen zal.

Blijf altijd een team en probeer elkaar zo vaak mogelijk te zien.

Blijf elkaar trouw en als je einddoel een toekomst samen is blijf elkaar dan op de hoogte houden en laat de ander nooit twijfelen aan je loyaliteit.

5. Verschillende tijdzones

Jammer genoeg kun je er zelfs niks aan doen dat jullie in andere tijdzones wonen.

Maar dit betekent niet dat het nooit een probleem zal gaan worden.

Als je te lang een lange afstandsrelaties hebt is het zo gemakkelijk om geïrriteerd te raken door de kleinste dingen en dit zal daar een van worden.

Je zal het spuugzat zijn dat je altijd vroeg ’s ochtends of laat ’s avonds moet praten. Je bent of te moe om een goed gesprek te voeren of het is te vroeg voor welk gesprek dan ook.

Hoe los je het op?

Je realiseert je dat je hier zelf voor gekozen hebt. Toen je akkoord ging met een lange afstandsrelaties wist je wat je partner wilde bereiken (of jijzelf) en heb je beloofd om het te laten slagen.

En nu is het tijd om te accepteren dat dit een klein offer is die je voor je partner moest brengen.

Het is ook voor hen niet makkelijk, snap je? Maar als je een gelukkige en gezonde relatie wilt behouden moet je water bij de wijn doen.

En als je liever helemaal niet met je wederhelft praat dan dat je vroeg op moet staan om dit te doen, wat is dan het nut?

Een lange afstand is geen appeltje eitje. Tenzij je er klaar voor bent om de uitdagingen onder ogen te zien stel je slechts uit wat onvermijdelijk is.

6. Gebrek aan vertrouwen

Normaal gesproken ben je niet het type dat zomaar paranoïde wordt en die zonder geldige reden aan de loyaliteit van zijn partner twijfelt.

Maar de afstandskwestie maakt je gek. Opeens merk je dat je altijd aan je partner twijfelt en het frustreert je ontzettend.

Vertrouwen is de basis van elke relatie. Zonder vertrouwen is het hard werken om het goed te houden.

En een lat-liefde heeft extra liefde en tederheid nodig. Laat je slechte dagen geen detective van je maken.

Je weet welke rol je partner in je leven speelt en daarom moet je de afstand je niet van de wijs laten brengen. 

Hoe los je het op?

Simpel. Vertrouw degene die jou heeft beloofd om voor je hart te zorgen.

Als ze onbetrouwbaar waren was je überhaupt niet akkoord gegaan met een lange afstandsrelaties. Tenzij je partner je echt redenen geeft om hen niet te vertrouwen moet je gewoon wat vertrouwen hebben.

Afstand zal jullie alleen uit elkaar drijven als jullie dat toelaten. Jawel, fysiek gezien zijn jullie kilometers bij elkaar vandaan. Maar als je weet dat deze persoon de ware is voor jou, dan moet je hen meer waarderen.

Het is moeilijk voor jullie beiden. Maak het niet erger met ongegronde en misplaatste uitbarstingen.

Jullie proberen op dezelfde golflengte te blijven terwijl jullie fysiek gezien ver bij elkaar vandaan zijn.

Vertrouwen en moeite zijn de enige manieren om het einde te halen. Saboteer niets iets goeds omdat het een uitdaging is geworden. Vergeet nooit het einddoel.

7. Jaloezie

Je hebt er behoefte aan dat je partner zich normaal gedraagt. Als ze niet bij je in de buurt zijn is het net alsof je een heel lichaamsdeel mist en het heeft enorm veel invloed op je.

En aangezien je je hoofd niet meer op hun schouder kunt rusten terwijl jullie samen knuffelend tv kijken, kun je het niet helpen en vraag je je af of iemand anders dit wel met hen doet. 

Je weet dat het te gek voor woorden is. Je weet dat dit idee ongegrond is.

Maar wat kun je anders doen dan deze verknipte denkbeelden in je hoofd te creëren?

Ze zijn er niet om je te vertellen dat je een gekkerd bent. Ze kunnen je voorhoofd niet kussen en je kalmeren met hun aanwezigheid. 

Je hebt nu alleen je jaloezie nog en het vreet aan je.

How to fix it?

Herinner jezelf aan de momenten dat je partner je een reden gaf om hen te vertrouwen.

Vergelijk niet wat je hebt (een serieuze, betekenisvolle relatie die een toekomst heeft) met een oppervlakkige scharrelrelatie die je partner volgens jou heeft.

Denk je nou echt dat ze je op deze manier zouden bedriegen? Of laat je je verbeelding de vrije loop?

Telkens als je die jaloerse uitbarstingen hebt moet je ze vergeten en je op positievere gedachten focussen.

Je partner kampt met zijn eigen problemen, dus veroorzaak er niet nog meer. Probeer geen problemen meer te zoeken waar er geen problemen bestaan.

Neus je niet langer rond en ga er niet meer vanuit dat je problemen tegen zal komen. Dit destructieve gedrag zal schadelijk zijn voor je lange afstandsrelaties totdat je je redelijk begint te gedragen en je je paranoïde kant uitschakelt.

8. Stonewalling

Lange afstandsrelaties zijn niet immuun voor negeren en soortgelijk passief-agressief gedrag om de baas te willen spelen.

Ik ben daar jammer genoeg niet onbekend mee.

Voor het geval je niet zeker wist wat stonewalling is, stonewalling is het opzettelijk negeren van appjes of pas weer contact met iemand op te nemen nadat er een aantal dagen zijn verstreken om op die manier de situatie de baas te blijven.

Er is sprake van stonewalling wanneer de ene partner stilte als een wapen gebruikt op de meest passief-agressieve manier ooit.

Dit kan gebeuren wanneer er sprake is van miscommunicatie, iets wat niet ongebruikelijk is in lange afstandsrelaties.

In plaats van dat je geduldig wordt en je hen probeert te begrijpen om goed te reageren houd je het slechts bij een volledige radiostilte die de ander langzaam aan vanbinnen kapotmaakt.

Dan volgt de stilte en draait iedere dag je maag.

Hoe los je het op?

Als jij de partner bent die aan stonewalling doet moet je jezelf afvragen waarom je dit doet.

Probeer je je partner te laten lijden door deze kwetsende strategie toe te passen? Verdienen ze dit echt?

Of activeer je gewoonweg je afweersysteem en ga je daarom deze dingen doen omdat je er anders aan onderdoor zou gaan?

Iemand doodzwijgen is nooit de oplossing. Het maakt de situatie enkel slechter en het geeft jullie beiden het gevoel dat de ander bij je begint weg te drijven.

Communiceer zelfs met elkaar wanneer dat erg moeilijk is. Je zal jezelf daar later dankbaar voor zijn.

En als jij degene bent wiens partner aan stonewalling doet, app je partner dan hoe teleurgesteld je bent dat hij ervoor heeft gekozen om het zo te spelen.

Het is kwetsend en laag bij de grond en je verdient beter. Niks zal vanzelf worden opgelost zonder een gezonde communicatie.

Ze zullen zich dit uiteindelijk ook realiseren en dan zullen jullie het uitpraten.

Slotconclusie

Deze is bestemd voor iedereen die een lange afstandsrelaties heeft. Niemand begrijpt de last die jullie dragen beter dan je partner en jij.

Alle problemen die hier benadrukt werden zijn de directen gevolgen van de druk die een lange afstandsrelaties met zich mee brengt en het constante verlangen naar een partner die er niet is.

Als je dit hebt meegemaakt, laat je dan vooral niet uit het veld slaan. Ik beloof je dat alle partners in lange afstandsrelaties dit op een bepaald moment doormaken.

De truc is om te blijven vechten, zelfs wanneer je er een punt achter wilt zetten.

Dat komt door de afstand. En als je de afstand laat winnen zul je je nog ellendiger gaan voelen dan nu.

Zet door. Sla je door de problemen heen en probeer elkaar tegemoet te komen, wat het probleem ook is.

Skype dates zullen vanaf nu je beste vriend zijn. Ik weet dat het niet ideaal is en dat niets het persoonlijk vasthouden van je partner kan vervangen, maar het is beste wat je op dit moment ter beschikking hebt.

Onthoud: waar een wil is, is een weg. Je kunt dit en weet dat dit niet altijd zo zal blijven, dat jullie het ooit allemaal uit zullen vogelen.

Op een dag zullen jullie naast elkaar wakker worden en samen in hetzelfde bed in slaap vallen.

Is dat niet alles wat je nodig hebt om vol te houden en dit te laten slagen? De afstand wint alleen als je dit TOELAAT.

8 Lange Afstandsrelatie Problemen (En Hoe Je Deze Relatie Kunt Laten Slagen)