Skip to Content

Fake Friends vs. Real Friends: 12 Manieren Om Fake Friends Te Spotten

Fake Friends vs. Real Friends: 12 Manieren Om Fake Friends Te Spotten

Echte vrienden zijn moeilijk te vinden en nog moeilijker om te behouden, maar er lijkt een overschot te zijn van fake friends en neppe mensen, ze staan klaar om misbruik van je te maken in je zware tijd.

Als je ooit een neppe vriendschap hebt gehad weet je waar ik het over heb.

Echte vrienden maken je levensreis draaglijker.

Ze kunnen hechte vrienden zijn die op de middelbare school in je vriendengroep zaten en die nog steeds je beste vrienden zijn, of collega’s met wie je een erg hechte band hebt opgebouwd tijdens jullie samenwerking.

Als je nieuwe vrienden vindt en je meteen weet dat er sprake is van een echte band maakt het niet uit of je hen 3 maanden of 3 jaar kent.

Ware vrienden bewijzen hun loyaliteit en fake friends zuigen je energie uit je, hoe lang ze ook al deel uitmaken van je vriendenkring.

Fake Friends vs. Real Friends 12 Manieren Om Fake Friends Te Spotten

Fake friends vertonen geregeld slecht gedrag, ze maskeren dit als ‘taaie liefde’ en beweren dat ze er voor je zullen zijn.

Ondanks dat echte vrienden en echte vriendschappen je weinig energie kosten geven ze je zoveel steun, vriendelijkheid en oneindig veel liefde.

Het is belangrijk om het verschil tussen toxische vriendschappen (hetzelfde geldt voor toxische relaties) en slechte vrienden te leren maken.

Je bent het jezelf verschuldigd om aan te geven wat acceptabel gedrag is en zodra je merkt dat een goede vriend vaker wel dan niet de grens overschrijdt moet je hen daarop aanspreken en het contact verbreken (als dit nodig is).

Ik heb dit namelijk zelf vaak meegemaakt. Ik heb beste vrienden gehad die uiteindelijk het tegenovergestelde bleken te zijn.

Fake Friends vs. Real Friends 12 Manieren Om Fake Friends Te Spotten

Mijn hart is zoveel vaker gebroken door een vriend dan door een man. Mijn probleem is dat ik fake friends telkens een nieuwe kans heb gegeven die ze niet verdienden.

Het duurde jaren voordat ik me realiseerde dat alleen omdat iemand al een bepaalde tijd in je leven is dit niet betekent dat ze die plek verdienen.

Vrienden die je al heel lang kent kunnen de ergste fake friends zijn die je ooit zal ontmoeten en ik moest hier op een lullige manier achterkomen.

Fake friends spotten?

Fake Friends vs. Real Friends 12 Manieren Om Fake Friends Te Spotten

Fake friends zijn moeilijk te spotten als je ze al een tijd kent en de enige reden daarvoor is dat je jezelf wijs blijft maken dat dit niet zo is. Hoe kan je beste vriend, die je al 10 jaar kent, uiteindelijk nep zijn? Dat kan toch niet…

Dus wuif je het weg en blijf je jezelf voorliegen.

In mijn eigen leven heb ik mezelf wel vaker voorgelogen. Een paar mensen die ik echt als mijn beste vrienden beschouwde deden mijn uiteindelijk twijfelen alsof dit wel kon.

Toxische mensen zullen jou nooit hun ware gezicht laten zien totdat ze niets meer aan je hebben.

En vorig jaar heb ik eindelijk alle slechte mensen aan de kant gezet die ik stom genoeg behield, ik gaf toe dat ik betere vrienden verdien die niet altijd over je roddelen en je zelfvertrouwen kapotmaken.

De vrienden die ik verdien zijn degenen die mijn hand vastpakken na een verwoestende relatiebreuk, die niet vergeten dat bellen bestaat als we fysiek uit elkaar zijn en die zelfs met me praat als ik slecht gehumeurd ben.

Fake Friends vs. Real Friends 12 Manieren Om Fake Friends Te Spotten

Je zou nooit genoegen moeten nemen met minder dan een vriendengroep die je steunt, aanmoedigt en die niet stiekem je ergste vijand zijn.

Gemeenschappelijke vrienden of niet, je bent het jezelf verschuldigd om iedere ongezonde relatie in je leven de deur te wijzen.

Je begint je waarschijnlijk op dit moment te realiseren dat je een aantal fake friends hebt en je wilt niet langer smoesjes verzinnen voor deze mensen, goed zo! Het is niet eenvoudig om de slechte mensen uit je leven te snijden.

Het is niet eenvoudig om vaarwel te zeggen tegen iemand die je heel lang hebt gekend zodra je je realiseert dat ze niet meer degene zijn die het goed bedoelt.

Naarmate je ouder wordt begin je in te zien wie mensen echt zijn in plaats van hoe ze zich voordoen.

En hoewel het ontzettend moeilijk is om de banden te verbreken met mensen die je als familie ziet, het is nodig om je eigen geluk te waarborgen.

Fake Friends vs. Real Friends 12 Manieren Om Fake Friends Te Spotten

Je zal nooit opbloeien zolang je fake friends blijft faciliteren.

Je zal nooit rust vinden wanneer je weet dat je sociale kring kwaliteit tekortkomt. Het is altijd beter om een ware vriend te hebben dan vijf fake friends.

Er is een reden waarom men zegt dat goede vrienden lastig te vinden zijn. Het is eenvoudig om een goede vriend te zijn als alles op rolletjes loopt en het leven niet op de proppen komt met onverwachte situaties. 

Maar als het helemaal misgaat zijn de neppe mensen makkelijk te spotten. Zij zijn degenen die je de rug toekeren terwijl de echte mensen bij je blijven.

Let op de volgende 12 signalen van fake friends. Neem het maar van degene aan die dit al veel te vaak heeft meegemaakt.

Het is ZOVEEL beter om één echte persoon te kennen dan dat je een hele reeks nepvriend om je heen hebt die sowieso je hart zullen breken.

1. Fake friends vragen nooit hoe het met je gaat

Denk maar eens na hoe vaak iemand, die je als een echte vriend zag, je de simpele vraag, “Hoe gaat het met je?” heeft gesteld en het echt meende.

Hoe vaak heeft diegene over jou en jouw problemen gepraat in plaats van over henzelf?

fake friends vinden hun eigen leven het beste gespreksonderwerp. Ze vinden altijd een manier om elk gesprek over henzelf te laten gaan.

Ze doen alsof ze geven om wat je te zeggen hebt en al snel daarna grijpen ze elke kans aan om je te onderbreken en beginnen ze over hun eigen leven te praten.

Een goede vriend luistert naar je en biedt steun, terwijl neppe mensen alleen luisteren om daarna door te kunnen gaan over zichzelf. 

Je zal een neppend spotten door slechts te observeren hoe vaak ze antwoorden met iets wat te maken had met waar je het over had en hoe vaak ze op hun eigen onderwerp overgaan.

Een nepvriend is het type dat niets om jouw behoeftes geeft en dit ook niet echt goed geheim kan houden. Zit er zo iemand in jouw vriendengroep?

2. Fake friends gaan om met louche types 

Ik zal nooit het type worden dat iedereen van alles opdraagt en die zegt met wie anderen om moeten gaan. Maar ik zal zeker op degenen letten die ik toegang tot mijn leven verleen.

En als ik op begin te merken dat mijn vrienden met louche, waarschijnlijk nogal toxische mensen omgaan zal ik langzamerhand afstand nemen.

Een echte vriend zit in jouw sociale kring en brengt de meeste tijd met jou door, terwijl ze ook een aantal vrienden buiten jullie groepje hebben die allemaal in een andere levensfase zitten (volkomen normaal).

Maar een nepvriend zal omgaan met mensen die twijfelachtige normen en waarden heeft en bedoelingen die bij jou totaal in het verkeerde keelgat schieten.

Heb je ervaren dat deze vriend omgaat met mensen die duidelijk geen goed mens zijn? Zo ja, dan zegt dit veel over hen en wie ze echt zijn.

Wees voorzichtig met wie je in je leven laat. Is die vriend je ongemakkelijke gevoel wat die louche mensen betreft waard?

3. Fake friends nemen nooit verantwoordelijkheid voor hun fouten

Iets wat een nepvriend nooit zal doen is zich verontschuldigen als er een verontschuldiging nodig is. Ik heb hier persoonlijk zoveel ervaring mee dat ik zeker weet dat dit zo is.

Een echte vriend zal zich verontschuldigen als ze je een rotgevoel hebben bezorgd en ze zullen erop letten om het niet nog eens te doen.

Maar een nepvriend zal je een rotgevoel blijven bezorgen en als je hen hiermee confronteert zullen ze doen alsof je gek bent.

Jij zal altijd degene zijn die overdrijft, die in de slachtofferrol zit of onredelijk is, hoewel zij zich totaal niet als een echte vriend gedragen. 

Dit zou je laatste waarschuwingssignaal moeten zijn. Je weet welk gevoel een echte vriend in je naar boven hoort te halen (geliefd, gehoord, gesteund en niet buitengesloten).

En als je deze dingen niet voelt weet je dat je iemand hebt die je voor lief neemt.

De kers op de taart is hun vermogen om je steeds de schuld in de schoenen te schuiven.

Hoe vaak ze je ook een rotgevoel geven en je slecht behandelen, jij zal altijd gek zijn.

4. Fake friends oordelen over jou en over de keuzes die je maakt

Fake Friends vs. Real Friends 12 Manieren Om Fake Friends Te Spotten

Vrienden zijn degenen die je in al je ondernemingen moeten steunen en die nooit over je zou willen oordelen wat betreft het feit dat je je eigen beslissingen maakt.

Ze bieden je hun inzicht aan als je daarom vraagt, maar zo niet zullen ze je respecteren en nooit over je oordelen omdat ze weten dat ze het recht niet hebben.

Fake friends oordelen stiekem over jou en alles wat je doet. Ze hebben een mening over jou, je leven en je keuzes, en ze bieden je steeds hun ongevraagde mening.

Ze maskeren hun echte bedoelingen als ‘zorgzaam’, maar eigenlijk leven ze in jou door zichzelf het recht te geven om te doen alsof ze jouw hoeder zijn.

Bij fake friends heb je nooit het gevoel dat je alles zou kunnen zeggen zonder dat er over je geoordeeld wordt. Hoe goed je ook over iets hebt nagedacht, ze weten het altijd beter en wrijven het erin.

Neppe mensen zullen je nooit steunen, maar ze weten wel altijd wat voor jou het beste is.

5. Fake friends geven je het gevoel dat je geen waarde hebt

Als een euro kreeg voor ieder moment dat ik me slecht voelde bij iemand die ik als een beste vriend zag zou ik onderhand een privévliegtuig kunnen aanschaffen. Het verdrietige is dat ik niet eens een grapje maak.

Luister. Een vriend is iemand die je graag in je leven laat en je KIEST ervoor om tijd met diegene door te brengen.

Dus waarom zou je een band aangaan met iemand die je contant neerhaalt?

Waarom zou je ooit iemand die niet de behoefte heeft om in je leven te zijn je zoveel narigheid laten bezorgen?

Een nepvriend geeft je het idee dat je niet goed genoeg bent. Ze halen je telkens neer als ze daar zin in hebben en ze geven je het idee dat je moet veranderen.

Ze roddelen maar al te graag over iedereen (en daarom krijg jij het idee dat ze ook achter je rug over jou roddelen) en ze hebben geen oprechte bedoelingen.

Pik dit niet. Je verdient betere vrienden.

Je verdient iemand die voor je klaarstaat als je op zware tijden stuit, niet iemand die je een schuldgevoel geeft omdat het niet goed gaat. Verzin geen smoesjes meer en kies betere vrienden!

6. Fake friends respecteren je grenzen niet

Fake Friends vs. Real Friends 12 Manieren Om Fake Friends Te Spotten

Simpel gezegd vragen fake friends VAN ALLES en geven je vrijwel niks daarvoor terug. Ze vinden het geen probleem om over je grenzen heen te gaan en je bepaalde dingen op te dragen.

Ware vrienden weten wanneer ze een grens moeten trekken. Ze weten wanneer iets gewoon te veel gevraagd is en ze zouden je nooit zoiets ingewikkelds vragen omdat ze weten dat dat oneerlijk zou zijn.

Maar fake friends zullen je grenzen totaal niet in acht nemen en ze gaan ervan uit dat ze kunnen doen wat ze zelf willen, terwijl ze niet eens overwegen wat ze van je vragen.

Omring jezelf niet met mensen die de energie uit je zuigen en die alleen maar nemen zonder te geven.

Deze eenzijdige vriendschap is alleen in het voordeel van die nepvriend. Laat een slecht iemand je niet onherstelbaar vermoeien.

Probeer te herkennen wanneer er te veel van je gevraagd wordt en eis respect en grenzen.

Degenen die echt je hechte vriend zijn zal het begrijpen en degene die dat niet zijn zullen weigeren om ermee op te houden. Het is aan jou om je echte vrienden te onderscheiden van de toxische mensen.

7. Fake friends accepteren geen ‘nee’

Soms moet je gewoon je poot stijf houden en ‘nee’ zeggen. Zonder uitleg en zonder dat je jezelf hoeft te verantwoorden.

Je hebt ieder recht om iets af te slaan en als iemand daar een probleem mee heeft zijn ze überhaupt niet goed voor jou.

Fake friends hebben altijd moeite met geweigerd worden.

Ze schijnen te denken dat ze recht op alles hebben, dus als ze uit de droom geholpen worden zullen ze driftig worden.

Het kan iets minuscuuls zijn. Als jullie het bijvoorbeeld niet eens worden over naar welke kroeg jullie die avond willen, weigeren ze om je tegemoet te komen en staan ze erop dat ze naar hun favoriete plek willen.

Als je het lef hebt om ‘nee’ te zeggen en je op een vriendelijke manier vraagt of jullie toch een keer naar een andere plek kunnen, beschuldigen ze je ervan dat je een slechte vriend bent.

Ik heb dit letterlijk zo vaak meegemaakt en het is bizar hoe bevoorrecht en toxisch sommige mensen kunnen zijn.

Als je je niet aan hun beeld van een leuke avond houdt ben je een belabberde vriend. En dat is iets wat je ZSM achter je zou moeten laten.

Fake friends kunnen het simpelste gesprek in een slagveld doen veranderen als ze hun zin niet krijgen.

En dat is een probleem waar je nooit meer mee te maken zou moeten hebben.

8. Fake friends zijn nooit oprecht blij met je succes

Heb je gemerkt dat sommige mensen oprecht blij worden als je goed nieuws met hen deelt, bijna alsof het henzelf is overkomen? Dat zijn echte vrienden. Mensen die blij en enthousiast zijn als jou goede dingen overkomen.

Maar wat fake friends betreft is dat een heel ander verhaal.

Fake friends zullen hun best doen om te doen alsof ze blij voor je zijn, terwijl ze onderhand kapotgaan van jaloezie en afgunst. Ze omhelzen je nooit gemeend en ze forceren altijd hun glimlach. 

Je kunt letterlijk het verschil zien tussen degene die blij voor je is en degene die zo alsof doet dat ze hun gedwongen glimlach los moeten schroeven.

Het is zo simpel. Goede vrienden houden van je en zijn daarom blij als je ergens succesvol in bent. Jouw geluk is ook hun geluk omdat ze oprecht het beste met je voor hebben.

Maar je vijand zal afgestompt zijn omdat het hen niet overkomt en zullen je een knuffel geven terwijl ze onderhand hun toxische vriendschap verborgen proberen te houden voordat het aan het licht komt. 

Observeer de reacties van mensen als ze je goede nieuws te horen krijgen en ga af op wat je ziet. Je voorgevoel weet altijd hoe het zit.

9. Fake friends komen nooit voor je op

In een neppe vriendschap weet je dat de ander nooit voor je op zal komen als je er niet bij bent.

Een nepvriend zal je nooit verdedigen als je door het slijk wordt gehaald. Een echte vriendschap houdt in dat je in voor- en tegenspoed achter die vriend staat.

Hoeveel vrienden uit je sociale kring zouden nou echt voor je opkomen en je eer verdedigen?

Hoeveel zouden hun mond opentrekken als er over jou geroddeld wordt en er of korte metten mee maken of uit het gesprek stappen?

Denk hier echt eens over na en dan zul je weten wie je echte vrienden zijn.

Vriendschap draait om loyaliteit en respect. Slechts een slecht iemand zou meedoen met de menigte en je naam door het slijk halen als jij er niet bij bent.

Maar het vergt moed om degene te zijn die zijn mond opentrekt als het niet eenvoudig is en als het betekent dat ze tegen de rest in zouden gaan. Dat is de beste vriend die je ooit zou kunnen hebben.

Je hoeft slechts één belletje te plegen om erachter te komen hoe slecht er achter je rug over je wordt gepraat door je zogenaamde vrienden. Degenen die het voor je verzwijgen zijn net zo slecht als degenen die erin meegaan.

Blijf bij degene die je nooit en te nimmer aan hen heeft doen twijfelen. Zij zijn de enige vriend die je nodig hebt.

10. Fake friends zijn er nooit als je het moeilijk hebt

Fake Friends vs. Real Friends 12 Manieren Om Fake Friends Te Spotten

Fake friends moeten altijd ergens naartoe en ze hebben altijd iets belangrijks te doen als jij hun hulp nodig hebt.

Als het niet om hen draait en het hen niets oplevert zullen ze sneller verdwijnen dan je nepvriend van je lippen krijgt.

Let op de mensen die je een hand bieden als je echt door een zware tijd gaat.

Waardeer degenen die de tijd nemen om er voor je te zijn, hoe onhandig dit ook voor hen uitkomt.

Bereid zijn om hulp te bieden in uitdagende tijden is een van de meest onbaatzuchtige dingen die iemand zou kunnen doen.

Let op wie je moet smeken om langs te komen en degenen aan wie je het niet eens hoeft te vragen.

Dat is het meest herkenbare verschil tussen een echte vriend en een nepvriend. Je echte vrienden zijn er altijd gewoon. 

Fake friends verdwijnen als sneeuw voor de zon en voelen zich daar helemaal niet schuldig bij.

11. Fake friends passen hun karakter aan op degene met wie ze omgaan

Fake Friends vs. Real Friends 12 Manieren Om Fake Friends Te Spotten

Weet je wat de makkelijkste manier is om de fake friends eruit te halen? Ze hebben een aantal verschillende persoonlijkheden en die variaties hangen allemaal af van degene met wie ze omgaan.

En de reden hiervoor is dat ze verschillende dingen van verschillende mensen nodig hebben, dus moeten ze op een bepaalde manier gezien worden om alles te krijgen wat hun hartje begeert.

Dus krijg je misschien verschillende karakters te zien van die ene vriend en zul je verbluft staan door het geveinsde masker dat ze opzetten om hun zin te krijgen.

Dit is erg makkelijk om te spotten en nog makkelijker om wieden.

Wie heeft er nou behoefte aan een nepvriend met vijf verknipte persoonlijkheden als je één oprechte vriend kan hebben die zich altijd hetzelfde gedraagt? Zoek een vriend die trouw aan zichzelf is.

Het is niet makkelijk om altijd authentiek te zijn, maar het is noodzakelijk als je oprechte mensen met vriendelijke bedoelingen wilt vinden. 

12. Fake friends zijn niet te vertrouwen

Ken je van die mensen aan wie je alles kan vertellen en je weet dat ze je geheimen zullen bewaren?

Dat zijn nou eens ware vrienden! Dat is hoe ik persoonlijk weet of iemand mijn vertrouwen en moeite waard is of wie gewoon tijdelijk mee hobbelt. 

Je kunt fake friends niet veel toevertrouwen. Je weet gewoon dat ze het zullen rondbazuinen alsof dat hun taak is.

En als ze niet loyaal aan je zijn, is het dan nuttig om met ze om te blijven gaan?

Bedenk met wie je nu meteen verontrustend nieuws zou kunnen delen, in de wetenschap dat ze dit nooit met iemand zouden delen (persoonlijk of via social media).

Wie zou je je leven toevertrouwen? Dat is tenslotte waar het allemaal om draait.

Je echte vrienden zou je alles kunnen vertellen en je zou weten dat ze je geheim zullen bewaren.

Je zal fake friends nooit volledig kunnen vertrouwen omdat ze altijd op zoek zijn naar iets om later tegen je te gebruiken.

Houd de vrienden die je het gevoel geven dat je gezien, gehoord en enorm gewaardeerd wordt. Dat zijn je echte vrienden.

Vertrouwen is de basis van elke gezonde relatie. Als je dat cruciale deel al niet hebt, wat heb je dan eigenlijk?

Vertrouwen, loyaliteit en consequent gedrag zijn de kern van elke gezonde relatie tussen twee individuen die echt veel om elkaar geven. 

Als je vrienden in die opzichten tekortschieten verdienen ze het niet om jouw vriend te zijn. Nu dat je het verschil kent zul je hopelijk nooit meer genoegen nemen met een nepvriend.

Fake Friends vs. Real Friends: 12 Manieren Om Fake Friends Te Spotten