Teleurgesteld in mensen zijn is een van de vervelendste dingen die je kan overkomen. Je had namelijk hoge verwachtingen van iemand in je omgeving en die zijn niet waargemaakt.
Denk daarbij aan die ene vriendin die altijd op het laatste moment afzegt of die collega die eigenlijk nooit doet wat hij heeft beloofd.
Het gevolg daarvan is dat jij met een vervelend gevoel zit, omdat je teleurgesteld in mensen bent.
Dat kan dan verschillende redenen hebben. In de eerste plaats kan het liggen aan de ander. Hij of zij heeft dan niet genoeg zijn best gedaan om aan jouw verwachtingen te voldoen.
Maar, en dit is minder leuk om te horen, het kan ook liggen aan jou. Misschien heb je wel gewoon te hoge eisen gesteld aan die persoon.
Je verwachtingen waren totaal niet realistisch en op die manier heb je ervoor gezorgd dat er niks anders dan teleurstelling uit kon komen.
Wanneer je te maken hebt met de eerste reden waardoor je teleurgesteld in mensen bent, kan je daar helaas weinig aan doen.
De andere reden heeft gelukkig wel een aantal oplossingen en die hebben we hier voor je op een rijtje gezet:
1. Zorg ervoor dat je verwachtingen realistisch zijn
Teleurgesteld in mensen zijn kan je voorkomen door ze zo min mogelijk aanleiding te geven om je teleur te stellen.
Wanneer je je verwachtingen aanpast, kan je je namelijk op iedere situatie goed voorbereiden.
Dit is goed te illustreren aan de hand van het volgende voorbeeld. Stel dat jij een relatie wil beginnen met iemand die een hele drukke baan heeft en ook in de avonden en in het weekend werkt.
Als jij dan van hem verwacht dat hij altijd met jou mee kan naar verjaardagen, feestjes en andere leuke dingen, creëer je een perfecte situatie om teleurgesteld te worden.
Je weet namelijk van tevoren al dat dat nooit gaat lukken. Iemand die veel werkt in de avond en het weekend kan namelijk niet altijd overal mee naartoe. Het is dus ook niet realistisch om dat wel van hem te verwachten.
Wanneer je van tevoren je verwachtingen goed afstelt, zal je geen last krijgen van deze teleurstelling.
Dan ben je je er namelijk van tevoren al van bewust dat je geliefde nu eenmaal niet meekan, waardoor je ook niet teleurgesteld raakt.
Verwacht in plaats daarvan van hem dat hij niet altijd met je mee kan. Bedenk daarbij dat zijn bijzondere werkschema wel veel andere voordelen heeft.
Jullie kunnen bijvoorbeeld lekker op dinsdagavond samen uit eten, waardoor je altijd een rustig plekje bij je favoriete restaurant kan vinden.
Ben je wel op zoek naar iemand die altijd bij jou kan zijn? Dan is het misschien verstandig om een relatie met iemand te beginnen die een iets ander rooster heeft.
Zo voorkom je dat je teleurgesteld in mensen raakt zonder dat zij daar eigenlijk iets aan kunnen doen. Dat is niet alleen veel fijner voor jezelf, maar ook voor de ander.
2. Maak duidelijk wat je verwachtingen zijn
Als je eenmaal goed weet wat je verwachtingen zijn, moet je deze ook op een heldere manier aan de ander kunnen uitleggen.
Je kan namelijk niet zomaar van iedereen verwachten dat ze snappen wat jij wil. Een goed voorbeeld om dit punt te illustreren is een vriendschap.
Stel bijvoorbeeld dat jij het heel belangrijk vindt dat een vriendin regelmatig contact met jou heeft.
Je verwacht dat ze je soms zonder aanleiding belt om even te kletsen en dat ze ten minste eens per week met je afspreekt.
Dan kan je niet verwachten dat zij dit uit zichzelf doet. Ook als ze wel heel graag bevriend met jou wil zijn, kan het voorkomen dat ze deze dingen gewoon niet uit zichzelf doet.
Misschien denkt ze er gewoon simpelweg niet aan of heeft ze er niet genoeg tijd voor. Jij zit ondertussen teleurgesteld thuis, terwijl dat helemaal niet nodig is.
Je voorkomt dat je teleurgesteld in mensen raakt als je heel duidelijk aangeeft wat je van ze verwacht.
Die vriendin zal echt wel wat beter haar best doen om aan jouw verwachtingen te voldoen als ze ervan op de hoogte is.
Dit principe geldt eigenlijk voor alles. Je zal altijd teleurgesteld in mensen zijn als je verwacht dat zij weten wat jij wil.
Dat is niet alleen ontzettend onrealistisch, het zorgt er ook nog eens voor dat je onnodig vriendschappen verliest.
Het is niet altijd even makkelijk om aan te geven wat je van iemand verwacht en je zal ook niet altijd een leuke reactie krijgen.
Die ene vriendin kan bijvoorbeeld aangeven dat ze ten minste eens in de week afspreken wel erg veel vindt.
Als jullie echt vrienden zijn, komen jullie daar gelukkig wel samen uit.
3. Laat je niet beschadigen omdat je teleurgesteld in mensen bent
Als je teleurgesteld in mensen bent geraakt, kan dit je tegenhouden om nieuwe mensen in je leven te laten.
Dat is natuurlijk het slechtste wat er kan gebeuren. Op die manier loop je namelijk veel nieuwe vriendschappen en relaties mis.
Het feit dat je door één persoon teleurgesteld bent, betekent niet meteen dat je voor de rest ieder ander persoon ook uit je leven moet bannen.
Ieder persoon is weer anders. Iedereen verdient een kans. Het is daarbij belangrijk dat je nagaat hoe het komt dat je door de eerste persoon teleurgesteld bent.
Kwam het omdat je verwachtingen onrealistisch waren? Deed de ander juist niet genoeg zijn best? Ben je niet duidelijk geweest over je verwachtingen?
Probeer dit tot op de bodem uit te zoeken en zorg ervoor dat je dit bij de volgende persoon anders aanpakt.
Zo voorkom je niet alleen dat je teleurgesteld in mensen raakt, maar geef je ook iedereen een eerlijke kans.
Wat veel mensen doen is namelijk het probleem generaliseren. Mijn ex maakte geen tijd voor mij vrij, dus de volgende man in mijn leven komt zal dat ook niet doen.
Dat is niet alleen niet waar, maar ook nog eens oneerlijk. Misschien is deze nieuwe man in je leven juist precies het tegenovergestelde en is hij niet bij je weg te slaan.
Zorg er daarbij ook voor dat het feit dat je teleurgesteld in mensen bent invloed heeft over hoe je over jezelf denkt.
Als je ex je verwachtingen niet waar kon maken, betekent dat niet automatisch dat jij het niet waard was.
Veel mensen maken deze fout. Soms is iemand gewoon ergens nog niet klaar voor, dat heeft helemaal niks met jou te maken.
Het is dan ontzettend zonde als jij je zelfbeeld ophangt aan het feit dat iemand anders jou teleurgesteld heeft.
4. Accepteer dat je soms teleurgesteld in mensen zal zijn
Een groot gedeelte van niet langer teleurgesteld in mensen zijn komt neer op acceptatie.
Iemand heeft je teleurgesteld. Dat is heel vervelend, maar vaak is daar niks meer aan te doen.
Vaak kom je niet verder dan uitzoeken of het jouw fout was of die van de ander en daarna moet je gewoon accepteren dat het is gebeurd.
Teleurstelling is namelijk een emotie die moeilijk te helen is. Je kan bij de ander aangeven dat je teleurgesteld bent, maar daarna is er maar weinig wat iemand kan doen om dat weer goed te maken.
In het beste geval krijg je excuses en zal iemand voor een tijdje proberen om zich anders te gedragen.
Het gevoel van teleurstelling gaat daardoor bijna nooit helemaal weg. Iedere keer is er toch weer iets wat je doet denken aan die keer dat je teleurgesteld was.
Accepteer het dus. Probeer het niet op te lossen, maar leg het gewoon naast je neer. Je bent teleurgesteld door iemand en dat is niet meer terug te draaien.
Wanneer je in het geval van een relatie nog steeds bij elkaar bent, kan je niks anders doen dan hopen dat het eenmalig zal zijn.
Als je goed duidelijk hebt gemaakt, waarom je teleurgesteld bent, heeft je vriend de juiste handvaten om dit in de toekomst te kunnen voorkomen.
Daarbij is het ook gewoon heel goed om te begrijpen dat je soms teleurgesteld in mensen zal raken.
Het maakt daarbij niet uit hoe goed je relatie of vriendschap is. Iedereen zal wel eens iets doen waardoor jij teleurgesteld zal worden.
Dat zegt lang niet altijd iets over jou of de ander. Het hoort gewoon bij het leven en er is niks wat je er aan kan doen. Leer het naast je neer te leggen en je zal meer rust hebben.
5. Pas je verwachtingen aan
Wanneer je merkt dat je verwachtingen niet realistisch zijn, moet je ze aanpassen om te voorkomen dat je teleurgesteld in mensen raakt.
Dat is best lastig, want je zal jezelf zeker tegenkomen tijdens deze analyse. De kans is groot dat je er toch achter komt dat je veel te veeleisend bent en te hoge verwachtingen stelt.
Natuurlijk is dat niet erg, het laat vooral zien dat jij jezelf op waarde durft te schatten. Toch kan het soms lonen om je verwachtingen bij te stellen.
Als jij bijvoorbeeld op zoek bent naar een vriend die al zijn tijd aan jou besteed, gaat het heel lastig worden om een geschikte kandidaat te vinden.
De kans dat je teleurgesteld gaat worden door veel mannen is daardoor erg groot. Het is dan verstandiger om je verwachtingen een beetje aan te passen en bij te stellen en het risico op teleurstellingen te verkleinen.
Je moet inzien dat het gewoon niet realistisch is dat je iemand zal vinden die alleen maar oog voor jou heeft.
Ga vervolgens op zoek naar iemand die bereid is om elke week vier dagen met jou door te brengen, waardoor er nog drie dagen voor hemzelf over zijn.
Dit soort compromissen zijn er op veel verschillende gebieden te sluiten. Het beste is om het per geval te bekijken.
Kom je bijvoorbeeld een hele leuke jongen tegen die een grote vriendenkring heeft en daarnaast ook nog veel sport?
Dan is het misschien realistischer om te verwachten dat hij maar twee dagen in de week tijd voor jou kan maken.
Bedenk dan voor jezelf of dat iets is waar je tevreden mee kan zijn. Als je die twee dagen immers op een leuke manier invult, kan het net zo waardevol zijn als vier of zeven dagen.
6. Leer van de keren dat je teleurgesteld in mensen was
Zoals bij iedere teleurstelling is het ook als je teleurgesteld in mensen bent verstandig om er in ieder geval een les uit te trekken.
De belangrijkste les als je steeds teleurgesteld in mensen raakt is dat je nagaat waar het probleem ligt.
Wanneer het komt doordat je verwachtingen te hoog zijn, kan je deze in het vervolg aanpassen.
Als het juist komt doordat andere mensen nooit genoeg hun best doen, kan je de volgende keer voorzichtiger zijn in de keuze van de mensen met wie je omgaat.
Welke andere lessen je eruit trekt, hangt natuurlijk volledig van de situatie af. Analyseer altijd wat er precies voorgevallen is en als het kan moet je de ander daar ook bij betrekken.
Daarna moet je aan het werk. Je kan namelijk niet voorkomen dat je teleurgesteld in mensen raakt, maar je kan wel bepalen hoe je er mee omgaat.
Probeer het dus altijd een positieve draai te geven. Oké, je bent teleurgesteld in mensen, maar daardoor heb je wel ervaring opgedaan die je in de toekomst kan gebruiken om dit te voorkomen.
Stel jezelf altijd de volgende drie vragen nadat je teleurgesteld bent:
- Lag het aan mij of aan de ander dat ik teleurgesteld ben?
- Welke les kan ik uit deze teleurstelling trekken?
- Wat kan ik de volgende keer doen om een zelfde soort teleurstelling te voorkomen?
Met de antwoorden ben je wel even zoet en tegen de tijd dat je alles voor jezelf opgelost hebt, ben je weer klaar om verder te gaan.
Het denkproces geeft je genoeg tijd om te helen en de situatie naast je neer te kunnen leggen.
Geloof me, iedere teleurstelling is weer een andere les. Je zou bijna willen dat je wat vaker teleurgesteld in mensen zou zijn!
7. Besef dat iedereen anders is
Een van de meest voorkomende redenen om teleurgesteld in mensen te zijn is omdat ze hun afspraken niet nakomen.
Dit overkomt vooral mensen die zelf heel punctueel en georganiseerd zijn. Als jij zelf altijd doet wat je zegt dat je zal doen, komt het hard aan als een ander dat niet doet.
Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je teleurgesteld in mensen raakt die je helemaal niet zo goed kent.
Op je werk heb je bijvoorbeeld best leuk contact met een collega en jullie besluiten om ook eens buiten werk iets te gaan doen.
Vervolgens komt dat er nooit van. Op zo’n moment is het goed om je te bedenken dat niet iedereen is zoals jij.
Dit betekent namelijk totaal niet dat deze collega geen zin heeft in contact met jou. Er kunnen honderden andere redenen zijn.
Misschien is je collega vergeten dat jullie deze afspraak hadden, misschien is ze te druk om wat af te spreken of heeft ze last van een vervelende thuissituatie die het afspreken lastig maakt.
Al deze redenen hebben precies niks met jou te maken. Het heeft dus ook totaal geen zin om je druk te maken over het ‘waarom’ van deze situatie.
Grote kans dat je jezelf daarmee alleen maar zonder reden in de weg zit. Probeer dus nooit voor andere mensen te bedenken wat hun redenen zijn om jou teleur te stellen.
Vaak hebben ze het zelf niet eens door, omdat ze gewoon heel anders denken dan jij. Dat wat jij normaal en beleefd vindt, is iets waar zij niet eens over nadenken.
Maak het dus niet te persoonlijk. Houd het neutraal en betrek de situatie niet op jezelf. Daar moet je misschien even mee oefenen, maar na een tijdje laat je dit allemaal van je af glijden!
8. Werk aan je zelfvertrouwen
Hoe minder zelfvertrouwen je hebt, hoe groter de kans is dat je teleurgesteld in mensen raakt.
Als je onzeker bent pak je dingen namelijk vaak persoonlijk op. Stel bijvoorbeeld dat een van je vrienden op het laatste moment een afspraak afzegt.
Een onzeker persoon denkt dan meteen dat dat komt omdat je niet leuk genoeg bent. Die vriend zal wel een leuker persoon hebben gevonden om iets mee te doen en nu ben jij niet meer nodig.
Iedere keer dat jij teleurgesteld in mensen bent, betrek je dat volledig op jezelf. Dat komt omdat je super onzeker bent.
Wanneer je aan je zelfvertrouwen werkt, kan je ervoor zorgen dat dat voortaan minder is. Natuurlijk ben je nog steeds teleurgesteld dat je afspraak niet doorgaat, maar je gaat er op een andere manier mee om.
Je kan het veel gemakkelijker naast je neerleggen en je voelt je er niet meer zo verschrikkelijk slecht over.
Een beetje extra zelfvertrouwen gaat je trouwens niet alleen helpen om niet langer niet teleurgesteld in mensen te zijn.
Het komt natuurlijk in veel meer situaties wel goed uit om wat meer zelfvertrouwen te hebben.
Doe jezelf dus eens een plezier en werk er aan. Op Denkpositief vind je tal van artikelen die je hierbij kunnen helpen!
Wat ook zou kunnen helpen is om gewoon eens aan iemand te vragen waarom een afspraak niet doorging. De kans is namelijk groot dat je een antwoord krijgt dat helemaal niks met jou te maken heeft.
Het leven is nu eenmaal hectisch en soms komt er wel eens iets tussen waardoor je een afspraak moet afzeggen.
Vervolgens blijkt dat jij je de hele tijd druk hebt zitten maken om helemaal niks. Die persoon wilde namelijk wel heel graag met je afspreken.
9. Analyseer door wie je teleurgesteld in mensen raakt
Als je vaker teleurgesteld in mensen bent, is het goed om eens na te gaan of dat vaak dezelfde persoon is.
Stel bijvoorbeeld dat je heel vaak teleurgesteld wordt door die ene vriendin. De eerste keer heeft ze achter je rug om iets vervelends gezegd en de tweede keer zei ze op het laatste moment je verjaardag af.
Hier maakt het niet zo veel uit wat daar haar redenen voor waren. Soms kan je maar beter beslissen om de vriendschap met die persoon op een lager pitje te zetten.
Je weet dat je gewoon niet zo veel van haar kan verwachten, dus doe dat dan ook niet. Zo voorkom je teleurstellingen in de toekomst.
In sommige gevallen kan het soms ook beter zijn om een relatie met iemand helemaal te verbreken. Als een vriendschap meer moeite kost dan dat het je iets oplevert, moet je dit eens serieus overwegen.
Iedere keer dat jij door dezelfde persoon teleurgesteld wordt is het namelijk erg vermoeiend en dat is het niet voor iedereen waard.
Natuurlijk kan iedereen je een keer teleurstellen, maar als het structureel gebeurt moet je bekijken wat daar tegenover staat.
Die ene vriend die best vaak op het laatste moment afzegt, maar wel altijd voor je klaarstaat op het moment dat je hem echt nodig hebt is waardevol.
Een vriendin die altijd afzegt en ook nergens te bekennen is als het niet goed met je gaat, kan je beter laten gaan.
Neem dus even de tijd om te bekijken hoe vaak en door wie je teleurgesteld in mensen raakt.
In het beste geval confronteer je deze mensen met je bevindingen. Leg uit dat je geen zin meer hebt om teleurgesteld in mensen te zijn en vertel dat zij daar niet meer bij passen.