Skip to Content

10 Tips Om Meer Te Genieten Van De Kleine Dingen

10 Tips Om Meer Te Genieten Van De Kleine Dingen

Genieten van de kleine dingen is moeilijk, maar vaak wel hard nodig. Het leven kan namelijk niet altijd allerlei grote verrassingen voor je in petto hebben, waardoor je je geluk uit de kleinere dingen moet halen.

Daarbij zal je merken dat je ook veel gelukkiger wordt als je ook kan genieten van de kleine dingen. Een mens dat niet veel nodig heeft, is namelijk snel tevreden.

Om meer te genieten van de kleine dingen moet je wel een aantal handvaten hebben. Het leven van vandaag de dag is namelijk zo snel en hectisch, dat de kleine dingen al snel over het hoofd worden gezien.

In dit artikel hebben we daarom een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet. Zodra je deze gaat volgen zal je zien dat het meteen lukt om meer te genieten van de kleine dingen en dat je ook meteen veel vrolijker wordt.

En zeg nu zelf, een beetje extra vrolijkheid kunnen we allemaal wel eens gebruiken toch?

1. Neem de tijd

10 Tips Om Meer Te Genieten Van De Kleine Dingen

Als je kijkt naar de wat oudere mensen, zal je merken dat zij meer genieten van de kleine dingen. Je kan een oudere dame soms op een bankje zien zitten om gewoon te genieten van de zon.

Nu denk jij natuurlijk meteen: ‘Ja, maar daar heb ik toch helemaal geen tijd voor?’. Maar ik vraag me af in hoeverre dat ook echt waar is.

Ik denk namelijk dat jij stiekem best wel wat tijd op een dag hebt die je verdoet aan dingen die er niet toe doen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de schermtijd op je telefoon. Je kan mij niet wijsmaken dat je 4 uur en 50 minuten per dag echt alleen maar met nuttige dingen bezig bent.

Dus ja, je hebt misschien niet de tijd om even rustig te doen op het moment dat je die oude vrouw op het bankje ziet zitten, maar er zijn zeker andere momenten op de dag dat je wel wat tijd vrij kan maken.

Om het jezelf makkelijk te maken kan je hier ook een vaste tijd voor kiezen. Neem het uur voordat je naar bed gaat, of juist dat uurtje na het avondeten.

Kies een moment waarop je normaal gesproken ook niet zo productief bent om eens even echt te ontspannen en te genieten van de kleine dingen.

Geniet ervan dat je na het eten naast je geliefde op de bank kan kruipen. Neem de tijd om eens om je heen te kijken en analyseer je leven.

Jullie hebben een goed leven samen en dat zou je bijna vergeten als je er niet af en toe even bij stil zou staan.

Denk dan ook eens aan de kleine dingen die je misschien hebt gemist in de rest van de dag. Want vergeet niet, genieten van de kleine dingen kan ook achteraf.

2. Leef meer in het moment

10 Tips Om Meer Te Genieten Van De Kleine Dingen

Samen met het hectische leven komt er ook bij kijken dat je vergeet om in het moment te leven.

Je wil wel meer genieten van de kleine dingen, maar op het moment dat ze gebeuren, ben jij er met je hoofd niet bij.

Dit moet je echt trainen. Begin daarbij eerst met tijd voor jezelf nemen en bedenken welke kleine dingen je vandaag bent tegengekomen.

In het begin zal je echt even hard moeten nadenken. Je kan dan het beste voor de clichés kiezen. Denk bijvoorbeeld aan dat je iets lekkers hebt gegeten of dat je die ene lieve vriendin nog even hebt gesproken.

De volgende keer dat zoiets gebeurt, zal je wel meteen herkennen dat je een klein geluksmomentje te pakken hebt, waardoor je er makkelijker bij stilstaat.

Vervolgens moet je het voor jezelf gewoon verder uitbouwen. Sta af en toe even stil, met je hoofd of ook echt met je lichaam, en denk aan de dingen die jou op dit moment gelukkig maken.

Kijk eens naar die plant op je bureau die door jouw goede zorgen weer wat nieuwe blaadjes heeft gekregen. Denk aan die collega die net iets heel aardigs tegen je zei.

Er is altijd wel iets wat jou een klein geluksmomentje kan bezorgen. Het enige wat je moet doen is even stilstaan bij het moment.

Genieten van de kleine dingen kost tijd. Op het begin zal je misschien heel hard moeten nadenken over iets wat je nu echt leuk vindt.

Oefening baart gelukkig kunst en je zal al snel zien dat het steeds makkelijker wordt om fijne dingen te vinden.

Durf daarbij ook eens aan anderen te vragen wat de kleine dingen zijn waar zij van genieten. Misschien kan je wel gewoon schaamteloos gaan genieten van de dingen die zij noemen.

3. Geef aandacht aan jezelf

10 Tips Om Meer Te Genieten Van De Kleine Dingen

Genieten van de kleine dingen gaat veel makkelijker als je lekker in je vel zit en daarom is het belangrijk dat je eerst goed voor jezelf zorgt.

In de eerste plaats is dat natuurlijk mentaal. Als jij erg ongelukkig bent is het al lastig om te genieten van de grote dingen, voor de kleine dingen is dan al helemaal geen ruimte.

Hoe je deze problemen precies moet oplossen, hangt natuurlijk af van de aard van het probleem. Daarvoor moet je eerst bepalen wat het precies is dat jou zo ongelukkig maakt.

Voel je je niet op je plek op je werk? Zit er iets in je relatie niet goed? Krijg je te veel stress van die ene persoon in je leven? Los het op.

Genieten van de kleine dingen gaat pas echt goed als je de grote dingen los kan laten. Anders zal er altijd een soort schaduw over de kleine dingen heen hangen.

In de tweede plaats moet je ook fysiek goed voor jezelf zorgen. Gezond eten, genoeg bewegen, lekker naar buiten gaan en je lichaam verzorgen doet een mens echt goed.

Je zal al snel merken dat je je veel beter voelt als je lief bent voor jezelf. Doe daarbij ook geen concessies, voor jezelf is alleen het beste goed genoeg.

Zo krijg je de ruimte om meer te genieten van de kleine dingen. Als je na een lange wandeling weer thuis op de bank zit, zal je merken dat je er niet eens meer moeite hoeft te doen.

Je zal worden overspoeld door een gevoel van tevredenheid en genot. Het grootste voordeel hieraan is dat je er helemaal niemand voor nodig hebt en dat het ook nog eens helemaal gratis is.

Dus waar wacht je nog op?

4. Genieten van de kleine dingen door offline te gaan

10 Tips Om Meer Te Genieten Van De Kleine Dingen

Een andere reden waardoor we vaak vergeten te genieten van de kleine dingen is omdat we zo veel worden afgeleid.

In plaats van dat jij opmerkt dat er voor je neus iets heel moois gaande is, kijk jij naar het scherm van je telefoon.

En zeg nu eerlijk, het is toch bijna nooit dat er echt iets boeiends op je telefoonscherm gebeurt? Vaak zit je gewoon een beetje hersenloos te scrollen door filmpjes van anderen die jou helemaal niks interesseren.

Het enige waar je naar op zoek bent is nieuwe prikkels en daarvoor scroll je maar door tot je dat ene zeldzame filmpje vindt dat je wel leuk vindt.

Vaak is het plezier dat je daarvan krijgt ook maar van korte duur. Veel vaker nog gebeurt het juist dat je iets tegenkomt waar je helemaal niet gelukkig van wordt.

In plaats van geluk voel je irritatie, woede of verdriet door iets wat je op scherm voorbij komt. Je wordt afgeleid door een berichtje van je baas of je ziet een vervelend nieuwsbericht.

Leg die telefoon dus gewoon eens heel even weg. Geniet in je pauze op je werk gewoon eens even van de omgeving.

Ga naar buiten en bekijk wat er daar allemaal speelt. Geloof me, zelfs in de meest lelijke kantooromgeving is er altijd wel iets van schoonheid te vinden. Je gaat het alleen niet vinden als je er niet naar op zoek gaat.

Leer jezelf te genieten van de kleine dingen. Als het echt nodig is, kan je altijd nog een timer op je telefoon zetten.

Ga eens 5 minuten zitten en beloof jezelf dat je al die tijd je telefoon met rust zal laten.

Dat kan je iedere keer oprekken, totdat de 5 minuten zijn uitgerekt tot een half uur of misschien zelfs een heel uur.

5. Geniet samen met een ander

10 Tips Om Meer Te Genieten Van De Kleine Dingen

Ik heb al eerder gezegd dat je soms best wat kleine dingen mag stelen van een ander. Stel bijvoorbeeld dat je vriendin er heel erg van kan genieten om bij een bepaalde plek een kopje koffie te drinken.

Voor haar is de koffie precies goed, heeft de plek precies de juiste sfeer en daardoor komt ze even totaal tot rust.

Vraag dan eens of je een keer met haar mee kan. Let op, het is natuurlijk niet de bedoeling dat je haar momentje afpakt, maar dat je mee geniet.

Overleg dus altijd eerst goed of dat goed is. Leg daarbij uit dat jij op zoek bent naar manieren om meer te genieten van de kleine dingen en dat je haar hulp daarbij goed kan gebruiken.

Daarbij is het natuurlijk ook veel leuker om zo af en toe samen met een ander van de kleine dingen te genieten. Gedeelde smart is namelijk halve smart maar gedeeld geluk staat gelijk aan dubbel geluk.

Jullie kunnen ook samen proberen om op zoek te gaan naar nieuwe dingen die jullie gelukkig maken.

Zo zie je elkaar ook meteen weer veel vaker dan voorheen, wat natuurlijk al een geluksmomentje op zich is.

Ga bijvoorbeeld eens in de week samen naar yoga om eens volledig tot rust te komen of spreek iedere zondag af om samen een rondje te wandelen of fietsen.

Dit zijn misschien dingen die jullie voorheen helemaal niet samen deden, waardoor er nu ook een diepere laag in jullie vriendschap ontstaat.

Daarbij is he ook fijn om een stok achter de deur te hebben. Als je alleen met jezelf afspreekt dat je een keer per week gaat wandelen, is de kans groot dat het niet doorgaat.
 
Een vriendin afzeggen is daarentegen een veel grotere stap.

6. Genieten van de kleine dingen door te doen wat je graag doet

10 Tips Om Meer Te Genieten Van De Kleine Dingen

Neem eens een momentje om na te denken over welke dingen jou echt gelukkig maken.

Schilder je bijvoorbeeld graag? Lees je graag boeken of houd je ervan om lang en uitgebreid te koken?

Bedenk je daarna eens hoe vaak je deze dingen daadwerkelijk doet. Vast niet zo vaak als je zou willen.

Neem daarom eens de tijd om dit wel te doen. Plan je week eens een keer niet helemaal vol.

Je hoeft echt niet altijd overal bij te zijn, het is toegestaan om wat tijd voor jezelf te nemen.

Plan iedere week ten minste één avond in waarbij je thuis bent en helemaal niks hoeft te doen. Dat betekent dat je ook geen achterstallige klusjes in het huishouden gaat wegwerken.

Die was kan wel even wachten en het maakt echt geen verschil of de vloer 24 uur langer niet gedweild wordt. Deze avond of dag is voor jou en jij gaat hem alleen gebruiken om te doen wat jou gelukkig maakt.

Lees dus een boek, doe iets creatiefs of sloof je uit in de keuken. Niemand kan jou tegenhouden!

Genieten van de kleine dingen moet je soms gewoon even forceren. Pas dan zal je merken dat je al die tijd in de hoogste versnelling hebt geleefd en dat dat niet altijd vol te houden is.

Maak dus tijd om de dingen te doen die jou gelukkig maken. Je zal al snel merken dat dit een positieve invloed heeft op alles om je heen.

Je zal zelf veel rustiger worden en daardoor zal je een betere werknemer, geliefde, vriendin, dochter, moeder of wat dan ook zijn.

Die ene dag of avond die je voor jezelf neemt, zorgen ervoor dat je weer voldoende wordt opgeladen. Vervolgens kan je de rest van de week weer met opgeheven hoofd aan.

7. Doe iets leuks voor iemand anders

10 Tips Om Meer Te Genieten Van De Kleine Dingen

Veel mensen denken bij genieten van de kleine dingen vooral aan de dingen waar ze zelf gelukkig van worden.

Dat is zeker een goed uitgangspunt, maar vergeet daarbij niet dat je ook heel gelukkig kan worden van het geluk van een ander.

Soms hoef je daar maar iets heel kleins voor te doen. Geef je collega bijvoorbeeld eens een compliment over haar werkzaamheden of kook het favoriete gerecht van je geliefde.

Dat zijn echt van die dingen die jou niet zo veel moeite kosten, maar waar je veel voor terug krijgt.

De glimlach op het gezicht van de ander is een typisch voorbeeld van kunnen genieten van de kleine dingen. Je maakt jezelf blij door de ander blij te maken.

Ook deze tip om te genieten van de kleine dingen kost amper tijd, moeite of geld. Zoiets kleins als glimlachen naar een voorbijganger kan al een klein geluksmomentje zijn.

Met een beetje geluk geeft de ander deze positieve sfeer ook weer door. De onbekende voorbijganger glimlacht weer naar iemand anders en je collega geeft een complimentje aan een andere collega.

Zo draag je zonder dat je het weet bij aan de kleine geluksmomentjes van anderen en maak je de hele wereld weer een beetje mooier.

Daarbij is de kans ook heel groot dat er daardoor weer iets moois op jouw pad komt. Het is natuurlijk altijd goed voor je band met iemand als je een keer onbaatzuchtig bent en iets voor de ander doet.

Je collega zal je veel meer waarderen, waardoor er een betere werksfeer ontstaat en de relatie met je geliefde wordt beter dan ooit.

Op het moment dat jij dan een keer een dipje hebt zullen ze voor je klaarstaan om je te ondersteunen.

8. Genieten van de kleine dingen door iets nieuws te doen

10 Tips Om Meer Te Genieten Van De Kleine Dingen

Een van de dingen die er zeker voor zal zorgen dat je kan genieten van de kleine dingen is even uit je comfort zone gaan.

Het is namelijk altijd makkelijk om het geluk en de schoonheid in nieuwe dingen te ontdekken. Begin daarom eens aan die hobby waar je al een tijdje interesse in hebt.

Ga eindelijk eens die cursus Spaans volgen en geniet ervan dat je eindelijk iets aan het doen bent wat jij graag wil.

Maak die ene reis die al zo lang op je verlanglijstje staat en geniet van het begin tot het eind.

Je kan ook veel kleinere dingen doen om eens uit je comfort zone te komen. Neem bijvoorbeeld eens een andere route naar je werk of eet eens op een plek waar je nog nooit bent geweest.

Bepaal zelf hoe uitgebreid jouw ontdekkingsreis wordt. Je kan ervoor kiezen om een hele grote of juist een kleine verandering door te voeren.

Hoe dan ook zal deze verandering je altijd weer een nieuwe dosis energie geven. Je komt uit je sleur en dat werkt echt verfrissend.

Al snel zal je doorhebben dat je veel positiever in het leven staat. Deze nieuwe prikkels geven weer stof tot nadenken, waardoor je net wat makkelijker kan genieten van de kleine dingen.

Eigenlijk geef je een cadeautje aan jezelf. Je geeft jezelf de tijd om iets te doen wat je altijd al wilde en daarmee laat je aan jezelf zien dat je het waard bent.

Jij bent degene die ervoor moet zorgen dat je geniet. Dat geldt ook voor de kleine dingen.

Het heeft geen zin om te wachten tot iemand anders dit voor jou gaat doen. Neem het heft dus in eigen handen en maak je eigen kleine geluksmomentjes.

9. Luister niet naar anderen

10 Tips Om Meer Te Genieten Van De Kleine Dingen

Genieten van de kleine dingen kan erg moeilijk zijn als je de hele tijd bezig bent met de mening van anderen.

Zeker wanneer een ander niks positiefs te vertellen heeft, kan dit jouw geluk en genot echt in de weg staan.

Waar jij van geniet bepaal je zelf, een ander heeft daar niks mee te maken. Wees dus niet bang om je hart te volgen.

Ga jij het liefst in je eentje naar de bioscoop? Prima! Doe dat vooral. Laat je niet afleiden door het feit dat anderen dat misschien raar vinden. 

Daarbij is het ook heel moeilijk om te genieten van de kleine dingen als je de hele tijd bezig bent het geluk dat anderen hebben.

Super leuk dat die ene vriendin op sociale media zo’n leuke relatie heeft. Maar daardoor vergeet jij wel na te denken over het feit dat er met je eigen relatie ook helemaal niks mis is.

Door te kijken naar wat anderen hebben zal je zelf altijd alleen maar meer willen. Zo neem je nooit de tijd om eens goed te kijken naar de dingen die je al wel hebt.

Zo sta je het genieten van kleine dingen echt heel erg in de weg.

Tot slot moet je je ook niet druk maken om wat jij kan doen om anderen gelukkig te maken.

Je kan namelijk pas bijdragen aan het geluk van een ander op het moment dat je zelf gelukkig bent. Zorg er dus altijd voor dat je eerst zelf kan genieten van de kleine dingen.

Pas als je dat onder de knie hebt, kan je gaan nadenken over wat jij voor anderen kan doen.

Zet de die ander dus eens even lekker uit. Ik weet dat dat niet altijd gemakkelijk is, maar het is zeker niet onmogelijk.

10. Geniet van de kleine dingen door ze vast te leggen

10 Tips Om Meer Te Genieten Van De Kleine Dingen

Het grootste nadeel van kleine dingen is dat je ze gemakkelijk weer vergeet. Om er zeker van te zijn dat dat niet gebeurt, kan je proberen om ze toch vast te leggen.

Zo realiseer je je ook sneller dat je midden in een geluksmomentje zit!

Dat kan je in de eerste plaats doen door er foto’s van te maken. Zit jij lekker in de zon? Maak dan even snel een foto met je mobiele telefoon.

Je hoeft deze foto niet op je sociale media te delen. Het is juist de bedoeling dat je zelf aan dit kleine geluksmomentje wordt herinnerd op het moment dat je door je foto’s bladert.

Een andere manier om je geluksmomentjes te onthouden is door ze op te schrijven. Je kan ervoor kiezen om elke dag even op te schrijven wat je allemaal hebt meegemaakt, maar je kan ook een klein boekje meenemen en alles opschrijven als het net is gebeurd.

Wanneer je dan een slechte dag hebt, kan je even door je geluksmomentjes heen bladeren.

Een derde manier om je geluksmomentjes niet te vergeten is om ze te delen met een ander. Dan heb je een herinnering aan het moment dat je ze meemaakte, maar ook aan het moment dat je erover vertelde. Echt niet dat je dat nog vergeet!

PinFlight Image