In het leven zal iedereen een of meerdere periodes meemaken waarin je een groot verdriet moet verwerken. Voor langere tijd zal je je intens verdrietig voelen.
Er zijn verschillende soorten verdriet, die er allemaal voor kunnen zorgen dat je je intens verdrietig zal voelen.
Je kan je verdriet pas aanpakken als je weet waarom je je zo voelt en daarom geven we hier een inkijkje in de verschillende soorten verdriet en de manieren waarop je ermee om kan gaan.
De verschillende vormen van verdriet waardoor je je intens verdrietig kan voelen
Er zijn verschillende vormen van verdriet en pas wanneer het voor jezelf duidelijk is waarom je verdrietig bent, kan je er iets aan doen.
Alle soorten hebben gemeen dat je te maken hebt met een verlies. Verlies is een begrip dat zich niet zo gemakkelijk laat definiëren.
Je kan een persoon verliezen, maar ook een idee of een baan, wat allemaal voor verdriet kan zorgen.
De eerste stap in het aanpakken van verdriet is dus altijd het vaststellen van de soort waar je mee te maken hebt.
Hier hebben we de meest voorkomende vormen van verdriet voor je op een rijtje gezet:
1. Evolutionair verdriet
Als persoon ontwikkel je jezelf continu, wat in sommige gevallen betekent dat je een hoofdstuk in je leven moet afsluiten.
Met dit verdriet krijg je al vroeg in je leven te maken. Weet je nog hoe intens verdrietig je was toen je moeder je voor de eerste keer naar de kleuterschool bracht?
De fase van thuis zijn met mama wordt vervangen door het naar school gaan en bij de meeste kinderen zorgt dat voor intens verdriet.
In de loop der jaren zal je vaker met dit soort veranderingen te maken krijgen. In de meeste gevallen ben je niet meer zo aangedaan als die eerste keer naar school, maar vaak heb je te maken met gemengde gevoelens.
Als student ben je blij dat je eindelijk op je eigen benen zal staan en niet meer in je ouderlijk huis woont, maar aan de andere kant ben je ook verdrietig over het verlies van je oude, vertrouwde leven.
2. Sociaal verdriet
Er is sprake van sociaal verdriet wanneer je intens verdrietig bent om het verlies van iets dat je een bepaalde zekerheid geeft.
Het verdriet dat je voelt wanneer je je baan verliest, waardoor je de zekerheid van een inkomen mist of het intens verdriet dat je voelt wanneer je je huis uit moet, waardoor je niet langer de zekerheid van een dak boven je hoofd hebt.
In sommige gevallen wordt dit intens verdriet je opgelegd, maar je kan er ook zelf voor kiezen om een bepaalde zekerheid op te geven.
Je verlaat je vertrouwde baan om een andere droom na te jagen of je stopt bij je vertrouwde sportvereniging om andere kansen te benutten.
Het feit dat je er zelf voor gekozen hebt, betekent niet dat het verdriet minder intens is. Veel mensen denken ook dat ze niet intens verdrietig mogen zijn wanneer ze zelf ergens voor gekozen hebben, maar dat is zeker niet waar.
3. Anticiperend verdriet
Deze vorm van verdriet is een hele ingewikkelde. Je bent namelijk verdrietig om iets dat nog niet gebeurd is.
Je weet dat een situatie onvermijdelijk is en dat je daar veel verdriet om zal hebben. Denk daarbij aan een relatiebreuk of een overlijden na een ziekte.
Het intens verdriet dat je voelt is zo ingewikkeld omdat het komt en gaat. Wanneer je bijvoorbeeld verdrietig bent omdat iemand zal overlijden, wordt je soms overvallen door intens verdriet, maar zijn er ook momenten dat je beseft dat de persoon er nog is en dan ebt het verdriet weer even weg.
Omdat het intens verdriet zo wisselvallig is, is het moeilijk om ermee om te gaan. Meestal komt het uit een onverwachte hoek en kan je je niet voorbereiden.
Bij deze vorm is het daarom het beste om het gewoon over je heen te laten komen. Laat het gebeuren en probeer het niet tegen te houden.
4. Verborgen verdriet
Sommige personen durven hun intens verdriet niet te laten zien en daarom kiezen ze ervoor om het te verbergen.
Doen alsof er niks aan de hand is, is soms makkelijker dan praten over je gevoelens. Dit geldt vaak voor mensen die moeite hebben met spreken over iedere soort emotie.
Zij hebben ook moeite om het te laten zien wanneer ze juist heel blij of kwaad zijn. Voor hen zijn emoties een teken van zwakte en zij hebben het idee dat ze veiliger zijn wanneer ze altijd neutraal zijn.
Hierin schuilt het gevaar dat je op een bepaald moment zo veel emoties zal hebben, dat je ze niet langer kan opkroppen.
Je explodeert bijna letterlijk en in de meeste gevallen zal dat leiden tot een mental breakdown.
5. Chronisch intens verdriet
Wanneer je een intens verdriet niet kan verwerken wordt er gesproken van een chronisch verdriet.
Het blijft je achtervolgen omdat je er maar niet in slaagt om het te verwerken of om het op een andere manier een plekje te geven.
Bij het overlijden van een dierbare kan iemand er bijvoorbeeld voor kiezen om het niet te accepteren. In plaats daarvan blijft hij kwaad over wat er is gebeurd en zal hij pas rust vinden als hij op de een of andere manier zijn wraak krijgt.
Chronisch intens verdriet heeft invloed op alle andere aspecten van je leven. In plaats van dat het verdriet naast je bestaat, neemt het juist alles over.
Je zal niet meer in staat zijn om je volledig te richten op iets anders zoals het beginnen van een nieuwe relatie. Pas wanneer je kan accepteren dat je intens verdrietig bent, kan je verder met je leven.
6. Vertraagd verdriet
Deze vorm van intens verdriet komt vaak voor bij een overlijden of een scheiding. Net nadat alles is gebeurd ben je namelijk te veel bezig met organiseren en regelen.
In het geval van een overlijden kan je je bijvoorbeeld storten op het organiseren van de begrafenis en bij een breuk kan je je aandacht richten op het verdelen van de spullen.
Je blijft nieuwe dingen zoeken om je op te concentreren en pas wanneer er echt niks meer overblijft komt het verdriet.
In sommige gevallen kan het wel jaren duren voordat iemand zichzelf eindelijk de tijd gunt om intens verdrietig te zijn.
Verdriet dat niet meteen wordt verwerkt, is altijd gevaarlijk. Het ligt als een soort sluipmoordenaar in de bosjes te wachten tot de tijd rijp is om aan te vallen.
7. Verboden verdriet
Deze vorm van verdriet wordt door de buitenwereld niet geaccepteerd. Jij voelt je ergens verdrietig over en volgens anderen heb jij niet het recht om daar intens verdrietig over te zijn.
Stel bijvoorbeeld dat jij degene bent die je relatie na een lange periode heeft beëindigd. Volgens sommigen mag je ex dan intens verdrietig zijn en omdat jij degene bent die voor de breuk hebt gekozen, heb jij dat recht niet.
Jij bent immers degene die dit verdriet veroorzaakt heeft. Je hebt je recht op verdriet verspeeld op het moment dat je besloot om de relatie te verbreken.
Laat je nooit door een ander vertellen of jij het recht hebt om intens verdrietig te zijn of niet.
Er zijn geen regels voor verdriet. Het is een emotie die je niet onder controle hebt en dat moet je ook zeker niet proberen.
Op een gezonde manier omgaan met intens verdrietig zijn
Intens verdrietig zijn is heel normaal en iedereen zal er ooit een keer mee om moeten gaan.
De manier waarop je met je verdriet omgaat is bepalend voor hoe je er uiteindelijk uit zal komen.
Je verdriet wegstoppen zal ervoor zorgen dat het na een tijdje twee keer zo hard terugkomt en dan is het bijna onmogelijk om er nog op een normale manier mee om te gaan.
Wanneer je je intens verdrietig voelt is het dus van belang dat je een gezonde manier zoekt om er mee om te gaan.
Deze 10 tips kunnen je alvast een beetje op weg helpen:
1. Sta jezelf toe om je intens verdrietig te voelen
Het is helemaal niet erg om je intens verdrietig te voelen. Sterker nog, het laat zien dat je een mens bent en het zorgt ervoor dat je karakter opbouwt.
Toch is de eerste reactie van de meeste mensen om intens verdriet weg te stoppen. Iedereen wil zich altijd groot houden tegenover de rest van de wereld.
Wanneer je je intens verdrietig voelt, zijn er altijd mensen die je vertellen dat je ‘sterk moet blijven’ of dat je ‘moet volhouden’.
Maar, hoe sneller je jezelf toestaat om je intens verdrietig te voelen, hoe sneller je zal herstellen. Laat het intens verdriet over je heen komen al een golf en dompel jezelf helemaal onder.
Zorg er bovenal voor dat je je door niemand laat vertellen hoe je je moet gedragen. Als jij niet sterk wil zijn, dan hoef je ook niet sterk te zijn. Huil wanneer je wil huilen en wees kwaad wanneer dat voor jou goed voelt.
2. Zoek een manier om het te verwerken
Soms voel je je zo intens verdrietig dat je gewoon niet meer weet waar je het zoeken moet. Je hele dagelijkse leven wordt er door overgenomen.
In dat geval moet je je verdriet gewoon ergens kwijt. Dat kan door bijvoorbeeld alles ergens op te schrijven of er met iemand over te praten.
Ben je niet zo goed met woorden? Geen probleem. Uit je emoties dan op een andere manier. Maak iets of breek juist iets, ga tien kilometer hardlopen of schreeuw totdat je schor bent.
Soms is dit alleen een tijdelijke oplossing, maar geloof me, als jij je intens verdrietig voelt, is ieder moment van rust mooi meegenomen.
Het is belangrijk dat jij de uitlaatklep vindt die goed bij jou past en dat je deze iedere keer inzet dat je merkt dat het voor jou te veel wordt. Houd er daarbij rekening mee dat je soms verschillende methodes moet proberen voordat je de juiste uitlaatklep hebt gevonden.
3. Wees op je hoede voor een depressie
Wanneer je je te lang intens verdrietig voelt, kan het zich door ontwikkelen tot een depressie.
Je hele leven wordt geconsumeerd door je verdriet en je verliest langzaam alle interesse in dingen waar je vroeger plezier uit haalde.
Naast intens verdrietig voel je je ook moe, hopeloos en waardeloos. Concentreren kost je steeds meer moeite.
Een depressie genezen is nog veel moeilijker dan ervoor zorgen dat je je niet meer intens verdrietig voelt. Zorg er dus altijd voor dat je waakt voor alle signalen van een echte depressie.
Kom je er zelf niet uit? Wees dan niet te verlegen om professionele hulp te zoeken. Er bestaat niet zoiets als niet depressief genoeg om de hulp van een psycholoog in te schakelen.
4. Weet wanneer het genoeg is
Je intens verdrietig voelen kan lang duren, maar sommige mensen proberen het hele proces te overhaasten.
Het is moeilijk om een balans te vinden. Je moet je verdriet de tijd geven, maar er tegelijkertijd ook niet te lang in blijven hangen. Iedere vorm van verdriet heeft weer een andere hersteltijd en hoe lang die is moet je altijd zelf bepalen.
Om het wat makkelijker te maken kan je jezelf een deadline stellen. Bij een relatiebreuk kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een derde van de relatieduur te nemen voor je herstel.
Bij een relatie van drie jaar geef je jezelf een jaar om verdrietig te zijn en daarna pak je de draad weer op. Kom je er na 9 maanden achter dat je je al veel beter voelt? Top!
Voel je je daarentegen na 1,5 jaar nog steeds intens verdrietig? Dan is het tijd om eens na te gaan denken over andere manieren waarop je aan het helingsproces kan werken.
5. Vertel een ander dat je je intens verdrietig voelt
Niet iedereen zal er altijd rekening mee houden dat jij je intens verdrietig voelt. Iedereen is nu eenmaal druk met zijn eigen gevoelens en daardoor worden die van jou nogal eens vergeten.
Zeker bij een verlies zal je merken dat je in de eerste weken veel aandacht krijgt. Naarmate het verlies langer geleden is, vragen steeds minder mensen hoe het nou eigenlijk met je gaat.
Als jij nog wel behoefte hebt om over je verdriet te praten, moet je er dus zelf over beginnen. Wees daarbij niet bang dat je anderen lastigvalt met je verdriet.
De meeste mensen vergeten gewoonweg dat jij een moeilijke periode hebt, maar dat betekent niet dat ze niet geïnteresseerd in je zijn.
Vergeet daarbij niet om ook interesse in de ander te tonen. Het feit dat zij jouw verdriet niet zien, kan betekenen dat het andersom ook zo is. Praat niet alleen over jezelf, maar laat het gesprek van twee kanten komen.
6. Overhaast niks
Wanneer je je intens verdrietig voelt, laat je andere dingen even links liggen. Jij hebt de tijd nodig om je verdriet te verwerken en daardoor heb je bijvoorbeeld niet de tijd om naar de sportschool te gaan.
Ga pas weer als jij voelt dat je daar aan toe bent en overhaast niks. Dat geldt voor alles, ook als je daardoor in de problemen kan komen.
Niet iedere werkgever heeft er bijvoorbeeld begrip voor als je na een verlies intens verdrietig bent en een paar dagen extra thuis wil blijven. Laat niemand anders bepalen wat jij wel en niet kan.
Voel jij dat je niet in staat bent om te kunnen werken? Doe dat dan ook niet. Geef bij je werkgever aan dat je even tijd nodig hebt en dat je nu niet productief kan zijn op de werkvloer.
Ook sociale evenementen kan je even links laten liggen. Heb jij geen zin om naar de verjaardag van je beste vriendin te gaan? Doe dat dan ook vooral niet. Als ze echt je vriendin is zal ze begrijpen dat je nu niet in de stemming bent en dat jouw afwezigheid niks met haar te maken heeft.
7. Richt je op de toekomst
Een van de grootste valkuilen van intens verdrietig zijn is dat je er in blijft hangen. Wanneer je iets verschrikkelijks overkomt is het altijd moeilijk om je te bedenken dat ook dit weer voorbij zal gaan.
Het kan daarbij helpen om eens terug te denken aan die andere keren dat je intens verdrietig was. Is je relatie over? Denk dan eens aan alle kansen die je hebt benut nadat je vorige relatie over was.
Denk ook eens aan alle anderen die een vergelijkbaar verlies hebben meegemaakt. Heb je geen andere collega’s die hun baan verloren hebben? Bedenk je dan dat zij er uiteindelijk ook weer gewoon bovenop zijn gekomen.
Zelfs het allergrootste verdriet is uiteindelijk te overwinnen. Soms kom je er zelfs beter en sterker uit dan voorheen. Het is moeilijk om je dat voor te stellen, soms zie je pas achteraf hoe het intens verdriet je sterker heeft gemaakt.
Wanneer je zelf niet in staat bent om het je voor te stellen, vraag dan eens aan een ander om voor jou een toekomstscenario te schetsen.
8. Je intens verdrietig voelen als een levensles
Zoals al eerder aangegeven zal intens verdriet je uiteindelijk altijd sterker maken. Hoe vaker je je intens verdrietig hebt gevoeld, hoe beter je er de volgende keren mee om zal gaan.
Het is niet voor niks dat ze altijd zeggen dat je eerste relatiebreuk het meest intens is. Je maakt alles voor de eerste keer mee en daardoor wordt je overmand door emoties.
De volgende keer dat je een vergelijkbare situatie meemaakt, zal je er veel rustiger op reageren en beter in staat zijn om je verdriet onder controle te houden.
Trek er dus altijd een les uit wanneer je intens verdrietig bent. Kijk hoe je je verdriet kan gebruiken om sterker in je schoenen te staan. Leer hoe je de volgende keer beter met je verdriet om kan gaan.
Iedere tegenslag kan een wijze les zijn en wanneer je er sterker uit komt, is een tegenslag in ieder geval niet voor niets geweest.
9. Zorg voor jezelf
Hoe intens verdrietig je ook bent, je moet jezelf nooit verwaarlozen. Het is gemakkelijk om te vervallen in een routine waarin je niet meer doucht of eet, maar daardoor maak je het alleen maar erger.
Je bent dan niet alleen mentaal zwak, maar ook je lichaam zal lijden onder je gemoedstoestand. Van niet eten krijg je geen energie, waardoor het nog veel moeilijker zal worden om je verdriet te overwinnen.
Hoe moeilijk het ook is, je moet altijd op basisniveau voor jezelf blijven zorgen. Zorg er iedere ochtend voor dat je doucht en jezelf fatsoenlijk aankleedt. Zo voel je je in ieder geval nog een beetje mens.
Aangekleed is het ook veel gemakkelijker om even je huis uit te gaan. In je joggingspak is de verleiding veel te groot om de hele dag op de bank te hangen en niks te doen.
Jezelf verwaarlozen is een paar dagen toegestaan, maar daarna is het echt tijd om die draad weer gewoon op te pakken. Dat je je intens verdrietig voelt is één, maar zo hoef je er nog niet uit te zien.
10. Verdwijn in een andere wereld
Afleiding kan het allerbeste medicijn zijn. Als je het allemaal even niet meer ziet zitten en niet meer weet waar je het zoeken moet, kan je verdwijnen in een andere wereld.
Kijk alle afleveringen van je favoriete serie achter elkaar en ga helemaal op in de wereld van de personages. Blijf films afspelen totdat je vergeet waar op de wereld je bent.
Je zal echt even vergeten dat je je intens verdrietig voelt en in sommige gevallen kan het je ook helpen om alles even te relativeren.
Er is nog veel meer aan de hand in de wereld en jouw problemen lijken daarbij ook ineens veel beter te overzien. Naast series kan je jezelf ook verliezen in een goed boek of je favoriete muziek. Alles wat je even in een andere wereld brengt is in dit geval een relevante optie.
Vergeet alleen niet dat je vroeg of laat wel weer moet terugkeren naar de echte wereld. Jezelf verliezen in fictie is maar een tijdelijke oplossing voor als je verdriet een dieptepunt bereikt heeft.