Skip to Content

Ik Kan Mijn Man Niet Meer Verdragen, Wat Moet Ik Nu Doen?

Ik Kan Mijn Man Niet Meer Verdragen, Wat Moet Ik Nu Doen?

Iedere relatie begint vanuit het standpunt om voor altijd bij elkaar te blijven. Soms lukt dat, maar het kan ook zijn dat je op een ochtend wakker wordt en denkt ‘Ik kan mijn man niet meer verdragen’.

Op dat moment sta je op een belangrijk punt in je leven. Ga je je man verlaten of ga je proberen om je relatie alsnog te redden?

Daarbij moet je goed overwegen wat de consequenties van je acties zullen zijn. Er zit namelijk een groot verschil tussen: ‘Ik vind mijn man even niet meer zo leuk’ en ‘Ik kan mijn man niet meer verdragen’.

Wanneer je hem niet meer kan verdragen, ben je het punt van even niet meer zo leuk namelijk al lang voorbij.

Het is veel moeilijker om je relatie nog te redden wanneer je je je man niet meer kan verdragen.

Werkelijk alles wat hij doet werkt op je zenuwen. Hij ademt te hard, hij eet te luidruchtig en zelfs als hij ligt te slapen wil je het liefst in de andere kamer gaan liggen.

In sommige gevallen heeft je man het door dat je hem niet meer kan verdragen. Je hebt er dan moeite mee om je ergernissen te verbergen.

Het kan ook zijn dat je een goede actrice bent die haar haat goed weet te verbergen. In het eerste geval is het wat moeilijker om je relatie nog te redden, maar als je echt wil, kan het altijd.

In dit artikel hebben we voor je uiteen gezet hoe het komt dat je je man niet meer verdragen kan en wat je eraan kan doen.

Hoe komt het dat je je man niet meer verdragen kan?

Ik Kan Mijn Man Niet Meer Verdragen, Wat Moet Ik Nu Doen

Er zijn talloze redenen waarom je je man niet meer verdragen kan. Vaak wordt genoemd dat hij bijvoorbeeld niet genoeg helpt in het huishouden of dat hij niet genoeg betrokken is bij je leven.

Dat zijn dingen waar je je in het begin alleen aan ergert en zo lang je daar niks aan doet, hoopt het zich op tot je je man niet meer verdragen kan.

Hoe het komt dat je je man niet meer verdragen kan is dus voornamelijk te verklaren doordat je te lang je ergernissen hebt opgekropt.

Het begint bij iets heel kleins. Je man vergeet bijvoorbeeld steeds vaker om het vuilnis mee naar buiten te nemen of hij laat de badkamer steeds vaker in een rommelige staat achter.

Je kiest er bewust voor om het een paar keer door de vingers te zien en er niks van te zeggen, omdat je bang bent dat je man je zal zien als een zeur.

Wanneer je er wel iets van zegt, krijg je amper een reactie. Ook dan besluit je om het maar gewoon te laten gaan.

Langzaam maar zeker stapelen de ergernissen zich op. Jullie praten er niet over, waardoor ze ook niet worden opgelost.

Na een tijdje heb je zo veel ergernissen opgebouwd, dat je je man niet meer verdragen kan.

Iedere keer als je naar hem kijkt kan je alleen maar denken aan al die dingen waar je je zo aan ergert.

Net zo lang tot je op het punt komt dat letterlijk alles wat hij doet ergernis bij je opwekt.

Zoals al eerder aangegeven is de weg terug vanaf dat punt veel moeilijker. Als je weet dat je opstapelende ergernissen hebt, kan je er beter meteen over praten.

Voorkomen is namelijk altijd beter dan genezen.

Tips wanneer je je man niet meer verdragen kan

Ik Kan Mijn Man Niet Meer Verdragen, Wat Moet Ik Nu Doen

Wanneer je op het punt bent dat je je man echt niet meer verdragen kan, voelt het alsof er niks meer is dat je kan doen.

In de eerste plaats ben je vermoeid van alle irritaties, waardoor je amper de energie kan vinden om er nog iets aan te doen.

Sommige vrouwen vinden nooit de kracht om uit deze negatieve houding te komen en zij zullen hun relatie uiteindelijk beëindigen.

Alles wat je nodig hebt is één helder moment waarop je je realiseert dat je je relatie toch wil redden.

Steek dat laatste beetje energie dat je nog hebt niet langer in het opbouwen van irritaties, maar doe er alles aan om te redden wat er te redden valt.

1. Praat er alsnog over

Ik Kan Mijn Man Niet Meer Verdragen, Wat Moet Ik Nu Doen

Het is voor je man niet fijn als jij hem niet meer kan verdragen zonder dat hij precies weet waarom dat zo is.

Praat daarom alsnog met hem over wat je zo irritant vindt. Hij kan namelijk niet veranderen zo lang hij niet weet wat hij verkeerd doet.

Het feit dat hij in ieder geval probeert om zijn gedrag te veranderen kan in sommige gevallen al genoeg zijn om jou een beetje te laten kalmeren.

Misschien kom je er wel achter dat hij voor de meeste dingen een goede reden heeft of misschien realiseer je je wel dat je van een mug een olifant aan het maken bent.

Daarnaast kan in zo’n gesprek ook naar voren komen dat je man zich ergert aan jou. Het is namelijk makkelijk voor te stellen dat je man ook zo zijn ergernissen heeft.

Het is de meest eerlijke manier om er samen over te praten. Zo weet jij waar je aan toe bent en heb je ook niet langer geheimen voor je man.

Wees eerlijk in het gesprek en maak niks mooier dan het is. Het heeft geen zin om te liegen over wat je echt vindt, want zo kan het probleem nooit o

Praat er niet alleen met je man zelf over, maar vertel ook eens aan een ander dat je je man niet meer verdragen kan.

Je zal er dan vanzelf achter komen dat je zeker niet de enige bent die last heeft van opstapelende ergernissen.

Het kan heel fijn zijn om te horen dat je vriendinnen zich ook ergeren aan het gedrag van hun man. Misschien ergeren ze zich zelfs aan dezelfde dingen.

Kijk eens hoe je vriendinnen met deze situatie omgaan en trek en je lessen uit.

2. Neem niet alles zo serieus

Ik Kan Mijn Man Niet Meer Verdragen, Wat Moet Ik Nu Doen

Denk eens goed na over waar je je nu precies zo aan ergert, waarom kan je je man niet meer verdragen. Is het nu echt allemaal zo erg of zit je je druk te maken om niks?

Oké je man is misschien wat rommelig, maar daar staat wel tegenover dat hij degene is die iedere avond kookt.

Niemand is perfect en dat mag je ook niet van je partner verwachten. In een relatie moet je nu eenmaal voor lief nemen dat er soms dingen zullen zijn die je niet kan veranderen.

Richt je daarom eens op de positieve kanten van je man. Denk eens aan al die lieve dingen die hij voor je doet.

Iedere keer dat je je ergert, moet je je proberen te concentreren op de goede kanten van je man.

Probeer daarbij eens na te denken over hoe serieus je ergernissen nou echt zijn. Is het echt het einde van de wereld als je man wat rommelig is?

Is het eerlijk dat je je man niet meer kan verdragen om deze kleine dingen? Heeft het echt zin om je daar zo druk over te maken?


Er zijn ongetwijfeld belangrijkere zaken in je leven waar je je druk om kan maken. Kijk eens naar de relaties om je heen.

Heb je niet die ene vriendin waarvan haar man vreemdgaat? Ken je niet dat ene koppel dat altijd alleen maar ruzie maakt?

Als je daar naar kijkt, hoe erg is het tussen jullie dan echt? Wees blij dat jullie zulke kleine problemen hebben.

Je kan je man niet meer verdragen, maar je huilt jezelf in ieder geval niet elke avond in slaap omdat hij je zo slecht behandelt.

Denk na over je zegeningen, niet over je problemen.

3. Probeer om opnieuw verliefd te worden

Ik Kan Mijn Man Niet Meer Verdragen, Wat Moet Ik Nu Doen

Als je je man niet meer verdragen kan, is het tijd om de vlam tussen jullie opnieuw aan te wakkeren.

Probeer jullie verleden opnieuw te beleven. Denk na over jullie eerste date en de periode dat jullie nog echt verliefd op elkaar waren.

Kijk met andere ogen naar je man. Zie hem niet meer als die irritante man die iedere avond op je bank zit, maar als de man waar je al die tijd geleden verliefd op bent geworden.

Je hebt er wat fantasie voor nodig, maar als je dat punt eenmaal hebt bereikt, heb je gegarandeerd succes.

Probeer ook om weer eens wat leuke dingen te doen samen. De dingen waardoor jij je man niet meer verdragen kan vinden waarschijnlijk allemaal plaats binnenshuis.

Ga eens samen de deur uit en doe iets leuks. Je zal zien dat al je irritaties als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Na een leuke avond samen kunnen jullie er weer even tegenaan. Al jullie nieuwe herinneringen verdrijven al je irritaties.

Wanneer jullie het moeilijk vinden om regelmatig een leuke date te plannen, kan je ook voor een meer permanente optie kiezen.

Begin samen aan een nieuwe hobby of plan iedere week een vaste avond in. Zorg ervoor dat er echt een stok achter de deur is.

Luister naar je man. Kijk welke behoeftes hij heeft en hoe je hem daarin tegemoet kan komen.

Neem de tijd om hem opnieuw te leren kennen en zie wat hij écht zegt. Misschien is alles wat hij nodig heeft gewoon een luisterend oor van de vrouw die hij liefheeft.

Begin pas daarna over je eigen behoeftes. Hij kan pas goed voor jou zorgen als hij zelf comfortabel is.

Zorg voor jullie allebei en dan komt alles goed.

4. Concentreer je op iets anders dan je man niet meer verdragen

Ik Kan Mijn Man Niet Meer Verdragen, Wat Moet Ik Nu Doen

Als je je man niet meer kan verdragen, is het tijd om je eens op iets anders te concentreren.

Je constant ergeren aan iemand kost ontzettend veel energie en het is veel productiever om die energie ergens anders in te stoppen.

Het feit dat je je ergert aan iemand anders betekent vaak dat je niet helemaal tevreden bent met jezelf.

Richt je daarom eens volledig op iets anders. Steek al je energie in iets productiefs. Ga naar de sportschool, ruim eindelijk je huis eens op of ga leuke dingen doen met je vriendinnen.

Je werkt daarmee aan jezelf en voor je het weet ben je al je irritaties vergeten. Met al je nieuwe bezigheden heb je zoveel aan je hoofd dat je zal vergeten dat je je man niet meer kan verdragen.

Deze nieuwe energie is altijd goed voor je relatie. Als jij gelukkiger bent met jezelf, zal je automatisch ook gelukkiger worden met elkaar.

Zeker een lange relatie heeft af en toe wat nieuwe input nodig en die moet soms van buitenaf komen.

Voor je het weet wordt je man ook gemotiveerd om zijn schouders er eens onder te zetten en zijn leven een beetje op te fleuren.

Die irritante man die je niet zal verdragen zal ook langzaam veranderen in een leuker persoon.

Let daarbij wel op dat jullie jezelf niet te veel verliezen in jullie nieuwe bezigheden, want dan raak je elkaar kwijt.

Betrek je man altijd bij wat je aan het doen bent en probeer hem mee te trekken in je enthousiasme.

Dat lukt misschien niet altijd meteen, maar de aanhouder wint altijd. Laat je vooral niet door hem tegenhouden!

5. Denk aan alles wat je te verliezen hebt

Ik Kan Mijn Man Niet Meer Verdragen, Wat Moet Ik Nu Doen

Wanneer je je man niet meer kan verdragen heb je twee opties. De makkelijke weg is om uit elkaar te gaan, de moeilijke weg is om er samen aan te werken.

Uit elkaar gaan betekent dat je een hoop verliest en door je ergernissen vergeet je soms om goed na te denken over wat de consequenties zijn.
Oké, door uit elkaar te gaan ben je snel verlost van alle dingen waar je je aan ergert, maar je raakt ook veel dingen kwijt.

Alle goede kanten van je man gaan bij een breuk ook verloren. Alles wat jullie samen hebben opgebouwd is in één klap weg.

Denk daarom goed na over welke beslissing je maakt. Je zal de ergernissen misschien niet missen, maar alle andere dingen van je man wel.

Zodra je ergernissen zijn weggetrokken, komt toch het gemis van al zijn goede kanten. Geloof me, de dingen die je irritant vond zijn sneller vergeten dan alles wat je wel leuk vindt aan je man.

Maak daarom eens een lijstje van alle goede en slechte eigenschappen van je man en kijk wat er aan het einde van de dag zwaarder weegt.

Je zal er al snel achter komen dat je man eigenlijk veel leuker is dan je je op dit moment beseft.

Wil je echt die vrouw zijn die een relatie verbreekt omdat een man irritant is, of ben je die sterke vrouw die vecht voor wat ze liefheeft?

Soms moet je een moeilijke periode zien voor wat het is, gewoon een rottige tijd waar jullie even doorheen moeten.

Geef het niet meteen op als het even tegenzit. In de meeste relaties heb je veel meer te verliezen dan te winnen wanneer jullie uit elkaar gaan.

6. Zoek lichamelijk contact

Ik Kan Mijn Man Niet Meer Verdragen, Wat Moet Ik Nu Doen

Er is niks dat een goede knuffel niet kan oplossen. Wanneer je je aan iemand ergert, trek je je terug en lichamelijk contact is daarbij het eerste dat verloren gaat.

Om op te lossen dat je je man niet meer kan verdragen moet je dus opnieuw lichamelijk contact met hem zoeken.

Bij het niet kunnen verdragen van je man hoort vaak ook dat je hem niet meer aantrekkelijk vindt.

Dat is begrijpelijk. Na een tijdje ga je aan elkaar wennen en ga je iemand zien voor wie hij is.

Opeens begint dat buikje en die kalende plek op zijn hoofd op te vallen. Door al je ergernissen heen, zie je de schoonheid niet meer.

Gelukkig kan je dat gemakkelijk weer opwekken. Zet jezelf over je aversie heen en geef je man gewoon eens een hele dikke knuffel.

Pak hem stevig vast als je ‘s avonds naast hem in bed ligt en laat hem weten dat je er voor hem bent.


Er is geen man op aarde die dit niet zal waarderen. Bouw vervolgens je affectie langzaam op.

Knuffel hem steeds een beetje meer, totdat de liefde tussen jullie zich langzaam weer begint te herstellen.  

Als je echt walgt van je man, moet je bij hele kleine stappen beginnen. Raak eerst alleen zijn arm aan en houd vervolgens zijn hand vast.

Het kan soms wel weken duren voordat je echt aan een knuffel toe bent. Luister vooral altijd naar je gevoel.

Gelukkig is het geen wedstrijd, je kan zo veel tijd nemen als je wil. Je kan zelfs beginnen door gewoon eens naast je man op de bank te blijven zitten.

Een relatie zonder intimiteit is namelijk niks waard. Als je de intimiteit weer terug hebt gevonden, zal je beseffen wat je al die tijd hebt gemist.

7. Besef dat je gevoel heel normaal is

Ik Kan Mijn Man Niet Meer Verdragen, Wat Moet Ik Nu Doen

Iedereen zal een keer denken: ‘Ik kan mijn man niet meer verdragen’. Het is bijna onmogelijk om met iemand samen te wonen zonder af en toe dit gevoel te hebben.

Besef je dat je als mens altijd wat tijd en ruimte voor jezelf nodig hebt. Wanneer je daar niet genoeg van krijgt, reageer je je af op je partner.

Soms kan het al genoeg zijn om gewoon wat tijd voor jezelf te nemen. Dat kan binnens- maar ook buitenshuis.

Je kan een lang weekend weg gaan en eens goed voor jezelf zorgen, maar soms doet alleen een middagje thuis op de bank ook al wonderen.

Wees ook niet bang om bij je man aan te geven wat je nodig hebt. Zeg eerlijk dat je hem even niet kan verdragen en dat je ruimte voor jezelf nodig hebt.

Leg uit dat het niet per se door hem komt. De kans is groot dat hij hetzelfde zal aangeven en blij is dat hij ook wat tijd voor zichzelf kan nemen.

Op deze manier voorkom je dat je ergernissen het kookpunt bereiken en volledig uit de hand lopen.

Wat tijd los van elkaar kan de oplossing zijn. Je hebt dan even de tijd om aan jezelf te werken, maar ook om na te denken over wat er nu precies aan de hand is.

Je zal er al snel achter komen dat je ergernissen lang niet allemaal gegrond zijn en dat je gewoon wat tijd nodig had om bij te komen.

In het vervolg kan je op deze situatie anticiperen en voor het moment dat je begint te denken: ‘Ik kan mijn man niet meer verdragen’ onderneem je al actie.

Iedere gezonde relatie geeft allebei de partners genoeg ruimte om alleen te zijn. Dat betekent niet direct dat je niet van elkaar houdt.

8. Analyseer waarom je zo veel irritatie voelt

Ik Kan Mijn Man Niet Meer Verdragen, Wat Moet Ik Nu Doen

Dat je je van de ene op de andere dag je man niet meer verdragen kan, moet ergens vandaan komen.

Dit is de man waarop je ooit verliefd bent geworden, dus er moet iets gebeurd zijn dat jullie uit elkaar heeft gedreven.

Kijk dus eens goed naar het gedrag van je partner en wat is het is dat jou zo irriteert. Soms voel je namelijk wel de irritatie, maar weet je niet zo goed waar het vandaan komt.

Vraag jezelf af of er een onopgelost probleem is of dat hij iets gedaan heeft waardoor je zo van streek bent.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je man je onbedoeld beledigd heeft of dat je het gevoel hebt dat hij niet naar je luistert.

Je koestert wrok tegenover je man omdat hij iets heeft gedaan wat voor jou nog steeds nadelige gevolgen heeft.

In je hoofd is hij verantwoordelijk voor de moeilijke tijd die je nu hebt. Soms heb je er destijds bewust voor gekozen om er niks over te zeggen, in sommige gevallen had je nog niet door dat je zo geraakt zou worden door zijn woorden. 

Als je je man niet meer verdragen kan doordat je haatdragend bent geworden door wrok, is het einde van je relatie in zicht.

Wanneer jij het gevoel hebt dat je degene in de relatie bent die meer offers maakt dan de ander, ontstaat er een disbalans die maar moeilijk te herstellen is.

Een gezonde relatie bestaat uit twee gelijke personen die allebei evenveel waard zijn. Heb jij het gevoel dat dat in jouw relatie niet meer zo is? Dan kan je daarop reageren door je man niet meer te kunnen verdragen. Dit proces moet je op tijd stopzetten, voordat het te laat is.

PinFlight Image