Niet lekker in je vel zitten, we hebben het allemaal wel eens gevoeld, maar wat is het nu eigenlijk?
In principe omvat niet lekker in je vel zitten alle gevoelens en emoties die je als niet prettig ervaart, zonder dat je daar een directe oorzaak voor kan aanwijzen.
Voor ieder persoon is niet lekker in je vel zitten dus weer anders. De een heeft er bijna nooit last van, terwijl de ander al snel wakker wordt met een onbestemd gevoel.
Helaas heeft niet lekker in je vel zitten invloed op veel verschillende aspecten van je leven. Iedereen merkt het meteen aan je, omdat je humeur en je prestaties vaak veel slechter zijn.
Het is dus het beste om er meteen iets aan te doen als je merkt dat het gebeurt. In dit artikel laten we zien wat de oorzaken zijn van niet lekker in je vel zitten en wat je er het beste aan kan doen.
De oorzaken van niet lekker in je vel zitten
Het feit dat je niet lekker in je vel zit, kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is stress.
Stress omdat het niet lekker loopt in je relatie, op je werk, op persoonlijk vlak of juist omdat je financieel niet alles op een rijtje hebt.
Je maakt je continu druk om je situatie en dat gevoel blijft je achtervolgen. Je zal niet lekker in je vel zitten totdat je het probleem hebt opgelost en je stress minder wordt.
Soms is het niet helemaal duidelijk waardoor je zo gestrest bent. Je voelt het wel, maar je begrijpt niet waar het vandaan komt.
Op dat moment moet je alle aspecten van je leven eens goed onder de loep nemen. Ben je tevreden over je werk en je relatie? Ligt er misschien ergens nog een rekening die je niet hebt betaald? Slaap je wel goed?
Uiteindelijk zal je de oorzaak van je stress vinden en dan kan je meteen op zoek gaan naar een oplossing.
Zodra je de oplossing hebt gevonden, zal het gevoel van niet lekker in je vel zitten als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Niet lekker in je vel zitten door onzekerheid
Een andere oorzaak van niet lekker in je vel zitten is onzekerheid. Deze kan van binnenuit komen, maar ook door een externe factor worden aangewakkerd.
Onzekerheid van binnenuit is heel moeilijk aan te pakken. Je hebt jezelf aangepraat dat je niet goed, slim, mooi of intelligent genoeg bent en het zal heel moeilijk worden om jezelf van het tegenovergestelde te overtuigen.
Je eigenwaarde is zo laag, dat je vanzelf niet lekker in je vel zal zitten. Om je weer beter te voelen, moet je leren accepteren wie je bent.
Bekijk je sterke en zwakke punten en leer om ze te omarmen in plaats van af te stoten.
Het maakt niks uit of je slanker, slimmer of rijker zal zijn. Je zal je alleen lekker in je vel voelen wanneer je leert om eigenwaarde te hebben.
Wanneer je onzeker bent gemaakt door iemand anders, is je probleem gemakkelijker te verhelpen.
Als bijvoorbeeld een van je collega’s iets negatiefs over je werkzaamheden heeft gezegd, zal je daar vanzelf overheen komen.
In het beste geval zal je zelfs iets van de kritiek leren en alleen maar beter in je werk worden.
Vul je hoofd met positieve gedachten en richt je op de mooie dingen in het leven. Laat je niet door een ander vertellen wat jij waard bent.
Externe factoren die ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel zit
Tot slot zijn er ook nog een aantal externe factoren die ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel zit.
Het weer heeft bijvoorbeeld een belangrijke invloed op hoe de meeste mensen zich voelen. Wanneer het te lang slecht weer is, voelen mensen zich vanzelf ook minder goed.
Meestal wordt daar naar verwezen als een ‘winterdipje’, wat eigenlijk hetzelfde betekent als niet lekker in je vel zitten.
Daarbij kan je ook teleurgesteld worden door iets of iemand in je omgeving. Van een feestje dat op het laatste moment wordt afgelast tot die ene vriendin die zich opeens raar gedraagt.
Je hebt bijvoorbeeld het idee dat je vriendin een geheim voor je achterhoudt en je hebt geen invloed op hoe die situatie zich zal ontvouwen.
Totdat je haar ziet zit je met een soort knoop in je buik. Je zit niet lekker in je vel en je kan alleen maar raden wat er aan de hand is.
Bij deze situaties kan je niet veel anders doen dan wachten tot het zich vanzelf oplost. Die vriendin zal vanzelf wel een keer vertellen wat er aan de hand is en anders zal je er een keer naar vragen.
Vaak blijkt het veel minder erg te zijn dan je had gedacht. Je hebt je al die tijd voor niks zo druk gemaakt!
Situaties als deze horen bij het leven. Er is maar weinig dat je kan doen om ze te voorkomen.
Accepteer dat je een tijdje niet lekker in je vel zal zitten en weet dat het ook weer over zal gaan.
Signalen dat je niet lekker in je vel zit
Niet lekker in je vel zitten komt voor onder mensen van iedere afkomst, leeftijd en geslacht. De een kan het misschien beter verbergen dan de ander, maar niemand zal aan dit gevoel kunnen ontkomen.
Wil je weten of iemand anders of jij zelf niet lekker in je vel zit? Let dan eens op deze signalen:
1. Je verandert de hele tijd van mening
Ergens zo af en toe eens anders over denken is heel normaal, maar als je niet lekker in je vel zit, verandert je mening continu.
Voor de mensen om je heen is dat erg verwarrend. Net als ze gewend zijn aan het idee dat je ergens op een bepaalde manier over denkt, is het alweer anders.
Je bent zo instabiel dat je het zelf gewoon ook even niet meer weet. Je gedachten hangen als een soort losse flodders in je hoofd en je hebt veel moeite om alles op een rijtje te krijgen.
Daardoor kan je nogal eens onverwacht uit de hoek komen, zonder dat je het door hebt.
Op dit moment ben je te moe om er iets aan te doen, dus je laat het maar gewoon gebeuren.
2. Je uiterlijk is een prioriteit
Als je niet lekker in je vel zit probeer je dat te verbergen door extra veel aandacht aan je uiterlijk te besteden.
Vrouwen die onzeker zijn over hun lichaam zorgen er bijvoorbeeld vaak voor dat hun gezicht goed opgemaakt is, zodat anderen zich daarop kunnen concentreren.
De make-up werkt als een soort bliksemafleider. Wanneer je mentaal in de knoop zit, kan je jezelf en anderen proberen af te leiden door er aan de buitenkant perfect uit te zien.
Ondanks je inspanningen voel je je nog steeds niet lekker in je vel, maar je hoopt dat anderen het niet door zullen hebben.
Wil je weten of je vriendin gewoon een make-up liefhebber is of juist niet lekker in haar vel zit? Let dan eens op hoe ze reageert als iemand een foto wil maken. Een onzeker iemand zal daar namelijk voor achteruit deinzen.
3. Je biedt voor alles je excuses aan
In je hoofd is het een grote puinhoop en daardoor kan je zelf ook niet altijd volgen wat je nu precies aan het doen bent.
Je bent bang dat anderen door zullen hebben dat je niet alles op een rijtje hebt en daarom bied je maar alvast overal je excuses voor aan.
Bij iedere beslissing die je maakt, trek je jezelf meteen in twijfel. Je hebt helemaal niks fout gedaan, maar toch bied je je excuses aan.
Let erop dat anderen hier geen misbruik van maken. Het is voor een ander namelijk heel gemakkelijk om de schuld in jouw schoenen te schuiven, jij zal het toch voor zoete koek aannemen.
Weet wanneer je echt fout zit en wanneer niet lekker in je vel zitten je aan alles laat twijfelen.
4. Je lichaamstaal
Dit is bij jezelf misschien niet altijd even gemakkelijk te spotten, maar als je niet lekker in je vel zit, straal je dat letterlijk uit.
Je loopt een ruimte binnen met je hoofd naar beneden en met je schouders gebogen. Vervolgens zoek je een plek om te staan of zitten waar zo min mogelijk mensen je kunnen zien, vaak in een hoek.
Wanneer iemand een gesprek met je wil aanknopen, durf je diegene amper in de ogen aan te kijken.
Tijdens het gesprek houd je je armen gesloten en draai je je lichaam van de andere persoon weg. Met je handen probeer je delen van je lichaam te verbergen.
Onzekerheden en tekenen dat je niet lekker in je vel zit kunnen met woorden gemakkelijker verborgen worden, maar je lichaam zal je altijd verraden.
5. Niet lekker in je vel zitten omdat je jezelf altijd vergelijkt met anderen
Je bent onzeker omdat je jezelf continu blijft vergelijken met anderen en daardoor zit je ook niet lekker in je vel.
Wanneer je samen met je vriendinnen in een restaurant zit, heb je binnen enkele minuten de hele ruimte gescand.
Je houdt je bevindingen niet voor jezelf, want je wil meteen met je vriendinnen bespreken of zij hetzelfde denken.
‘Heb ik ook zulk vettig haar als die meid daar?’, ‘Vind jij ook dat zij zo dun is dat het er ongezond uit ziet?’, ‘Wat vind je van haar haarkleur?’.
Een beetje geroddel hoort er natuurlijk bij op een avond met vriendinnen, maar niet iedereen heeft er zin om er een hele avond mee te vullen. Pas dus op dat je onzekerheden niet de overhand krijgen.
Tips om weer lekker in je vel te zitten
Niet lekker in je vel zitten is een vervelend gevoel waar je zo snel mogelijk vanaf wil komen.
Sterker nog, je moet er zo snel mogelijk vanaf komen, want het heeft invloed op alle aspecten van je leven.
Kijk dus eens naar deze tips die je er zo snel mogelijk weer bovenop zullen helpen.
1. Stop met het zoeken naar goedkeuring van anderen
Regel nummer 1 wanneer je niet lekker in je vel zit: ‘Stop met nadenken over wat anderen van je denken’.
In de eerste plaats heb je totaal geen invloed op wat andere mensen over je denken. Een gemiddeld mens heeft slechts 3 seconden nodig om een mening te vormen over een volslagen onbekende.
Alles van je houding tot aan je haar en de kleur van je tanden wordt hierin meegenomen en de uitkomst is slechts zelden positief.
Je bent nu eenmaal niet op de wereld om het iedereen naar de zin te maken. Het heeft dus ook totaal geen zin om je eigenwaarde te baseren op de mening die andere mensen over je hebben.
Als je altijd maar op zoek bent naar de goedkeuring van anderen, zal je het grootste gedeelte van je leven niet lekker in je vel zitten.
2. Werk aan je eigenwaarde
Om het niet lekker in je vel zitten te stoppen, moet je ervoor zorgen dat je weer van jezelf houdt.
Je moet je gevoelens van onzekerheid en twijfel de kop in zien te drukken. Daarvoor moet je stoppen met zo veel kritiek hebben op jezelf.
Jij bent de enige die kan bepalen hoe jij je over jezelf voelt en kritiek gaat daar niet bij helpen.
In plaats van jezelf naar beneden te halen, moet je deze energie gebruiken om jezelf te motiveren. Zeg dus niet: ‘Hoezo heb je zo weinig gewerkt vandaag?’, maar ‘Je hebt vandaag een goede balans gevonden tussen werken en tijd voor jezelf nemen’.
Dat is in het begin heel moeilijk, maar je kan met kleine stappen beginnen. Deze positieve energie zal er uiteindelijk voor zorgen dat je weer lekker in je vel zal zitten.
3. Pak je problemen één voor één aan
Soms zit je niet lekker in je vel omdat je gewoon niet weet waar je moet beginnen. Je hebt niet alleen relatieproblemen, maar je bent ook niet blij op je werk en je financiën zijn een puinhoop.
De grootste fout die je dan kan maken is proberen om al je proberen tegelijkertijd op te lossen.
Je kan er beter voor kiezen om het grootste of belangrijkste probleem eerst aan te pakken en de rest even met rust te laten.
Sommige problemen lossen zich ook vanzelf op. Als jij eindelijk je financiën weer een beetje op orde hebt, voel je je weer een stuk beter en daar zal je relatie ook van profiteren.
Zodra je problemen beetje bij beetje worden opgelost, zal jij meteen merken dat je niet meer niet lekker in je vel zit.
4. Vraag je vrienden om hun mening
Je zit vaak niet lekker in je vel omdat je te veel in je eigen hoofd zit. Het probleem begint heel klein, maar voor je het weet heb je het in je hoofd tien keer groter gemaakt dan het werkelijk is.
Zo nu en dan een goed gesprek met je vrienden kan ervoor zorgen dat je alles relativeert.
Zij zullen je eerlijk vertellen dat het helemaal niet nodig is om je zo veel zorgen te maken over alles.
Daarbij zullen ze je ook inspireren. Je merkt dat zij wel lekker in hun vel zitten en je ziet dat dat een veel leukere manier is om door het leven te gaan.
Daardoor wil je er zelf ook harder aan werken om dat vervelende gevoel van niet lekker in je vel zitten te verdrijven. Spreek dus lekker zo vaak mogelijk af met de positieve mensen om je heen.
Op sociale media lijkt iedereen altijd lekker in zijn vel te zitten en dat is nu precies waar jij even geen behoefte aan hebt.
Wanneer je niet lekker in je vel zit is het namelijk helemaal niet fijn om te zien hoe goed het met anderen gaat.
Op dit moment is het ook te moeilijk om jezelf eraan te herinneren dat iedereen zich op sociale media altijd beter voordoet dan het echt is.
Wat je nu het hardste nodig hebt is tijd voor jezelf. Anderen, zeker mensen die je niet persoonlijk kent, moet je even links laten liggen.
Pas als je niet langer niet lekker in je vel zit kan je deze mensen weer langzaam toelaten.
6. Zorg goed voor jezelf
Als je niet lekker in je vel zit voel je jezelf waardeloos en daardoor laat je jezelf al snel verslonzen.
Voor je het weet zit je erbij als een zwerver en dat zorgt ervoor dat je alleen maar minder lekker in je vel zal zitten.
Ik weet dat het moeilijk is om jezelf ertoe te zetten en dat het het allemaal niet waard is. Maar geloof me, als je niet goed voor jezelf zorgt zal het alleen maar erger worden.
Eet gezond, beweeg genoeg, slaap voldoende en doe dingen waar je blij van wordt. Hoe beter jij je voelt, hoe gemakkelijker het zal worden om het gevoel van niet lekker in je vel zitten van je af te schudden.
Goed voor jezelf zorgen is een teken van respect voor jezelf en dat straal je naar anderen uit. De reacties daarop zullen positief zijn en dat zal je helpen om je sneller weer goed te voelen.
7. Stel realistische doelen
Datgene waar de meeste mensen moeite mee hebben in het volwassen leven is dat je zelf alles mag bepalen.
Je hebt het gevoel dat er zo veel dingen zijn die je moet doen, dat je volledig onrealistische doelen voor jezelf stelt. Iedere keer dat je een doel niet behaalt, voel je je slecht over jezelf en daardoor zit je niet lekker in vel.
Denk dus eens goed na over de doelen die je voor jezelf hebt gesteld en in hoeverre je daar aanpassingen in kan maken.
Vind je het echt belangrijk dat je voor een bepaalde leeftijd een kind hebt? Of kan dat nog wel even wachten?
Is een hoog salaris echt nodig? Of kom je makkelijk rond met het salaris dat je nu hebt? Kan je niet beter wat extra dagen vrij nemen?
8. Accepteer dat je het verleden niet kan veranderen
Soms heb je in het verleden een aantal beslissingen gemaakt die nu nog steeds invloed op je leven hebben.
Je hebt er bijvoorbeeld voor gekozen om te werken in een bepaald veld, waardoor je weer andere carrièrekansen bent misgelopen. Nu begin je te twijfelen aan de keuzes die je hebt gemaakt en daardoor zit je niet lekker in je vel.
Het is belangrijk dat je je realiseert dat je sommige dingen nu eenmaal niet terug kan draaien. Niks is zo onproductief als aandacht besteden aan iets wat niet veranderd kan worden.
Richt je daarom op de dingen die je wel kan veranderen. Denk na over de opties die je hebt. Misschien kan je in je huidige werkveld wel een aantal aanpassingen maken waarmee je nieuwe kansen creëert. Denk niet langer in beperkingen, maar in mogelijkheden en je zal binnen de kortste keren weer lekker in je vel zitten.
9. Kom uit je comfort zone
Niet lekker in je vel zitten kan ook worden veroorzaakt doordat je gewoon te veel in een sleur zit.
Iedere dag lijkt hetzelfde, waardoor je steeds somberder en minder gemotiveerd wordt. De oplossing is dus om deze cirkel te doorbreken.
Je kan klein beginnen en eens een avond op stap gaan in plaats van op de bank te blijven zitten. Heb je meer nodig? Ga dan eens een weekend of een hele week ergens anders heen.
Zoek een plek op waar je nog niet eerder bent geweest. Alle nieuwe indrukken zullen je afleiden en bovenal nieuwe motivatie geven.
Nu is het alleen nog de kunst om die motivatie vast te houden en niet meteen te laten wegebben op het moment dat je weer thuis bent. Ik heb nooit gezegd dat het makkelijk zou zijn om niet langer niet lekker in je vel te zitten, toch?