Als er iets is waar een narcist niet tegen kan, dan is het afwijzing. Als je een narcist afwijst, moet je er dus rekening mee houden dat er nog een aantal dingen zijn die je te wachten staan.
Afwijzing is voor een narcist namelijk een teken dat hij niet goed genoeg is en dat is het ergste wat hem kan overkomen.
Een narcist bouwt namelijk jarenlang aan een ego en zelfbeeld dat onverwoestbaar en ideaal is. Ter bevestiging heeft een narcist daarvoor jouw goedkeuring nodig.
Een afwijzing is precies het tegenovergestelde van jouw goedkeuring en daarom kan een narcist totaal niet tegen afgewezen worden.
Ieder ander mens trekt zich na een afwijzing terug. Als je bijvoorbeeld wordt afgewezen voor een baan, ga je naar huis en probeer je te analyseren wat je de volgende keer beter kan doen.
Wanneer je wordt afgewezen door een persoon, probeer je na te gaan wat daarvoor de reden is.
Heel vaak denk je dan dat jij zelf degene bent die iets verkeerd heeft gedaan. Vervolgens probeer je dat in het vervolg niet meer te doen.
In andere gevallen realiseer je je dat het toch aan de ander ligt dat je bent afgewezen. Die persoon heeft nu bijvoorbeeld even geen tijd of jullie passen gewoon niet goed genoeg bij elkaar.
Als je een narcist afwijst, zal dit heel anders gaan. Een narcist zal namelijk nooit de reden bij zichzelf zoeken, maar altijd de ander de schuld geven.
Met een beetje pech krijgt dat nog een hele nare nasleep. De narcist wil namelijk dat jij weet dat je afwijzing een foute beslissing was of zelfs dat je toegeeft dat je fout zat.
Bereid je dus voor op de volgende scenario’s:
1. Je wordt genegeerd
Wanneer je iemand afwijst laat je zien dat je geen interesse in iemand hebt. Vaak betekent dat ook dat het voor jou niet uitmaakt of je iemand verder nog spreekt of ziet.
Maar er zijn ook situaties waarin je een vriend afwijst. Bijvoorbeeld door een afspraak af te zeggen of door het ergens niet mee eens te zijn.
Wanneer die vriend een narcist is, zal je merken dat je daarna wordt genegeerd. Jij bent voor een narcist namelijk alleen maar nodig om zijn zelfbeeld te bevestigen.
Op het moment dat je dat niet doet, bijvoorbeeld door het ergens niet mee eens te zijn, ziet een narcist dat als een afwijzing. Je nut is daarmee vervallen en je bent meteen niet meer nodig.
Zo kan het dus gebeuren dat iemand waarvan je dacht dat het een vriend was, je opeens afwijst. Hij zal niet meer reageren op je berichten en ook als je belt neemt hij niet meer op.
Kom je hem in het echt tegen? Dan zal hij gewoon doen alsof je niet bestaat. De kans is ook groot dat hij meteen een andere persoon heeft gevonden die jouw plek inneemt.
Maak je geen zorgen, deze persoon wordt ook vervangen zodra de narcist het gevoel krijgt dat hij niet langer de hemel in geprezen wordt.
Er bestaat zelfs een kans dat het negeren op een bepaald moment stopt. De narcist heeft dan gewoon weer iemand om zich heen nodig en jij bent op dat moment de beste optie.
Hij zal doen alsof er nooit iets gebeurd is tussen jullie en pakt de draad gewoon weer op waar jullie gebleven zijn. Dit kan dagen, weken, maar ook maanden of zelfs jaren duren.
Wees er dus op voorbereid dat je als je een narcist afwijst zomaar een ‘vriend’ kan verliezen.
2. Als je een narcist afwijst moet je dat een paar keer doen
Een andere methode die narcisten gebruiken om met afwijzing om te gaan is het ontkennen van de afwijzing.
Het ego van een narcist is namelijk zo groot, dat hij zelf gewoonweg niet kan geloven dat hij afgewezen is.
In zijn hoofd wordt de afwijzing gewoon niet als zodanig geregistreerd, waardoor jij deze meerdere keren moet herhalen.
Stel bijvoorbeeld dat je een narcist afwijst voor een liefdesrelatie. Je geeft dan de eerste keer aan dat je geen interesse hebt en jij denkt vervolgens dat de boodschap duidelijk is.
Je bent dan ook verbaasd als hij een week later nog eens vraagt of je op die manier interesse in hem hebt. Een enkele keer is nog te begrijpen, je kan het iemand niet kwalijk nemen dat hij het nog een keer wil proberen, maar het zal voor een narcist niet bij die enkele keer blijven.
Keer op keer blijft hij zijn verzoek herhalen, tot op het punt dat het echt irritant wordt. Eerst denk je zelf dat je gek bent geworden en dat je misschien niet duidelijk bent geweest.
Als je een narcist afwijst, moet je er dus rekening mee houden dat je dat soms een paar keer moet doen.
Je kan niks anders doen dan je afwijzing duidelijk blijven herhalen. Op een bepaald moment zal de narcist echt een keer stoppen.
Begrijp dat het voor hem gewoon heel moeilijk te bevatten is dat jij hem afwijst. Dit komt niet overeen met het beeld dat hij van zichzelf heeft.
Hij zal er alles aan doen om je bevestiging alsnog te krijgen en het negeren van je afwijzen lijkt een effectieve methode.
Er zal namelijk ook vast wel eens iemand zijn die zo moe wordt van het herhalen van de afwijzing, dat het makkelijker is om toch maar toe te zeggen.
3. Je afwijzing wordt ontkend
Wanneer je met een narcist in gesprek bent, is de kans heel groot dat hij niet eens naar je luistert.
Jouw functie is meer om er gewoon te zijn, zodat de narcist al zijn verhalen aan iemand kwijt kan.
Wat jij zegt maakt totaal niet uit en zo kan het dat je afwijzing gewoon niet wordt geregistreerd.
Stel bijvoorbeeld dat een narcist in een gesprek zegt dat hij vindt dat hij veel beter in zijn werk is dan zijn collega en jij reageert daarop door te zeggen dat je het daar niet mee eens bent.
Vervolgens gaat hij gewoon verder met het gesprek, zonder op jou opmerking in te gaan. Het kan zelfs nog zo ver gaan dat hij later dezelfde mening tegen iemand anders verkondigt en daarbij zegt dat jij het met hem eens bent.
Of stel dat je aan een narcist vertelt dat je in je weekend met een andere vriendin ergens heen gaat, maar hem daarbij niet specifiek uitnodigt.
Dan kan het gebeuren dat hij dat weekend toch opeens opdaagt, omdat hij gewoon niet heeft geregistreerd dat je hem als het ware hebt afgewezen.
Bij kleine dingen kan je dit maar beter laten gaan, maar als je een narcist afwijst op iets wat je wel belangrijk vindt, moet je er altijd zeker van zijn dat hij het geregistreerd heeft.
Vraag bijvoorbeeld specifiek: ‘Je begrijpt dat ik het niet met je eens ben?’, of ‘Je weet dat het niet de bedoeling is dat je ook komt’.
Dit leidt misschien tot een gesprek dat een beetje ongemakkelijk kan zijn, maar zo voorkom je wel gedoe in de toekomst.
Een narcist herkennen is niet gemakkelijk, dus waarschijnlijk zal je een paar keer de fout in gaan voordat je weet dat je je afwijzing echt heel duidelijk moet maken.
4. Je afwijzing wordt beantwoord met agressie
Een van de dingen waar narcisten echt bekend om staan is agressief gedrag. Als je een narcist afwijst moet je je dus ook op het ergste voorbereiden.
Voor een narcist is een afwijzing namelijk zo moeilijk te begrijpen, dat hij er niet normaal op kan reageren.
In zijn hoofd ontstaat er een soort van kortsluiting en de eerste reactie die daar uit komt is vaak agressie.
Je kan te maken krijgen met uitschelden, een woedeaanval, een tirade, maar ook fysieke agressie richting jezelf of spullen in de omgeving.
Een narcist die op werk een afwijzing krijgt in de vorm van kritiek op zijn werkzaamheden, kan echt het volledige kantoor verbouwen.
Van spullen van het bureau op de grond smijten tot aan tegen deuren en andere spullen aan trappen.
Het is belangrijk dat je hier goed mee omgaat. Je kan het beste maar gewoon weglopen als je de kans hebt.
Met een narcist valt namelijk niet te redeneren, dus je moet gewoon wachten tot de agressie over is.
Het heeft totaal geen zin om er tegenin te gaan, dat maakt het waarschijnlijk alleen maar erger.
Als de woede en agressie eenmaal over is, zal de narcist doen alsof er niks aan de hand is. Hij vindt zijn gedrag niet alleen normaal, maar ook terecht.
Achteraf zou je er nog iets van kunnen zeggen. Geef bijvoorbeeld aan dat je zijn reactie wel echt heel heftig vond, maar de kans dat dit aanslaat is bijzonder klein.
Een narcist geeft namelijk niks om jouw mening, want in zijn hoofd is hij al perfect. De volgende keer doet hij het dus gewoon weer precies zoals hij wil, of jij dat nou leuk vindt of niet.
Wanneer je er iets van zegt is dat dus meer voor je eigen gemoedsrust.
5. Als je een narcist afwijst word je gestalkt
Het tegenovergestelde van het eerste punt kan ook gebeuren als je een narcist afwijst. In plaats van dat je wordt genegeerd, wordt je juist overladen met aandacht.
De narcist is er namelijk zo van overtuigd dat jij hem niet moet afwijzen, dat hij er alles aan zal doen om het tegendeel te bewijzen.
Hij wil iedere avond met je uit om te laten zien dat hij de leukste persoon ooit is. Tussendoor stuurt hij je de hele tijd berichtjes om er zeker van te zijn dat je hem niet vergeet.
In het ergste geval kom je hem ook nog overal in levende lijve tegen. Opeens kom je hem tegen in de buurt van je huis of je werk.
Hij kan ook proberen om via je vrienden weer contact met je te zoeken. Je hoort dan van je beste vriendin dat ze hem gesproken heeft en dat het toch zo’n aardige jongen is.
Dat is natuurlijk erg irritant. Als je een narcist afwijst doe je dat natuurlijk niet voor niks. Gelukkig zijn er wel een paar oplossingen voor dit probleem.
In de eerste plaats moet je hem gewoon negeren. Reageer niet op zijn berichtjes en zeg alleen vriendelijk gedag als je hem in het echt tegenkomt.
Na een tijdje zal het kwartje vallen en laat hij je vanzelf met rust. Doet hij dat niet? Vraag hem dan rustig of hij alsjeblieft kan stoppen met contact zoeken, omdat je hier gewoonweg geen behoefte aan hebt.
Het kan gebeuren dat je dit een paar keer moet herhalen voordat hij ook echt stopt. Helaas is het een kwestie van tijd voordat je echt van hem af bent.
De enige manier om dit proces te versnellen is door zijn nummer te blokkeren. Wees hier wel voorzichtig mee, want dit kan bij een narcist agressie aanwakkeren.
6. Er worden nare roddels over je verspreid
Diep vanbinnen is een narcist ontzettend eenzaam en dat is ook een van de redenen dat een afwijzing zo hard bij ze aankomt.
Voor een narcist is een afwijzing heel persoonlijk. Je zegt er namelijk mee dat alles aan hem niet goed genoeg is om geaccepteerd te worden.
Het gevoel van eenzaamheid wordt daarmee vergroot en om dat te compenseren kan de narcist proberen om jou naar beneden te halen.
Hij kan ervoor kiezen om nare roddels over jou te verspreiden. De meest voorkomende is dat hij tegen iedereen zegt dat juist hij degene is die jou heeft afgewezen.
Vervolgens doet hij er nog een schepje bovenop door daarbij ook allerlei redenen te verzinnen waarom hij jou heeft afgewezen.
Je bent dom, lelijk, te dik en dus totaal niet goed genoeg voor hem. Iedereen mag dat weten en zal het ook te horen krijgen.
Het is hierbij belangrijk dat je goed afweegt wat je volgende stappen zijn. Mijn advies is altijd om het maar te laten gaan.
Zulke roddels blijven vaak toch niet te lang hangen en het is gewoon te veel moeite om er tegenin te gaan.
Een narcist is zo overtuigd van zijn eigen gelijk en ego dat het een eindeloze strijd zal worden.
Als je een narcist afwijst is dit nu eenmaal een reactie die je kan verwachten. Het is het niet waard om daar op in te gaan. Negeren is de beste strategie.
Wanneer je hem negeert zal een narcist ook vrij snel zelf zijn smerige spelletje opgeven. Roddels waar niet op gereageerd wordt zijn voor hem namelijk niet waardevol, omdat ze zijn gevoel van eigenwaarde niet omhoog krikken.
Wees dus verstandig en laat het gewoon doodbloeden.
7. Als je een narcist afwijst zie je geen emoties
Een van de belangrijkste kenmerken van een narcist is dat hij niet in staat is om emoties te tonen.
Voor hem zijn emoties namelijk een vorm van zwakte en dat is natuurlijk wel het laatste waar hij mee geassocieerd wil worden.
Als je een narcist afwijst voelt dat dus ook heel vreemd. Normaal zie je bij een afwijzing namelijk iets van teleurstelling of zelfreflectie, maar bij een narcist is dat totaal niet aan de hand.
Voor jou is dat best gek, want daardoor ontstaat er een rare situatie. Stel bijvoorbeeld dat je met een narcist werkt en je hem erop moet wijzen dat hij zijn werk niet zo heel goed doet.
In principe wijs je dan het werk dat hij gedaan heeft af. Ieder ander persoon zal op dat moment zijn excuses aanbieden, verlegen worden en misschien wel huilen.
Vervolgens wil die persoon natuurlijk weten wat er precies verkeerd is en hoe hij het in de toekomst beter kan doen.
Bij een narcist krijg je een hele andere reactie, waardoor het voor jou ook moeilijk wordt om de situatie verder af te ronden.
Je moet checken of de afwijzing wel goed is aangekomen. De reactie is namelijk zo verwarrend en emotieloos dat je denkt dat hij het niet goed begrepen heeft.
Doe dat dus altijd. Vraag of hij begrepen heeft wat er zojuist is gebeurd en of hij misschien nog vragen heeft. Dit klinkt een beetje kinderachtig, maar het is niet verstandig om het niet te doen.
Natuurlijk zal hij nooit toegeven dat hij het niet begrepen heeft, dus het beste kan je ervoor kiezen om het gewoon nog eens te herhalen.
Dat is niet leuk, want het minderwaardigheidsgevoel van de narcist wordt hiermee alleen maar groter. Helaas is het wel nodig, omdat er anders geen verbetering zal plaatsvinden.
8. Je wordt geconfronteerd met een gebrek aan empathie
Als je een narcist afwijst met een persoonlijke reden, moet je er rekening mee houden dat je niet op empathie kan rekenen.
Stel bijvoorbeeld dat je een afspraak moet afzeggen omdat je ziek bent. Ieder ander persoon zou dan zeggen dat het jammer is dat je niet kan komen en je vervolgens veel beterschap wensen.
Doe je dit bij een narcist? Dan gaat de situatie er heel anders uitzien. In de eerste plaats zal je persoonlijke reden totaal worden genegeerd.
De focus ligt er vooral op dat jij een afspraak hebt afgezegd en dat dat erg vervelend is. Een ‘beterschap’ of een andere vorm van empathie hoef je echt niet te verwachten!
Wanneer je niet zo ernstig ziek bent is dat niet zo erg, maar wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt met een sterfgeval in je familie kan deze reactie echt heel hard aankomen.
Bij een narcist draait het hoe dan ook altijd allemaal om hem. Het feit dat jij een afspraak of iets anders afzegt, is op dat moment veel belangrijker dan het probleem dat jij in je leven hebt.
Het stomste wat je in dit geval kan doen is er tegenin gaan. Probeer de narcist er niet op te wijzen dat het hier gewoon even niet om hem draait.
Dit zal hij namelijk nooit begrijpen en door zijn antwoorden zal je alleen maar meer worden gekwetst.
Laat het naast je liggen dat hij geen empathie voor jouw situatie kan tonen en accepteer dat je dat niet kan veranderen.
Richt je vervolgens gewoon weer op jezelf en houd je niet te veel met zijn reactie bezig.
Als je tot op dit moment nog dacht dat de narcist een van je beste vrienden was, weet je nu in ieder geval dat dat niet zo is.
9. De rollen worden omgedraaid
Als je een narcist afwijst, heb je daar waarschijnlijk van tevoren heel goed over nagedacht. Je bent vrij zeker van je standpunt en je verwacht niet dat daar nog iets aan kan veranderen.
Totdat je een narcist echt afwijst! Jouw afwijzing brokkelt namelijk zijn ideaalbeeld van zichzelf af en om dat in stand te houden zal hij het gewoon omdraaien.
Als we weer het voorbeeld van de slechte prestaties op werk gebruiken zal het als volgt gaan. Wanneer jij aangeeft dat de narcist zijn werk niet goed heeft gedaan, zal hij jou eens even haarfijn uitleggen dat het zo niet in elkaar steekt.
In plaats van dat hij zijn werk niet goed heeft gedaan, ben jij juist degene die zijn werk niet goed heeft begrepen of beoordeeld.
Hij is zelf zo goed of slim dat zijn werk van zo’n hoog niveau is dat jij het simpelweg niet snapt.
Pas hiermee altijd goed op, want voor je het weet ga je dit verhaal zelf ook geloven. Een narcist kan namelijk goed manipuleren en hij heeft gladde praatjes, waardoor hij zo je hele standpunt omdraait.
In plaats van dat jij bij je standpunt blijft dat hij zijn werk niet goed heeft gedaan, ga je er zelf in geloven dat jij zijn werk niet goed hebt begrepen of beoordeeld!
De rollen worden volledig omgedraaid en jij trapt er met open ogen in. Dit kan je voorkomen door van tevoren heel zeker te worden van je eigen gelijk.
Leg de situatie aan meerdere mensen uit en wanneer zij jouw kant bevestigen, voel je jezelf een stuk zekerder.
Zo wordt het voor de narcist veel moeilijker om jou van het tegendeel te overtuigen. Dit is namelijk een val waar veel mensen met open ogen in trappen!