Skip to Content

De 9 Grootste Zwakheden Van Een Narcist Die Je Moet Kennen

De 9 Grootste Zwakheden Van Een Narcist Die Je Moet Kennen

Niet iedereen kan een narcist goed herkennen, maar als je de zwakheden van een narcist kent zal het veel makkelijker worden.

Een narcist lijkt namelijk heel sterk, maar eigenlijk draagt hij een masker. Achter dit masker schuilt een heel onzeker en kwetsbaar persoon.

Hij heeft een laag zelfbeeld, dat hij probeert te verbergen door alles in zijn leven mooier te maken dan het is.

Zijn leven is echt een leugen en daar komen de meeste zwakheden van een narcist ook vandaan.

Het lijkt misschien allemaal prachtig, maar een narcist werkt zich door zijn leugens in zulke rare bochten dat hij onder een enorme druk leeft.

Daarnaast zijn er ook een aantal narcistische eigenschappen die gepaard gaan met de zwakheden van een narcist.

De moeite die hij heeft met zijn eigen emoties en die van anderen zit hem ook flink in de weg.

Het leven van een narcist is dus zeker niet gemakkelijk. Als jij de zwakheden van een narcist kent, kan je hem gemakkelijk herkennen en ben je beter voorbereid op zijn gedrag.

In dit artikel hebben we de 9 grootste zwakheden van een narcist voor je op een rijtje gezet.

1. Het onvermogen om een lange relatie aan te gaan

De 9 Grootste Zwakheden Van Een Narcist Die Je Moet Kennen

In een lange relatie moet je jezelf kwetsbaar opstellen en dat is iets wat een narcist absoluut niet kan.

Een van de zwakheden van een narcist is dus dat hij nooit in staat zal zijn om een lange en betekenisvolle relatie met iemand aan te gaan.

Het gaat hierbij niet alleen om een romantische relatie. Bij de meeste narcisten zie je ook dat ze een slechte of helemaal geen relatie met hun familie hebben.

De leugen die ze leven is namelijk maar moeilijk vol te houden voor een lange tijd. Soms willen ze ook proberen om hun verleden te verbergen en daarom kiezen ze ervoor om alle banden met hun verleden te verbreken.

Ook romantische relaties en vriendschappen zullen voor een narcist stuklopen. Anderen zullen op een bepaald moment meer van hem verwachten, vooral op het gebied van intimiteit.

Zijn relatie zal bijvoorbeeld van hem verwachten dat hij praat over zijn gevoelens en emoties, terwijl hij niet weet hoe dat moet.

Vrienden zullen op hun beurt juist verwachten dat de narcist interesse toont in hun leven, wat voor hem ook onmogelijk is.

Mensen zien na verloop van tijd in dat een relatie met een narcist onmogelijk is. Alles komt van één kant.

In het begin zullen ze proberen om hem te veranderen. Zodra ze merken dat dat onmogelijk is, geven ze het op.

Als je een narcist in je omgeving hebt, zal je zien dat hij om de zoveel tijd weer andere mensen om zich heen heeft.

Hij heeft geen vrienden die hij al jarenlang kent. Geen echt betekenisvolle relaties. Eigenlijk heeft hij alleen mensen om zich heen die hem kunnen helpen om zijn ego te voeden.

2. Een onjuist beeld van zichzelf

De 9 Grootste Zwakheden Van Een Narcist Die Je Moet Kennen

Een van de belangrijkste kenmerken van een narcist is dat hij een totaal verdraaid beeld van zichzelf heeft.

Dat is meteen ook een van de grootste zwakheden van een narcist. Hij liegt, bedriegt, manipuleert en verzint zo veel, dat hij zelf ook niet meer zo goed weet wat nu de waarheid is.

Een echte narcist heeft totaal geen ruimte voor zelfreflectie. In plaats van dat hij werkt aan zijn slechte eigenschappen, zal hij ontkennen dat hij uberhaupt slechte eigenschappen heeft.

Daardoor is er ook weinig ruimte voor groei. Normale mensen gebruiken zelfreflectie namelijk om na te denken over hun fouten en slechte kanten en vervolgens proberen ze zichzelf te verbeteren.

Een narcist zal dat soort inzichten nooit hebben, waardoor hij ook zichzelf in de weg zal zitten.

Sommige slechte eigenschappen kunnen je namelijk goed in de weg zitten. Stel bijvoorbeeld dat je snel uit je slof schiet om kleine dingen.

Dat is niet alleen vervelend voor degene tegen wie je zelf uitvalt, je hebt er zelf ook last van.

Als je dat voor jezelf kan oplossen en bijvoorbeeld aanleert om tot tien te tellen voordat je iets zegt, kan je jezelf een heleboel vervelende situaties besparen.

Een narcist zal zijn hele leven lang met zijn slechte eigenschappen moeten leven. Puur omdat hij niet bereid is om zijn positieve zelfbeeld te doorzien.

Dit is een van de zwakheden van een narcist die je gemakkelijk kunt triggeren. Stel hem gewoon eens de vraag welke slechte eigenschappen hij heeft.

Iedereen kan altijd wel iets bedenken. Er is ook helemaal niks mis mee om je eigen slechte eigenschappen te kennen, sterker nog, dat laat juist zien dat je er aan werkt.

3. Moeite met het erkennen van fouten

De 9 Grootste Zwakheden Van Een Narcist Die Je Moet Kennen

Iedereen maakt wel eens fouten, dus ook een narcist. Het verschil is dat een narcist er totaal niet mee om kan gaan als hij terechtgewezen wordt.

Bij het maken van een fout wordt een van de grootste zwakheden van een narcist blootgelegd. Hij zal zich namelijk in allerlei bochten wringen om de fout te ontkennen.

Hij zal proberen te ontkennen dat hij degene is die de fout heeft gemaakt of hij zal ontkennen dat er uberhaupt sprake van een fout is.

Stel bijvoorbeeld dat de narcist een fout heeft gemaakt op zijn werk. Dit kan iets kleins zijn, maar ook iets groots.

Een kleine fout, zoals bijvoorbeeld een rekenfoutje, kan voor een echte narcist echt op een drama uitlopen.

Hij zal er alles aan doen om te bewijzen dat het niet zijn schuld was dat hij die fout heeft gemaakt. Een van de meest voor de hand liggende opties is dat hij zal zeggen dat een collega hem de verkeerde informatie heeft gegeven.

Als hij echt vol van zichzelf is, zou hij zelfs de fout bij de rekenmachine kunnen leggen.

Hierdoor komen anderen natuurlijk wel eens in de problemen. Een narcist is vaak heel charismatisch en goed in staat om anderen te overtuigen van zijn gelijk.

Voor een narcist maakt dat helemaal niks uit. Anderen zijn voor hem niet belangrijk en hij zal er geen seconde wakker van liggen dat iemand anders in de problemen komt door zijn leugens.

Zo lang hij zelf maar degene is die goed uit de verf komt en zijn imago kan bewaken. Voor jou kan het dus best gevaarlijk zijn om met een narcist samen te werken.

Je moet altijd op je hoede zijn en goed opletten dat je niet voor zijn karretje wordt gespannen.

4. Afgewezen worden

De 9 Grootste Zwakheden Van Een Narcist Die Je Moet Kennen

Een narcist vindt zichzelf altijd de beste en als iemand het daar niet mee eens is, is hij op zijn zwakts.

Het gaat hierbij natuurlijk niet zomaar om een afwijzing van iedereen, het moet wel iemand zijn tegen wie hij opkijkt.

Wanneer iemand die hij als inferieur beschouwt hem afwijst, zal hij dat juist als een bevestiging van zijn eigen goedheid

Dat kan bijvoorbeeld een baas of leidinggevende op zijn werk zijn. Wanneer iemand waar hij geen waarde aan hecht hem afwijst, zal hij dat niet belangrijk vinden.

Een van de grootste zwakheden van een narcist is dat hij zelf gelooft dat hij de beste en de leukste is. Wanneer hij wordt afgewezen of terecht wordt gewezen, zal hij dus oprecht verbaasd zijn.

Hij begrijpt niet dat een ander geen interesse in hem heeft. Om toch een antwoord te vinden, zal hij zich in allerlei bochten wringen.

Stel bijvoorbeeld dat een narcist wordt afgewezen door een vrouw. In plaats van dat hij redenen verzint waarom hij niet leuk genoeg is, verzint hij juist dingen die er mis zijn met haar.

Een narcist zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: ‘Zij heeft mij afgewezen omdat ze bang is om samen te zijn met iemand die zo succesvol is als ik’.

Of ‘Ze is bang dat ik haar snel aan de kant zal zetten voor een leuker iemand’. Geen seconde zal hij de reden voor de afwijzing bij zichzelf zoeken.

Als buitenstaander kan je je goed vermaken wanneer een narcist wordt afgewezen. Het is namelijk bijna lachwekkend hoe creatief een narcist kan zijn met het bedenken van excuses.

Je kan je bijna niet voorstellen hoe iemand er zo van overtuigd kan zijn dat hij de beste is.

5. De angst om ontmaskerd te worden

De 9 Grootste Zwakheden Van Een Narcist Die Je Moet Kennen

Een narcist leeft continu in de angst om ontmaskerd te worden. Dit is dus een van de grootste zwakheden van een narcist.

Om zijn ego te voeden zal een narcist namelijk altijd alles mooier maken dan het is.

Hij liegt, bedriegt en manipuleert alles en iedereen om zichzelf beter te laten lijken.

Hoe meer dingen hij mooier maakt, hoe groter de kans is dat iemand de waarheid zal ontdekken.

Alles waar een narcist status aan kan verlenen, zal door hem worden aangedikt. Op school haalde hij geen achten maar tienen, hij woont in het grootste huis van de buurt en sporten doet hij op het hoogste niveau.

Het zijn vaak allemaal kleine, onschuldige dingetjes die moeten helpen om een positief beeld van hem te vormen.

Daar staat wel tegenover dat er een steeds grotere kans is dat een van die kleine dingen uit zal komen.

Dat leidt er dan vaak weer toe dat iemand ook argwaan krijgt over andere dingen, waardoor die ook uitkomen.

Een echte narcist weet dat en is daar op voorbereid. Hij is dus de hele tijd bezig om al zijn geheimen zo goed mogelijk te beschermen.

Alles om ervoor te zorgen dat zijn imago onbeschadigd blijft. Dit is een van de zwakheden van een narcist die erg vermoeiend is. Stel je eens voor hoe het is om continu in de angst te leven dat je wordt ontmaskerd.

Dit draagt er vaak ook aan bij dat een narcist overdreven emotioneel kan reageren. Hij schiet altijd meteen in de verdediging als je hem een hele simpele vraag stelt.

Alles waarvan hij nog maar het vermoeden heeft dat het ervoor kan zorgen dat zijn imago wordt aangetast, zal hij meteen teniet proberen te doen.

Wil je een narcist in de weg zitten? Probeer dan eens zijn feiten te controleren!

6. Niet in het middelpunt van de belangstelling staan

De 9 Grootste Zwakheden Van Een Narcist Die Je Moet Kennen

Voor een narcist is het belangrijk dat de hele wereld om hem draait. Wanneer er iemand in de buurt is die meer aandacht krijgt dan hij, zal een van de zwakheden van een narcist aan de oppervlakte komen.

Een narcist die niet alle aandacht krijgt in een groep, is bijna lachwekkend om te zien. De onvrede met de situatie zal er aan alle kanten vanaf stralen en hij zal zich niet zomaar bij de situatie neerleggen.

Hij kan bijvoorbeeld proberen om degene die de aandacht krijgt uit de schijnwerpers te halen. Dit kan hij doen door de ander te overschreeuwen.

Stel dat iemand de aandacht krijgt omdat hij een heel spannend verhaal te vertellen heeft. In dat geval zal de narcist altijd met een verhaal op de proppen komen dat nog sensationeler is.

Een narcist heeft er op zo’n moment totaal geen moeite mee om een verhaal te verzinnen of aan te dikken.

De kans dat hij bij het verzinnen van een verhaal wordt ontmaskerd is vrij groot. Het is namelijk best moeilijk om een goed en geloofwaardig verhaal te verzinnen dat ook nog eens overeenkomt met de bestaande feiten.

Hij kan er ook voor kiezen om de persoon in de schijnwerpers belachelijk te maken. Hij kan bijvoorbeeld doen alsof het spannende verhaal heel ongeloofwaardig of juist helemaal niet spannend is.

Niet in de schijnwerpers staan is een van de zwakheden van een narcist die gemakkelijk te forceren is.

Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat er iemand ander is die meer aandacht krijgt. Vervolgens kan je zelf genieten van de show waarin de narcist er alles aan zal doen om de aandacht weer op hem gevestigd te krijgen.

Daar heb je misschien niet zo heel veel aan, maar het is wel vermakelijk.

7. Hulp van een ander moeten aannemen

De 9 Grootste Zwakheden Van Een Narcist Die Je Moet Kennen

Sommige dingen kan je gewoon echt niet zelf en daarvoor heb je de hulp van een ander nodig. Dat geldt natuurlijk ook voor een narcist.

Maar omdat een narcist gelooft dat hij superieur is aan de rest van de mensen, is het voor hem heel moeilijk om te erkennen dat hij de hulp van een ander heeft.

Om hulp vragen is dus zeker ook een van de zwakheden van een narcist. Stel bijvoorbeeld dat hij hulp nodig heeft bij de verbouwing van een huis.

Daar zal hij met alle liefde externe hulp voor inschakelen. Op die manier kan hij laten zien dat hij genoeg geld heeft om iemand anders te betalen om zijn vervelende klusjes op te knappen.

Maar wanneer hij op een ander gebied hulp nodig heeft, zal hij het veel lastiger vinden om die te vragen.

Denk daarbij aan hulp bij het oplossen van een probleem op werk. Soms kan het gebeuren dat hij er gewoon echt niet uitkomt en één van zijn collega’s om hulp moet vragen.

Hij zal dat nooit direct vragen, maar altijd met een omweg. In plaats van het woord hulp zal hij het hebben over een samenwerking of zal hij het verhaal zo verdraaien dat het lijkt alsof hij degene is die jou helpt.

Als je de zwakheden van een narcist bloot wil leggen, moet je er dus voor zorgen dat hij in een situatie terechtkomt waarbij hij hulp nodig heeft.

Je zal ervan genieten om bij hem de innerlijke strijd te zien. Soms zal hij zelfs proberen om het probleem alsnog zelf op te lossen, waardoor het alleen maar groter wordt.

Zijn onwil om zijn imago te beschadigen kan echt tot veel ellende leiden, wat voor jou vermakelijk kan zijn.

8. Onvoorspelbare situaties

De 9 Grootste Zwakheden Van Een Narcist Die Je Moet Kennen

Het liefst heeft een narcist alles onder controle. Wanneer er een onvoorspelbare situatie plaatsvindt, komt een van de zwakheden van een narcist dus naar boven.

Een voorbeeld van zo’n onvoorspelbare situatie is een ziekte. Stel bijvoorbeeld dat een narcist ernstig ziek wordt en daardoor minder energie heeft.

Het zal voor hem dan moeilijk worden om dit voor de buitenwereld te verbergen. Hij wil niet dat anderen zien dat hij ook maar een mens is en dus door iets als een ziekte uit het veld geslagen kan worden.

Ziek zijn past niet bij het beeld van zichzelf dat hij naar buiten wil brengen. Het laat namelijk zien dat hij niet onaantastbaar is.

Een ander voorbeeld van een onvoorspelbare situatie die een van de zwakheden van een narcist zal blootleggen is ontslag.

Het kan iedereen gebeuren dat je, ondanks goede prestaties, wordt ontslagen. Soms houdt het bedrijf waar je voor werkt op met bestaan of moet je eruit door een reorganisatie.

Een narcist zal dit heel persoonlijk opvatten. In plaats van dat hij beseft dat het iedereen kan overkomen, zal hij het zien als een aanval op zijn persoonlijkheid.

Hij zal het zien als een aanslag op zijn imago. Anderen zullen hem zien als iemand die niet in staat is om zijn baan te behouden.

De narcist zal vervolgens veel moeite doen om de situatie alsnog onder controle te krijgen. Zijn eerste prioriteit is het verbergen van de situatie.

In het geval van een ziekte zal hij er alles aan doen om te verbergen dat hij niet gezond is. Wanneer hij zijn baan verliest, zal hij het verhaal zo vertellen dat het lijkt alsof hij degene is die ervoor heeft gekozen om weg te gaan.

Op deze manier houdt hij zelfs de mensen die heel dicht bij hem staan voor de gek.

9. Financiële zorgen

De 9 Grootste Zwakheden Van Een Narcist Die Je Moet Kennen

Voor een narcist is het erg belangrijk dat hij de schone schijn op kan houden en daar is vaak geld voor nodig.

Een mooi huis, een duur horloge, een broek van dat populaire merk en een snelle auto zijn allemaal essentieel. Op het moment dat die dingen niet haalbaar zijn, komt een van de zwakheden van een narcist naar boven.

Geldzorgen zijn voor niemand leuk, maar voor een narcist bijna ondragelijk. Het laat namelijk niet alleen zien dat hij niet in staat is om zijn financiële zaken op orde te krijgen, maar hij zal ook veel meer moeite hebben om zijn voorkomen op pijl te houden.

Nu moet hij zich een alternatieve manier bedenken om toch een bepaalde levensstijl te kunnen leiden.

Dit leidt vaak tot meer geldproblemen doordat hij bijvoorbeeld geld zal gaan lenen. De narcist zal natuurlijk geen geld lenen van vrienden en bekenden, omdat niemand mag weten dat hij geldproblemen heeft.

Om alsnog aan de begeerde spullen te komen, zal hij zich in rare bochten moeten wringen. Dit zorgt voor extra kopzorgen, waardoor de kans groter is dat hij fouten zal maken.

Een van de zwakheden van een narcist is dat hij er absoluut niet tegen kan als hij dingen niet onder controle heeft. Geldzorgen zijn hier een goed voorbeeld van.

Door de stress zullen zijn narcistische trekjes erger worden. Hij zal zich nog meer afreageren op zijn omgeving en juist extra nadruk leggen op de dingen waar hij wel goed in is.

Zijn missie is nu om je aandacht weg te trekken van zijn financiële situatie. Dat kan hij bijvoorbeeld doen door meer te praten over wat er allemaal mis met jou is.

Leven met een narcist met geldproblemen is het ergste wat er is.

Kan je winnen van een narcist?

De 9 Grootste Zwakheden Van Een Narcist Die Je Moet Kennen

Nu je op de hoogte bent van de zwakheden van een narcist heb je alle tools in handen om hem te ontmaskeren, maar betekent dat ook dat je hebt gewonnen?

Helaas niet. Een narcist zit namelijk zo in elkaar dat hij niet in staat is om echt emotionele waarde aan iemand te hechten.

Hij zal dus niet wakker liggen van het feit dat jij niet langer in zijn leven bent. Hoogstens ervaart hij heel even wat ongemak van het feit dat hij iemand anders moet gaan zoeken om zijn zelfbeeld aan te spiegelen.

Je kan jezelf dus wel losmaken van een narcist, maar toch blijf je een verliezer omdat je veel tijd en energie hebt verspild aan het uizoeken van de zwakheden van een narcist.

Vergis je er ook niet in hoe moeilijk het zal zijn om echt van een narcist af te komen. Jij hebt namelijk wel empathie en daardoor bestaat de kans dat je er een tijdje moeite mee zal hebben om echt bij de de narcist uit de buurt te blijven.

Emoties van afgunst en misschien wel haat gaan gepaard met affectie, waardoor je in een hele heftige achtbaan terechtkomt.

Het zal veel langer duren dan je denkt voordat je werkelijk over een narcist heen bent. Nog lang na jullie breuk zal je je afvragen waarom hij bepaalde dingen heeft gezegd en gedaan.

Wees er op voorbereid dat sommige van je vragen voor altijd onbeantwoord zullen blijven. Daardoor zullen niet al je wonden genezen en bestaat de kans dat je voor altijd beschadigd blijft.

Probeer je er niet te veel op te concentreren dat de narcist gewonnen heeft. Ook als je de zwakheden van een narcist allemaal kent, zal je altijd een slachtoffer blijven.

PinFlight Image