Het zal iedereen in het leven wel een keer overkomen dat je vertrouwen gebroken wordt. Of het nu komt door een geliefde, een vriendin of een familielid, er zijn talloze situaties te bedenken.
Net als bij alle andere situaties is het helemaal niet erg. Je komt er altijd wel weer bovenop. Samen of alleen. Er zijn zeker wat dingen die het gemakkelijker kunnen maken om je vertrouwen te herstellen.
Met de tips die we in dit artikel voor je hebben verzameld, heb jij je vertrouwen binnen de snelste tijd weer terug.
Houd er wel rekening mee dat vertrouwen snel verloren is, maar niet zo snel terug te winnen is. Geef jezelf en de ander altijd de tijd om volledig te herstellen. Vertrouwen kun je niet forceren.
Dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoe groot de schade is. Wanneer je vertrouwen gebroken is omdat je partner is vreemdgegaan, is dat veel moeilijker om te herstellen dan wanneer er sprake is van een kleinere fout.
Het is ook afhankelijk van hoe lang je elkaar al kent. Met iemand die je net kent wil je het vertrouwen waarschijnlijk niet eens herstellen, maar met je geliefde van een aantal jaar natuurlijk wel.
Iedere situatie is weer anders en de tips in dit artikel zijn meer een richtlijn. Kijk altijd wat er past bij jouw situatie en doe geen dingen waar je nog niet aan toe bent.
Het is bijvoorbeeld prima om een tijdje afstand van je partner te nemen, ook als jullie niet uit elkaar zijn. Het vertrouwen zal namelijk niet herstellen als je niet alleen doet wat voor jou goed voelt.
Tijd heelt uiteindelijk alle wonden en sommige wonden nemen daarvoor alle tijd. Accepteer dat en herstel op je eigen tempo.
1. Vertrouwen gebroken? Neem de ruimte!
Als je vertrouwen gebroken is, is het belangrijk dat je even de ruimte neemt. Dit is niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander.
Jullie hebben even de tijd nodig om los van elkaar na te denken over wat er is voorgevallen. Wanneer jij degene bent waarvan het vertrouwen gebroken is, ben je waarschijnlijk boos of verdrietig.
Dit zijn emoties die je niet oplost wanneer je nog contact hebt met de ander. We weten allemaal hoe moeilijk het is om boos te blijven op iemand waar je van houdt als diegene bij je in de buurt is.
Tegelijkertijd voelt de ander zich waarschijnlijk schuldig. Ook dat is een emotie die niet goed tot zijn recht komt wanneer je elkaar nog de hele tijd ziet.
Er is tijd nodig om dit schuldgevoel te ontleden en na te gaan hoe een situatie in de toekomst anders aangepakt kan worden.
Natuurlijk wil je de situatie snel oplossen, het is niet leuk om je vertrouwen gebroken te hebben. Helaas schiet je er niks mee op als je de oplossing forceert.
Respecteer de ruimte die een ander nodig heeft en vrees niet voor de toekomst. Geef je eigen grenzen aan en vraag de ander om hetzelfde te doen.
Wanneer de ander vraagt om een paar dagen geen contact te zoeken, dan moet je dat doen. Ook als dat misschien moeilijk is.
2. Wees betrouwbaar
Bij het herstellen van vertrouwen zijn woorden heel belangrijk. Wanneer je iets belooft, dan moet je dat ook nakomen. Zo laat je zien dat je goede bedoelingen hebt.
Dit komt van twee kanten. In de eerste plaats moet degene die het vertrouwen gebroken heeft zich aan zijn woord houden.
Wanneer diegene bijvoorbeeld heeft beloofd om niet langer tot ‘s avonds laat weg te blijven, is het belangrijk dat dit ook echt niet meer gebeurt.
Als dat niet lukt, heeft het ook geen zin om het te beloven. Het vertrouwen van de ander zal op zo’n moment alleen maar meer worden geschaad.
Aan de andere kant moet ook degene van wie het vertrouwen gebroken is zich aan de beloftes houden. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om te zeggen dat je iemand vergeven hebt, terwijl dat nog helemaal niet zo is.
Probeer daarom om alleen dingen te beloven die jullie echt waar kunnen maken. Beloof niet om op tijd thuis te zijn als dat onmogelijk is.
Zoek naar een tussenweg en beloof bijvoorbeeld om te bellen als het wat later wordt. Er zijn altijd middenwegen te vinden bij het herbouwen van vertrouwen.
Vraag ook niet te veel van elkaar. Iemand kan niet in één keer honderdtachtig graden veranderen. Begin klein en bouw daarna verder uit. Het einddoel bereiken jullie uiteindelijk vanzelf.
Ook hier geldt dat sommige dingen gewoon tijd hebben. Onthoud daarbij dat veranderingen het beste lukken wanneer je ze langzaam invoert. Neem allebei de tijd om te wennen.
3. Laat waardering voor de ander zien
Als jullie eenmaal hebben besloten om het vertrouwen weer te herstellen, dan moeten jullie daar ook de volle honderd procent voor gaan.
Een van de voorwaarden die daarbij komt kijken is dat je laat zien dat je de pogingen van de ander waardeert. Ook als het misschien niet meteen goed gaat.
Stel dat je partner je vertrouwen heeft gebroken door iets voor je te verzwijgen. Hij probeert dat nu op te lossen door heel openhartig over alles te vertellen.
Dat is misschien niet meteen waar je op zit te wachten en waarschijnlijk helpt het je ook niet. Toch moet je wel erkennen dat je waardeert dat hij de moeite doet.
Hij heeft echt zijn best gedaan om na te denken over een oplossing, wat laat zien dat hij het serieus meent. Vertel hem dus dat je het waardeert hoe hij zijn best doet.
Dit sterkt de ander ook in het pad om het gebroken vertrouwen weer te herstellen. Wanneer je namelijk veel onderneemt, maar nergens positieve feedback op krijgt, kan dat demotiverend werken.
Waardering laat je niet alleen zien met woorden. Je kunt bijvoorbeeld ook iets voor de ander terug doen. Geef hem een knuffel of kook zijn favoriete gerecht.
Dit zijn manieren om zonder woorden toch te laten merken dat je de ander waardeert. Heel handig als je niet de juiste woorden kunt vinden of er nog niet aan toe bent om iets te zeggen.
Iets heel kleins kan al een blijk van waardering zijn. Iedere manier waarop jij weer toenadering zoekt, is voor de ander een teken dat het de goede kant op gaat. Dit kan ook een sms’je zijn.
4. Wees jezelf
Nadat je vertrouwen gebroken is, is het belangrijk dat je jezelf blijft. Het komt namelijk heel vaak voor dat iemand een soort clowntje wordt om de ander te pleasen.
Stel bijvoorbeeld dat je vertrouwen gebroken is omdat je partner je bedrogen heeft. Dan kan het dat je denkt dat er iets mis met je is.
Dat hij je heeft bedrogen omdat je niet leuk, grappig, slim of knap genoeg bent. Als reactie daarop ga je je persoonlijkheid aanpassen.
Opeens ben jij die leuke meid. Als je iets dwars zit, zeg je daar niks meer van, omdat je bang bent dat je hem zal kwetsen. Je cijfert jezelf helemaal weg om hem een plezier te kunnen doen.
Voor de ander geldt dat ook. Iemand kan proberen om je vertrouwen terug te winnen door opeens heel anders te doen.
Dat is even leuk, maar op de lange termijn natuurlijk niet vol te houden. Je kunt je niet voor altijd anders voor blijven doen dan je bent.
Uiteindelijk val je toch altijd weer terug in je eigen persoonlijkheid en dan is de kans groot dat dezelfde problemen weer de kop op steken. Sterker nog, het kan zelfs gebeuren dat je opeens tegenvalt.
Bij het opnieuw opbouwen van vertrouwen is het dus altijd belangrijk dat je jezelf blijft. Anders bouw je vertrouwen op tussen twee mensen die niet bestaan.
Op het moment dat je weer jezelf bent, is het vertrouwen ook meteen weer verdwenen. Het is alsof je een kasteel probeert te bouwen op drijfzand, het heeft helemaal geen zin.
5. Vertrouwen gebroken? Praat er samen over
Zodra je vertrouwen gebroken is, zit je met veel vragen. Je wil weten wat je verkeerd hebt gedaan, hoe de ander tot zo iets in staat kon zijn en hoe jullie nu verder gaan.
Dit zijn veelal vragen waar je zelf nooit het antwoord op zal vinden. Het is dus belangrijk dat jullie samen praten over wat er is voorgevallen.
De grootste valkuil tijdens het opnieuw opbouwen van vertrouwen is namelijk dat je zelf gaat invullen wat de ander denkt.
Voor je het weet heb je in je hoofd een heel scenario bedacht wat helemaal niet overeenkomt met wat er werkelijk aan de hand is.
Speel dus open kaart met elkaar. Ga na waar het precies fout is gegaan, hoe het zo ver heeft kunnen komen en wat de beste oplossing is.
Wees daarbij niet bang om het verkeerde te zeggen. Je voelt wat je voelt en daar moet je niet over liegen. Ook niet als je je schaamt voor de gevoelens die je hebt.
Als jij gekwetst bent, dan moet je dat durven zeggen. Wanneer de ander jou het gevoel heeft gegeven dat je op wat voor manier dan ook niet goed genoeg bent, moet je dat kunnen toegeven.
Veel mensen durven dat niet, omdat ze bang zijn dat hun gevoel bevestigd wordt. Het feit dat de ander met jou zit om er over te praten, laat zien dat diegene nog wat in je ziet. Dat er ruimte is om het op te lossen.
Vertrouw daarop en wees eerlijk over je emoties. Alleen dan kan vertrouwen weer worden hersteld.
6. Neem je verantwoordelijkheid
Tijdens het praten zullen er ongetwijfeld een aantal verwijten over en weer gaan. Misschien is je vertrouwen gebroken omdat de ander zich niet door jou gesteund voelde.
Dat kan en ook als je het er niet mee eens bent, moet je dat gewoon accepteren. Het gaat hierbij om het gevoel van de ander, wat net zo veel waard is als dat van jou.
Kan je je er niet bij neerleggen dat je zelf misschien ook iets verkeerd hebt gedaan waardoor je vertrouwen gebroken is?
In een situatie waarin iets mis gaat, zijn er altijd twee mensen die verantwoordelijk zijn. Wees eerlijk en besef dat jij ook verantwoordelijkheden hebt.
Geef helder aan dat je begrijpt dat jij ook fouten hebt gemaakt en dat je weet wat de gevolgen daarvan zijn. Voor de ander is dit heel fijn om te horen.
Daarbij is het ook helemaal niet productief om vertrouwen op te bouwen door te doen alsof alles de schuld van de ander is.
Zo creëer je geen basis voor een gelijkwaardige relatie. Vanaf dat punt zul je namelijk een relatie hebben waarbij de ander altijd denkt dat hij je iets verschuldigd is.
Een relatie waarbij de ander continu het idee heeft dat hij iets goed te maken heeft, is waardeloos. Dit kan een tijdje goed gaan, maar op een gegeven moment zal de bom barsten.
Voor een duurzame relatie die ook door de jaren heen stand zal houden, moet je dus ook een hand in eigen boezem steken. Wees een volwassen persoon en doe dat ook.
7. Vertrouwen gebroken? Luister naar elkaar
In de eerdere blokken is het al benadrukt dat het belangrijk is om met elkaar te praten, maar veel mensen vergeten dat het daarbij ook belangrijk is om goed naar elkaar te luisteren.
Praten heeft geen zin als je niet naar elkaar luistert. En met luisteren bedoel ik ook echt luisteren. Proberen te begrijpen wat de ander te zeggen heeft.
Laat ook aan de ander merken dat je actief aan het luisteren bent. In de eerste plaats door je lichaamshouding aan te passen.
Neem een actieve luisterhouding aan, waarbij je jezelf openstelt voor de ander. Zit dus niet met je armen over elkaar of met je hoofd de andere kant op.
Houd oogcontact met de ander en knik op de juiste momenten. Laat ook zien dat je luistert door af en toe te herhalen wat de ander zegt of door het samen te vatten.
Vraag of je de ander goed begrijpt. Zo laat je merken dat je echt luistert en ook alles wil begrijpen. Denk aan zinnen als ”Klopt het als ik zeg dat je graag meer tijd met me wil doorbrengen?” of ”Begrijp ik het goed dat je niet blij bent met mijn gedrag?”
Zo voorkom je ook dat er onduidelijkheden ontstaan. De ander heeft hier de kans om alle kaarten op tafel te gooien. Alles wat er gezegd moet worden, kan worden gezegd.
Jullie kunnen er ook voor kiezen om dingen op te schrijven. Dit klinkt misschien heel zakelijk, maar het is wel effectief. Op die manier kun je namelijk altijd terugvinden wie wat heeft gezegd.
Zo is het ook mogelijk om alles op een later moment nog eens na te lezen en opnieuw te reflecteren.
8. Laat het verleden in het verleden
De enige manier om te herstellen als je vertrouwen gebroken is, is om iemand volledig te vergeven. Zodra je dat niet doet, neem je je problemen gewoon weer mee in de nieuwe relatie.
Een nieuwe relatie is een nieuw begin en daarbij moeten oude problemen in het verleden blijven. Daarbij moet je ook accepteren dat je nu misschien een andere relatie hebt.
Het is niet eerlijk tegenover de ander om de hele tijd weer te beginnen over die keer dat je vertrouwen gebroken is. Als je kiest voor vergiffenis, dan moet je daar ook bij blijven.
Als je dat niet doet, zal de ander niet meer zichzelf durven zijn. Iedere keer dat er iets is dat jij niet leuk vindt, is hij bang dat hij weer hetzelfde verwijt naar zijn hoofd geslingerd zal krijgen.
Het is ook helemaal niet fijn om met iemand te zijn waarvan je weet dat diegene jou niet honderd procent accepteert.
De balans in de relatie wordt verstoord als een iemand altijd het idee heeft dat hij nog steeds moet boeten voor zijn daden.
Daarbij moet je ook voorkomen dat je onbedoeld achterdochtig wordt. Als je vertrouwen gebroken is omdat je partner je bedrogen heeft, moeten niet iedere keer dat hij de deur uitgaat alle alarmbellen afgaan.
Fouten die in het verleden zijn gemaakt, zijn geen garantie dat er in de toekomst hetzelfde zal gebeuren. Laat het verleden dus voor wat het is en ga niet met iemand verder voordat je daar toe in staat bent.
Zodra je besluit om met iemand verder te gaan, moet je hem nieuwe kansen geven.
9. Vertrouwen gebroken? Misschien wordt het wel nooit meer zoals vroeger
Wanneer je vertrouwen gebroken is in een vriendschappelijke relatie, moet je accepteren dat jullie relatie vanaf nu iets oppervlakkiger is dan daar voor.
In een liefdesrelatie kan het zijn dat je moet accepteren dat er een tijdje sprake is van een bepaalde afstand tussen jullie.
Binnen de nieuwe relatie die jullie nu hebben, blijft het vertrouwen misschien voor altijd een beetje beschadigd. Leer daar mee leven en probeer het niet te forceren.
Vertrouwen is een belangrijk onderdeel van iedere relatie en soms komt het in mindere mate terug. Probeer van jullie nieuwe relatie gewoon het beste te maken.
Sterker nog, probeer jullie nieuwe relatie nog beter te maken. Ga voor de volle honderd procent voor een betere versie van jullie.
Wanneer je vertrouwen gebroken wordt, is een van de eerste vragen die je jezelf stelt: ”Wil ik deze persoon nog wel in mijn leven?”
Het feit dat jullie nog samen zijn en proberen om er weer wat van te maken, zegt wat dat betreft genoeg. Wees in het leven van de ander op die manier waarop je wordt toegelaten.
Geef ook aan op welke manier je wil dat de ander een onderdeel van jouw leven is. Als het voorheen iemand was waar je veel omging, terwijl je daar nu nog niet meteen behoefte aan hebt, moet je dat ook aangeven.
Wees niet bang om de gevoelens van de ander te kwetsen. Het is veel kwetsender als je doet alsof alles nog hetzelfde is, terwijl je van binnen voelt dat dat niet zo is.
10. Vergeef jezelf
Het maakt niet uit of jouw vertrouwen gebroken is of dat jij het vertrouwen van een ander gebroken hebt. Aan het einde van de dag is het belangrijk dat je vrede met jezelf hebt.
Als je iets stoms hebt gedaan waarmee je het vertrouwen van de ander hebt beschadigd, moet je dat jezelf vergeven. Iedereen maakt wel eens fouten.
Zo lang je van je fouten kan leren, is het in ieder geval niet voor niks geweest. Reflecteer dus op wat er is gebeurd, kijk wat jouw rol is geweest en pak het in de toekomst anders aan.
Je kunt pas weer van jezelf houden als je jezelf ook vergeven hebt. Zo lang je dat niet doet, is je relatie met de ander ook helemaal niks waard.
Ook wanneer je degene bent wiens vertrouwen gebroken is, moet je jezelf vergeven. Je moet kunnen accepteren dat je niets verkeerd hebt gedaan.
Vergeef jezelf dat je het niet aan zag komen dat deze persoon jouw vertrouwen zou schaden. Als je dat niet doet, zal je nooit meer iemand in vertrouwen durven nemen. Je zal argwanend zijn tegenover iedereen en altijd denken dat iemand je weer hetzelfde aan zal doen.
Pas als je jezelf en de ander hebt vergeven, kunnen jullie weer verder. Tot die tijd heeft het geen zin om te doen alsof alles weer oké is.
Onthoud dat ook vergeving veel tijd nodig heeft en gun jezelf die tijd ook. Wees lief voor jezelf en voorkom dat je nog eens zal worden gekwetst.