Als je denkt dat je ongelukkig voelen gewoon een onderdeel van het leven is, dan heb je het goed mis. Er is namelijk zeker iets aan te doen!
Het probleem is alleen dat je waarschijnlijk een aantal dingen doet, waarvan je onbewust heel ongelukkig wordt. Dit zijn van die dingen die er gaandeweg bij je zijn ingeslopen, waardoor je niet door hebt wat voor verwoestend effect ze op je humeur hebben.
Gelukkig ben je niet de enige. Iedereen heeft het zo druk met het leven dat ze al snel vergeten om ook nog een beetje lol te hebben.
Op deze pagina kan je lezen welke zeventien dingen je moet vermijden als je je niet langer ongelukkig voelen wil. De meeste zijn veel simpeler dan je denkt!
1. Je druk maken = je ongelukkig voelen
We beginnen met een moeilijke. Een van de dingen waar je namelijk het meest ongelukkig van wordt, is jezelf druk maken. En daarmee bedoel ik niet dat je je geen zorgen mag maken over dingen die er aan de hand zijn.
Hierbij gaat het om je druk maken om dingen die nog helemaal niet aan de orde zijn. Ken je dat? Dat je je afvraagt wat je in godsnaam moet doen als X gebeurt en dat dan weken later blijkt dat al die zorgen voor niks waren?
Zo heb ik me zelf wel eens druk gemaakt over een man waar ik interesse in had. Ik kon me er urenlang druk over maken als hij me niet meteen een berichtje terug had gestuurd.
Ik analyseerde alles wat ik tegen hem had gezegd en ik was er vol van overtuigd dat hij op me was afgeknapt. Nu, tien jaar later, zijn deze man en ik nog steeds samen.
Toen ik er ooit tegen hem over begon, lachte hij me keihard uit. Er is geen seconde geweest dat hij twijfelde aan zijn gevoelens voor mij. Ik had me echt helemaal onnodig druk zitten maken en ik had mezelf dat ongelukkig voelen kunnen besparen.
2. Je wil alles onder controle hebben
Het liefst verloopt voor jou alles volgens plan, maar helaas is dat nu eenmaal niet hoe het werkt. Sommige dingen vallen niet onder jouw controle.
Stel bijvoorbeeld dat je een verjaardagsfeestje hebt gepland in het park. Dan zou het natuurlijk goed uitkomen als het die dag ook mooi weer is.
Helaas is het weer nu echt typisch zoiets waar je geen controle over kunt uitoefenen. Je moet dan kunnen loslaten dat het weer gaat doen waar het zelf zin in heeft.
Houd je dus niet met het weer bezig en geef jezelf de tijd om lekker iets anders te gaan doen. Wat dat weer dan doet op je verjaardag, dat zie je dan wel weer.
Het enige waar je wel de controle over hebt, is hoe je op bepaalde situaties reageert. Maak het gemakkelijk voor jezelf en reageer lekker relaxt, dan zul je je ook niet ongelukkig voelen.
3. Wrok koesteren = je ongelukkig voelen
Continu bezig zijn met kwaad zijn op iemand of het gevoel hebben dat iemand je iets verschuldigd is, is erg vermoeiend.
Daarbij heb je er ook helemaal niks aan. Zo lang jij kwaad blijft op de ander, gaat diegene zich daar niet slechter van voelen. Je hebt er echt alleen jezelf mee.
Je ongelukkig voelen is zeker een gevolg van wrok koesteren. Een bekende geleerde heeft wel eens gezegd dat wrok koesteren hetzelfde is als gif innemen en dan verwachten dat de ander zal sterven.
Bespaar jezelf dus de energie en laat die wrok lekker gaan. Laat de negativiteit van je af glijden en houd je met je eigen dingen bezig.
Zodra je merkt hoe veel beter je je voelt nadat je de wrok hebt laten gaan, zal je me voor eeuwig dankbaar zijn!
4. Je denkt dat iedereen hetzelfde is als jij
Je stemt je verwachtingen van andere mensen af op de keuzes die je zelf zou maken en dat is heel gevaarlijk. Ieder mens is namelijk weer anders.
Hoe eerder je dit accepteert, hoe eerder het je ongelukkig voelen zal stoppen. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld kwaad, onrustig of teleurgesteld wordt wanneer iemand je kwetst.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan een situatie waarin jij iemand helpt met een verhuizing. Je geeft je hele dag ervoor op om met spullen te sjouwen en vervolgens krijg je daar niks voor, terwijl je dat wel had verwacht.
Heel goed dat jij een net persoon bent die dat anders zou afhandelen, maar je kan er niet te lang mee blijven zitten dat iemand anders dat niet doet.
Accepteer het dat iedereen overal weer anders over denkt en dat niet iedereen dezelfde waarden en idealen heeft als jij.
5. Je wil hetzelfde zijn als iedereen = je ongelukkig voelen
De omgekeerde versie is nog veel erger. Als jij jezelf de hele tijd spiegelt aan anderen, zal je je zeker ongelukkig voelen.
Het gras is altijd groener aan de overkant. Die ene collega heeft in jouw hoofd altijd een leuker leven dan dat van jou, zonder dat je daar echt bewijs voor hebt.
Besef je dat je altijd maar een heel klein deel van het leven van de ander te zien krijgt. Zodra je de hyperfocus legt op dat wat er zo perfect is aan de ander, verlies je uit het oog wat er goed is in je eigen leven.
Waardeer jezelf voor wie je bent, los van wat anderen zijn. Concentreer jezelf op je eigen sterke punten en de dingen die goed gaan in je leven.
Het zou toch ook helemaal niet leuk zijn als iedereen hetzelfde is in de wereld?
6. Je stelt te hoge doelen voor jezelf
Natuurlijk mag iedereen in het leven dromen, maar je kunt ook gelukkig zijn voordat al je dromen zijn uitgekomen. Dat is iets wat je zeker in de maatschappij van vandaag goed moet onthouden.
Veel mensen denken bijvoorbeeld dat je ongelukkig voelen over gaat als ze bepaalde materiële doelen hebben bereikt. Dat ze gelukkig zullen zijn als er een bepaald bedrag op hun bankrekening staat of als ze eindelijk die droomauto voor de deur hebben staan.
Ik kan je vertellen dat dat nergens op slaat. Zelfs de mensen die alles al hebben kunnen zich nog ongelukkig voelen. Sterker nog, dit zijn juist vaak de mensen die het meest ongelukkig zijn.
Laat deze doelen dus voor wat ze zijn en leef wat meer in het moment. Kijk naar de dingen die je al wel hebt, een lieve vriend, je familie om je heen of een baan die je leuk vindt. Haal daar je geluk uit.
7. Voor jou is het glas altijd half leeg = je ongelukkig voelen
Sommige mensen zijn van zichzelf nu eenmaal pessimistisch. Het maakt niet uit wat voor scenario je ze voorlegt, ze zien het altijd van de somberste kant in.
Natuurlijk zal dit er toe leiden dat je je ongelukkig voelen zal. Want gek genoeg is de manier waarop je naar de dingen kijkt ook van invloed op hoe alles zal aflopen.
Wanneer jij denkt dat een situatie slecht af gaat lopen, dan is de kans veel groter dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren.
Dit is omdat je een situatie zelf onbewust die kant op stuurt. Als we kijken naar het voorbeeld van eerder, wanneer je je druk maakt om wat een man van je vindt, stuur je dit met je pessimisme.
Denk maar eens goed na, wanneer je denkt dat het slecht af zal lopen, gedraag je je tegenover hem heel anders dan wanneer je denkt dat je een dikke kans maakt. Toch?
8. Je bent alleen
Ook als je wel heel goed alleen kan zijn, moet je toch af en toe wat mensen om je heen hebben. Dat is niet meer dan gezond.
Wanneer je altijd alleen bent, wordt je wereld namelijk heel klein. Je bent aangewezen op jezelf en er is nooit iemand die je een andere kijk op de wereld kan geven.
Dat zal ertoe leiden dat je je ongelukkig voelen zal. Gelukkig is dit probleem snel opgelost, het enige wat je moet doen is wat mensen opzoeken.
Dit kan je familie zijn of blijf eens wat langer bij je collega’s bij het koffiezetapparaat hangen. Zelfs als je denkt dat je echt alleen bent, is er altijd wel ergens iemand die wel eens een kopje koffie met je wil drinken.
Natuurlijk is het ook nooit te laat om nieuwe vrienden te maken. Je hoeft er niet eens je huis voor uit, het internet staat vol met plekken waar je gelijkgestemden kunt vinden.
9. Je hebt te veel waarde aan materiële dingen = je ongelukkig voelen
Natuurlijk is het super fijn om veel spullen te hebben, maar je kunt daar slechts een deel van je geluk uit halen. Die nieuwe schoenen gaan je namelijk niet troosten als je verdrietig bent.
Daarbij kan je er ook heel ongelukkig van worden als die materiële dingen stuk gaan of onbereikbaar worden. Je enige doel is dan nog om die spullen weer te repareren of om ze toch te pakken te krijgen.
Dit is een totaal nutteloze invulling van je leven. Hoe eerder je beseft dat materiele dingen je niet gelukkig gaan maken, hoe eerder je je weer gelukkig kunt voelen.
Schenk daarom je aandacht eens aan de kleine dingen waar je gelukkig van wordt. Dat kopje koffie met de krant op je vrije zaterdagochtend of de eerste zonnestralen in de lente.
Wanneer je je geluk uit dit soort kleine dingen kan halen, zal je iedere dag veel meer geluksmomentjes hebben en daar knapt een mens van op!
10. Je maakt geen tijd vrij voor de juiste dingen
Je moet ongeveer 8 uur per dag naar je werk en daarnaast slaap je ook nog eens 8 uur. Met een beetje geluk heb je per dag dus nog 8 uur over om voor jezelf iets leuks te doen.
Helaas zijn veel mensen op dat punt hun focus kwijt, waardoor ze deze tijd ook besteden aan dingen waar ze helemaal niet gelukkig van worden.
Natuurlijk moet je zo af en toe ook dingen doen die niet leuk zijn, zoals je administratie doen of je huis opruimen, maar als het goed is houd je daarna nog voldoende tijd over voor dingen die wel leuk zijn.
Kijk dus eens goed hoe veel minuten van je dagelijkse tijd je echt bezig bent met dingen die jou gelukkig maken en tel dat eens voor een hele week bij elkaar op. Grote kans dat het eindtotaal erg laag is!
Maak eens een lijst van de dingen die jou wel gelukkig maken. Houd die de volgende week bij en zorg dat je in ieder geval vier van de dingen op deze lijst doet. Dan is het je ongelukkig voelen binnen no time weer over!
11. Je gaat om met mensen die zich ongelukkig voelen
Geluk is aanstekelijk, maar ongeluk zeker ook. Wanneer jij alleen maar omgaat met mensen die ongelukkig zijn, zal dit vroeg of laat op je overslaan.
Denk maar eens aan die ene plek waar je ooit hebt gewerkt waar al je collega’s de hele dag aan het klagen waren. Ondanks dat je zelf helemaal niet zo veel te klagen had, was je binnen de kortste keren ook onderdeel van het geklaag.
Dat is niet meer dan logisch. Als de mensen om je heen de hele dag niets anders te vertellen hebben dan hoe ongelukkig ze zijn, ga je daar zelf ook in geloven.
Het is heel moeilijk om te geloven dat de lucht nog blauw is als iemand je de hele dag vertelt dat dat niet zo is. Neem het jezelf niet kwalijk en ga gewoon met wat meer positief ingestelde mensen om.
Je zal al snel merken dat dit een onomkeerbaar verschil in je leven zal maken. Een dag met een paar positieve mensen kan al voor een verandering zorgen.
12. Je hebt geen doelen in het leven
Wanneer je je te veel vast houdt aan je doelen zal je je ongelukkig voelen, maar het tegenovergestelde is ook waar. Als jij niks hebt om in de ochtend voor uit je bed te komen, is het lastig om gelukkig te zijn.
Ook als je de hele week naar je werk gaat met als doel om het weekend te halen, zal je daar niet gelukkig van worden. Dit betekent namelijk dat je maar 5 dagen in de week gelukkig bent en slechts 2 dagen een beetje plezier hebt.
Het is dus tijd om doelen voor elke dag te stellen. In het begin kan dat best lastig zijn, dus je kan het beste klein beginnen.
Verken een aantal nieuwe hobby’s, sporten en andere activiteiten. Bekijk wat je leuk vindt en kijk of je daar echt goed in kan worden.
Een doel kan al zitten in zoiets kleins als elke dag net een beetje sneller naar je werk fietsen of iedere dag die leuke collega aan het lachen maken.
13. Je zit vast in je verleden = je ongelukkig voelen
Mensen die te veel bezig zijn met het verleden, zullen zich geheid ongelukkig voelen. Je moet als persoon kunnen accepteren dat het verleden achter je ligt.
Wanneer je nog de hele tijd bezig bent met proberen om dingen te veranderen, schiet je daar niks mee op. Wat gebeurt is is gebeurt en je kan alleen nog veranderen wat er komen gaat.
Het heeft dus geen zin om de hele tijd te denken ‘Wat als’. Ten eerste ga je dit antwoord nooit krijgen en ten tweede ga je het ook nooit op een andere manier kunnen doen.
Probeer om te leren van je verleden, maar er niet in te blijven hangen. Concentreer je op de toekomst en de dingen die je anders kunt doen om te voorkomen dat je dezelfde fout maakt.
Op die manier voorkom je dat je persoon van vandaag je verleden is en dat je spijt krijgt dat je je tijd niet beter hebt besteed!
14. Je leeft niet gezond
Hoe je met je lichaam omgaat, heeft veel invloed op je geest. Wanneer je niet gezond eet, niet voldoende beweegt en ook niet slaapt, zal je je ongelukkig voelen.
Dit merk je pas op het moment dat je wel weer een beetje beter voor jezelf gaat zorgen. Als je lief voor jezelf bent en een gezonde maaltijd maakt, voel je je al meteen veel beter dan wanneer je net een vette hap hebt gegeten.
Ook sporten kan veel invloed hebben op hoe je je voelt. Zelfs als je maar heel even sport, krijg je toch een goed gevoel over jezelf omdat je voor die dag al wat productiefs gedaan hebt.
Gezond leven zorgt er ook voor dat je minder stress hebt, waardoor je je ook gelukkiger zal voelen. Daarbij kan sporten ook nog eens heel sociaal zijn.
Kies ervoor om aan je beweging te komen met een teamsport en je slaat twee vliegen in één klap!
15. Je durft niet te falen = je ongelukkig voelen
Wanneer je bang bent om te falen, haal je nooit het maximale uit jezelf. Je bent zo bang om een fout te maken, dat je niet eens meer probeert om iets te doen.
Als je dingen niet doet, terwijl je dat wel wil, zal je je ongelukkig voelen. De hele tijd wordt je tegengehouden door een soort onzichtbare muur die je zelf hebt gemetseld.
Het is dus tijd om deze instelling zo snel mogelijk te laten varen. Voor je het weet zal je jezelf nooit tot je volledige krachten ontwikkelen, waardoor je voor altijd ongelukkig blijft.
Falen is helemaal niet erg. Iedereen faalt wel eens en daar kan je juist van leren. Hoe kan je immers weten hoe je iets niet moet doen, als je altijd alles meteen goed doet?
Wees niet bang voor wat anderen van je denken en ga gewoon eens genadeloos hard onderuit. Je zal merken dat het verbreken van je eigen grenzen je heel gelukkig zal maken.
16. Je hebt altijd de goedkeuring van een ander nodig
Mensen die altijd de goedkeuring van een ander zoeken, zijn vaak het meest ongelukkig. Het is super onhandig om je geluk op die manier van een ander af te laten hangen.
In de eerste plaats slaat het nergens op om je geluk door de goedkeuring van een ander te laten bepalen. Wat belangrijk is, is dat jij gelukkig bent.
Je moet je eigen acties en daden goedkeuren, een ander heeft daar niks mee te maken. Wanneer je je geluk altijd van anderen af laat hangen, kan je alleen maar teleurgesteld worden.
Daarbij is de goedkeuring van een ander ook helemaal niks waard als je niet eens in staat bent om jezelf goed te keuren. Wat ga je doen als die ander er opeens niet meer is? Wat blijft er dan nog van je over?
Begin dus altijd gewoon lekker bij jezelf en dan komen die anderen later wel. Zo lang jij gelukkig bent, maakt het niks uit wat anderen daar over denken.
17. Je stelt dingen uit = je ongelukkig voelen
Niks weegt zo zwaar op je als het gevoel dat je nog van alles moet doen. Voor je het weet hebben de dingen zich opgestapeld en ben je het hele overzicht verloren.
Het begint met een stapel was die je nog moet opvouwen en wat achterstallige administratie die je nog moet bijwerken. Voor je het door hebt, heb je een hele waslijst aan dingen die je nog moet doen.
Je ziet er zo tegenop om er aan te beginnen, dat de lijst alleen maar langer wordt. Daardoor wordt het probleem alleen maar erger. Tot op het punt dat je maar probeert om alles te vergeten.
De enige oplossing is om het probleem bij de wortel aan te pakken. Je moet ergens beginnen. Plan een vrije dag in om je achterstallige klusjes bij te werken.
Heb je meer tijd nodig? Plan dan een paar dagen of vraag je vrienden om hulp. Zodra je meer en meer to-do’s hebt afgestreept, zul je vanzelf minder ongelukkig worden!