Als je iemand die zich afsluit in je leven hebt, kan dat soms best moeilijk zijn. Je krijgt het gevoel dat jij de reden bent dat die persoon zich afsluit, ondanks dat dat negen van de tien keer helemaal niet zo is.
Er zijn allerlei factoren die gesloten gedrag kunnen veroorzaken. Soms heeft iemand een traumatische ervaring gehad en andere keren is het gewoon iemands persoonlijkheid.
Je kunt proberen om op een bepaalde manier toch toenadering tot deze persoon te blijven zoeken. Er zijn altijd manieren om wel om te gaan met iemand die zich afsluit.
Wat wel en niet werkt verschilt per persoon. Vaak is het gewoon een kwestie van dingen steeds blijven proberen. Kijk een tijdje hoe het met een aanpak gaat en als het niet werkt ga je gewoon door naar iets anders.
Om het voor jou wat gemakkelijker te maken om toenadering te zoeken, hebben we hier een aantal tips voor je verzameld.
1. Ga consistent om met iemand die zich afsluit
Iemand die zich afsluit kan dat doen omdat hij nog zoekende is naar jouw persoonlijkheid. Hij wil eerst voor de volle honderd procent door hebben hoe jij in elkaar zit. Pas daarna zal hij zichzelf open stellen.
Wanneer jij niet consistent bent, is het voor de ander heel moeilijk om deze afweging te maken. Als jij de ene keer heel vrolijk, aardig en hyperactief bent en de andere keer juist het tegenovergestelde, raakt de ander in de war.
De eerste reactie zal dan altijd zijn om afgesloten te blijven. De ander wil gewoonweg niet het risico lopen dat hij zich openstelt voor iemand die achteraf een heel ander persoon blijkt te zijn.
Wanneer iemand zo met je omgaat, is dit niet persoonlijk. Iemand die zich afsluit heeft gewoon heel veel moeite om mensen te vertrouwen.
Blijf daarom consistent en kom ook altijd je afspraken na. Laat diegene weten dat hij op je kan rekenen en leg een stabiele basis voor het vertrouwen.
2. Spreek je waardering uit
Soms kan iemand die zich afsluit niet goed pijlen wat jij vindt. In een relatie tussen werkgever en werknemer kan de laatste zich bijvoorbeeld afsluiten uit onzekerheid.
In dat geval is het goed om altijd je waardering uit te spreken. Laat er geen twijfel over bestaan dat iemand iets goed heeft gedaan.
Zodra er ruimte is voor twijfel, zal iemand die zich afsluit ook meteen gaan twijfelen. Het is daarom beter om maar heel overdreven te vertellen dat je tevreden bent, in plaats van subtiele hints te geven.
Als je van nature niet zo’n complimenteus persoon bent (wat veel Nederlanders niet zijn), is het goed om jezelf er actief aan te herinneren.
Zet desnoods in je agenda of een wekker op je telefoon dat je deze persoon even wat extra aandacht geeft. Het kost niks en het kan een groot verschil maken.
3. Luister altijd goed naar iemand die zich afsluit
Een luisterend oor kan er echt voor zorgen dat iemand die zich afsluit wat meer openstelt. Op het moment dat diegene zich gehoord voelt, kan dat een verandering te weeg brengen.
Het is voor ieder mens namelijk fijn om gehoord en begrepen te worden. Laat daarom altijd merken dat je actief luistert.
Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door even kort samen te vatten wat iemand net tegen je gezegd heeft of door later in het gesprek terug te komen op iets wat eerder gezegd is.
Vraag ook altijd door naar wat er wordt gezegd. Iemand die zich afsluit vindt het vaak moeilijk om zelf alles te zeggen, waardoor er vaak wat informatie voor je wordt achtergehouden.
Probeer niet alleen te luisteren naar, maar ook te begrijpen wat iemand nu precies zegt. Vraag eens of je goed begrijpt wat de reden is dat iemand kwaad, gekwetst of verdrietig is.
4. Stel jezelf open
Het is veel gemakkelijker om je minder af te sluiten als je met iemand bent die open is. Geef dus het goede voorbeeld en deel wat informatie over jezelf.
De ander ziet dan hoe het is om jezelf open te stellen. Dat het niet iets is om bang van te zijn, maar juist een mooie manier van jezelf met de ander verbinden.
Let daarbij op dat je niet te veel deelt. De ander kan ervan schrikken als jij opeens met hele heftige verhalen uit je jeugd aan komt zetten of hele intieme verhalen over je relatie deelt.
Tast het een beetje af. Begin met hier en daar een kort persoonlijk verhaal en breid dat langzaam verder uit. Probeer dan vanuit dat verhaal ook iets uit de ander los te peuteren.
Wanneer je zelf bijvoorbeeld vertelt over je ouders, kan je altijd aan de ander vragen hoe die situatie bij hem was en of hij zich kan herkennen in jouw verhaal.
5. Communiceer ook zonder woorden met iemand die zich afsluit
Dat iemand zich afsluit, betekent nog niet dat iemand het niet opmerkt als jij toenadering probeert te zoeken. Sterker nog, deze mensen hebben vaak juist ook oog voor de kleine dingen.
Probeer dus ook eens om met non-verbale communicatie toenadering te zoeken. Tijdens een gesprek oogcontact houden, vanaf de andere kant van de kamer naar iemand glimlachen of even kort iemands schouder aanraken.
Het zijn allemaal kleine dingen die een enorm verschil kunnen maken. Bewaak hierbij wel de grenzen van de ander. Zodra je merkt dat iemand zich terugtrekt bij een aanraking, is het verstandig om het wat rustiger aan te doen.
Bij iemand die echt afgesloten is kan het heel lang duren voordat dit soort gestes geaccepteerd zullen worden. Voordat je eraan begin moet je dus zeker weten dat je het ook af zal maken.
Als je dan eindelijk de toenadering hebt gevonden, zal de beloning heel groot zijn. Niks is zo fijn als het gevoel dat je vooruitgang hebt geboekt.
6. Vraag wat de ander nodig heeft
Zeker wanneer je al meerdere dingen hebt geprobeerd om toenadering tot de ander te zoeken, kan het frustrerend worden. Je hebt het idee dat je dingen blijft proberen, maar zonder echt resultaat.
In dat geval kan het een optie zijn om gewoon eens te vragen wat de ander nodig heeft. Vertel dat je een afstand voelt en dat je graag wat meer toenadering wil zoeken.
De ander kan dan zelf aangeven dat hij meer tijd nodig heeft of juist wil dat je meer je best doet. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat de ander helemaal niet door heeft gehad dat jij zo je best aan het doen bent.
Om het gesprek een beetje op gang te helpen zou je er ook voor kunnen kiezen om met wat suggesties te komen. Zo is het ook meteen duidelijk waar jij wel en niet toe bereid bent.
Geef bijvoorbeeld aan dat je best wat meer zou willen vragen of wat meer zou willen aanraken. De ander kan daar makkelijker op reageren dan wanneer hij zelf allemaal dingen moet verzinnen.
7. Cijfer jezelf niet weg wanneer je toenadering zoekt tot iemand die zich afsluit
Voor veel mensen is het heel belangrijk om een hechte band te hebben met de mensen uit hun omgeving. Wanneer je toenadering zoekt tot iemand die zich afsluit, is het heel gemakkelijk om je eigen behoeftes en gevoelens weg te cijferen.
Let dus altijd op dat je jezelf niet te veel emotioneel belast. Het kan een echte uitputtingsstrijd zijn om toenadering te zoeken tot iemand die zich afsluit. Zeker wanneer je niet altijd het gewenste resultaat behaalt.
Neem dus ook af en toe een beetje afstand. Neem de tijd voor de dingen die jij leuk vindt en laat de ander even voor wie hij is.
Laad jezelf weer op en gebruik je nieuwe energie om de strijd weer aan te gaan. Zo voorkom je dat je tijdens het proces te moe wordt, waardoor je eerder gekwetst zal worden.
Vergeet niet om jezelf er aan te blijven herinneren dat het niks met jou te maken heeft dat de ander zo gesloten is. Wanneer je tijd voor jezelf nodig hebt, moet je die gewoon nemen. De ander heeft ook niks aan je als je uitgeput bent.
8. Geef de ander de ruimte
Waar het in dit proces vaak fout gaat is het tempo. Iemand die de ander uit zijn schulp wil trekken, heeft daar namelijk vaak een beetje haast bij.
Dit soort dingen gaan alleen niet over één nacht ijs. In sommige gevallen kan het tot wel jaren duren voordat een gesloten persoon zich ook maar een heel klein beetje kan openstellen.
Iemand die zich afsluit, doet dat met een reden. Vaak heeft iemand er jaren lang over gedaan om al die muren op te bouwen. Jij moet wel van hele goede huize komen als je die muren in een korte tijd wil afbreken.
Vaak moet iemand nog een paar emotionele problemen afsluiten voordat de muur naar beneden kan komen. Dat is een proces waarbij jij niet altijd aanwezig hoeft te zijn.
Laat iemand die zich afsluit even alleen. Geef hem de tijd om deze problemen uit te zoeken en aan te pakken. Wanneer jij nodig bent, dan hoor je dat vanzelf.
9. Accepteer dat iemand die zich afsluit anders is
Het is heel lastig om te begrijpen waarom iemand die zich afsluit doet wat hij doet. Zeker wanneer jij een heel open persoon bent die het liefst de hele dag omringd wordt door mensen.
Ondanks dat je met de tips uit dit artikel ervoor kunt zorgen dat iemand wat opener wordt, zal er vaak wel een limiet aan zitten.
Je afgesloten partner zal na een tijdje misschien wat opener over zijn gevoelens praten, maar je kan niet verwachten dat hij opeens heel extravert zal zijn.
De reden dat iemand heeft besloten om zich af te sluiten heeft vaak deels te maken met iemands persoonlijkheid. Extraverte mensen zouden hetzelfde probleem namelijk op een hele andere manier oplossen.
Neem dus genoegen met wat je krijgt, vaak is dat al veel meer dan dat iemand anders ooit van deze persoon gekregen heeft. Accepteer dat iemand minder open is dan jij!
10. Blijf altijd aardig
Zoals ik al eerder heb aangegeven kan het een vermoeiend en lang proces zijn om iemand die zich afsluit te veranderen. Het is best voor te stellen dat je tijdens dit proces zo gefrustreerd raakt, dat je uit je slof schiet.
Dit is het ergste wat je kan doen. Zodra iemand bezig is om jou langzamerhand te vertrouwen, kan je alles weer kapot maken door ook maar één keer gemeen te zijn.
Het beetje vertrouwen dat de ander in je heeft, zal direct weg zijn en je moet weer helemaal vanaf nul beginnen. De tweede keer zal het nog moeilijker zijn dan de eerste keer.
Neem daarom wat afstand als je merkt dat het te veel voor je wordt. Het is beter om maar even helemaal nergens op te reageren dan op de verkeerde manier te reageren.
Dit betekent niet dat je nooit je eigen emoties mag laten zien, maar wel dat je voorzichtig moet zijn met welke emoties je laat zien. Blijf altijd binnen de grenzen van het redelijke.
11. Ga nooit te ver bij iemand die zich afsluit
Vooral als je niet weet waarom iemand zich afsluit, is het belangrijk dat je altijd een bepaalde afstand blijft houden. Ook als je een vermoeden hebt, moet je niet gaan zitten gissen naar de reden.
Stel bijvoorbeeld dat je het idee hebt dat iemand zich afsluit omdat hij te maken heeft gehad met misbruik. Dan is het slechtste wat je kunt doen daar naar vragen.
In de eerste plaats geeft dat iemand het gevoel betrapt te zijn. Iemand denkt zijn geheim te kunnen verbergen, maar blijkbaar niet goed genoeg.
Ten tweede is het ook helemaal niet aan jou om te bepalen wanneer iemand zijn geheim met je moet delen. Het feit dat jij wil weten wat er aan de hand is, betekent nog niet dat iemand ook meteen moet gaan delen.
Zodra je te ver gaat, zal iemand zich meteen weer voor je afsluiten. Het is daarom maar beter om te weinig te vragen dan te veel.
12. Laat het soms gewoon even
Wanneer je iemand die zich afsluit probeert over te halen om zich meer open te stellen, moet je daar geen dagtaak van maken.
Stel bijvoorbeeld dat je vriend iemand is die wat meer gesloten is, dan kan je daar best af en toe naar vragen. Op een goed moment, bijvoorbeeld als jullie samen op de bank zitten.
Het is echter niet de bedoeling om bij iedere gelegenheid te beginnen over het feit dat hij zo gesloten is. Soms moeten jullie ook gewoon samen kunnen zijn.
Wees je ervan bewust dat de ander echt wel weet dat hij gesloten is en dat dat voor jou niet altijd fijn is. Dat is zijn tekortkoming. Jij zou het ook niet fijn vinden als je tijdens ieder moment op je eigen tekortkomingen gewezen wordt.
Blijf dus ook voldoende dingen doen die helemaal niks te maken hebben met openstellen. Ga gewoon lekker samen uit, heb plezier en geniet van de mooie dingen.
13. Steun iemand die zich afsluit gezamenlijk
Je hoeft niet altijd alles in je eentje te doen. Wanneer jullie binnen een vriendengroep door hebben dat er iemand is die zich afsluit, kunnen jullie dit samen aanpakken.
Zeker wanneer jij degene bent die het dichtste bij een persoon staat, bijvoorbeeld omdat je een relatie hebt, kan het gebeuren dat je de verantwoordelijkheid voelt.
Dit slaat nergens op. Het is volkomen normaal als jij in een situatie als deze ook de hulp van anderen probeert in te schakelen.
Waak er daarbij wel voor dat de ander niet het gevoel krijgt dat jullie allemaal tegen hem zijn. In zo’n situatie krijgt iemand namelijk al snel het idee dat er achter zijn rug om over hem gepraat is en dat is natuurlijk niet fijn.
Voorzichtigheid is in deze situatie echt heel belangrijk. Je wil de ander niet overvallen. Ga daarom niet allemaal tegelijk, tast eerst een voor een het water af.
14. Creëer een veilige ruimte
Iemand zal zich pas openen als hij zich helemaal veilig voelt en daarom is het belangrijk dat je een veilige ruimte creëert. Hoe die eruit ziet, hangt af van de persoon.
Het draait erom dat iemand zich veilig en vertrouwd genoeg voelt om zich open te stellen. Daarbij zijn in de eerste plaats de mensen belangrijk.
Probeer nooit iets los te krijgen als er daarbij mensen aanwezig zijn die de ander niet vertrouwt. Ook fysieke dingen in een ruimte kunnen al een reden zijn om gesloten te blijven.
Zorg ervoor dat er niet te veel afleidingen zijn. Afgesloten mensen kunnen zich bijvoorbeeld heel erg concentreren op bepaalde objecten in een ruimte.
In hun hoofd dwalen ze helemaal af naar hun eigen wereld, zodat ze zich niet met de realiteit bezig hoeven te houden. Zorg voor een ruimte waarin dat niet mogelijk is.
15. Zoek professionele hulp voor iemand die zich afsluit
Als het je zelf niet lukt om iemand zo ver te krijgen dat hij zich openstelt, kun je er altijd nog voor kiezen om professionele hulp te zoeken.
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar therapie hoeft echt niet zo zwaar beladen te zijn als je denkt. Sommige mensen sluiten zich namelijk af, zonder dat ze zelf precies weten waarom.
Een professional kan in dat geval helpen om de oorzaak van het probleem te vinden en dat is echt belangrijk. Zonder oorzaak is het namelijk onmogelijk om een probleem op te lossen.
Zeker wanneer iemands geslotenheid jullie relatie echt in de weg zit, is therapie een goede oplossing. Een ander voordeel is ook dat jullie relatie minder gelinkt wordt aan de geslotenheid.
De geslotenheid is iets van de therapie en is niet meer zo zeer een onderdeel van jullie relatie. Het wordt zo veel gemakkelijker om die twee dingen los van elkaar te bekijken.
16. Leer leven met iemand die zich afsluit
Iemand die zich al zijn hele leven voor alles en iedereen afsluit, gaat misschien wel nooit meer veranderen. In dat geval kun je je er het beste bij neerleggen dat die persoon zo is.
Je kan ermee leren leven door je verwachtingspatroon bij te stellen. Daar waar je normaal van iemand verwacht dat hij zijn gevoelens zal delen, moet je daar bij deze persoon gewoon niet op rekenen.
Het is heel treurig om te weten dat iemand zo moet leven, maar helaas is het niet anders. Geniet van de eigenschappen die je wel in de ander waardeert en laat het gesloten zijn voor wat het is.
Bedenk voor jezelf goed of dit iets is wat je wil en wat je ook kan. Voor sommige mensen is het namelijk ondragelijk om met iemand te zijn die zo gesloten is.
Neem een beslissing en kijk niet meer terug. Het is tegenover de ander niet eerlijk om eerst wel een relatie aan te gaan en je vervolgens toch te bedenken. Weet waar je aan begint en leer gaandeweg met iemand te leven.
De nieuwe connectie behouden
Als deze tips hebben geholpen en je nu een connectie hebt met iemand die voorheen heel erg gesloten was, is het natuurlijk wel de bedoeling dat je deze connectie in stand houdt.
Zodra dit aan de hand is, is het belangrijk dat je blijft doen wat je hebt gedaan. Als je altijd heel duidelijk hebt aangegeven hoe je je voelt, moet je dat blijven doen.
Zoals ik al eerder heb aangegeven is het heel belangrijk om consistent te blijven. Verander je gedrag niet opeens omdat je je doel bereikt hebt.
Blijf de situatie ook altijd in de gaten houden. Op het moment dat iemand toch weer in zijn schulp lijkt te kruipen, moet je waakzaam zijn en weer meer je best gaan doen.
Echte doorgewinterde experts kunnen ook proberen om te voorkomen dat iemand weer in zijn schulp kruipt. Leer situaties die iemand onzeker maken te herkennen en probeer ze te vermijden.
Als je vriend zich bijvoorbeeld terugtrekt op het moment dat hij een belangrijke opdracht heeft op zijn werk, moet je tijdens deze periodes extra waakzaam zijn.
Het is een lange en eindeloze weg, maar als deze persoon voor jou de juist is, is het al het werk waard!