Skip to Content

Je Intuïtie Zal Je Toefluisteren

Je Intuïtie Zal Je Toefluisteren

Wat is intuïtie nu eigenlijk? Intuïtie is een “besef” dat niet verklaard kan worden door middel van feiten of gedachten, maar door een diep innerlijk gevoel.

Het zijn die “ik voel het aan mijn water” en “er voelt iets niet goed” momenten en je kunt niet verklaren waarom je dit denkt. En mijn vraag is: hoe vaak heb je dat alwetende stemmetje genegeerd omdat het gewoon zo onlogisch leek? 

De meesten van ons geloven dat onze intuïtie, ook bekend als de alwetende innerlijke stem, waarde heeft, maar we weten gewoon niet hoe we deze moeten bereiken en hoe we hem kunnen horen.

We snappen nog minder hoe we het naar onze wens kunnen gebruiken. Je weet slechts dat het je zo vaak is overkomen en het soms zo duidelijk was dat je grijnsde toen je terugdacht aan wat je had kunnen vermijden, als je nou maar beter had opgelet.  

“Intuïtie zegt je niet wat je wilt horen, het zegt je wat je moet horen.” – Sonia Choquette 

Verder Dan Logica En Redelijkheid 

Je Intuïtie Zal Je Toefluisteren

Intuïtie is een opeenstapeling van ervaringen, instincten en zintuigen, waaronder het versterken van aanrakingen, je gevoel, je zicht, je gehoor en smaak.

Intuïtie ontstaat uit je eigen psychische en emotionele processen. Het is meer “gevoelsmatig” dan “logisch” – het is je vermogen om dingen op te pikken voordat ze gebeuren. 

Als je bijvoorbeeld iemand voor het eerst ontmoet en je elkaars hand schudt, zegt je voorgevoel vaak door middel van aanraking en zicht dat je deze persoon niet kunt vertrouwen.

Dit kan een intens gevoel zijn, omdat je voorgevoel je zegt dat er iets niet klopt.

Je weet misschien niet precies waarom, of je hebt geen logische verklaring voor dit gevoel, maar op zo’n moment weet je dat je moet luisteren en dat je dat overweldigende en gevaarlijke gevoel moet vertrouwen. 

In tegenstelling kan het ook een warm gevoel van innerlijke rust zijn en liefde in je hart, omdat je weet dat alles goed zal komen.

Hoewel we op verschillende manieren boodschappen ontvangen, ontvangt iedereen deze, zelfs als we ze niet proberen te bereiken. Sommigen van ons voelen dingen, terwijl anderen ze zien of horen. 

“Intuïtie gaat verder dan logica: het overheerst alle alledaagse gedachten en het springt rechtstreeks van het probleem naar het antwoord.” – Robert Graves 

Verschil Tussen Intuïtie En Angst

In mijn eigen ervaring, heb ik vaak mijn intuïtie voor angst aangezien. Het kan verwarrend zijn en het is belangrijk om het verschil te kennen.

Ik wil tenslotte niet dat je een perfecte kans laat schieten uit angst omdat je onterecht het gevoel had dat er een intuïtieve waarschuwing was die je ervan weerhield om die weg in te slaan. 

Intuïtie kan herkend worden als een innerlijke raadgever, een soort van besef, of misschien een intern kompas.

We gebruiken termen als een “ingeving”, een “voorgevoel”, “gewoon een gevoel”, en “instinct” om te omschrijven hoe intuïtie ons gedrag beïnvloedt.

Intuïtie leidt ons naar een pad waarbij we ons op ons gemak voelen, zelfs als we iets niet zeker weten. 

Angst of negatieve emoties kunnen zich aan de andere kant via een fysieke reactie zoals agressie, zweten, veel adrenaline, of een hart dat tekeergaat uiten.

Angst kan ervoor zorgen dat we de benen nemen en gaan schuilen en ons vermijdend gaan gedragen, en het dicteert een beslissing waarbij we ons opgelucht voelen, alsof we zojuist een bedreiging voor ons bestaan hebben overleefd. 

Begrijp me niet verkeerd, een plots voorgevoel kan net zo sterk ervaren worden als angst en er moet zeker naar gekeken worden, maar het verschil begrijpen is belangrijk als we echt op de juiste manier onze intuïtie willen bereiken. 

Probeer ook niet je intuïtie in te zetten als je te veel nadenkt, want dan zul je gebruikmaken van je ego en je intuïtie zal daar dan niet doorheen kunnen prikken.

Normaal gesproken komt dit voort uit angst, dus is het geen goed moment omdat je te sterk zal reageren.

Gebruik je intuïtie in plaats daarvan als je kalm en niet haastig bent en je tijd hebt om er nog even over na te denken. 

“Een rustig hoofd hoort intuïtie luider dan angst.” 

Verbeter De Toegang Tot Je Intuïtie

Je Intuïtie Zal Je Toefluisteren

Voordat je de toegang tot je intuïtie kunt verbeteren, moet je het eerst kunnen horen zonder dat je last hebt van de herrie van je drukke leven.

Je moet rustig aan doen en luisteren en om dit te bereiken moet je eigenlijk alleen zijn.

Het zou enorm helpen om wat tijd vrij te nemen van je alledaagse drukte, zelfs iets als een korte wandeling kan ervoor zorgen dat het volume van je intuïtie harder gaat.  

Hieronder lees je methodes die zeker het meest effectief zullen zijn om de toegang tot je intuïtie te verbeteren:

Je Intuïtie Zal Je Toefluisteren

1. Doe aan mindfulness.

Mindfulness houdt in dat je je focust op het hier en nu. Het is een geweldige techniek om alle afleidingen in je omgeving en in je brein eruit te filteren. Als je dat voor elkaar krijgt, kun je je intuïtie luid en duidelijk horen.

“Mindfulness is een manier om vrienden met onszelf en onze ervaringen te worden.” — Jon Kabat-Zinn

2. Vertrouw je onderbuikgevoel.

Onderzoek heeft aangetoond dat emotie en intuïtie een fysieke aanwezigheid hebben in onze onderbuik. De onderbuik bestaat uit een netwerk van neuronen en het wordt vaak het “tweede brein” genoemd.

Het staat bekend als het enterische zenuwstelsel (EZS) en het bevat ongeveer 100 miljoen neuronen. Dit is meer dan de ruggengraat en het perifere zenuwstelsel (PZS), maar minder dan het brein.   

Dit is de reden waarom we “misselijk” zijn als we een moeilijke beslissing moeten maken of we weten dat we een slechte beslissing hebben gemaakt.

Je betrouwbare onderbuik is niet alleen essentieel in een situatie waarin er veel spanning heerst, maar ook je alledaagse coach.

Velen van ons zijn vergeten hoe we naar onze intuïtie moeten luisteren en we ons onderbuikgevoel moeten vertrouwen. 

“Vertrouw je intuïtie en luister naar je onderbuikgevoel.” – Ann Colton 

3. Voel.

Je weet dat je intuïtie bestaat omdat je het kan voelen – als je dit toelaat. Je voelt het in je onderbuik en het zal je kippenvel en een rilling langs je ruggengraat bezorgen, je hart op hol doen slaan en je sneller laten ademhalen.

Soms is het nog subtieler en kun je het slechts omschrijven als een “besef”. Je voelt wanneer er iets klopt – het zal duidelijk, voedzaam en verrijkend voelen.

En je voelt wanneer er iets niet klopt – in mijn geval is het een pijnlijke scheut.

Op je intuïtie vertrouwen kan aan het begin moeilijk zijn als je dit niet gewend bent, maar geef het tijd en begin het beetje bij beetje te vertrouwen als dat beter voelt. Het zal het waard zijn. 

4. Wees bereid om de slechte gevoelens los te laten.

Negatieve emoties zullen je intuïtie vertroebelen en daarom maak je zo snel slechte beslissingen als je boos of depressief bent.

Onderzoek heeft dit bevestigd, het heeft namelijk ondervonden dat mensen beter intuïtieve keuzes maakten tijdens het werken aan een verbale taak als ze goed gemutst waren, in tegenstelling tot als ze een negatieve stemming hadden. 

5. Let op wat er om je heen gebeurt.

Hoe meer informatie je kunt verzamelen uit je omgeving, hoe meer het intuïtieve, onderbewuste deel van je hersenen ter beschikking heeft en je dus betere beslissingen kunt maken. 

6. Hecht je aan anderen.

Er zijn zoveel andere dingen – naast gesproken taal – waarop we onze meningen en beslissingen baseren.

Toon, volume van de gesproken taal, lichaamstaal, gebaren – deze dragen allemaal bij aan de betekenis die we aan onze interacties met mensen geven.

Soms hebben we een mening over iemand, maar kunnen we lastig verklaren waar dat dan op gebaseerd is. Mensen lijken misschien afstandelijk, afgeleid, ongeïnteresseerd en dit is vaak niet ter sprake gebracht, maar we merken het op verschillende manieren.

Het vermogen om de gedachten, gevoelens en bedoelingen van anderen op te pikken wordt “empathische nauwkeurigheid” genoemd.

Hoe meer tijd we met mensen doorbrengen, hoe meer we empathisch nauwkeurig kunnen worden. In staat zijn om de signalen van anderen op te merken zal allemaal invloed hebben op je intuïtie. 

7. Vind tijd om de stilte op te zoeken en stil te zitten.

Alleen zijn zet de hectiek van de wereld op een laag pitje en staat je toe om je intuïtie te bereiken. Onze intuïtie stuurt altijd waarschuwingen en aanmoedigende woorden, maar vaak hebben we het te druk om dit op te pikken.

Laat je gedachten gaan en stel je open voor wat er in je opkomt – gevoelens, gedachten of woorden. Een van de manieren om dit voor elkaar te krijgen is mindfulness.

Door je gedachten in het hier en nu te focussen op je eigen ervaringen, gooit mindfulness je psychische troep weg en maakt het ruimte om in aanraking te komen met je intuïtie.

8. Gebruik je droomtijd goed. 

Als we dromen, verwerkt ons brein informatie die over is gebleven van de dag. Dromen barsten van kostbare informatie zoals leermomenten, ervaringen en herinneringen.

Op onze dromen letten kan ons informatie geven die we normaal niet kunnen bereiken als we wakker zijn.

Daarom is het van essentieel belang dat je je gedachten meteen voordat je in slaap valt richt op onopgeloste zaken en je denkt aan mogelijke opties of oplossingen terwijl je in slaap dommelt. Sluit je ogen en laat je brein de rest doen.

“Let op je dromen. Die vertellen je misschien dingen die je echt moet weten.” — Brigitte Nicole

Geniet Van Je Intuïtie 

De voornaamste reden waarom sommige mensen intuïtiever zijn dan anderen is dat zij naar hun intuïtie luisteren, in plaats van deze te negeren of eraan te twijfelen.

Veel moderne mensen hebben het idee dat intuïtief zijn betekent dat ze hun analytische en kritische denkvermogen moeten negeren, maar dat is niet zo.

Er is een verschil tussen redelijk zijn om taken af te vinken en om tegen je voorgevoel in te gaan. 

Zoals Albert Einstein ooit zei: 

“De intuïtieve geest is een heilige gave en de rationele geest is een trouwe dienaar. We hebben een samenleving gecreëerd die de dienaar vereert en de gave is vergeten.” 

Laten we leren om de wijsheid van onze vergeten gave te vereren en ervan te genieten. 

Intuïtie is krachtig en het kan leiden tot geweldige inzichten, maar dit betekent niet dat je het blindelings moet volgen. Het is nog altijd belangrijk om logisch na te denken en een balans van rationaliteit te behouden.

Je hebt een balans van beide nodig — laat zowel het intuïtieve als het rationele deel van je hersenen zich manifesteren om tot de beste beslissingen te komen. 

Je Intuïtie Zal Je Toefluisteren