Je hebt je afgevraagd waarom mannen in vreugdeloze relaties vastzitten die meer ellende dan vreugde brengen. We hebben het allemaal meegemaakt, ons gevangen, boos gevoeld, en we hebben ons afgevraagd waarom we niet gewoon inpakken en vertrekken?
Het zit zo! Toen we kleine jongens waren, vertelden ze ons om hoe dan ook sterk te blijven, om vol te houden, dingen op te lossen… Dus als we ons in een relatie ellendig voelen, dan denken we: blijf sterk, verdraag de pijn, je kunt het laten werken! Het zit in ons ingebouwd.
Ik heb eens zes jaar in een ongelukkige relatie gezeten. Het was echt deprimerend en het zoog het leven uit me. Iedereen zag dat elke keer veranderde als ze in de buurt was mijn gezicht veranderde. De glimlach zou plotseling in onbehagen en ongemak veranderen.
Ze was altijd aan het muggenziften en ze klaagde over alles. Ze was nooit tevreden. Maar tot ieders verbazing kon ik haar niet verlaten. Zo simpel was het niet.
Er zijn een heleboel redenen waarom mannen in vreugdeloze relaties vastzitten als ze niet gelukkig zijn. Laten we het eens bekijken!
1. Ik was bang om alleen te zijn
Ten eerste is er een enorme angst om alleen te zijn. Ja, ik heb het gezegd. We praten er misschien niet over, maar het idee om weer vrijgezel te zijn, vooral na een lange tijd, kan behoorlijk eng zijn.
Niet meer solo, dank je. Deze relatie is niet perfect of leuk, maar het is de MIJNE. Bekend. Vertrouwd Comfortabel.
2. Verandering maakte me doodsbang
Ik haat verandering. Het nieuwe en het onbekende maken me bang. Ik ben de man die de voorkeur geeft aan een oud versleten T-shirt in plaats van een nieuwe. Het voelt goed en veilig.
Ik word gek van verandering. Daarom werd ik zo lang daar gehouden.
3. Opnieuw beginnen voelde gruwelijk
Als je al jaren met je partner samen bent, dan voelt zelfs maar aan opnieuw beginnen te denken ronduit eng. Om dingen in te pakken en op zoek te gaan naar een nieuwe plek? Het is alsof je op de rand van de afgrond staat en naar beneden kijkt. Afgrijselijk toch?
Dus ik blijf liever op een oude bekende plek zitten dan aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen. Alles is hier veilig, snap je me?
4. Ik zat vast in een lus van vertrouwdheid
De routine en vertrouwdheid kunnen je in de val lokken. Het is allemaal zo voorspelbaar en gemakkelijk.
Het is alsof je naar een saaie film kijkt, omdat je te lui bent om uit je comfortabele stoel op te staan om bij de afstandsbediening te komen. Ik aarzelde om iets nieuws te proberen.
5. Wat zullen mensen zeggen als ik haar verlaat?
Er is een sterke sociale druk en een stigma aan echtscheidingen en scheidingen verbonden. Echte mannen geven niet op, en dat soort praatjes waar we al sinds we klein waren mee te maken hebben. In ellende blijven wordt als nobel gezien.
Om haar te verlaten? Stel je voor wat familie, vrienden en alle anderen zouden zeggen. Angst om veroordeeld te worden als ik haar verlaat, is verlammend, kan ik je zeggen.
6. Ik hoopte dat ze zou veranderen
O, de hoop. Zo’n krachtig ding!
Ik hoopte dat ze zou veranderen. Ik hoopte dat het allemaal beter zou worden, dat problemen zichzelf zouden oplossen. En ik zat op de zon te wachten die op een bewolkte dag zou verschijnen. Dat is natuurlijk nooit gebeurd.
7. In een comfortzone blijven was gemakkelijker
Laten we de kracht van gewoonte niet onderschatten. Na jaren samen te zijn geweest, wordt zelfs een ongelukkige relatie op zijn eigen manier comfortabel. Je weet wat je kunt verwachten, je hebt je routines en vertrouwdheid geeft je gezelligheid.
Het idee om dat allemaal door elkaar te schudden lijkt beangstigend.
8. Ik heb zoveel in de relatie geïnvesteerd
Het was als een langetermijnproject. Ik heb zoveel tijd en emoties in die relatie geïnvesteerd. Ik kon het niet zomaar allemaal achter me laten.
Misschien was een relatie niet perfect, maar ik kon daar niet zomaar weglopen.
9. Ik zat op een wonder te wachten
Het voelt ongemakkelijk om toe te geven, maar ik was kinderachtig en geloofde echt in iets als een magische oplossing. Dingen zullen op magische wijze lukken. Ik hoefde alleen maar te wachten. Zelfs toen er geen teken van verbetering was, geloofde ik dat het gewoon een ongelukkig hoofdstuk was.
10. Ik verloor mezelf in de relatie
Na zes jaar in een ongelukkige relatie te hebben gezeten, begon ik stukjes van mezelf te verliezen. Ik was mijn identiteit een beetje kwijtgeraakt en ik was vergeten wie ik vroeger was. Mijn zelfrespect was laag. Ik kon me niet herinneren of ik ooit zonder haar beslissingen kon nemen.
Ik weet dat jullie vrouwen dezelfde problemen hebben. Je bent bang om de comfortzone te verlaten, om langdurige relaties op te geven en bent niet klaar om met onzekerheid om te gaan. Daarom heb JIJ OOK de neiging om in slechte relaties te blijven.
Er is een groot verschil tussen het aangaan van uitdagingen in een relatie en jezelf verwaarlozen. Je moet de kracht vinden om te herkennen wanneer iets niet te repareren is en het lef hebben om verder te gaan.
Een ongelukkige relatie verlaten is een moeilijke keuze, ik weet het. Het is eng, het is moeilijk en het betekent met onzekerheid omgaan. Wat ik je wil vertellen is dit: je geluk, je gevoel voor waarde en gemoedsrust zijn de belangrijkste dingen. Stop met jezelf te martelen! Breek je los.
Het draait allemaal om het terugwinnen van je leven en om vooruit te gaan naar een gelukkigere, mooiere toekomst! Je verdient het om gelukkig te zijn!