Skip to Content

Een Romantische Avond Met Je Lief: Handige Tips En Ideeën

Een Romantische Avond Met Je Lief: Handige Tips En Ideeën

Je wil graag een romantische avond voor je vriend(in) regelen, lekker thuis of misschien liever buitenshuis. Samen heerlijk een avondje genieten, met elkaar. Maar wat zijn nu romantische en spannende dingen die je op zo’n avond kunt doen? In dit artikel zul je een heleboel ideeën krijgen. 

Er is echt niet veel nodig voor een romantisch avondje. Soms is kaarslicht, een hapje en drankje en een goede film al genoeg. Maar je kunt er ook voor kiezen om buitenshuis iets te ondernemen. Geloof ons; je hebt echt geen enorm budget nodig om je lief te verrassen. 

Met onderstaande tips zal jullie liefde weer een flinke boost krijgen, en voelen jullie je wellicht weer als de eerste dag dat jullie blikken elkaar kruisten!

Romantische avond: Goed voor je relatie

Een Romantische Avond Met Je Lief: Handige Tips En Ideeën

In een relatie

Of je nu twee jaar samen bent, een half jaar, of 12 jaar getrouwd; iedere relatie vereist TLC, ofwel ‘Tender, Love, and Care’. In relaties is het ontzettend belangrijk dat beide partners moeite blijven doen. Soms is het hard werken en is er nog maar weinig over van de romantiek. Er is gebleken dat de eerste zeven jaar van een relatie doorslaggevend zijn, en dat er moeite voor nodig is om de relatie soepel te houden.

We vinden het allemaal leuk om eens verrast te worden. Hebben jullie kinderen, dan is er waarschijnlijk vaak niet zo veel ruimte meer voor een romantisch avondje voor twee. Je zult daarvoor onder andere een oppas moeten regelen, en ook kun je het niet te laat maken.

De meesten van ons hebben een hectisch leven. Zowel jij als je partner hebben een fulltime baan, jullie sporten allebei om gezond te blijven en jullie hebben ook nog ieder jullie sociale contacten. En dan de kinderen nog.. Dit allemaal kan ervoor zorgen dat er steeds minder tijd is voor ‘just the two of you’.

Maar om de relatie tussen jullie spannend en fijn te houden, is het van belang om tijd te blijven maken voor jullie tweetjes en zo nu en dan een romantische avond te organiseren. En nogmaals: hier hoef je echt niet altijd voor de deur uit.

Vrijgezel

Zelfs als je vrijgezel bent, wil je natuurlijk de romantiek beleven. Stel nu dat je al een tijdje aan het daten bent met iemand die je heel leuk vindt, ook dan is het leuk om een romantisch avondje te plannen. De eerste dates zijn altijd het spannendst.

Maar hoe plan je nu het beste zo’n romantische avond? Welke dingen mag je niet vergeten, en welke voorbereidingen moet je treffen? In dit artikel geven we je de nodige inspiratie om dat perfecte romantische avondje met je lief te plannen.

Voordat je begint..

Je wil er zeker van zijn dat jouw geplande avondje een succes wordt. Maar er zijn een aantal dingen die je moet weten voordat je aan de slag gaat.

Als jij een romantisch avondje gaat plannen voor iemand die je nog niet heel lang kent, kun je misschien beter niet gaan voor een intieme thuise date. Het kan de persoon namelijk afschrikken. In het geval je dus net begonnen bent met daten, ga dan voor iets laagdrempeligs. Jullie kunnen de avond in een gezellige cocktailbar doorbrengen en vervolgens samen een wandeling maken. 

Indien jij al wat langer samen bent met je partner en een romantisch avondje wil plannen, dan kun je wel eventueel gaan voor een thuisdate.

Romantische avond: De juiste voorbereiding

Een romantisch avondje is een geweldig idee en kan je relatie een opkikker geven. Maar zou je het allemaal spontaan doen en weinig aandacht besteden aan de voorbereiding, dan kan het slecht aflopen. 

Voordat we jou ideeën geven voor een romantische avond, geven we je eerst een aantal tips om het speciale avondje met je lief zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Houd rekening met zijn of haar agenda

Als je het een geheim wil houden en hem/haar wil verrassen met een romantisch avondje, dan kun je alleen voorbereidingen treffen als hij/zij er niet is. Weet dus precies wanneer je lief thuiskomt.

Probeer er ook alles aan te doen om het inderdaad een geheim te houden. De ander kan het namelijk snel doorhebben wanneer jij je anders gedraagt. 

In het geval je van plan bent om de date te plannen op een doordeweekse dag, moet je ook precies weten wanneer de ander vrij is. En plan je het in het weekend, zorg dan dat je geliefde niet al andere plannen had of eventueel een belangrijke afspraak.

Wat een romantisch avondje zo leuk maakt, is dat jullie even in het ‘hier en nu’ kunnen leven, van elkaar kunnen genieten en geen haast hebben.

Als jullie alleen thuis willen zijn..

Een Romantische Avond Met Je Lief: Handige Tips En Ideeën

Hebben jullie kids? Als ze nog klein zijn, kun je ervoor kiezen om ze in bed te leggen. Handiger is misschien een oppas buitenshuis, of beter nog: een nachtje bij opa en oma. Als de kinderen al wat ouder zijn, kun je ze vriendelijk vragen om iets te ondernemen, of anders plan je het avondje met je partner als je weet dat je kinderen er niet zijn. Jullie houden van de kids, maar ze kunnen een romantisch avondje verstoren. En waar het bij deze date juist om gaat, is dat jullie even tijd hebben voor jullie tweetjes.

Verder is het verstandig als jullie je mobieltje allebei uitzetten tijdens dit avondje, zodat jullie ongestoord kunnen genieten. Of in plaats van deze uit te zetten, reageren jullie alleen op eventuele noodgevallen en laten jullie de rest van de meldingen voor morgen.

Nogmaals: een romantische avond samen moet een moment zijn dat jullie alle aandacht voor elkaar hebben. Het komt waarschijnlijk niet vaak voor. Probeer deze avond daarom optimaal te benutten.

Een spontane date klinkt misschien leuk, maar als je op het laatste moment nog van alles moet regelen, dan kan het erg stressvol worden. Zorg dus voor een goede voorbereiding.

Een romantische avond thuis

Je hebt ervoor gekozen om het romantische avondje thuis te doen. Waar let je op bij het voorbereiden van een avondje samen thuis? Wat moet je allemaal in huis hebben? 

Boodschappen

Je moet ervoor zorgen dat er genoeg eten en drinken in huis is als de date daar plaats gaat vinden. Wat je precies in huis haalt, hangt af van wat je gaat doen. Als je van plan bent om uitgebreid te koken voor je lief, haal dan de ingrediënten om je diner te kunnen bereiden. Maar als je ervoor kiest om alleen een film te kijken onder het genot van hapjes en een drankje, haal dan bijvoorbeeld zijn of haar favoriete snacks in huis, een wijntje en kies een goede film.

Zorg dat jullie niets missen. Het zou vervelend zijn als jullie trek hebben, maar er niets in huis is. Dat kan de date verpesten. Zorg er dus voor dat jij je tijdens de date niet druk hoeft te maken over (gebrek aan) eten en drinken. Ook kun je tijdens je wekelijkse boodschappen wat extra hapjes en drankjes meenemen, zodat je altijd voorbereid bent op een spontane avond romantiek.

Maak een romantische playlist

Bij een romantische avond hoort natuurlijk de juiste muziek. Als je Spotify hebt, maak je daar bijvoorbeeld een speciale playlist voor jullie date. Kies nummers waarvan je weet dat je partner die mooi vindt, of nummers waar jullie fijne herinneringen aan hebben samen. Of kies een ontspannend achtergrondmuziekje. Als je even de tijd neemt om zo’n playlist in elkaar te zetten, hoef je je daar op de avond van je date niet meer naar om te kijken. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om aan het begin van de avond samen een playlist op te maken.

Een oppas regelen

Als jullie samen kinderen hebben, moet er een oppas worden geregeld om een onbezorgde avond te hebben. Maar zoals eerder vermeldt, kunnen jullie ook de kinderen wat vroeger in bed stoppen (als het om kleine kids gaat). Toch is het af en toe ook even fijn om echt alleen met z’n tweetjes te zijn. Zorg voor een fijne en betrouwbare oppas, of vraag anders aan opa en oma of ze een avondje / nachtje op de kids willen passen. Ook als je een alleenstaande ouder bent en wil kunnen daten, dan moet je wel zorgen dat er altijd iemand is die op je kind(eren) kan passen.

Weinig afleiding

Om volledig aandacht te hebben voor elkaar, is het wel zo fijn als er zo min mogelijk afleiding is. Daarom raden we aan om de mobiele telefoons weg te leggen, of alleen bereikbaar te zijn voor de oppas, de kinderen of noodgevallen. De rest kan wachten. Je kunt er zelfs voor kiezen om de deurbel uit te zetten voor deze avond. Even helemaal niet gestoord worden, dat is fijn.

Kaarslicht

Misschien cliché, maar kaarsjes maken een avond met je lief nog romantischer. Kaarsjes geven extra sfeer. Je kunt zelfs voor geurkaarsjes kiezen om de zintuigen extra te prikkelen. Doe alle lampen in huis uit en ga voor kaarslicht! Bespaar je ook meteen wat energie.

Zorg voor lekkere geurtjes

Hoe we ons voelen, hangt af van externe prikkels, die binnenkomen via onze zintuigen. Om een romantische avond succesvol te maken, kun je gebruik maken van deze kennis en proberen al zijn of haar zintuigen te prikkelen. Behalve kaarslicht, genieten van goed eten en drinken en het luisteren naar muziek, kun je ook zorgen voor een heerlijke geur in huis. Begin bij jezelf en zorg dat je gedoucht hebt en een lekkere parfum op hebt gedaan. Daarnaast kun je ofwel gebruik maken van geurkaarsjes, of op een andere manier het huis lekker laten ruiken, zoals met geurstokjes of etherische oliën. Zorg voor een geur die niet te overheersend is.

Kom schoon en netjes voor de dag

Een Romantische Avond Met Je Lief: Handige Tips En Ideeën

Dit klinkt misschien logisch, maar toch het melden waard. Je hoeft echt niet in pak aan te komen zetten of je galajurk aan te trekken. Maar wat je wel moet doen is schoon en verzorgd voor de dag komen. Behalve een douche nemen en je beste parfum op te spuiten, zorg je ook dat je intieme delen fris zijn en eventueel geschoren. En als vrouw is het misschien ook prettig om je benen geëpileerd te hebben. Want deze romantische avond kan spannend aflopen, en dan is dit soort voorbereiding zeker geen overbodige luxe. Door er verzorgd uit te zien, zal het je ook meer zelfvertrouwen geven. Er zijn meer dingen die je kunt doen om je zelfvertrouwen te vergroten, en in dit artikel lees je daar eventueel meer over.

Zorg voor een opgeruimd huis

Als het romantische avondje thuis plaatsvindt, is het wel zo netjes als het huis er opgeruimd uit ziet. Rommel zorgt voor onnodige afleiding. Je hoeft niet tot in de details het huis te poetsen, maar even de stofzuiger door het huis halen en de afwas opruimen, kan zeker geen kwaad. 

Het allerbelangrijkste van de date

Een romantische date organiseren kan jullie relatie een opleving geven of zelfs redden. Als jouw relatie een beetje een sleur is geworden, dan kan zo’n romantisch avondje heel wat goedmaken. 

Iedere vrouw wil zich speciaal voelen. Als een man een romantische avond voor haar organiseert, betekent dat heel veel voor een vrouw. Want wat is nu het allerbelangrijkste van dit gebaar? Je weet het vast al: de moeite. Dat een man de moeite neemt om een date te organiseren, kan een vrouw ontzettend waarderen.

We kunnen natuurlijk alles voor ons laten regelen. Eten thuis laten bezorgen, een kant-en-klare maaltijd kopen, of iets anders. Maar als je zelf de moeite neemt om een romantisch avondje voor te bereiden en te regelen, dan is dat natuurlijk veel leuker. De vrouw zal zich voelen als jouw nummer één. Haar gevoelens voor jou worden nog sterker. Waar het uiteindelijk om draait, is dat de date night ontspannen is en vooral heel gezellig.

Tips voor een romantische avond thuis

Samen koken

We noemden het hierboven al een keertje. Behalve dat jij een maaltijd kookt, kun je er ook voor kiezen om samen een heerlijk maal voor te bereiden. Het kan echt een leuke bezigheid zijn. Maar again: een goede voorbereiding is het halve werk. Volg daarom onderstaande tips op:

  • Zoek een recept en zorg dat je alle ingrediënten in huis haalt. Kook vervolgens volgens dit recept.
  • Neem een recept waarbij je niet haastig hoeft te koken en dat dus niet heel erg tijdsgebonden is. Het moet wel een plezierige ervaring blijven.
  • Verdeel de taken, zodat er echt teamwork ontstaat. Een van de twee is dan bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de groenten, de ander voor het vlees.
  • Om een rommelige keuken te voorkomen, is het verstandig om tijdens het koken ook meteen alles af te wassen. Dan hoeven jullie na het eten niet ook nog eens alles op te ruimen. Of je kiest er bewust voor om alles de dag erna op te ruimen!
  • Tijdens het koken kun je elkaar dingen leren. Misschien heb jij een trucje om een ui beter te snijden, of weet je partner precies hoe je een mals stuk vlees kunt bereiden. Sta open voor elkaars tips.

Elkaar masseren

Wie houd er nu niet van een heerlijke massage?! Sommige mensen hebben er trouwens meer plezier aan om een massage te geven. Het is een hele sensuele manier om meer intimiteit te creeren. Zorg voor een schoon bed en een opgeruimde kamer. Ook kun je hier weer gebruik maken van (geurende) kaarsjes. Vergeet ook niet om massageolie in huis te halen. Elkaar masseren kan heel opwindend zijn.

Cocktails maken

Als jullie wel houden van een drankje en koken niet zo jullie ding is, waarom dan niet een avondje samen cocktails maken? Misschien hebben jullie allebei een favoriete cocktail, of willen jullie eens iets nieuws proberen. Jullie kunnen ook voor elkaar een cocktail maken. Het internet staat vol met eenvoudige ideeën en recepten, en je hebt er niet eens een speciale cocktail set voor nodig. Je kunt heel gemakkelijk improviseren, maar zorg natuurlijk wel voor de juiste ingrediënten en decoratie (denk aan een schijfje limoen of een aardbei).

In de huiskamer dansen

Een Romantische Avond Met Je Lief: Handige Tips En Ideeën

Wanneer heb jij voor het laatst echt flink gedanst? Misschien kun je je de laatste keer niet eens meer herinneren. Jullie hebben allebei een baan, en ‘s avonds belanden jullie uitgeteld op de bank om vervolgens naar bed te gaan. En zo gaat dat bijna elke dag. 

Voor een romantische avond kunnen jullie een keer samen gaan dansen, net zoals jullie dat vroeger deden. Ga bijvoorbeeld terug in de tijd, zet muziek op uit jullie jonge jaren en ga samen even helemaal los! Kies ook tussendoor een schuifelnummertje om de romantiek erin te houden.

Spelletjes spelen 

Ouderwets spelletjes spelen kan ook een goed idee zijn voor een romantische avond voor twee! Steek gezellig kaarsjes aan, kies de leukste spelletjes uit, zet hapjes en drankjes op tafel en je hebt binnen no-time een super leuke date georganiseerd. Als jullie niet weg zijn van tafelspellen, ga dan een potje kaarten of gamen!

Je kunt een spelletje ook spannender maken door de winnaar – of juist de verliezer – een bepaalde taak te geven. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan: de verliezer geeft de winnaar een massage. Maar wat dacht je van ‘strippoker’? Na iedere speelronde trekt de verliezer een kledingstuk uit. Dit concept kun je ook bij andere spellen inzetten. Gegarandeerd een leuk en romantisch avondje!

Tips voor een romantische avond buitenshuis

We hebben het nu vooral gehad over romantische avondjes thuis, gewoon omdat dat makkelijker te regelen is en perfect is voor mensen met een niet al te hoog budget.

Maar natuurlijk kun je ook een romantische avond buitenshuis organiseren. Hieronder een aantal leuke tips:

Picknicken

Niets is romantischer – en eigenlijk zo simpel! – dan samen in het bos te gaan picknicken. Jij kunt zorgen voor een volle picknickmand waarin niets ontbreekt, of je kunt samen boodschappen gaan doen. Neem in ieder geval toastjes of broodjes en lekkere smeerseltjes. En natuurlijk een flesje wijn of frisdrank. Ook is het leuk om een spelletje mee te nemen, of bijvoorbeeld een vlieger of frisbee. Zo kunnen jullie ook een beetje in beweging blijven. Als jullie besluiten om de picknick in de late uurtjes door te zetten, kunnen jullie misschien zelfs genieten van een prachtige sterrenhemel!

Een hotelkamer reserveren

Soms kun je – om even helemaal tot rust te komen – het beste iets buiten je omgeving gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan een verblijf in een luxe hotel, voor een nachtje of een weekend. Neem een hotel met spa en inclusief ontbijt, zodat je echt even helemaal kunt ontspannen. Je hoeft hiervoor helemaal niet ver te reizen. Zoek een hotel bij jou in de buurt en geniet!

Als je budget niet zo hoog is, kies dan een wat simpeler bed and breakfast of een gezellige locatie waar je even je dagelijkse verplichtingen achter je kunt laten.

Wandelen bij zonsondergang

Is het zomer? Ga dan samen een romantische wandeling maken wanneer de zon ondergaat. Je zult een prachtig uitzicht hebben op de zonsondergang. Romantischer kan eigenlijk niet! Je kunt ook hier weer een picknickmand meenemen, om nog meer te genieten van die schitterende zonsondergang.

Een rondvaart door de Amsterdamse grachten

Een Romantische Avond Met Je Lief: Handige Tips En Ideeën

Samen genieten van een rondvaart door de Amsterdamse grachten? Dat kan! Je zult zo de unieke, bruisende sfeer van deze mooie stad kunnen meemaken. ‘s Avonds is het natuurlijk extra romantisch. Ontdek de prachtige oude koopmanshuisjes en de bruggetjes van Amsterdam terwijl jullie op het water dobberen.

Je kunt vaak ook genieten van een drankje en een hapje, en via het audiosysteem leer je meer over de geschiedenis van de stad. Je zult ook te weten komen waar de lokale hotspots liggen. 

Een cocktail drinken op een luxe locatie

Een voorbeeld van zo’n luxe plek is het Gran Hotel in Amsterdam. Perfect voor een originele en chique date. Het Gran Hotel heeft een rijke geschiedenis. Er zijn twee barren, en één daarvan is een gezellige kleine cocktailbar. Blijkbaar komen er ook vaak bekende mensen. Dat zegt natuurlijk wel wat!

Ze geven je geen menu, maar vragen hun klanten naar hun smaak en wensen. Zo krijgt iedereen de perfecte cocktail en kan er genoten worden van een prachtige omgeving. Een echte aanrader, maar onthoud dat het je wat meer gaat kosten dan bij een lokaal cafe. Maar het zal een onvergetelijke ervaring worden, dat wel!

Romantische avond: Conclusie

Als jij graag een romantische avond wil organiseren voor je lief, heb je dus een heleboel mogelijkheden. Bepaal eerst of je de date thuis doet of buitenshuis en zorg vervolgens voor de juiste voorbereidingen. Waar het om gaat, is dat je moeite doet. Dat alleen al zal je partner ontzettend waarderen!