Zoek je antwoord op de vraag: ‘Hoe herken je een narcist?’ omdat je denkt dat je er één in je omgeving hebt? Dan zit je hier aan het juiste adres.
Een narcist herkennen is namelijk veel gemakkelijker dan je zou denken. Ze hebben allemaal dezelfde soort trekjes. De dingen die ze doen komen voort uit dezelfde soort zelfingenomen emoties en narcistische katten maken in het nauw allemaal dezelfde gekke sprongen.
Maar let op! Er zit zeker veel verschil tussen iemand die echt een narcist is en iemand die gewoon een beetje last heeft van een narcistische trek.
Pas als iemand echt een flink aantal van deze signalen kan afvinken is er sprake van narcisme. Wees dus niet te snel in je veroordeling van die persoon uit je omgeving, misschien is hij namelijk nog wel te redden!
1. Enorm veel charisma
Achteraf baal je altijd enorm dat je als een blok bent gevallen voor het charisma van een narcist. Vanaf moment één werd je helemaal ingepalmd en nu begrijp je niet meer waarom je het zo ver hebt laten komen.
Schaam je niet, narcisten staan er nu eenmaal om bekend dat ze echte charmeurs zijn. Dit is iets dat ze zichzelf hebben aangeleerd, zodat ze altijd iedereen voor zich kunnen winnen.
Het is een soort charme die deels aangeboren en deels aangeleerd is. Ze weten namelijk heel goed wat anderen willen en daar proberen ze op in te spelen.
Daarbij zijn ze natuurlijk ook geobsedeerd door hun eigen uiterlijk, waardoor de giftige cocktail meteen compleet is.
2. Goede reputatie bij de andere sekse
Mensen van hetzelfde geslacht kunnen de charmes van een narcist soms nog wel eens links laten liggen, maar het andere geslacht is bijna altijd aangetrokken.
Mannen weten precies wat de meeste vrouwen willen horen en daar kunnen ze heel slim op inspelen. Ze geven de complimenten die precies aansluiten op hun gevoel.
Zelfs als vrouwen niet direct zijn aangetrokken tot het uiterlijk van de narcist, kan de charme ze toch helemaal inpalmen.
Woorden betekenen soms zo veel meer dan een goed uiterlijk en narcisten weten beter dan wie dan ook hoe ze daarmee om moeten gaan.
3. Hoe herken je een narcist? Veel wisselende relaties
Helaas vallen narcisten ook meer dan eens door de mand. De persoon die ze al die tijd hebben zitten inpalmen, komt er opeens achter dat het toch niet allemaal rozengeur en maneschijn is.
Vriendschappen tussen mensen die elkaar bijna dagelijks zagen, zijn van het ene op het andere moment over.
Binnen de kortste keren staat er weer een ander persoon op die plek. Een narcist heeft namelijk altijd iemand nodig die zijn ego kan voeden.
Er is altijd wel iemand die zin heeft om bevriend te worden met die ene charmante man, totdat deze persoon ook weer gewoon wordt vervangen.
4. Hoe herken je een narcist? Weinig intimiteit
Als je echt antwoord zoekt op de vraag: Hoe herken je een narcist? Dan moet je eens kijken hoe die persoon reageert als je probeert om hem een knuffel te geven.
Natuurlijk geldt dit niet voor mensen die je niet goed genoeg kent om te knuffelen. Maar probeer eens te knuffelen met iemand die je goed genoeg denkt te kennen. Op het moment dat jouw poging wordt afgewezen, weet je eigenlijk genoeg.
Wetenschappers denken dat narcisten een tekort aan bepaalde hormonen hebben, waardoor ze simpelweg niet kunnen genieten van een goede knuffel.
Houd er daarbij wel rekening mee dat er ook genoeg andere mensen zijn die gewoon niet zo dol zijn op knuffelen. Dit betekent niet per se dat zij ook narcisten zijn.
5. Weinig empathie
Misschien wel het meest opvallende kenmerk van een narcist is het gebrek aan empathie. Je kunt letterlijk tegen hem zeggen dat je hond net is overreden en je krijgt amper een reactie.
Dit komt doordat hij gewoon niet begrijpt waarom je je daar rot over zou voelen. Hij kan echt alleen maar aan zichzelf en zijn eigen emoties denken, er is geen ruimte om zich ook nog met die van jou bezig te houden.
Sommige narcisten hebben zichzelf in de jaren getraind om empathie te kunnen vijzen. Ze doen alsof ze het heel erg vinden wat er met je is gebeurd, maar ze menen het eigenlijk niet.
Ook dit is onderdeel van hun spel om jou voor zich te winnen. Ze weten dat ze dit moeten doen om jou te laten geloven dat ze oké genoeg zijn.
6. Hoe herken je een narcist? Vinden zichzelf superieur
Narcisten zullen altijd het gevoel hebben dat ze beter zijn dan anderen. Als je hem vraagt wat hij vindt van een ander, is het antwoord altijd iets negatiefs.
Niks aardigs over een ander kunnen zeggen, geeft ze het gevoel dat ze beter zijn dan wie dan ook. Er is in hun hoofd gewoon geen ruimte mogelijk waarin een ander even goed of zelfs beter kan zijn.
Iedereen weet dat er nu eenmaal mensen zijn die ergens beter in zijn, knapper zijn of aardiger zijn. Dat hoort erbij, we hebben allemaal onze eigen kwaliteiten.
Een narcist zal nooit zo denken, zij denken altijd dat ze zelf overal de beste in zijn, ook als het overduidelijk niet zo is.
7. Voelen geen verantwoordelijkheid
De een heeft het wat meer dan de ander, maar de meeste mensen hebben wel degelijk een verantwoordelijkheidsgevoel. Zo voel je je er op je eigen feestje bijvoorbeeld verantwoordelijk voor dat iedereen het naar zijn zin heeft.
Ook voel je je verantwoordelijk voor het welzijn van degenen die het wat minder goed hebben dan jij. Je zal altijd proberen om iemand te helpen als je dat kunt.
Narcisten hebben daar echter totaal geen oog voor. Zij concentreren zich alleen op dat wat zij willen en nodig hebben.
De behoeftes van een ander zijn totaal onrelevant en ze zullen nooit ook maar een beetje moeite doen om zich daar verantwoordelijk voor te voelen.
8. Hoe herken je een narcist? Geen waardering
Heeft de narcist uit jouw omgeving je wel eens een compliment gegeven? Bijvoorbeeld omdat je zo hard werkt of omdat je er zo goed uitziet?
Nee? Dat dacht ik al. Narcisten hebben namelijk ontzettend veel moeite om te laten zien dat ze je waarderen. Hieraan herken je eigenlijk altijd meteen of je wel of geen narcistische baas hebt.
Ook als je vrij opzichtig iets goed doet, of zelfs wanneer je iets voor de narcist doet, zal je nooit een blijk van waardering krijgen.
Stel bijvoorbeeld dat je hebt geholpen met verhuizen of met een opdracht op werk. Je hoort er niks over, want het is voor een narcist niet meer dan vanzelfsprekend dat altijd alles voor hem gedaan wordt.
9. Alleen bezig met hun eigen doelen
Narcisten zijn ontzettend doelgericht en daar doen ze niet stiekem over. Het is voor iedereen heel duidelijk waar ze naartoe willen.
Ieder onderdeel van hun leven is volledig uitgedacht. Van de baan die ze willen krijgen tot aan de soort persoon waar ze een relatie mee willen, voor een narcist is het allemaal al lang bekend.
Hun hele leven staat in teken van het nastreven van deze doelen. Ze zullen er alles aan doen om te komen op de plek die ze in gedachten hebben. Daarbij zullen er onderweg wel eens een paar koppen rollen, maar dat interesseert ze niks.
De doelen die ze hebben gekozen zijn alleen uitgekozen op het feit dat ze daarmee meer status kunnen verkrijgen.
10. Extreem veel aandacht voor het uiterlijk
Uiterlijk is voor een narcist heel belangrijk. Helaas veroordelen we elkaar namelijk nog steeds op hoe we eruit zien.
Narcisten willen altijd dat de eerste indruk goed is en dat betekent er goed uitzien. Ze gaan dus veel naar de sportschool, kapper en schoonheidsspecialiste.
Ze geven veel geld uit aan de juiste kleding, zodat ze meteen het imago kunnen neerzetten waar ze naar op zoek zijn.
Soms geven ze meer geld uit dan ze kunnen missen, alleen maar om dat perfecte plaatje te kunnen creëren.
11. Nergens te bekennen als het slecht met je gaat
Zodra het met jou even wat minder gaat, verdwijnt de narcist uit je leven. Op dit moment heb je voor hem namelijk geen toegevoegde waarde meer.
Het heeft voor hem geen zin om te hangen met iemand die energie vraagt in plaats van geeft. Daarbij snapt hij ook niet waarom het slecht met je gaat.
Liever besteedt hij zijn aandacht aan het zoeken naar iemand waarmee het wel goed gaat. Liever wordt hij namelijk niet gezien met iemand zoals jij.
Als een oude, vieze tissue wordt je weggegooid.
12. Hoe herken je een narcist? Imago is alles
Natuurlijk zijn er meer mensen op deze wereld die alleen maar met hun imago bezig zijn. Dit is dus ook een signaal dat in combinatie met andere signalen antwoord geeft op de vraag: hoe herken ik een narcist?
Imago gaat hierbij om de manier waarop anderen naar hem kijken. Hij is altijd bezig met de vraag of hij wel knap genoeg is en de juiste dingen doet.
Via sociale media probeert hij naar buiten te brengen ‘hoe hij is’. Overal wordt over nagedacht. Van de koffie in de ochtend tot aan de mensen die hij volgt.
Zo vermoeiend!
13. Je wordt gebruikt
Een narcist gebruikt jou om zijn eigen doelen te bereiken. Dat kan op verschillende manier. Zo ken je bijvoorbeeld de juiste mensen of heb je de juiste status.
Ga ervan uit dat een narcist nooit met iemand om zal gaan die niks voor hem kan betekenen. Iemand moet hem helpen om meer status te verkrijgen en dat kan op veel manieren.
Zodra je op bent gebruikt, wordt je ook meteen weer aan de kant gezet. Zo lang je niet langer iets kunt toevoegen, ben je niet meer van nut.
Je wordt gebruikt alsof je een voorwerp bent en ook net zo gemakkelijk weer vervangen.
14. Denken recht te hebben op van alles
Het universum draait om de narcist en daarom denkt hij ook altijd dat hij recht heeft op van alles. Die promotie is voor hem, maar ook die vrouw is voor hem bestemd.
Hij gunt een ander helemaal niks, tenzij het iets is dat hij zelf niet wil hebben. Wanneer hij iets niet krijgt waar hij wel recht op denkt te hebben, is het hek compleet van de dam.
De reacties die volgen op het ontzeggen, zijn helemaal buiten proportie. Je kunt je zelf amper voorstellen dat iemand echt zo oprecht kan geloven dat het zo werk.
Voor een narcist is de hele wereld van hem en daar kan niemand tussen komen.
15. Hoe herken je een narcist? Geven altijd de ander de schuld van alles
Een narcist heeft het nooit gedaan. Het maakt niet uit wat er aan de hand is, maar de schuld van de narcist is het niet.
Dit strijkt namelijk niet met zijn perfecte zelfbeeld. In zijn eigen ogen zal hij nooit iets fout doen, dus alles wat jij te zeggen hebt is daarmee ook meteen totaal onterecht.
Wat er dus gebeurt, is dat een ander de schuld krijgt. Hoe onmogelijk de situatie ook lijkt, de narcist zal altijd een ander vinden die het gedaan heeft.
Ook als het er super dik bovenop ligt dat de ander het echt niet gedaan heeft, zal de narcist zijn onschuld blijven volhouden.
16. Reageren vaak overdreven op kritiek
Met kritiek omgaan is zeker niet het sterkste punt van een narcist. Met kritiek druis je namelijk in tegen alles waar de narcist voor staat.
Je laat met kritiek zien dat je het niet eens bent met zijn keuzes en dat is onacceptabel. Wat hem betreft is jouw kritiek volkomen onterecht.
Een veel voorkomende reactie is natuurlijk agressie, maar het kan ook gebeuren dat hij ervoor kiest om al jouw slechte punten aan te wijzen.
Zo’n gesprek krijgt dan opeens een totaal andere wending, waarbij er alles aan wordt gedaan om de focus van de narcist te verschuiven naar wat anders (jou).
17. Hoe herken je een narcist? Een ander mag niet in de spotlight staan
Op het moment dat iemand anders meer aandacht dreigt te krijgen, zal een narcist meteen ingrijpen.
In een groep zal hij een goed verhaal van een ander altijd meteen proberen te overtreffen, zelfs als dat betekent dat hij ergens over moet liegen.
Ook in deze situaties is alles geoorloofd om zijn eigen zin te krijgen. Zo lang het gesprek maar over hem gaat, is alles weer goed.
De ander zwartmaken en soms zelfs fysiek pijn doen, behoren hierbij zeker tot de mogelijkheden.
18. Zijn altijd het slachtoffer
Nooit zal een narcist het gedaan hebben. Alles wat er verkeerd is in zijn leven, is hem overkomen. Hij zal er nooit ook maar een seconde over nadenken dat hij misschien ook een aandeel heeft in zijn misere.
Stel bijvoorbeeld dat hij ruzie heeft met iemand. Dan is dat altijd de schuld van de ander. Normale mensen zoeken namelijk ook wel eens schuld bij zichzelf, maar narcisten niet.
Ook als het overduidelijk is dat hij iets fout heeft gedaan, zal hij nog altijd de rol van het slachtoffer aannemen.
In het begin trap je er nog in en denk je dat deze jongen allemaal ellendige mensen om zich heen heeft, maar na een tijdje ga je hem door hebben.
19. Veel wisselende liefdesrelaties
Naast vrienden, wisselt een narcist ook vaak van liefdesrelaties. Zodra hij op zijn vriendin is uitgekeken, wordt ze zonder pardon aan de kant gezet.
Een ex betekent ineens helemaal niks meer. Iemand waar hij voorheen iedere dag mee deelde, lijkt nu niet eens in zijn gedachten te zijn.
Voor je het weet, heeft hij ook weer een nieuwe vriendin aan zij zijde. Als jij de ex bent, kan dit ontzettend pijnlijk zijn.
Het voelt voor jou alsof jullie samenzijn nooit iets heeft betekend. Vaak is dat helaas ook zo, jij was er alleen om hem een goed gevoel over zichzelf te geven.
20.Hoe herken je een narcist? Succesvol op de werkvloer
Ondanks alles zijn narcisten perfect geprogrammeerd om heel succesvol in hun werk te zijn. Let op dat het daarbij wel gaat om bepaalde banen.
Natuurlijk zal een narcist nooit goed uitblinken in een verzorgend beroep zoals een verpleger of een docent. Maar in banen waarin ze heel egoïstisch moeten zijn en risico’s moeten nemen, bijvoorbeeld in de marketing of sales, komen deze eigenschappen wel heel goed van pas.
Door hun narcistische karakter zijn ze bereid om dingen te doen die andere collega’s niet zo snel doen. Ze gaan echt over lijken heen en houden daarbij geen rekening met de gevoelens van een ander.
Hierdoor klimmen ze veel sneller op dan ieder ander. Hun carrière gaat als een speer, maar vaak maken ze hier geen vrienden mee.
21. Altijd jaloers
Voor narcisten moet het altijd alleen maar om hun draaien. Op het moment dat jij even aandacht hebt voor iets of iemand anders, komt de jaloezie om de hoek kijken.
Hij is niet alleen jaloers op andere mannen die met je praten, maar hij kan ook jaloers zijn op iemand als je moeder.
Iedereen die ‘zijn’ kostbare tijd bij jou wegpikt, is de vijand. Hij zal dan ook regelmatig proberen om jou bij deze personen uit de buurt te houden.
Voor je het weet heeft hij je tegen iedereen in je omgeving opgezet. Allemaal om ervoor te zorgen dat hij de enige is die jouw tijd krijgt.
22. Hoe herken je een narcist? Reageert vreemd op jouw sympathie
Niet alleen is het voor een narcist moeilijk om empathie te tonen, ermee omgaan is ook maar vreemd. Als jij bijvoorbeeld in een moeilijke situatie wil laten zien dat je hem steunt, weet hij daar niet mee om te gaan.
Stel dat zijn relatie niet over is en jij hem probeert te troosten. Hij heeft dan oprecht geen idee over hoe hij daarmee om moet gaan.
Hij kan zich niet zo goed voorstellen dat hij zich verdrietig moet voelen over deze situatie en dat zorgt voor veel onbegrip van beide kanten.
Jij bent wel een normaal persoon en natuurlijk snap je niet waarom hij zo doet. Soms denk je dat hij moeite heeft met over zijn emoties praten, maar je zal er al snel achter komen dat hij gewoon geen emoties heeft.
23. Veel liegen
Liegen en bedriegen staat bovenaan de agenda van iedere narcist. Om te komen waar ze willen, schrikken ze niet van een leugentje hier en daar.
Dat zijn geen leugentjes om bestwil, maar keiharde en grove leugens. Zo kan een narcist bijvoorbeeld glashard liegen over waar hij vandaan komt.
Er zijn verhalen bekend van narcisten die bijvoorbeeld liegen over dat hun ouders niet meer in leven zijn. Je kunt het zo extreem niet bedenken of een narcist heeft er wel eens over gelogen.
Natuurlijk komen deze leugens ook wel eens uit, maar daar lijkt een narcist niet mee te zitten. Als je hem erop wijst dat iets niet waar is, zal hij je in je gezicht uitlachen en doorgaan naar de volgende.
24. Valse beloftes
Er zijn mensen die wel eens wat beloven en dat ondanks hun beste bedoelingen toch niet nakomen. Denk daarbij aan ouders die hun kinderen allerlei beloftes doen, maar het toch te druk hebben om daar niet aan te voldoen.
Een narcist maakt een belofte, terwijl hij al lang weet dat hij deze niet zal gaan vervullen. Het interesseert hem helemaal niks dat jij daardoor misschien wel gekwetst wordt of teleurgesteld zal raken.
Het enige wat hij wil bereiken met deze valse belofte, is dat jij weer even stil bent. Jij denkt namelijk dat je krijgt wat je wil en daarom houd je je weer even gedeisd.
Pas op het moment dat je zal merken dat hij zijn beloftes niet nakomt, trek jij je mond weer open. Op dat moment heeft de narcist al lang een andere smoes klaar.
25. Altijd de controle willen hebben
Hoe herken je een narcist? Neem hem eens mee naar een plek waar hij de controle totaal uit handen moet geven. Dat kan van alles zijn, al is het maar een evenement dat door iemand anders is georganiseerd.
Zodra hij in een positie is waarin hij niet precies kan voorspellen wat er gaat gebeuren, raakt een narcist helemaal in de stress. Hij weet namelijk ook niet hoe hij zichzelf een houding moet geven zonder deze houvast.
Niks is voor een narcist erger dan dat. Hij heeft in deze situatie namelijk geen controle over hoe anderen hem zien en dat is erg lastig.
Je zal meteen merken dat hij niet weet hoe hij zichzelf een houding moet geven en natuurlijk geniet jij daarvan. Pas alleen wel op dat dit zich niet zal uiten in een woedeuitbarsting.